Рибарски сдружения протестират в центъра на Кричим срещу пресушената река Въча

Рибарски сдружения протестират в центъра на Кричим срещу пресушената река Въча

© клубРибарски сдружения протестират в момента в центъра на град Кричим срещу пресушаването на река Въча, което те определят като "умишлено убийство на реката". За протеста, който се провежда в момента, съобщи клуб "Балканка".


Коритото на реката е почти сухо след решение на кмета на града Атанас Калчев реката да се пресушава между 8.30 и 17.30 часа всеки ден от 18 до 22 септември, а графикът за работата на ВЕЦ-а за периода е променен. В разговор с "Дневник" кметът обясни, че действията му са съгласувани с МОСВ, откъдето има разрешение за промяната на графика от заместник-министъра по водите. В отговор от екоминистерството по случая това се потвърждава.


По информация на протестиращите за "Дневник" днес ВЕЦ е пуснал повече вода по нареждане на МОСВ.
Река Въча – в частта си след регулацията на града и вливането й в река Марица, е част от защитена зона "Река Въча - Тракия". Там се опазват местообитания на маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида. Действията, предприети от кмета, са опасни за защитени видове риба.


Според Калчев това, че водата се спира за няколко часа, няма да засегне рибата, а пресушаването се налагало, за да може да влезе техника да изчисти дървета и храсти. Кметът обясни, ще намеренията на общината са да зариби реката отново на пролет.


От РИОСВ - Пловдив, за "Дневник" съобщиха, че днес – три дни след разпореждането на кмета, ще направят проверка дали пресушаването създава проблем за екоститемата. От там наблегнаха на факта, че промяната на графика на ВЕЦ е от компетентността на Басейнова дирекция, а дали пресушаването на реката за пет дни създава проблем за живота в нея не може да се установи веднага.


Според протестиращите чистенето на реката може да се извърши, без тя да бъде пресушавана. Те дават за пример почистване от 2004 г. на коритото на река Марица в Пловдив, без Марица да бъде пресушена.


"Убийството на река Въча се изразява в пълното пресушаване на коритото в гр. Кричим и надолу по течението. То е извършено от кмета на Кричим в съучастие с НЕК ЕАД, с изричното съгласие на МОСВ. Едновременно с това е унищожена и защитена зона по "Натура 2000" - "Река Въча - Тракия", по директивата за местообитанията на ЕС, която се обитаваше от защитени и приоритетни видове за опазване в реката", подчертават протестиращите.


По думите им вследствие на пресушаването тонове умряла риба е останала по сухите камъни, което предизвика пиршества в махалите по поречието. Освен умрялата риба е била събрана и малкото оцеляла риба в локвите по реката.


Според рибарските сдружения почистването не е било наложително, а с него кметът на Кричим ще изхарчи пари за фиктивно чистене, които ще си раздели с наетата фирма, а НЕК ще ремонтира съоръженията си, докато няма вода.


Според кмета Калчев почистването е негово законово задължение, което не може да не изпълни.


Действията на кмета са съгласувани с басейнова дирекция "Източнобеломорски район - Пловдив" и МОСВ. Рибарските сдружения определят тези действия като "престъпление, извършено със съгласието на тези учреждения". Риболовците в неделя са предупредили всички отговорни институции, че реката ще бъде пресушена .


Протестиращите цитират закона за водите, че осигуряването на водните количества за оводняване на коритата на реките се осигурява приоритетно, независимо какво се върши в коритото или по бреговете на реката, тя трябва да тече.


Проверка на място не е установила проблем


От отговор на МОСВ на запитване по случая от "Дневник" става ясно, че още в първия ден на пресушаването - 18 септември 2017 г. е извършена проверка на място от експерти от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район".


Експертите са констатирали, че по време на спирането на работата на ВЕЦ "Въча 1", ВЕЦ "Въча 2" и ВЕЦ "Кричим" в коритото на река Въча в града се извършва почистване за осигуряване на проводимост около мост над реката, като се отстраняват храсти и друга растителност. "В коритото на реката протичат водни количества, които се формират от Чуринско дере, което се влива след яз. Кричим и от промивния тунел на ВЕЦ "Въча 2", през който се пропускат по 0,2 м3/сек", посочват от дирекцията.


По време на извършване на почистването експерти от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" ще продължат да извършват проверки на място, уверяват от МОСВ.


Съгласно получените данни от НЕК ЕАД, средният разход от язовир "Кричим" за последните две денонощия е между 8,971м3/сек и 11,22м3/сек, което показва, че след 18 часа ВЕЦ-овете работят и коритото на река Въча се оводнява през по голямата част от денонощието,посочват още от басейнова дирекция.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Пресушаването на реката не пречело на рибата, първо ще пресушим, после ще видим, какво става... Зарибяване със защитен вид... "Зелена" енергия по български...

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4229 Весело

  До коментар [#1] от "Yotce":

  В Абсурдистан е така!

  Как беше в приказсата на Каралийчев:
  "Слънце пекна - тъмно стана.
  Нани, волче, спи, заспи!
  Зреят тикви на мегдана
  върху кичести липи!
  Баба пържи във тигана
  за дечицата сенце,
  а пък ти, когато станеш,
  ще си хапнеш масълце!"

 3. 3 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "В разговор с "Дневник" кметът обясни, че действията му са съгласувани с МОСВ, от където има разрешение за промяната на графика от заместник министъра по водите. В отговор от екоминистерството по случая това се потвърждава."

  Това Министерство и хората в него, са вредни за природата на България! Рушат всекидневно...

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Браво на кмета.
  Естествено , че е по-важно да прочисти реката и да предотврати ново Калояново и Аспарухово пред това да запази мряната, горчивката и мидата в точно тая бара (сравненията с Марица ........ :) :) :) :) )
  Ако не зариби след пресушаването - тогава да протестират.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Добре е след приключването на това...."почистване", да се проверят отчетите от свършената работа както и резултатите от нея за реката!
  След тази проверка ще се разбере кой-прав и кой-крив.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Любопитно

  "В разговор с "Дневник" кметът обясни, че действията му са съгласувани с МОСВ, от където има разрешение за промяната на графика от заместник министъра по водите. В отговор от екоминистерството по случая това се потвърждава."Това Министерство и хората в него, са вредни за природата на България! Рушат всекидневно...
  —цитат от коментар 3 на ilegal

  На всякъде се развяват документи, които се считат за достатъчно доказателство при унищожаване на природата....
  Накрая, при отрицателни резултати кой ще поема отговорността за нанесените щети?
  Този който е размахвал документа или този който го е издал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Гневно

  "Според Калчев, това, че водата се спира за няколко часа няма да засегне рибата..."

  Не е за няколко часа, а за 5 дни! Щели да чистят реката...ами да го направят, барабар с измрялата от човешката глупост риба!!!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1134 Гневно

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Герберски Боклук били си някога на тази "бара", която е най големия приток на Марица?

  Герб и назначените от тях калинки всекидневно унищожават България.

 9. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Гневно

  .....дали пресушаването на реката за пет дни създава проблем за живота в нея не може да се установи веднага.
  ----------------------------------------------------
  На майка ви п*тката!!!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  ....Ако не зариби след пресушаването - тогава да протестират.
  —цитат от коментар 4 на qwertqwert


  Ако наистина става дума за уникални видове (маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида) от къде ще вземе материал за последващо...."зарибяване"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Ох, не ми е много ясна тази история! Явно водата не стига. Не прехвърлят ли води от яз. Доспат във Въча? Трите големи български реки - Струма, Места и Доспат, отиват в Гърция, а тук има безводие. Защо? Защото Боко реве, че Цанков камък му изял паричките. Зле, много зле върви тази държава. Въпреки че и по зле може.

 12. 12 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 553 Любопитно

  "...а дали пресушаването на реката за пет дни създава проблем за живота в нея не може да се установи веднага."

  Аз предлагам да направим експеримент - да спрем въздуха на тези от МОСВ за 5 минути и да проверим дали това ще създаде проблем за живота им...

 13. 13 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  Е к'во толкоз. Сега ще платим едни 50 милиона глоба ама 5-те маанета дето ще режат храстите и махат клони няма да се мокрят поне.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Вече не мога един пост да напиша, защото не мога да намеря думи синоними на олигофрен, идиот, глупак, тъпунгер.
  Или съм се изнервила нещо, или безобразията взеха да ми идват в повече.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Ако наистина става дума за уникални видове (маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида) от къде ще вземе материал за последващо...."зарибяване"?
  —цитат от коментар 10 на Храбър

  Е, ще зарибят с някакви шаранчета, комари и тем подобни. Нещо като възстановките на старини с итонг. Гарантирано от ГЕРБ.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Има ли подобни случай някъде по света, да се пресушава река , за да се почисти. Разбира се,че всичко в нея измира. Все едно да спреш въздуха на живеещите на сушата.

 17. 17 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Вече не мога един пост да напиша, защото не мога да намеря думи синоними на олигофрен, идиот, глупак, тъпунгер.Или съм се изнервила нещо, или безобразията взеха да ми идват в повече.
  —цитат от коментар 14 на hope


  Безобразията са ти дошли в повече, вследствие на което си се изнервила.

  Пазете се от доносника vesolr
 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Вчера гледах филм по телевизията за Того, една държава в Африка. Тя е сред най-бедните в света, там имат общо две болници в цялата държава.И съответно милостивите американци с техника отиват там да спасяват най-вече децата в Того.Имат страх от пирати, като наближават Того, говорят си, че радарите на засичат малките рибарски лодки. Спасителният кораб имат страх от пирати, да не бъдат взети като заложници.

  Странното е, че малките рибарски лодки са на 50 мили от крайбрежието на държавата Того. Право имат само до 16 км.

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поредната статия "ша ла ла, йо хо хо." Т.е, кой крив, кой прав, който разбере, боб да яде. Бил съм свидетел на подобно почистване, едното на Осъма, между Ловеч и Троян, другото на приток на Росица в севлиевския балкан при с. Стоките. Не е лесна работа, терените са трудни за работници и транспорт, има големи върби надвиснали над водата. Рибарите, разбира се са прави, ама пък веднага да се емнем с ругатни...Изказа ни са и подозрения, че работата е нечиста, ще се имитира заетост, а средствата за проекта някой ще ги гушне. Ама стига, моля ви се, като има такива неща, дайте доказателства, това сериозна медия ли е или клюкарник. Тук участват министерство и държавни организации. Извън тия неща, които повече ми са смешни, с учудване чета, че във Въча се въдят миди.

 20. 20 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Нагоре по реката са 3-те язовира "Кричим" ( Антон Ивановци) и Цанков камък, така че доста вода може да се събира ... а като се пуснат вецовете съответно и сравнително бързо да се изпразват ....

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":Нагоре по реката са 3-те язовира "Кричим" ( Антон Ивановци) и Цанков камък, така че доста вода може да се събира ... а като се пуснат вецовете съответно и сравнително бързо да се изпразват ....
  —цитат от коментар 20 на Quo Vadis?


  Ми като се изпразват, трябва да се намери начин да се пълнят. С деривации от всякакви източници. Чрез помпени станции, тласкатели, канали, тунели и...каквото трябва. Водата става много ценна, всъщност е безценна. Защото вода трябва не само за пиене. След възстановяване на земеделието и мелиорациите, ще е нужно вода в пъти повече. Разбира се първото, което трябва да се направи е изритване на гербавата сбирщина. С нея нищо не може да стане.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#17] от "GreenEyes":

  Да, човек не трябва да прекалява с негативните новини. Чудя се от къде да намеря позитивни?

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK