Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Проверки не установиха унищожаване на риба в пресушаваната река Въча

Проверки не установиха унищожаване на риба в пресушаваната река Въча

© клубОтговорните институции са направили поредица от проверки и не са установили никакви нередности или унищожаване на екосистемата и защитените видове риба в пресушаваната от началото на седмица река Въча. Въпреки че реката беше почти суха още първия ден от петдневно пресушаване заради почистване на коритото по инициатива на кмета на община Кричим Атанас Калчев, експерти на екоинспекицята и басейновата дирекция в Пловдив не виждат риск за унищожение на рибата и екосистемата там.


Това става ясно от отговора на запитване на "Дневник" от страна на Министерство на околната среда и водите.


Експерти на РИОСВ-Пловдив са направили проверка на място в сряда (20 септември) след поредица от сигнали на граждански сдружения и от Асоциацията на парковете в България, които разпространиха снимки, от които се вижда, че в части реката е почти напълно пресушена в голяма част от деня.
По течението на река Въча – в участъка до устието на Въча в Марица, попадащ в границите на защитена зона "Река Въча – Тракия", екоинспекцията обаче е установила, че коритото на реката е оводнено.


"Не са констатирани унищожаване или увреждане на видове, предмет на опазване в защитената зона," уверяват експертите.


Те са били на място в участъка на река Въча и в регулационните граници на град Кричим, и надолу по течението й в района извън регулацията на града до устието на Въча в Марица.


В регулацията на града в реката е имало "минимални водни количества" докато в коритото за трети пореден ден се извършва почистване от тревиста и храстовидна растителност след решение на кмета. Служителите на РИОСВ не се констатирали нарушения на Закона за биологичното разнообразие.


"Същият участък от река Въча не попада в границите на защитени зони от мрежата НАТУРА 2000," отбелязват от МОСВ, но в същото време в частта си след регулацията на града и вливането й в река Марица, реката е част от защитена зона "Река Въча - Тракия". Там се опазват местообитания на маришката мряна, европейската горчивка и бисерната мида.


Според природозащитници и рибарски сдружения, които днес протестираха срещу пресушаването, действията, предприети от кмета, са опасни за защитените видове риба. Те определят като "умишлено убийство на реката" пресушаването на коритото в по-голямата част на деня в рамките на пет дни.


Съгласие за спирането на водата е дадено от заместник министъра на МОСВ с ресор "Води" Атанаска Николова.


"Не може да очакваме директор на РИОСВ или на Басейнова дирекция да глоби министър,на който те са подчинени, поне не скоро," коментира проверките Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


При извършени още две проверки, този път от служители на басейнова дирекция "Източнобеломорски район – Пловдив", отново не са констатирали нарушения , този път на разпоредбите на Закона за водите.


Първата е била на 18 септември, когато експертите се извършили оглед на река Въча в участъка от ВЕЦ "Кричим", водохващането на "НС" ЕАД, изтичалото на ВЕЦ "Въча 1" и в регулацията на град Кричим до транспортен мост над реката. Според тях извършваните дейности са били в съответствие с уведомление, което кметът е изпратил на институциите.


От басейнова дирекция също изтъкват, че почиствания участък не влиза в защитени територии и че почистването е част от задълженията на общината за ежегодно почистване на коритото на реката в частта й в града с цел намаляване на риска от наводнения. Проверка на "Дневник" в отчета на община Кричим установи, че подобно ежегодно почистване е правено последно преди 4 години – през 2012 г.


Към момента на извършената проверка, в коритото на реката протичат водни количества, които се сформират от Чуренско дере и от клапата на промивния тунел на ВЕЦ "Въча 2", се констатирали проверяващите.


На 20 септември от басейнова дирекция се установили, че почистването продължава, а в реката протичат водни количества. ВЕЦ "Въча1", ВЕЦ "Въча2"и ВЕЦ "Кричим" не са работели.


Днес (21.09.2017 г.) дейностите по почистване на реката трябва да приключат, по уверенията на кмета пред институциите.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  Рибата е пуснала крака и се е скрила на сигурно място!

  [email protected]
 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 502 Неутрално

  При проверката не е установена никаква риба на сушата и оттам е направен изводът, че няма никакви щети върху нея!
  Клети, клети Нено, да беше си стоял шеф на Института за дясна политика!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Както винаги, всичко е точно. Голям праз, че циганите са напълнили по няколко чувала риба.

 4. 4 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Да разбирам,че циганите с тези колове не биеха риба, а просто масажират рибоците ?
  Най-вероятно и снимките с циганета наболи риби на клечки е за профилактика на хрилете ??

 5. 5 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нищо не става от този "народ", емигрирането на 3 мил. българи от кочината остави предимно австралопитек до питекантропа, а и още по-зле ще става.

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Е сега, братята ромляни отишли там, набрали ли си малко риба и си отишли дома. Ко ся?

 7. 7 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Нищо не става от този "народ", емигрирането на 3 мил. българи от кочината остави предимно австралопитек до питекантропа, а и още по-зле ще става.
  —цитат от коментар 5 на Hutya Puylo


  Тези мутрокомунисти, които колят и бесят в татковината, не само рибата ще уморят ами и всичко де що шава из българската земя. Трите милиона емигрирали не случайно и не искат да четат камо ли да списват по българските сайтове, защото отвращението от комунистическата тиня е огромно. Дори и такива като мен, които отдавна са в чужбина и все още участват в българския театър виртуално, не спираме да се удивляваме на проказата обхванала българската снага.

  Пазете се от доносника vesolr
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  И къде е отишла рибата. Към други реки ли се е запътила.

 9. 9 Профил на Емил Найденов
  Емил Найденов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И понеже няма унищожаване на рибата.... ето продължението на същото място през 2019 година: https://web.facebook.com/Georgi.Stoianov/posts/10212972710263059?notif_id=1552298371286985¬if_t=nf_share_story
  Изглежда така МОСВ "зарибява". Е нема такова министерство!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK