Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

© ЕвгениДайновЕнергийната независимост е възможен път към свободата за един български гражданин, който има собствен двор. Това доказва с личната си история политологът Евгени Дайнов. Той покани журналисти в дома си в село Миндя, за да покаже и разкаже как може да се случи това в рамките на 16 месеца.


От 1999 г. Дайнов става гражданин на село Миндя, където прекарва голяма част от времето си. Преди 10 години твърдо решава, че трябва да се откаже от услугата на електроразпределителното дружество. Причината е много лош личен опит, който му доказва, че сметката за ток няма нищо общо с това, колко електроенергия харчи човек. И по-конкретно нереално високите сметки за ток "веднага след като се появявах по телевизора", както и непостоянното електрическо напрежение, което получава.


По същото време вижда, че за последните седем години нещата с изграждането на фотоволтаични мощности за домашни цели - технологично, и като инвестиция, рязко се променят към добро.
За този период системите се усъвършенстват рекордно бързо, а цените падат осезаемо – около четири пъти. Това обяснява и тенденцията през последните години все повече хора да поставят подобни съоръжения за собствени нужди в частните си домове.


За по-малко от десет години инвестицията може да бъде изплатена, но пък след задължително сключване на договор със електроразпределителното дружество.


Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

© ЕвгениДайнов


Така Евгени Дайнов също се решава на тази крачка към ВЕИ за домашни цели и инвестира в соларна система, монтирана преди година и половина в двора му във великотърновското село. 12-те слънчеви панела в средата на двора скоро започват да се ползват и като беседка, но бързо доказват на собственика си, че инвестицията му си е струвала.


"За този период месечните ми сметки за ток са около 14 лева, срещу което за последната година местното електроразпределително дружеството ми е платило около 1000 лева за ток, който аз отдавам към тяхната система", разказа Дайнов.


Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

© ЕвгениДайнов


Възобновяемата енергия му дава автономност и това проличава най-вече, когато заради аварии електрозахранването в региона е прекъснато. Например през последната тежка зима в началото на 2017 г., когато в село Миндя никой не е имал електричество в продължение на няколко дни.


Системите до 30 киловата инсталирана мощност се инсталират бързо – за 10 дни, но доста по-дълъг е процесът, свързан с ходене по институциите, които уреждат регулациите. "Говоря със съседи и приятели. Засега бюрократщината успява да откаже хората от този избор.Но това ще се промени много бързо," убеден е Дайнов, който така "се чувства независим и живее свободата си".

Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

© Евгени Дайнов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK