Конференция на "WWF България" очертава прехода към нисковъглеродна икономика в региона за 2050 г.

Конференция на "WWF България" очертава прехода към нисковъглеродна икономика в региона за 2050 г.

© Цветелина Николаева, Капитал DailyWWF България" организира международната конференция "Енергиен преход за Централна и Източна Европа", съобщават от организацията.


Предстоящата конференция ще сложи начало на инициативата с изработване на дългосрочни климатични и енергийни визии за 2050 г. за прилагане на европейските политики за "Климат и енергетика" на национално и местно ниво, тъй като много от страните от региона се противопоставят на тези цели, уточняват идеята организаторите.


В събитието, планирано за октомври в чешката столица, ще се включат професионалисти и обществени личности от Централна и Източна Европа, за да очертаят съвместно пътя за енергиен преход до 2050 г. според спецификите в тази част на света.
Централната и източноевропейска мрежа за устойчива енергия (Central and Eastern Europe Sustainable Energy Network - CEESEN), обединява 13 организации от 11 държави от региона, представители на публичния сектор, научните среди, неправителствените организации и бизнеса. Всички те са лидери в своите държави по теми, свързани с енергийни политики, работа със заинтересовани страни, застъпничество и финансиране. "WWF България" има водеща роля в тази мрежа, отбелязват от природозащитната организация.


Целта на мрежата е да подкрепи общностите от региона по пътя им на преход към нисковъглеродна икономика.


Събитието трябва осигури стимулираща среда за обмен на знания и възможност за участниците да създадат партньорства, посочват организаторите.


Държавите и регионите трябва да изготвят конкретен план за действие до 2050 г., да осигурят обществено участие от самото начало и да се възползват от иновациите и технологиите, за да може преходът към нисковъглеродни общества да стане реалност в цяла Централна и Източна Европа, допълват от WWF.


"Инициативата е повече от навременна", смята ръководителят на проекта за България Георги Стефанов. Той напомня, че в момента светът се обединява около убеждението, че преходът към чиста енергия трябва да се ускори. На сесия на Общото събрание на ООН Франция предложи нов световен пакт за опазване на околната среда, чрез който светът да постигне целите от Парижкото споразумение за климата и глобалните цели на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.


Подобни са и очакванията към българското председателство на ЕС. На последната среща на енергийните министри на евросъюза стана ясно, че ЕС очаква страната ни успешно да въведе законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци", който има за цел да постави енергийната ефективност на първо място, да позиционира ЕС като глобален лидер в областта на енергията от възобновяеми източници и да осигури разработването на бизнес модели за навлизането на зелена енергия, припомня Стефанов.


На днешната дата, две години след приемането на глобалните цели на ООН за устойчиво развитие 2030, Европейският съюз няма голям напредък в постигането им. Затова WWF призовава Европа да заеме лидерската си позиция в този процес, добавя ръководителят на програма "Климат и зелена икономика" Георги Стефанов.


Официални гости на събитието ще бъдат Бронис Ропе, член на Европейския парламент и бивш кмет на литовския град Игналина – известен със затварянето на най-голямата атомната електроцентрала в света, Имке Любек, директор на департамент "Климат & Енергия" към WWF, офис за европейска политика (Брюксел), и Павел Подрух, основателят на платформата Czech Off-Grid Housе ("Чешки екокъщи") и носител на наградата на Обединените нации за дейност в изпълнение на глобалните цели за устойчиво развитие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK