Съдбата на оцелели лъвчета зависи от екоминистерството

снимката е илюстративна

© Eduard Korniyenko, Reuters

снимката е илюстративнаДо броени дни Министерството на околната среда и водите трябва да реши съдбата на две оцелели, но с риск за живота, новородени лъвчета. От ведомството ще разпоредят къде и как да бъдат отглеждани спасените малки, за живота на които в момента се борят в софийската клиника "Добро хрумване". Решението ще бъде взето на среща този четвъртък (28 октомври) в Регионалната екоинспекция в Русе, където ще бъдат обсъдени мерките по случая.


Това става ясно от отговор на екоминистерството за "Дневник" след инцидент с три новородени животни в зоологическа градина в Разград, който разкри редица нередности в зоопарка. Случаят породи силна негативна реакция в социалните мрежи и редица сигнали към отговорните институции – екоинспекцията в Русе и министерство на екологията.


В началото на месеца (на 9 септември) три лъвчета са родени в много лоши условия в общата клетка на лъвовете в градския зоопарк, по време на провеждащия се в парка есенен панаир. Вероятно заради шума и големия брой хора там майката лъвица не е закърмила бебетата и ги е оставила без грижи. Известно време малките са били оставени без защита и са били стъпкани от възрастните лъвове в клетката. Едно от малките е починало още в клетката, другите са били в много тежко състояние, разказа за "Дневник" Любимила Кривошиева от фондация "Дивите животни", разговаряла с отговорния за зоопарка д-р Михаил Балтаджиев и с очевидци.
Получен е бил сигнал на човек на мястото на инцидента в деня на панаира, който се е свързал по телефон със софийската ветеринарна клиника и е потърсил съдействието на специалисти.


Кривошиева от своя страна се обажда на отговарящия за зоопарка – главният експерт "Земеделие и стопанска дейност" в община Разград д-р Михаил Балтаджиев. От разговора им става ясно, че в парка няма квалифициран персонал, който да се грижи за оцелелите новородени. Затова животните спешно са транспортирани в клиника "Добро хрумване" в София, където до момента се борят за живота им. Животните, които попадат във фондация "Дивите Животни", се настаняват за лечение във ветеринарна клиника "Добро хрумване", където ветеринарните лекари даряват лекарския си труд за спасяване на дивите пациенти.


Лъвчетата имат много малки шансове да оцелеят. "Макар в момента състоянието им да е сравнително закрепено, във всеки момент това може да се промени рязко заради липсата на имунитет, защото не са кърмени", обясни директорът на клиниката. Все още едно от двете новородени се храни със сонда и не може да се изправи.


Специалистите, които до момента не са поканени на срещата, където ще се реши съдбата на малките, се надяват те да не бъдат връщани в зоопарк. По думите на Кривошиева категорично майка им няма да ги приеме и и не е редно да се върнат там при нея. Клиниката обаче ще се съобрази с решението на институцията.


Според лекарите най-добрият вариант за лъвчетата е да бъдат преместени в Международната програма за реинтродукция или резерват, а не да се върнат на зоокъта в Разград.


Като голям проблем Кривошиева посочва липсата на експерти у нас, които да помогнат с грижата за оцелелите лъвчета. "Съветваме се с всеки с повече опит от нас. Със софийския зоопарк сме в непрекъснат контакт с гледачите на големи котки. За нас е новост и се оказва, че у нас няма кой знае какъв опит с това", каза тя пред Би Ти Ви. Клиниката им обаче има богат опит в спасяването и отглеждането на новородени на други бозайници.


Случаят разкри нередности в парка в Разград


Тъжният инцидент стана повод да се установи, че в зоопаркът няма наличен ветеринар. Възможно е гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда, посочи Кривошиева.


Майката и бащата на новородените са брат и сестра, което обрича малките на генетични заболявания, предупреди лекарят.


Собствениците на парка – в случая това е община Разград– искат да имат поколение в зоопарка, но нямат осигурени условия за раждане и отглеждане.


Експерти от МОСВ са давали препоръки на д-р Балтаджиев за развъждането на лъвове. Предложено е било съдействие за поставяне на безплатни импланти на женските лъвове, за да се спре размножаването им, предвид липсата на условия за отглеждане на потомството, става ясно от отговор на МОСВ. Тази помощ обаче е била отказана. "Към момента нито МОСВ, нито РИОСВ – Русе, имат законово основание да спрат или ограничат размножаването на животните в зоопарковете. Това е изцяло в правомощията на собствениците на зоологическите градини, в случая община Разград", подчертават от МОСВ.


Ветеринарите от клиниката не са посетили лично парка в Разград, но от снимки и коментари на очевидци показвали, че там условията са отвратителни – животните живеят на бетон, в тесни клетки, има болни животни и починали от студ.


Проверката по случая


Във връзка с постъпили в МОСВ сигнали министърът на околната среда и водите е разпоредил на РИОСВ – Русе, спешна проверка, извършена на 18 септември – или десет дни след раждането на малките.


Според информацията на екоминистерството и установеното по случая по време на проверката раждането е било ден по-рано от разказите на очевидци: на 8 септември 2017 г. Данните на МОСВ се разминават с разказа на ветеринарите от "Добро хрумване", спасили животните. Според ведомството поради липса на капацитет за отглеждане на лъвчетата те са били предадени на ветеринарна клиника в Разград за оказване на спешна помощ и едното малко е починало там (а не в клетката). Впоследствие животните са преместени във ветеринарна клиника в София.


На 21 септември експерти от РИОСВ – София, и МОСВ са посетили ветеринарната клиника и са констатирали, че лъвчетата са в стабилно състояние и за тях се полагат ветеринарномедицински грижи.


На 28 септември е насрочена среща в РИОСВ – Русе, на която ще бъдат обсъдени възможните мерки за решаване на случая, обясняват от МОСВ.


Зоопаркът е без лиценз от три години


Зоологическата градина в Разград е лицензирана през 2009 г., като лицензът й е изтекъл през 2014 г. Към настоящия момент община Разград не е подала документи за ново лицензиране на зоопарка, посочват от ведомството.


Пред Би Ти Ви д-р Михаил Балтаджиев уверява, че общината подготвя необходимите за лиценза документи, полага необходимите грижи за животните и ремонтира зоопарка.


"Дневник" потърси мнение по казуса от експертите на организация "Четири лапи", на контролиращият орган РИОСВ – Русе, както и позицията на общината в Разград, които са отговорни за зоологическата градина в града.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Гневно

  пълна разруха ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  В зоопаркът нямало ветеринар !!! Е този ШЕФ нямал ли е в родата поне един ветеринар ???
  Възможно било гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда !!!
  Зоопаркът нямал лиценз от три години. Машаала.

  Дали има друга територия по света, където това може да е същото.

 3. 3 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Без лиценз от 3 години, но фукционира. А на всичко отгоре, правят и тръгове и си мечтаят зя местен прайд. Истински простаци, мечатещи за евтина печалба на гърба на редки животински видове.
  Трябва наистина да си някакъв урод, за да причиниш това на горди животни, като лъвовете и да ги докараш до окаяно положение.
  Да се закрива целия концлагер и да се настанят животните в подходящи за природата им места. Видял гол ганьо, че в други градове има зоо градини, решил и той да направи кокошкарника си атракцион с хищници. Затвор за тези некадърници.
  Дано малките да оцелеят.

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  НЯМА друга такава територия
  Никъде другаде не управлява групировката Суджуци ГЕРБ.
  Горките лъвчета - щом зависяят от Министерството на ГЕРБ

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  В Англия дори рибки вкъщи до гледаш имат спецални изисквания

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5192 Неутрално

  министър нено защо мълчи???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1364 Гневно

  Отвратително.
  Безхаберие, бездушие. Тези малки гадинки имат повече душа от заобикалящите ги двуноги...
  Дано оцелеят муцунките.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 249 Неутрално

  "Към момента нито МОСВ, нито РИОСВ – Русе, имат законово основание да спрат или ограничат размножаването на животните в зоопарковете. Това е изцяло в правомощията на собствениците на зоологическите градини, в случая община Разград", подчертават от МОСВ."
  Като стане нещо лошо и все се оказва че никой контролен орган нямал правомощия.
  МОСВ и подопечните органи системно нямат правомощия. Това не е първият проблемен случай в "зоопарк". Министерството може да наложи контрол като допълни необходимите разпоредби, но явно не желае поради някаква немощ ли, що ли?

 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  Зоопарковеете трябва да се забранят и не само в България.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1172 Разстроено

  Интересно. Навсякъде другаде по света раждането на животни (особено на такива колоритни като лъвовете) в зоопарковете е свързано с положителни емоции, грижи, реклами. Тук - с немарливост и безхаберие.

 11. 11 Профил на awtor
  awtor
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Лъвица в Разград не ражда за първи път; не зная дали е същата, но преди 3-4 години имаше също няколко лъвчета родени, които после ги продадоха на други зоопаркове; пред клетката на лъвовете има горда табела на спонсор, който дарява средства за храна

  условията наистина са ужасни, но не мога да си представя, че гледачите не са знаели, че лъвицата ще ражда, след като всички жители на Разград знаеха

 12. 12 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Любомила е основател на фондация "Дивите животни". Клиника "Добро хрумване" работи с фондацията на доброволчески начала - изключителни хора са и Любомила, и целият екип на клиниката. Прекрасно е, че те са поели случая - сега малчовците имат шанс!

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  В Бантустан има някъде около 30 такива лагери за мъчение на животни. Съществуват предимно , за да папат пари някви хора.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#9] от "biss Mark":

  И аз съм на това мнение ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#12] от "earthian":

  Така е

 16. 16 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дундурук":

  Скоро видях такъв и в Кюстендил . Просто жалка картинка. Лъвът е в бетонна клетка 3 х 5 метра .

  Просто да ти се се скъса сърцето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK