Екоминистърът информира еврокомисар Кармену Вела, че ще търси чужди експерти за "Калиакра"

Екоминистърът информира еврокомисар Кармену Вела, че ще търси чужди експерти за "Калиакра"

© Николай ДойчиновМинистърът на екологията Нено Димов е информирал еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, че ще търси международна експертиза, която да прецизира границите и режимите на защита в понто-сарматските степи, част от европейската мрежа Натура 2000, съобщават от пресцентъра на МОСВ.


Такива бяха заявките на министър Димов след организираните протести в региона, които обявиха, че защитата на степите застрашава поминъка на местните хора и два пъти бойкотираха обществени обсъждания на плана за тяхната защита, с експерти и учени от БАН, изготвили документа. Местните власти отказаха разговори въпреки че стана ясно, че ограниченията засяга много малка част от териториите в района на Калиакра и повечето не са земеделски земи.


Планът трябваше спешно да заложи мерки за опазването на последните оцелели защитени степи след презастрояването на Калиакра с вятърни перки и голф игрище, заради които Брюксел ни осъди. В момента – заради отлагане приемането на плана, рискът от финансови санкции е голям
Но според Димов проблемът в случая е, че предложените от българските експерти граници на защитени територии не са достатъчно благонадеждни и затова тепърва ще търси мнение на чужди експерти.


По казуса "Калиакра" министър Димов и комисар Вела са набелязали съвместни действия за намиране на балансирано решение, което да защити както местообитанията на понто-сарманските степи, така и интересите на местните общности и собствениците на имоти в района, обясняват от МОСВ. В съобщението не се казва обаче какви са тези мерки.


Причината за визитата на Нено Димов в Брюксел са двете наказателни процедури срещу България за мръсния въздух и по казуса "Калиакра", съобщават от пресцентъра на МОСВ.


По наказателната процедура за въздуха двамата са се съгласили, че това е "изключително тежък проблем, който има не само екологично, но и социално-икономическо измерение". За да не бъдат наложени санкции на България, трябва да бъдат положени съвместни усилия на различни институции и министерства за решаване на проблема с наднормени стойности на фини прахови частици във въздуха. Основна роля за реализирането на мерките за подобряване на чистотата на въздуха да имат местните власти, подчертават от ведомството.


Според МОСВ, Комисията се ангажира да помага в този процес. Министър Димов и комисар Вела се съгласиха да бъдат организирани работни срещи по проблема, първата предстои до края на 2017 година. На нея ще бъдат представен проект с конкретни мерки на национално ниво, разработен от Световната банка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK