Екоминистърът информира еврокомисар Кармену Вела, че ще търси чужди експерти за "Калиакра"

Екоминистърът информира еврокомисар Кармену Вела, че ще търси чужди експерти за "Калиакра"

© Николай ДойчиновМинистърът на екологията Нено Димов е информирал еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, че ще търси международна експертиза, която да прецизира границите и режимите на защита в понто-сарматските степи, част от европейската мрежа Натура 2000, съобщават от пресцентъра на МОСВ.


Такива бяха заявките на министър Димов след организираните протести в региона, които обявиха, че защитата на степите застрашава поминъка на местните хора и два пъти бойкотираха обществени обсъждания на плана за тяхната защита, с експерти и учени от БАН, изготвили документа. Местните власти отказаха разговори въпреки че стана ясно, че ограниченията засяга много малка част от териториите в района на Калиакра и повечето не са земеделски земи.


Планът трябваше спешно да заложи мерки за опазването на последните оцелели защитени степи след презастрояването на Калиакра с вятърни перки и голф игрище, заради които Брюксел ни осъди. В момента – заради отлагане приемането на плана, рискът от финансови санкции е голям
Но според Димов проблемът в случая е, че предложените от българските експерти граници на защитени територии не са достатъчно благонадеждни и затова тепърва ще търси мнение на чужди експерти.


По казуса "Калиакра" министър Димов и комисар Вела са набелязали съвместни действия за намиране на балансирано решение, което да защити както местообитанията на понто-сарманските степи, така и интересите на местните общности и собствениците на имоти в района, обясняват от МОСВ. В съобщението не се казва обаче какви са тези мерки.


Причината за визитата на Нено Димов в Брюксел са двете наказателни процедури срещу България за мръсния въздух и по казуса "Калиакра", съобщават от пресцентъра на МОСВ.


По наказателната процедура за въздуха двамата са се съгласили, че това е "изключително тежък проблем, който има не само екологично, но и социално-икономическо измерение". За да не бъдат наложени санкции на България, трябва да бъдат положени съвместни усилия на различни институции и министерства за решаване на проблема с наднормени стойности на фини прахови частици във въздуха. Основна роля за реализирането на мерките за подобряване на чистотата на въздуха да имат местните власти, подчертават от ведомството.


Според МОСВ, Комисията се ангажира да помага в този процес. Министър Димов и комисар Вела се съгласиха да бъдат организирани работни срещи по проблема, първата предстои до края на 2017 година. На нея ще бъдат представен проект с конкретни мерки на национално ниво, разработен от Световната банка.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Като чуя сирахомилската дума "поминък" и ми се повдига. Тея бантустанци само нивички, тралене на морето и кооперацийки са им в главата. НИКОЙ НЕ СИ Е КУПУВАЛ НАВРЕМЕТО ЧУКАРИ НА МОРЕТО. Тея реституции там са предимно престъпления, а за заменките да не говорим.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Но според Димов проблемът в случая е, че предложените от българските експерти граници на защитени територии не са достатъчно благонадеждни и затова тепърва ще търси мнение на чужди експерти."Кога да харесваме - българското!?

 3. 3 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 862 Разстроено

  Глупости-на-търкалета, работни срещи, дрън-дрън-ярина. Т.е. пак нищо няма да бъде направено. Нито за Калиакра, нито за въздуха. Язък ви и за еврокомисарите - търтеи самодоволни, само дето седите на топло и взимате заплати. Нахалост!

 4. 4 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  Ъ-хъ!
  Конечно...
  Сигурно при ниското си пикиране на Чайката над БГ институциите, е успял да подшушне на наш Ненчо имената на няколко чужди "супер" екоексперти, всички "специалисти" по понто-сарматските степи около Черно море....
  Господина Кармену Вела нека само благоволи да си избере някой от тех....

 5. 5 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... да замажем рабУтата, кат' поканим чужди експертЕ. Да отмине данданията, пА че видим.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 6. 6 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тоя герберски "десен" мислител в типичен български стил е решил, че с ала-бала общи приказки ще излъже еврокомисията. Най-наглото в цялата ситуация е, че същата тая герберска пасмина лъже холата и ги подкокоросва да протестират, при все че проблем имат не дребните собственици а няколко ветропарка и едно голф-игрище. Единствено заради тях е осъдителното решение. Но с типичния си висок герберски морал, управляващата клика използва неуките цървулковци и ги провокира да застанат на амбразурата за да свършат мръсната работа на олигарсите. И не на последно място, за всеки поне малко запознат е напълно ясно, че няма вариант да се променят границите на защитените зони, така че това е само прах в очите и неминуемо ще доведе и до следващата последица - налагане на глоби.

 7. 7 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Глупости-на-търкалета, работни срещи, дрън-дрън-ярина. Т.е. пак нищо няма да бъде направено. Нито за Калиакра, нито за въздуха. Язък ви и за еврокомисарите - търтеи самодоволни, само дето седите на топло и взимате заплати. Нахалост!
  —цитат от коментар 3 на kdo52372883


  Ами не е така! Еврокомисията си е свършила работата - даде България на съд и успя да постигне осъдително решение в съда на ЕС. Какво повече да направи? Сега изтича срока за изпълнение на решението, след което евентуално - ново производсво и налагане на глоби. Та затова е цялата дандания в момента.

 8. 8 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 337 Неутрално

  В България корумпирани учени няма ли, че требва да се търсят отвън? Защо политическата клика в България не покани и чужди правителство, съд, прокуратура, войска ....и да се свършва.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Сума експерти получават заплати в България, а все чужди търсим.

 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 595 Неутрално

  НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО ВЕДОМСТВО, ПОПУЛИСКО, СЪЗДАДЕНО ЗА ДА ВИ ДЕРЕ КОЖИТЕ ДО КОКАЛ , ПРИМЕР , РАБОТАТА МИ Е СВЪРЗАНА СЪС ОТДЕЛЯНЕ НА ЕМИСИИ МНОГО ЕМИСИИ ,ВРЕДНИ ЕМИСИИ , ЗАМЪРСЯВАМ Я АЗ АТМОСВЕРАТА ПРИЛИЧНО СЕГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,МНОГО ПОВЕЧЕ И ЕДНИЧКАТО МИ ЦЕЛ Е ДА СИ ЗАКУПЯ ЧРЕЗ ТИЕ ОГРОМНИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ НА ВЪЗДУХА ГРАМЧЕ КРИСТАЛНО ЧИСТ ТОК , СОЛАРЕН ,ВЯТЪРЕН ИЛИ ФЕКАЛЕН НЯМА ЗНАЧЕНИЕ , ВАЖНОТО Е ДА Е ЕКО ,

 11. 11 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 237 Неутрално
 12. 12 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За да кажеш за мръсния въздух в България глупост като тази, че е
  "изключително тежък проблем, който има не само екологично, но и социално-икономическо измерение" трябва да станеш поне министър.
  Аве Нено!
  Бъди ни жив и здрав и жъни още по-големи успехи на министерското поприще, на екологичната сцена, в обществената среда, а също в европейския и в световния контекст, че дори и отвъд!

  waldmeister
 13. 13 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 549 Неутрално

  аха, прехвърлят горещия мафиотски картоф навън, да няма на кого да държат сметка после бандитите в костЮми ;)

 14. 14 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#7] от "tko42434569":

  обаче ще накажат държавата България и парите ще се плащат от народа, сиреч данъкоплатците. а тези дето са там собственици и особено другите държавни служители, които са им го позволили ще минат метър, както обикновено. до другия път!

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Министърът на екологията Нено Димов е информирал еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, че ще търси международна експертиза, която да прецизира границите и режимите на защита в понто-сарматските степи, част от европейската мрежа Натура 2000, съобщават от пресцентъра на МОСВ."

  По- добре да потърси чуждестранен министър , щом в България няма експерти по въпроса . И да побърза , , че Клоунмена пък търси пък политици по света и ги калесва за управители на българския бюлюк.. Така че мястото му така и така се клатушка .

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  За да не бъдат наложени санкции на България ще търсим междуародна експертиза за да замажем нещата международно.
  На КОЙ ли е присъщо това, като упражнение?

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално


  Според МОСВ, Комисията се ангажира да помага в този процес"

  А за коя ли комисия става въпрос , че в съобщението никъде не става въпрос за такава ? Дали дневникарите не допълват съобщението , или пък съобщението е изготвено така , както и мерките за решаване проблема "Калиакра"?

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Весело

  Сега от ЕС ще изпратят един от най-добрите експерти - Росен Цонев. И защитените заони ще станат повече - ще бъдат включени компромисните и тези с по-лек режим.
  А ние ще плащаме глобите, не Нено Димов.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен чужди експерти да определят границите на защитените територии! Нашите за мижави стотинки направиха 34% от България защитени територии! Такова чудо няма никъде по света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Правилно си търси експерт. След като нпо-та са теглили границите, а еврокомисарите са от рода на нашата филоложка, дето отговаря по дигитализацията.

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "чужди експерти" ... жалък комплексар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK