Стъклените сгради, които убиват птици

Стъклените сгради, които убиват птици

© фондацияМодерните стъклени сгради са непреодолим проблем за дребните пойни птици в момента. Тези дни – по време на тяхната миграция – стотици от тях намират смъртта си след сблъсък в огледалните им фасади. За това предупреждават от фондация "Дивите животни" на страницата си в социалните мрежи.


Експертите призовават собствениците на сградите и гражданите за съдействие за спасяването на птиците. Причината за фаталните инциденти обаче не са достатъчно известни на гражданите и обществеността и това е съществена част от проблема.


"Птиците не могат да различат, че стъклените сгради всъщност са преграда и директно се блъскат във фасадите. Падат на земята агонизиращи и много често така намират смъртта си," обяснява Любомила Кривошиева от фондацията за "Дневник". По думите й много е трудно да се прецени колко точно е броят на птиците, станали жертви на стъклените сгради, но миграционните периоди са най-тежки, защото тогава във фондацията получават по минимум 5-6 сигнала на ден за подобни случаи.
Проблемът е целогодишен, но е най-тежък по време на дълги прелети на различни видове птици по време на техните миграции. В момента на юг отлитат малките пойни видове, преди това са били например жетварчетата.


На изхода на София в посока към морето тези дни буквално капят пострадали или вече мъртви пойни птици – елов и буков певец, присмехулници, коприварчета, шаварчета, "Урожаят" е огромен по вид и количество и отново човешка е причината за това да намаляват птиците в такива огромни мащаби.


Добрата новина е, че има възможности за намаляване на последиците от съществуването на тези сгради с такава архитектура.


Стикери и лепенки като спасение


Апелът на специалистите към собствениците на такива сгради е да налепят стикери от външната страна на фасадите без значение от формата на стикера, за да могат да виждат птиците, че там има преграда. От "Дивите животни" се обръщат и към работещите в такива сгради да говорят с мениджърите на сградите за този проблем.


"Ако намерите безпомощна птица до сграда, веднага прибирайте на тъмно в кутия или кашонче с няколко дупки за въздух. Веднага. Ако нямате кутийка, докато търсите покривайте главата на птицата с нещо, за да не вижда - салфетка, шепа или нещо от този тип. Търсете помощ за птицата веднага и ако има възможност направо бързо носете към клиниката, защото не смогваме с десетките сигнали," призовават още от фондацията.


Телефонът за сигнали на "Дивите Животни" е 0988 79 79 86. Можете да носите пострадалите птици направо във ветеринарна клиника "Добро хрумване" на адрес ул. "Княз Борис I"125.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  имам селска къща, далеч без стъклена фасада. Всяка година намирам по няколко птици които са се ударили в някой от прозорците, някои оцеляват, други не. а колко такива се удрят за които не знам, кой знае.... Просто нищо не може да се направи, еволюцията ще награди птиците които се научат да различават кое е стъкло и кое не е със оцеляване.
  а фондацията може би ще е в по-голяма полза ако се концентрира върху помощ за старите хора в българия да имат по-добри старини, може би....

 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Всичката мара втасала...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Случва се с всяко стъкло. При стъклените сгради процентът е многократно по-голям. По стъклените прегради по пътищата - също...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Това е абсолютна истина, и го наблюдавам в офиса доста често.
  А тези, които не разбират разликата в зрението на птиците, сравнено с тяхното, нека поне не се изказват неподготвени.

 5. 5 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много вярна статия! Блъскат се птичките и умират. Но като цяло градовете са враждебни към своите чуруликащи обитатели. Например в пловдивския квартал "Капана" вече няма птички, защото има знаменца, които всъщност са грозни и работят като плашила. Отделно са далавера... щото ги плащат.. а самите поставящи нищо не плащат... далаверите УБИВАТ!

 6. 6 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2138 Разстроено

  От всички животни най-тъжно е да видя умряла птичка. :(

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  След като решението на този проблем е сравнително елементарно, не виждам причина да не се прилага. Апропо, и хората по същия начин се удряме понякога - на мен преди време ми се случи да се ударя във вратата на един магазин в търговски център. Въобще не разбрах, че тя е затворена, тъй като бе изцяло стъклена и нямаше стикери на видими места.

  Трябва да пазим дивата природа (част от която са и всички тези птички), защото пряко и косвено зависим от нея.

 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ще оцелеят приспособимите.Когато диви животни и птици избират да живеят в градска среда, с цел по-лесен достъп до храна,ще си носят последствията.Свраките например,вече превземат градовете,а нощем се чуват и сови.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 271 Неутрално

  а фондацията може би ще е в по-голяма полза ако се концентрира върху помощ за старите хора в българия да имат по-добри старини, може би....
  —цитат от коментар 1 на bkstoja

  Никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо.

  slivizasmet.blogspot.com
 10. 10 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И ние се блъскаме в стъклата, но се движим с 5 км/ч максимум.
  Имаме време да се замислим (с огромния си мозък) това стъкло или огледало ли е отсреща!
  А птиците не стига чè са с малък мозък (и опит на 1-2 години), а и летят с 50-70км в чàс. И това са прелетни птици, де в палнината, полето, гората не са срещали отражение и прозорци.

 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Нищо! Важното е да са ни стъклени сградите...

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Аз сложих на къщата на всички прозорци стикери на летящи птици, защото често чувах как се блъскат. За съжаление, въпреки стикерите на скоро чух пак удар на птица в стъкло, но се надявам да е инцидент...

 13. 13 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Блъскат се само в стъклата с отразително качество.

  В обикновените 100% пропускливи стъкла не се блъскат.

  .
 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#12] от "phillipov":

  Сложи стикер на сокол и няма да се блъскат.

 15. 15 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Блъскат се освен в отразяващи стъкла, така и в напълно прозрачни, каквито на магистралите!
  Не се блъскат в нашите стъкла, защото погледнато от вън стаята ни е чèрна дупка.
  Изключèние е когато е фронтално огрят от слънцето прозорец с летяща към прозореца фронтално птица - тогава прозореца ни е пак огледало за птицата!

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#4] от "deymus":

  Интересно как стъклата не пречат на гълъбите. В последните години специално в софия гълъбите са станали грандиозна напаст но не съм видял нито един гълъб да се блъсне в стиклена фасада. За сметка на това всеки балкон който не се почиства повече от седмица-две рускува да получу гнездо където два пъти годишни порастват по 2-3 гълъбчета.

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Всички сгради да се съборят! Веднага! Ще живеем в землянки, да не пречим на птиците. То пък там ще пречим на къртиците. Най-добре ще е хората да измрем, че да не пречим на животните.
  Тая фондация предполагам си набира персонала от лудниците. Някой от тях дали си представя такава модерна, престижна, сграда 1-2 години след като е облепена със стикери и те са се превърнали в избелели парцали??? А дали се е замислял как се почистват тия стикери от фасадите на такава 10-20 етажна сграда и колко би струвало?
  Важното за тия организацийки не са птиците, а да оправдаят съществуването си и заплатите, ако ще и на идиоти да се правят.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Е ми дайте да бутнем всички сгради защото пречат на птиците !
  Такива псевдоорганизации да обърнат усилията си към благоденствието
  на хората !!!

 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Птиците прелитат от север на юг.От Черно море до Сърбия е около 450 километра. Колкото и да са сградите, препречващи пътя на птиците, при всички случаи са нищожно малка част от тия 450 километра ! В тая организацийка очевидно нямат връзка с главния мозък или така им е изгодно.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще оцелеят приспособимите.Когато диви животни и птици избират да живеят в градска среда, с цел по-лесен достъп до храна,ще си носят последствията.Свраките например,вече превземат градовете,а нощем се чуват и сови.
  —цитат от коментар 8 на Майндърбайндър


  Свраките и гарваните са основната причина за намаляването на полезните птици.Факт.Една сврака на ден поне 5 гнезда унищожава, освен че редовно убива всички врабчета които види. Едно време сврака и в полята не можеше да видиш, бягаще от километри.....А стъкла, електропроводи и други такива винаги си ги е имало, винаги са убивали птици, но незначително количество.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Еми дайте да унищожим всички птици та да не ни пречат с присъствието си!
  Браво на Любомила! Това момиче е спасило повече птици през живота си от който и да е сред нас и заслужава уважение.
  А на никой от нас нищо не му коства да постави стикер или някаква вееща се финтифлюшка за да се опазят хайванчетата. Работя в Центъра на София и по труповете на около мога да се ориентирам кои пойни мигрират в момента. Миналата седмица бяха Присмехулниците( Хиполаис ), сега летят Филоскопуси (Певци). Да не забравяме, че повечето летят нощем и освен всичко друго се привличат от светлината точно като нощни пеперуди.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#21] от "пустиняк": " Еми дайте да унищожим всички птици та да не ни пречат с присъствието си!"

  В статията не пише, че птиците ни пречат, а че ние им пречим. Да избием всички хора и да не им пречим???
  За мен хората са по ценни от птиците! Ти ако искаш се направи на плашило и тичай и викай по улиците да плашиш птиците, че да не се блъскат в прозорците.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 23. 23 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":

  Човекът отговаряше на теб. И подобните, които смятат че светът започва някъде около пъпа им и свършва при отвора на дебелото им черво и какво са това някакви птици да им развалят рахата...
  Няколко стикера (или фигури на хищни птици) не биха попречили, но на великите сгради ще им се развали "фасадата"

 24. 24 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да, блъскат се и при нас. Главно дребни врабчета или подобни, 1/3 умират.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 25. 25 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Надявам се хората да имат поне малко душа и сърце и да налепят по прозорците стикери, не виждам, какво ще им навреди толкова!

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Другаде прочетоцх, че стикерите не действат. Учените, изяснете работата, че язък за синигерите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз сложих на къщата на всички прозорци стикери на летящи птици, защото често чувах как се блъскат. За съжаление, въпреки стикерите на скоро чух пак удар на птица в стъкло, но се надявам да е инцидент...
  —цитат от коментар 12 на phillipov


  ко ???? хахахаха

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":Човекът отговаряше на теб. И подобните, които смятат че светът започва някъде около пъпа им и свършва при отвора на дебелото им черво и какво са това някакви птици да им развалят рахата...Няколко стикера (или фигури на хищни птици) не биха попречили, но на великите сгради ще им се развали "фасадата"
  —цитат от коментар 23 на enterfornone


  Благодаря! Повечето хора предпочитат да пишат вместо да четат и мислят, но за него специално мнението ми е, че е интелигентен тип и просто не е вникнал в написаното. :)

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Весело

  [quote#20:"rootless"][/quote]

  Нищо по-тъпо на скоро не ми е попадал! Би ли посочил изследване за влиянието на свраките върху гнездовият потенциал на другите видове? Дрънкаш глупости на едро, да се чудиш как са оцелели другите птици при наличието на свраки...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Тъжно е, че на хората не им пука. Реално стикерите може да не са много ефективни, но поне се търси някаква опция.

 31. 31 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":
  При Вас това се случва може би през пролетта когато някой птици се събират да направят поколение и ударените са предимно мъжките който виждат заплаха от друга мъжка птица в близост (огледалното стъкло в случая).
  Не всички птици се удрят в малкия ви прозорец на село. Например гълъбите и гугутките никога няма да се ударят. Този вид птици се събират до живот със другия пол и само смърта ги разделя но врабчетата не са така и те се борят за територия също така и не търпят други птици около тях и често те ги убиват жестоко точно така те се хвърлят в стъклата мислейки че това е друга мъжка птица (врабец)която трябва да бъде прогонена
  В статията случая е съвсем друг

 32. 32 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 269 Весело

  От по-стари мои коментари е очевидно, че никак не съм фен на разни зеленясали непеота с левичарско-рекетьорски политически манталитет, обаче което си е факт, факт е. Първо: Доста птички така се удрят и много от тях загиват. Второ: Няма да е голям проблем и няма да струва особено скъпо да се залепят някакви декоративни стикери на фасадите - поне през периода на прелета. Не ме убеждавайте, че няма технологии за лесно прикрепяне и махане после...
  Трето, има разлика между зрението на птици и хора, но и хора понякога бъркат: Казвам го, за да се посмеете, ама аз като юноша бледен така минах през един голям стъклен "френски" прозорец. Гадовете го бяха измили идеално, лято беше и месеци преди това си стоеше все отворен. И аз със засилка го прекрачих. Цяло чудо е, че се отървах без нито една драскотина, стъклото падна зад мен, а тази му част, през която минах, излетя на два метра напред. Сигурно щях да загазя, ако не беше със засилка, щото джамът беше поне два и половина метра висок.
  Тъй че няма лошо да се замислим дали не може да се направи нещо по въпроса с птичките и сградите. Без да рушим сградите. И без да ги лепим с "трудно махащи се парцали".

 33. 33 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#20:"rootless"]
  —цитат от коментар 29 на пустиняк
  Нищо по-тъпо на скоро не ми е попадал! Би ли посочил изследване за влиянието на свраките върху гнездовият потенциал на другите видове? Дрънкаш глупости на едро, да се чудиш как са оцелели другите птици при наличието на свраки... [/quote]
  Извинявай, не си прав. Добре известен факт е, че свраките ядат не само яйца, но и новоизлюпени пиленца на други птици. Лично съм го наблюдавал в горичката срещу дома ми. Природа, какво да се прави... Става проблем, когато популацията на свраките нарасне твърде много, щото са останали (почти) без естествени врагове в даден район.
  И още нещо весело: Наблюдавал съм обаче и как свраки се събират, за да прогонят едър оранжев котарак, който се бе изкачил по дърво, за да тараши гнездо. Даже три гарвана дойдоха на помощ. Едната от свраките бе особено храбра и нахална - няколко пъти успя да клъвне котарака по опашката. А той, завалията, не успяваше да я докопа с лапа, щото се бе нахендрил на две съвсем тънки клончета и едва пазеше равновесие.
  Имам и снимки за доказателство на горната история. Падам си мъничко фотолюбител и през зимата дори захранвам птичетата с импровизирани хранилки. Няма да повярвате какви диви видове птичета долитат в София от планината и полето, особено ако снегът се задържи повечко.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#19] от "quatro_4x3": очевидно нямат връзка с главния мозък
  Колко имаше по география в училище? Туряш Сърбия на юг от Черно море!

 35. 35 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#33:"stoyaniva"][/quote]

  Виждал съм много пъти как свраки и врани убиват врабчета.
  Едно време ловците за да си подновят билетите трябваше да отстрелят такива вредни видове и да им отнесат краката в БЛРС.Днес почечето ловци и разрешително за вреден дивеч имат , и за подборна стрелба, но никой не иска да прежали един лев патрони за сврака! Всички са ловци колкото да си вземат разрешително за оръжие, не ги вълнува изобщо биологическото равновесие.Затова се напълни с вранови и изчезнаха врабчетата.

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Тъжно е наистина за птичките, човекът вреди на природата за да живее както си иска.

 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoyaniva":

  Прочети пак съответния пост. Пълен абсурд е дори да се коментира. Разбира се, че свраките ядат яйца, че и пиленца. Но това не го прави само свраката а и сврачките, че дори и някои кълвачи. Дори мога да ти покажа видео за това как голям синигер убива и яде от мъжка обикновена чинка. Това означава ли, че изяжда по пет чинки дневно?! За това говорим. В природата всичко е в балан. Като се наруши едно звено това дава отражение на всички нива. Няма как един неинванзивен вид като свраката да промени популацията на друг вид. С орнитология и бърдуочинг се занимавам от близо 25 години.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 38. 38 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoyaniva":Прочети пак съответния пост. Пълен абсурд е дори да се коментира. Разбира се, че свраките ядат яйца, че и пиленца. Но това не го прави само свраката а и сврачките, че дори и някои кълвачи. Дори мога да ти покажа видео за това как голям синигер убива и яде от мъжка обикновена чинка. Това означава ли, че изяжда по пет чинки дневно?! За това говорим. В природата всичко е в балан. Като се наруши едно звено това дава отражение на всички нива. Няма как един неинванзивен вид като свраката да промени популацията на друг вид. С орнитология и бърдуочинг се занимавам от близо 25 години.
  —цитат от коментар 37 на пустиняк


  Всички от семейство вранови унищожават гнездата на другите птици и ловуват при възможност. За разлика от останалите са доста умни и изключително приспособими, прекрасно се адаптират към градската среда.Това което виждаш е резултата - лавинообразно нарастване на врановите и изчезването на врабчетата и другите полезни дребни птици.

 39. 39 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 917 Неутрално

  а фондацията може би ще е в по-голяма полза ако се концентрира върху помощ за старите хора в българия да имат по-добри старини, може би....
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Ако смятате старите хора за диви животни, може би наистина точно тази фондация трябва да се погрижи за тях.

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  " Но като цяло градовете са враждебни към своите чуруликащи обитатели. "
  ==========================
  Въх!
  Градовете трябва да са преди всичко удобни за хората, които ги създават, а дори това все още не е така. Градските серльовци, наричани "чуруликащи обитатели" едва ли биха се загрижили за нас.

  Еретик
 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#19] от "quatro_4x3": очевидно нямат връзка с главния мозъкКолко имаше по география в училище? Туряш Сърбия на юг от Черно море!
  —цитат от коментар 34 на ahasver


  Умнико, птиците се движат от север на юг, отиват на по-топло. Линията Черно море - Сърбия е напречна на посоката в която летят и на нея са разположени българските сгради, в които се блъскат. Нещо като бариера от оджамлени сгради. Само че на тия 450 километра едва ли има и по 1 сграда на всеки един километър, била тя в северна или южна България или където ида е на майната си.
  Дано съм ти помогнал да разбереш кой от двама ни няма връзка с главния си мозък или просто няма такъв.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Тъжно е наистина за птичките, човекът вреди на природата за да живее както си иска.
  —цитат от коментар 36 на Peni Nikol


  Човекът е единственото същество на тая планета, което проявява загриженост към други същества, не от неговия вид.
  Сигурен съм, че никой от представящите се тук като защитници на птиците и общо на животните, когато върви не гледа в краката си къде стъпва, за да не настъпи някоя мравка и да я убие. И мравката е животно като птицата!!! Същите тия "защитници" на животните нямаше изобщо да се притесните, а щяхте да сте доволни, ако сградите по някакъв начин причиняваха смъртта на плъхове, които са бозайници и по високоразвити от птиците. Но мравките и плъховете не са чуруликащи птиченца, пойни птички, врабченца, лястовички и т.н. и не предизвикват лигави превземки в пишман "природозащитниците"!!!
  ПИТАМ ВСИЧКИ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА ЗАЩИТНИЦИ НА ЖИВОТНИТЕ: ЗАЩО НИКОГА НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ СРЕЩУ УБИВАНЕТО НА ЖИВОТНИ ЗА УДОВОЛСТВИЕ ОТ ЛОВЦИТЕ??? ЗАЩО??? ЗАЩО МЪЛЧИТЕ КАТО ПОГРЕБАНИ?
  Мълчите защото сте обикновени лицемери!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Гаргите, както и гълъбите вече са истинска напаст. Всичко е осрано /с извинение/ и още се чудя защо търпим този тормоз. Да не говорим за болестите които се разнасят с тях. Изобщо не са ни притрябвали тези паразати, а като гледам имат доста привърженици за съжаление, които със всичкия си акъл ги хранят... Продължавате да инвестирате в една отвратилна и мръсна градска среда. Евала!

 44. 44 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoyaniva":Прочети пак съответния пост. Пълен абсурд е дори да се коментира. Разбира се, че свраките ядат яйца, че и пиленца. Но това не го прави само свраката а и сврачките, че дори и някои кълвачи. Дори мога да ти покажа видео за това как голям синигер убива и яде от мъжка обикновена чинка. Това означава ли, че изяжда по пет чинки дневно?! За това говорим. В природата всичко е в балан. Като се наруши едно звено това дава отражение на всички нива. Няма как един неинванзивен вид като свраката да промени популацията на друг вид. С орнитология и бърдуочинг се занимавам от близо 25 години.
  —цитат от коментар 37 на пустиняк


  Нещо май не се разбрахме, защото говорим почти едно и също. Повтарям: Природа, какво да се прави. Превръща се в проблем, когато популацията на свраките нарасне твърде много, понеже е останала (почти) без естествени врагове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK