Европейският съюз отпуска 560 млн. евро за океаните и моретата (допълнена)

Европейският съюз отпуска 560 млн. евро за океаните и моретата (допълнена)

© Our OceansЕвропейският съюз отпуска 560 милиона евро за реализирането на общо 36 проекта за подобряване състоянието на моретата и океаните. Този ангажимент обяви вицепрезидентът на Европейската комисия и върховен представител на ЕС във външната политика и сигурността Федерика Могерини в началото на четвъртата конференция за океаните "Our Ocean" в малтийската столица Ла Валета, която събра 90 делегати от 400 държави, 25 министри, представители на бизнеса и на граждански организации.


Всички те ще поемат конкретни ангажименти за решаването на проблеми като замърсяването на морските води с пластмаса, индустриални отпадъци и пестициди, свръхулова и незаконния риболов.


В речта си Могерини наблегна на прогнозата, че до 2050 г. пластмасата в моретата и океаните вероятно ще е повече от рибите. "Ние сме част от този проблем и трябва да решим дали искаме да сме част от решението." Събитието на високо равнище беше открито с изказвания на британския принц Чарлз и на принца на Монако Албер, на министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат, на еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла.
"Океаните са най-голямото богатство, което имаме. Но това богатство може да се превърне в заплаха и голям риск, ако не се погрижим от него", каза пред журналисти Могерини. Сред основните рискове, на които тя наблегна, са климатичните промени, покачващото се ниво на моретата, силните и зачестяващи урагани, замърсяването, свръхуловът на риба.


"Пластмасата, която сме произвели през 50-те, все още е в морето. Не е далеч времето, когато всяка риба, която консумираме, ще съдържа пластмаса. Пластмасата вече е в нашето меню", заяви в изказването си принцът на Уелс, който от години е ангажиран с редица екологични каузи. По думите му пътят към овладяване на проблемите е кръговата икономика.


Европейският съюз отпуска 560 млн. евро за океаните и моретата (допълнена)

© Our Oceans


10% от водите на ЕС: защитени зони


Представителите на Европейския съюз съобщиха още, че Брюксел поема и друг съществен ангажимент: 10% от морските територии на ЕС да бъдат обявени за защитени територии в близките няколко години. По думите на малтийски еврокомисар Кармену Велла една от първите такива защитени зони ще е в Адриатическо море, очаква се тя да е с внушителни размери.


ЕС ще съдействията на Австралия за създаването на най-големия морски резерват в Антарктически води.


Брюксел ще инвестира и в нови технологии за сигурността и охраната на морските води. 4 млн. евро от предвидените 560 млн. евро за проблемите на океаните ще отидат за сателитна програма "Коперникус" за подкрепа на отделните страни-членки и европейски агенции за мониторинг на замърсяването с петрол и индустриалният риболов в Северния Атлантически океан, Средиземно море, Балтийско море, Северно море, Черно море, Тихия океан и около Карибските острови, съобщи пред журналисти Могерини.


Други 37 млн. евро са предвидени за проекти на крайбрежието н Югоизточна Африка и Индийския океан. Средствата ще бъдат насочени за инициативи за алтернативни начини за препитание в Сомалия като мярка срещу морското пиратство, за засилване на органите за разследване на национално и регионално ниво, както и на съдебната система.


Почти 3 млн. евро трябва да засилят мерките за превенция от замърсяването на морските води, а за финансиране на научни проучвания на моретата и океаните през 2017 г. ЕС отпуска 250 млн. евро. Съюзът ще преустанови употребата на пластмасови чаши във всички свои институции и обмисля още подобни рестрикции в близките години.


В откриващата си реч министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат обяви, че 30% от националните води на Малта също ще бъдат обявени за защитени територии. До 2020 г. държавата ще намали пластмасовите си отпадъци със 70%. Една от сериозните мерки за постигането на този процент ще бъде въвеждането на система за връщане на пластмасов отпадък срещу заплащане.


България ще се включи в действията на ЕС


България ще участва в инициативите на Европейската комисия за чистотата на морето и океана, съобщи зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова, която присъства на конференцията, цитирана от МОСВ.


По темата за опазването на морската околна среда и в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., ще се проведе Европейски морски ден в Бургас през май догодина, съобщи за "Дневник" зам. министър Атанаска Николова.


Устойчивият интегриран подход за развитие на Дунавския и Черноморския регион е сред приоритетите на Българското председателство, уточняват от ведомството и уверяват, че председателството ще работи за подобряване на свързаността на двата региона и прилагането на високите стандарти на европейските политики за опазването им.


По повод международния ден на Черно море страната ни ще бъде домакин на конференцията на тема "Перспективи за стратегическо развитие на Черноморския регион" на 30 октомври във Варна.


Бизнесът: рециклира, инвестира, редуцира


По време на конференцията, американската компания Procter§Gamble представи своя иновативна инициатива. Фирмата започва да произвеждат нов бранд бутилка "Fairy Liquid", направена изцяло от рециклирана пластмаса, част от материала ще е пластмасов отпадък от океана.


Британската компания за технологии Sky обяви, че ще премахне всички пластмасови продукти за еднократна употреба от своите операции и вериги за доставки до 2020 г. Компанията ще инвестира и 25 млн. паунда във фонд за стартиращи фирми и други фирми, работещи по технология за решаване на пластмасовия проблем.


Целта на конференцията са конкретни ангажименти от правителства, бизнеси и неправителствени организации, които да намалят замърсяването в моретата, да управляват устойчиво водните ресурси, да смекчат изменението на климата. От 2014 г. конференцията "Нашият океан" е успяла да инициира 250 проекта за спасяването на океаните по целия свят, да насочи над 8,2 милиарда евро за тези инициативи и да постигне обявяването на 9.9 млн. кв. км нови морски защитени територии.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 360 Неутрално

  "... граждански организации от 400 държави."

  Леле, тези сепаратистки движения много бързо се множат бе!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7175 Неутрално

  Ей сега коалиция "Да не остане човек в България" пак се уреди! Ще вземат пари и ще пишат, пишат, пишат отчети!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3880 Весело

  ".... за подобряване състоянието на моретата и океаните"

  Ще объркат плановете на ББ за газовия хъб Балкан, ще протестират добива на газ от Черно море

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Забелязал съм, че най-големите човекомразци, ненавиждат природозащитниците!
  Сигурно си има обяснението!
  Темите, описани в статията са важни, съществени и дано финансираните проекти си постигнат целите, а колкото до важността от опазване на Природата - това даже не би следвало да се подлага на съмнение и да се коментира!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7175 Неутрално

  Забелязал съм, че най-големите човекомразци, ненавиждат природозащитниците!Сигурно си има обяснението!Темите, описани в статията са важни, съществени и дано финансираните проекти си постигнат целите, а колкото до важността от опазване на Природата - това даже не би следвало да се подлага на съмнение и да се коментира!
  —цитат от коментар 4 на Georgi Yordanov


  В България няма природозащитници! Има грантополучатели и рекетьори.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Забелязал съм, че най-големите човекомразци, ненавиждат природозащитниците!Сигурно си има обяснението!Темите, описани в статията са важни, съществени и дано финансираните проекти си постигнат целите, а колкото до важността от опазване на Природата - това даже не би следвало да се подлага на съмнение и да се коментира!
  —цитат от коментар 4 на Georgi Yordanov


  Обяснението е много просто: тези 560 милиона всъщност ще навредят на природата.
  Например, автомобилите, които ще си накупят грантополучателите, ще замърсяват въздуха.
  Чиновниците много обичат нещо да не се подлага на съмнение и да не се коментира. Тоест, да им се даде възможност за безконтролно харчене.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 979 Неутрално

  ..... - това даже не би следвало да се подлага на съмнение и да се коментира!
  —цитат от коментар 4 на Georgi Yordanov


  Ето затова имаме проблем с такива като теб. ВСИЧКО на този свят трябва да се подлага на съмнение и да се коментира. Само кандидат-тирани искат да забраняват критичното мислене.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Абе държавите не бяха ли 200 и няколко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK