Една четвърт от вредните газове в София идват от само 6.5% от автомобилите

Измерване на замърсяване на въздух от автомобили коли в София изгорели газове

© Николай Дойчинов

Измерване на замърсяване на въздух от автомобили коли в София изгорели газовеОт всички автомобили, които се движат в София, 6.5% отделят твърде високи нива на замърсители във въздуха, като на тях се дължат почти една четвърт от вредните газове във въздуха. Това показват резултатите от измерванията на испанската лаборатория RSLab, които бяха направени в началото на септември на различни места в столицата. Данните бяха представени на конференцията Sofair, организирана от екипа програмата "Зелена София" към Столичната община.


В продължение на две седмици екип на RSLab и компанията "Капш" разполагаха на мобилни станция с датчик с инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Станциите отчитаха нивата на фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид, които отделят автомобилите при движение и замърсяват въздуха.


Резултатите показват, че най-вредни са бусовете в категория M1 с бензинови двигатели (с повече от 8 седящи места) и стандарт за изгорели газове Евро 2 и 3.


Според данните макар и вредните автомобили да са едва 6.5%, те отделят почти 25% от всички вредни газове във въздуха на София. На тези автомобили се дължат 24% от въглеродния оксид, 20.2% от азотния оксид и 21 % от въгледоводора от всички вредни емисии.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Веднага забелязвам един супер лесен начин за намаляване на вредните газове с 25%. Дано и в общината да го забележат.

 2. 2 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Веднага забелязвам един супер лесен начин за намаляване на вредните газове с 25%. Дано и в общината да го забележат.
  —цитат от коментар 1 на kdesen


  Конфискуват ти автомобила и ти подаряват електрически?
  За друг начин не се сещам.

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Стига гавра със здравето на хората. Автомобилът не е социална услуга! Не може ли да има един такъв пункт тип "тунел" някаде край КАТ, всеки да минава поне по веднъж годишно и ако не е в нормите на изхода му се късат табелите?

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Конфискуват ти автомобила и ти подаряват електрически?
  За друг начин не се сещам.
  —цитат от коментар 2 на kotuo


  Не. Конфискуват ти автомобила и се качваш на тролея!

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 603 Неутрално

  25 % процента от замърсяването го разбрахме - уж. Обаче останалите 75% идват от мръсни, прашни и кални улици неподдържани с десетилетия. Човек да мине вдига прах, а какво да кажем за колите. А прахът се натрупва и абсорбира какви ли не гадости.

  Така, че общината да вземе да си оправи улиците, а не все да обвинява автомобилите.

 6. 6 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"sa6"][/quote]

  Майтап - майтап, ама не става. Може и да ги осъдиш.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#2] от "kotuo":

  само забраняват да се ползват на територията на страната е достатъчно , крайно време е да се въведат такива ограничения и да се действа безкомпромисно

 8. 8 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Не. Конфискуват ти автомобила и се качваш на тролея!
  —цитат от коментар 4 на sa6


  Никой не може да отнеме правото да притежаваш автомобил. По друг начин се решават нещата. Замърсяваш - плащаш по-висок данък и приходите се използват целево за намаляване ефекта от вредните газове. Тук както винаги е абсурдната ситуация, притежаваш стар таралясник, плащаш почти нищо, щото презумцията е, че си беден, караш нова кола, значи си богат и ти късат главата. Ама нали им трябват гласоподаватели и ей го на, всички се тровим, но поне се успокоявам като Нане и Вуте, че и тия, от които зависи да го направят и те се тровят заедно с нас.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Нали знаеш, че по стар милиционерски маниер веднага се обвинява някой друг...! Съответно общински и държавни власти са, целите в бяло и нищо не знаят, нито могат да направят по въпроса...! Как така ще развалят рахатлъка на електората, каращ всякакви автомобилни отпадъци докарани от Европа...?
  На мене, миналата година ми откраднаха катализатора. За нов катализатор ми обявиха цена от почти 3 хиляди лева...! Попитах се, за какво...?! Държавата в лицето на полицията не прави нищо, за да пресече организираната и масова кражба на катализатори, аз обаче трябва да плащам и да не смея да си оставя колата на улицата!
  Пита се, защо живота на съвестните и отговорните хора в нашата държава е по-труден от на тия, дето я карат през просото и не им дреме за нищо...?!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Веднага забелязвам един супер лесен начин за намаляване на вредните газове с 25%. Дано и в общината да го забележат.
  —цитат от коментар 1 на kdesen


  Само ако можете да ми кажете дали маршрутките са категория М1 и се движат на бензин?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Аз карам 20г автомобил .. но въобще няма да ми липсват безбройните кочини по улиците. Скарап и пеша.

 12. 12 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Малко се съмнявам обаче - тия 25 % да идват от старите автомобили. А къде са ТЕЦ-овете? Ами автомобилите с огромен разход и са нови?

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Стига гавра със здравето на хората. Автомобилът не е социална услуга! Не може ли да има един такъв пункт тип "тунел" някаде край КАТ, всеки да минава поне по веднъж годишно и ако не е в нормите на изхода му се късат табелите?
  —цитат от коментар 3 на sa6


  Нарича се "годишен технически преглед". Направо откри топлата вода!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  25 % процента от замърсяването го разбрахме - уж. Обаче останалите 75% идват от мръсни, прашни и кални улици неподдържани с десетилетия. Човек да мине вдига прах, а какво да кажем за колите. А прахът се натрупва и абсорбира какви ли не гадости.Така, че общината да вземе да си оправи улиците, а не все да обвинява автомобилите.
  —цитат от коментар 5 на mickmick


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 15. 15 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 610 Неутрално

  На България ще ѝ бъдат наложени солени глоби поради неизпълнение на ангажиментите си относно чистотата на въздуха. София вече 10 години се управлява от ГЕРБ. Изглежда за за ГЕРБ здравето на хората е нещо маловажно. Повече болни, повече бизнес и източване на здравната каса. И пак си гласувайте за ГЕРБ-БСП.
  Дневник някак услужливо пропуска за глобите от ЕК. Медиен комфорт на ГЕРБ ли правите, а?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#13] от "quatro_4x3":

  хайде не се прави че не разбираш. Идеята е да е някъде, където има автоматизация, която не може да се манипулира срещу 50 лв. за кафенце... Или поне да е за много повече и да стане по-изгодно да си оправиш колата.

  Евроатлантида
 17. 17 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 550 Неутрално

  И тези 6.5% плащат най-ниските данъци за автомобили в общината.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Като си спомня времето през Комунизма с оловният бензин. Оловото, достигнало в кръвта на човека намалява доста очакването за времетраене на живота. На комунистите им е било безразлично, типично за диктаторски режими. Като плюс за комунизма беше, че имаше много малко автомобили в България, все пак се чакаше 15 години от поръчката до доставката на лекият автомобил. Трабант от ГДР струваше 1986 г. 15.000 лв според реклама на тото-лото, баща ми и майка ми вземаха тогава заедно към 380 лв/месечно нето, трабанта при спечелване на лотарията го получаваш в рамките на един месец, тоест не ти се налага да чакаш 15 години за доставката.

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Интересно дали хората правят разлика между вредни газове и фини прахови частици.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на Ivan Lesov
  Ivan Lesov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Драги, четеш неправилно. 6.5% давта голяма част от замърсяването, останалите повече или по-малко допринасят към останалите 75%. Калта също е от коли и камьони, паркиращи в градинки и строежи...

 21. 21 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има страница на която ежедневно в реално време се следи съдържанието на фини прахови частици във въздуха. Цяло лято го следих и само няколко пъти на орлов мост имаше превишение. На други места много рядко имше проблем. Почти съм сигурен, че когато започне зимата нещата ще стоят по съвсем различен начин, главно заради все още големия брой домакинства, които ползват твърдо гориво. Но е по-лесно да врещиш срещу автомобилите... Някак си по-хваща дикиш. Овъргаз очевидно имат такъв договор, че няма как да ги заставиш да разширяват мрежата си.

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Не можах да разбера, въглеродния оксид ли е или окис :D

 23. 23 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  6 % от автомобилите добринасят за 25% от вредните газове.

  Тия преоткриха безкрайно добре известното правило 20/80.

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  "и 21 % от въгледоводора"

  Какво е въгледоводор?

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Представителна извадка та дрънка..:-) Аз съм сигурен че една джипка на ен-тата любовница на мутрата Х замърсява колкото две трийсетгодишни нафти..Ама нейсе..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Резултатите показват, че най-вредни са бусовете в категория M1 с бензинови двигатели (с повече от 8 седящи места) и стандарт за изгорели газове Евро 2 и 3."

  Малко изненадващ резултат - нали при дизеловите двигатели фините прахови частици и азотните оксиди са повече. Може би причината е, че тези автобуси са по-стари от дизеловите автобуси, които са още в движение. Стандарт Евро 2 е действал до края на 1999 г., а стандарт Евро 3 - до края на 2004 г. Явно тези автобуси са били произведени по-рано.

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Аз имам Волга от 55та година - много е чиста!

  Марс е изконна Американска територия!
 28. 28 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Тази статистика можех да я предположа и без специална лаборатория. Но така де, имаме данните. И ся кво прайм, Данче?

 29. 29 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  Тая извадка нещо не е много достоверна, сигурно пушещите автобуси и камиони баш по време на тестовете са се изпокрили или пък лабораториите са заставали по малките улици с малко или никакъв трафик и са измервали... нещо. Поне да бяхте уточнили къде, кога и колко като време са били извършени тези замервания, иначе статията и аз мога да си я съчиня...

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5858 Неутрално

  До коментар [#2] от "kotuo":

  Такива автомобили трябва да бъдат спирани от движение при техническите прегледи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  И на бас, че тези точно автомобили нямат нито гаражи, нито платени паркоместа и просто ги трясват по улици и тротоари и даже се нервят, че, видите ли, няма къде да си паркирам колата. Ами ще си построиш гараж, байно, и тогава ще караш кола! Строшлякът ти не е с ексклузивни права да го трясваш там, където ти скимне! Турбоселяния!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Очаквам някой много знаещ и независим от партиите и съдебната система да обясни за ползата на великото творение Топлофикация. След добрия урожай на ЧСИ 2016-2017 г. и лесният им достъп до банковите сметки на крепостниците на топлофикациите, няма как отдел Агитация и пропаганда да не бъде включен в подготовката за нов удар.

 33. 33 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#8] от "крайно-десен лузър":

  никой не може да ти отнеме правото да притежаваш автомобил, но може да ти отнеме правото да го употребяваш, ако не отговаря на определени условия. Макар че това иска много усилия от страна на пътната полиция - тя не глобява движещите се в бус-лентата, не спира циганите с каруци (което също е забранено, въпреки че никой не може да ти забрани да притежаваш кон и каруца).

 34. 34 Профил на so
  so
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Добре де, нали има технически прегреди?! Ааа... Те са афиф, забравих... Защо не се дава някакъв бонус за използването на по-чисти горива като газ и метан? Защо старите кочини плащат по-малко данъци? Защо центърът е пълен с коли? Защо не може да се карат двуколесни? Защо не ходят хората пеша, а оформят големи тумбаци и зазници?

 35. 35 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  А с помощите във вид на дърва и въглища ко праим?

 36. 36 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#22] от "uq":

  Окис или оксид? Химиците и българистите така и не се определиха. В училище съм го учел и по двата начина. Но поне мен ако питаш, според правилата на българския език, трябва да бъде или карбонов оксид, или въглероден окис - така двете думи ще са с еднакъв произход - съответно латински и славянски.

 37. 37 Профил на Ivan Lesov
  Ivan Lesov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "mrslv":

  Коментара можеше да бъде на място, ако си беше направил труда да направиш няколко прости сметки. Карам кола стандарт Евро 3, което е доста "ново" спрямо 80% от автомобилите в България.

  Средният "приход" на ПМ10 частици е около 2 кг на година, само от моят автомобил, ако навъртя 10 000 км. Сметни сега, колко автомобила са необходими за да запълниш норма от 40 микрограма на кубичен метър въздух...
  Да допуснем, че всички коли са като моята, и че не носят кал от градинките. После взимаме София с площ от 492 км, височина до 1 км и 700 000 коли. Това води до 20 % от замърсяването с прахови частици за ден! Не смятам никакви натрупвания и ветрове, които няма как да отчета на пръсти

  Ако това ти се вижда малко, сега направи сметката с евро 2 стандарт и добави малко прах от улицата.

  Не искам да те обиждам, а само да ти покажа, че колите могат да са доста добра причина за цялостното замърсяване. Това, че на орлов мост станцията е поставена така, че да не ти дава "червен сигнал" не значи. че всичко е наред.

  Ела в 8.30 на Искърско шосе и се опитай да видиш нещо-смога е заслепяващ. Станцията е на 50 метра от шосето но е скрита на завет и няма да отчете замърсяване.

  Описаното до сега не знаи, че ТЕЦ-овете не замърсяват, просто спри да дрънкаш за реклами на Овергаз, трансгаз, и други.

 38. 38 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И все пак, откъде са другите 75 %? А Данче?

 39. 39 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И все пак, откъде са другите 75 %? А Данче?

 40. 40 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 403 Неутрално

  В България се движат таратайки, които въобще няма да ги допуснат до технически тест във Франция примерно.
  За провинцията е приемливо, малките населени места също, но за София и останалите големи градове е абсурд.

 41. 41 Профил на kokopavlov
  kokopavlov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "slan777":

  Колега, свидетелства сочат, че Трабантите са вървели към 5-6 хиляди, то ясно, че се търси реторично внушение, ама по-умерено все пак. Иначе комунизъм или не, зависи кой как се е наредил и ги оценя различно. Все пак темата е за замърсяването в София сега, а тъй като ми се налага да карам почти всеки ден, наблюденията ми са, че е пълно със стари и не толкова стари дизелови печки, които като ме изрежат на някой светофар и ми се налага да пресека гъст облак от черен дим - споменатите вече фини прахови частици. Аз лично карам на газ и си мисля, че не давам голям принос за мръсния въздух, въпреки, че колата ми е десетгодишна.

 42. 42 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#41] от "kokopavlov":

  Да, слава Богу, че Трабантите имаха миниатюрни двигателчета, иначе лошо! Въобще тогава и колите са били в пъти по-малко. Спомням си какво беше на нашта улица като бях малък, и какво е сега. Старите дизелови печки имат характеристики, много по-добри от която и да е соц кола. Ако се придържаха до същите характеристики, щяха да са много по-чисти от тях. Но вече никой не чака ускорение до 50 км/ч половин минута. А ако дизеловите печки - и стари, и нови - си имаха и задължителните филтри за твърди частици, щеше да е още по-добре.
  Всъщност през соца бензинът не беше ли с олово?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#26] от "ijj":

  Не чак толкова изненадващи. Винаги съм твърдял, че в София е пълно с автомобили, които са прекалено стари за да се движат по улиците. Дизелите имат по-големи емисии на азотни оксиди, но спрямо бензиновите автомобили от същия период. Може би е странно единствено, че дизелите като цяло не са отчетени като по-голям проблем след като в България масово се махат или крадат филтрите за твърди частици, а и им се правят леки "тунинги" от време на време,

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Големи капацитети тука. Толкова глупости скоро не бях чел. На единия трабана му бил 15000 лева а бензина - с олово ( тогава в цял свят бензина беше с олово), неква овца обяснява как трябвало първо гараж да си построиш ( в градинката разбира се) па после да си купиш кола ( ква връзка има със замърсяването не сфанаф), трети пък не му давали да кара двуколесно ( загуедАх се) е кой ти пречи бе? Ае мани мани

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Случайно забрави приноса на останалите 93,5% от автомобилите.

 46. 46 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#18] от "slan777":Колега, свидетелства сочат, че Трабантите са вървели към 5-6 хиляди, то ясно, че се търси реторично внушение, ама по-умерено все пак. Иначе комунизъм или не, зависи кой как се е наредил и ги оценя различно. Все пак темата е за замърсяването в София сега, а тъй като ми се налага да карам почти всеки ден, наблюденията ми са, че е пълно със стари и не толкова стари дизелови печки, които като ме изрежат на някой светофар и ми се налага да пресека гъст облак от черен дим - споменатите вече фини прахови частици. Аз лично карам на газ и си мисля, че не давам голям принос за мръсния въздух, въпреки, че колата ми е десетгодишна.
  —цитат от коментар 41 на kokopavlov


  Здравей, колега, ще ти отговоря на критиката ти към мен.
  И баща ми в България ползва природен газ при автомобила, който му го купих.
  Комунизма е добър пример за сравнение, ако тогава имаше толкова много МПС-та в София, както сега, щеше да има много повече отровни газове. При нас тогава(през комунизма) вкъщи, ако простреш бяло на цвят влажно пране навън, за 24 часа става жълто, през хладните нощи имаше мъгла(в последните 4 години(2013 г.-2017 г.) е нямало). Причина беше комбината, комина нямаше филтър. Затова много деца заболяваха от астма, аз съшо, но това умишлено се скриваше от тогавашното комунистическо правителство. Целта беше да се създаде световиждането, че едва ли не всичко е розово.

  "Трабантите са вървели към 5-6 хиляди"
  Както писах, беше реклама на тото-лото будката. Жалко, че нямам снимка, да ти го докажа. При 6 правилни числа при 6 от 49 наградата беше трабант. Тогава попълвахме тото всяка седмица с надежда да ударим нещо. Сигурно затова ми е направило впечатление, че вместо парична награда е било материална.

  Es muß Geld fließen!
 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#46] от "slan777":

  Ae стига се излага бе! Какво тото лото какви 5 лева? Имаше Тото 1 - резултати от мачове, Тото 2 - 6 от 49 и държавна лотария. Тотото даваше САМО ПАРИ, не даваха предметни награди. 6 цат беше 20 000 лева. Лотарията даваше предметни и парични наради. Голямата беше апартамент в София. Даваха се и коли и бяха "Волги". По време на комунизма не е имало никакво тото-лото и никой никога не е давал трабанти като награда.

 48. 48 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#46] от "slan777":Ae стига се излага бе! Какво тото лото какви 5 лева? Имаше Тото 1 - резултати от мачове, Тото 2 - 6 от 49 и държавна лотария. Тотото даваше САМО ПАРИ, не даваха предметни награди. 6 цат беше 20 000 лева. Лотарията даваше предметни и парични наради. Голямата беше апартамент в София. Даваха се и коли и бяха "Волги". По време на комунизма не е имало никакво тото-лото и никой никога не е давал трабанти като награда.
  —цитат от коментар 47 на uq


  6-цата при тото 2, 6 от 49, беше към 15.000 лева, с натрупване може да се е стигало до 20.000 лева.Всички знаете, че топките са били с различно тегло, затова само висши политици от БКП са печелели. Будките на тото-лото са изглеждали така:
  http://bolexp.ru/wp-content/uploads/2015/07/ %D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE.jpeg

  "Тотото даваше САМО ПАРИ, не даваха предметни награди"
  Тука може да спорим, но тогава съм бил дете.

  Es muß Geld fließen!
 49. 49 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Понеже Днежник не може правилно да линква снимки, тука алтернативно:
  https://abload.de/img/zqs9l.jpeg

  Es muß Geld fließen!
 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#48] от "slan777":

  Кво има да спорим. С натрупване :D Знаеш ли коя година въведоха джакпот в тотото? Бил дете той. Кат си бил дете, кво спориш с хора, които са го видели. И не разбрах, какво точно искаш да покажеш с тази снимка на тото? Да не говорим, че като гледам логото, снимката е след 97ма
  Спри да говориш за неща, които не знаеш

 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  "Капацитет" социалистически, в САЩ оловнотго гориво започват да го премахват още през 1973. В ЕС едва края на 80-те. А в България чак до 2003-та е имало оловен бензин. Края на 80-те изобщо имало ли е безоловно гориво по бензиностанциите? Защото аз си спомням, че имаше само дефицит и километрично опашки, особено при дрОгарА Луканов.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#51] от "deutschwagen":

  Аз какво ти говоря? В ЕС - в края на 80тте ( тоест съвпада с края на комунизма) Тоест по време на комунизма в цял свят ( да кажем без САЩ, за това не споря , защото не знам) бензина е бил с олово. От 1989 до 2003та НЕ СМЕ БИЛИ ПРЕЗ КОМУНИЗМА!
  И не ме разбирай погрешно, изобщо не съм се затъжил за комунизма, напротив НО коуегата говори откровено неверни неща които аз лично съм видял, че не са така

 53. 53 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#52] от "uq":

  Добре, рзбрахме се. Социализмът беше вече сравнително отдавна, когато стандартите на емисиите са били други - да, в цяла Европа. Но това не прави Трабантите по-чисти.

  Да кажем, че САЩ са изключение донякъде.

  Сега въпросът е (и просто питам, не се заяждам) дали края на 80-те е имало безоловно гориво в България, и ако не, кога за пръв път се появява.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 54. 54 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#5] от "mickmick":

  В България масово се кара на газ. Слава Богу че е така, че щеше да е още по-зле.

  До коментар [#43] от "deutschwagen":

  До коментар [#37] от "eio29535507":

  До коментар [#45] от "princess_x":

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#21] от "mrslv":

  И как го сметна,че домакинствата са виновни?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#53] от "deutschwagen":

  В края на 80тте едва ли, по скоро не. И октановите числа бяка стнанни ( 86, 93 и 98) Трабанта е двутактов и гори масло и за екология изобщо няма що да говорим ( ако че и днес има двутактови скутери)
  Безоловния се появи по спомени някъде 98ма и мисля че около 2001вя втра спряха този с олово. Спомням си, че имаше разни митове, как нашите коли (лада, шкода, москвич) не можели да работят с безоловен и ме плашеха как ще ми блокира двигателя и ще ми изгорят клапаните, щото оловото смазвало :)

 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#53] от "deutschwagen":

  "1984 Първият безоловен бензин в Австрия"

  Тоест преди това е нямало безоловен бензин в България.Имам смътни спомени от 1991 г., когато на бензиностанция на "Петрол" имаше две възможности: оловен или безоловен бензин, безоловният бензин беше по-скъп. Цената на литър беше 99 стотинки и имаше ограничение на зареждането, освен парите ни трябваха и купони, на които стоеше на колко литра бензин имаме право. Купоните ги получавахме по пощата

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#57] от "slan777":

  За бензин имаше ли купони, че съм забравил? :) Тогава точно нямах кола, но помня че имаше за сирене - 200 грама беше . Ае мани Каракачанов ( не тоя Каракачанов) беше кмет на София.. ама това вече беше май 93та или 94та

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#53] от "deutschwagen":

  През Соца се мереше само CO по спомени. Нямаше катализатори и се гласеше сместа на празен ход да се вкара в нормата. Дизелови коли нямаше, с изключение на некои тарикати дето слагаха на Волги дизели от мерцедес. Филтри катализатори.. къде ти и то не само нашите, и западните нямаха. Чак края на 80тте почнаха тия неща и тогава и безоловния, щото оловото скапва катализатора. А катализатора беше заради CO пак основно

 60. 60 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Любопитно

  Не разбирам, къде са намерили бусове с над 8 седащи места и с бензинови двигатели? Няма такова превозно средство, с бензинов двигател, което да не е на метан или на пропан-бутан, а точно това са чисти горива, или поне са по-чисти от бензина и дизела!
  Наистина не разбирам какво са мерили тези!

 61. 61 Профил на Roger de Flоr
  Roger de Flоr
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#60] от "cristo_n": Абсолютни глупости както разбираш.Всеки застанал за 5 минути би ги оборил и без да измерва.Но за това са взели пари.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#61] от "pli40535569":

  Мхм... Хайде да ги обориш да видим?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хора, доколкото разбрах, 6.5% от мръсния въздух в Софоя се дължи на автомобилите, а вече 25% от вредните емисии във въздуха се съдържат в тези, които се отделят от автомобила. Така че замърсяването най малко се дължи на автомобилите.

 64. 64 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 537 Любопитно

  Дали пък не са Дизелови двигатели? Малко абсурдно ми се вижда бензинов двигател да отделя по-голямо замърсяване от дизелов таралясник от 99та.

 65. 65 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Хора, доколкото разбрах, 6.5% от мръсния въздух в Софоя се дължи на автомобилите, а вече 25% от вредните емисии във въздуха се съдържат в тези, които се отделят от автомобила. Така че замърсяването най малко се дължи на автомобилите.
  —цитат от коментар 63 на 4ove4encence


  А това твоето е типичен пример за функционална неграмотност. Прочело си нещо, но нищо не си разбрало. Колко имаше по математика в 4 клас?

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 66. 66 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Тая извадка нещо не е много достоверна, сигурно пушещите автобуси и камиони баш по време на тестовете са се изпокрили или пък лабораториите са заставали по малките улици с малко или никакъв трафик и са измервали... нещо. Поне да бяхте уточнили къде, кога и колко като време са били извършени тези замервания, иначе статията и аз мога да си я съчиня...
  —цитат от коментар 29 на Г.Е.М.


  Естествено, че не е показателна, тъй като беше правен в дните преди 15-ти септември. А трафикът се увеличи рязко точно след това!

 67. 67 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#36] от "8th_ball":

  Но според правилата на действащата у нас химична номенклатура това наименование е въглероден оксид. Това може да се види например в следната публикация с правила и наименования на български и на английски:

  http://www.unionchem.org/content_images/9ea6dccf8b1ab32044e74f962a1abe46.pdf

  Иначе ако човек не спазва така строго правилата, сигурно е допустимо да се каже и традиционната у нас дума "окис" вместо "оксид" (още повече, че окисление и оксидация са две различни неща на български език).

  Иначе подобни проблеми има и при други езици. Например на немски традиционно се казва бензол, но според правилата на IUPAС наименованието на това вещество е бензен. При все това в немските речници обикновено присъстват и двете форми, със съответно обяснение.

 68. 68 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#63] от "4ove4encence":

  В статията пише, че 6,5% от всички автомобили генерират 25% от всичките автомобилни емисии. То е логично да е така, защото автомобилите включват и камиони и автобуси, които по принцип са по-големи замърсители от леките коли. Изненадващо е все пак, че като най-големи замърсители са посочени стари автобуси с бензинови двигатели. Автобусите и камионите най-често са с дизелови двигатели. Честно казано, ако някой ме запита сега кои автобуси в София са с бензинови двигатели, лично аз се сещам само за микробуси (другите не ги знам кои са).

 69. 69 Профил на kokopavlov
  kokopavlov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  А в Украйна през 97-ма се продаваше бензин А76 (76 октана предполагам), не знам сега има ли го още. С такова май могат да вървят УАЗ, Москвич, ЗАЗ и дурги такива творения, дори и Ладата не може, но тя все пак е от италиански произход.

 70. 70 Профил на kokopavlov
  kokopavlov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "slan777":

  В Тото 6 от 49 шестицата при соца беше 20 хиляди лева и джакпот нямаше. За 5 от 35, което го въведоха към края на режима не помня, за лотарията също.

 71. 71 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 841 Гневно

  [quote#8:"крайно-десен лузър"][/quote]

  Как така никой не може да ти ограничи правото да използваш автомобил. Я се пробваш да регистрираш блъснат автомобил в КАТ! Щом не можеш да регистрираш абсолютно всичко на 4 колела, значи и неизправните автомобили би трябвало да могат да ги ограничат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK