Екстремните прояви на времето в Европа: все по-чести и скъпи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Късно е, либе, за китка..
  Сега е време да сърбаме попарката.

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 680 Неутрално

  МИ СПРЕТЕ ДА ГО ВЪРТИТЕ КОЛАЙДЕРА , СПРЕТЕ ГО ХААРП И АЙСКАТ ,САМО НЕ ЗНАМ ДАЛИ НЕ Е КЪСНО ВЕЧЕ

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Едно време като е станело жега просто са се молели за дъжд и хлад. Сега пишем статии, стратегии, чудеса...

  Наводнения и пожари никога не е имало. Сега от 10 години почнаха, ужас!

 4. 4 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Това вечè е общоевропейска политика. И нашите политици трябва да се вклюàт в създаването й.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8074 Неутрално

  Тенденция или флуктуации ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 762 Неутрално

  добре да се обсъждат рисковете, дори и да не са нещо ново

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Слънцето без лъчи ще се превърне в хладно и тъмно тяло; луната без сияние - в тъмночервен кървав кръг. Звездите, прегорели в собствения си пламък, ще паднат от местата си като угаснали въглени. Цялата небесна твърд ще се промени: вече не ще ни показва своя лазурен лик, който сега съзерцаваме - дълбока и мрачна нощ ще я покрие тогава. Войни на човеците и зверовете помежду им и един против другиго, тъй че лицето на земята ще потъне в кръв и реките ще се обагрят. Когото войната не е убила, ще го погуби гладът, а който оцелее подир глада, ще погине от мор. От една страна морето, развълнувано от бури, а от друга - сушата, люляна от земетресения: те ще бъдат последните признаци за края на времето. Защото морето, в края на краищата, излизайки от своите брегове, ще погълне сушата, а сушата, подместена от основите си, ще падне в морето и от смесването на суша и море ще се образува един безобразен хаос. Той ще бъде гроб за вселената и живеещите в нея.

  Ако не искате да стават такива сакатлъци - ейтука касичката да пуснете по една пара.

 8. 8 Профил на ГЕМ
  ГЕМ
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  Драматизъм винаги е имало и ще продължава да има по отношение на времето. Сега е модерно и сензационно да се говори за бедствия, особено по телевизиите, щото трябва да се прави рейтинг. Бури, урагани, наводнения и т.н. бедствия е имало винаги и ще продължава да има, свикваме и това е. Ако може да се вземат мерки - ок, ако ли не, се молим да са по-малко щетите и продължаваме напред. ..

 9. 9 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#8] от "Г.Е.М.":

  Не е въпроса дали има бедствия, а колко често се случват. Проблема е че молитвите няма да свършат нищо, защото никога не са работили, но за съжаление много хора само на това разчитат и отказват да правят каквото и да е друго нещо. И най-лошото е че всички тези бедствия които ги изреди се образуват в следствие на температурни разлики между водната и въздушна температура. А последната става все по голяма.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Едно време като е станело жега просто са се молели за дъжд и хлад. Сега пишем статии, стратегии, чудеса...Наводнения и пожари никога не е имало. Сега от 10 години почнаха, ужас!
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si


  Нали трябва да се усвоят едни пари. Трябва да има борба срещу нещо, да се постигат успехи.

  Спомням си като дете някъде 80-85 година (тоя интервал) в Северна България на село между една Коледа и Нова година си играехме по къс ръкав. Не знам някой да се е притеснил тогава от една необичайна зимна температура за 2-3 дена.

 11. 11 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  "Спомням си едно време на село..." аве вие чувате ли се?
  Но то за ващето поколение няма грижи да му мислят децата ни/ви.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Не е въпроса дали има бедствия, а колко често се случват. Проблема е че молитвите няма да свършат нищо, защото никога не са работили, но за съжаление много хора само на това разчитат и отказват да правят каквото и да е друго нещо. И най-лошото е че всички тези бедствия които ги изреди се образуват в следствие на температурни разлики между водната и въздушна температура. А последната става все по голяма.
  —цитат от коментар 9 на urandom


  Бе не знам на колко години си. Но по време на социализЪма (демек преди 30 години) в ТКЗС (или АПК после) имаше планове за изпълнение за производство на земеделска продукция. Като не изпълнеха плана се оправдаваха със сушата и кишата. И лафа беше, че на комунизма са му виновни империалистите и четирите годишни времена. :) :) :)

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#11] от "Imeto mi":

  Що не си съгласен с факта, че аномалии на времето винаги е имало и винаги ще има. И дори и в пещерите да се върнеш да живееш и никакво СО2 да не отделяш пак няма да можеш да ги контролираш природните стихии.

 14. 14 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Защото логика от типа: "Едно време е имало топли зими и сега има - значи всичко е нормално... " е грешен начин за извеждане на заключения. Провери за индукция и дедукция.
  Защото никога на земята не е имало толков амного хора както сега.
  Защото никога до сега не е имало толкова чести аномалии във времето.
  Защото промяна във глобалната температура от 2 градуса ще доведе до необратими промени.
  Защото промените в климата са бавни и трудно се забелязват ако не се записват, а хората са седнали и са ги записали.

 15. 15 Профил на ГЕМ
  ГЕМ
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  До коментар [#14] от "Imeto mi":


  "Защото никога до сега не е имало толкова чести аномалии във времето. "

  Колко чести, кой ще го потвърди? Откога се правят измервания и се води статистика? А на колко години е нашата цивилизация, планета? А какво ще кажеш ако сега изригне един супервулкан някъде по света? Дали ще има глобална промяна в климата? А ще оцелеем ли? И ние ли ще сме причината за тази катастрофа?

  Малко въпросчета, на повечето от които се досещам за отговора...

 16. 16 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Моля не ни информирайте! Много Ви моля! Пълни глупости и всяване на паника. От 1900г., от когато има официална статистика, средногодишни температури са се покачили с ЕДИН ГРАДУС!!!!! Като студент на 20 октомври съм ходил на открит басейн в София. Нито са се размили сезоните. За торнада, свлачища, наводнения и т.н.по нашите земи има сведения от памтивека. С климатолога доц.Георги Рачев консултирахте ли се? Непрофесионализъм и пълна безотговорност!

 17. 17 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Весело

  Слънцето без лъчи ще се превърне в хладно и тъмно тяло; луната без сияние - в тъмночервен кървав кръг. Звездите, прегорели в собствения си пламък, ще паднат от местата си като угаснали въглени. Цялата небесна твърд ще се промени: вече не ще ни показва своя лазурен лик, който сега съзерцаваме - дълбока и мрачна нощ ще я покрие тогава. Войни на човеците и зверовете помежду им и един против другиго, тъй че лицето на земята ще потъне в кръв и реките ще се обагрят. Когото войната не е убила, ще го погуби гладът, а който оцелее подир глада, ще погине от мор. От една страна морето, развълнувано от бури, а от друга - сушата, люляна от земетресения: те ще бъдат последните признаци за края на времето. Защото морето, в края на краищата, излизайки от своите брегове, ще погълне сушата, а сушата, подместена от основите си, ще падне в морето и от смесването на суша и море ще се образува един безобразен хаос. Той ще бъде гроб за вселената и живеещите в нея. Ако не искате да стават такива сакатлъци - ейтука касичката да пуснете по една пара.
  —цитат от коментар 7 на dosetliv


  Току що описа най-нормалното състояние на природата. Звездите рано или късно си гаснат, слънчеви изригвания са си най-нормалното нещо, ако се топят ледовете е нормално морското равнище да се надига, земетресенията са нормални при разместване на тектонските плочи (ако не знаеш всеки континент се мести и след няколко 100-ци хиляди години пак ще има Пангея защото Америките и Евразия се доближават постепенно).

  Съжалявам да ти разбия мечтите но няма нищо религиозно в това а си е проста физика. Няма нужда да намесваш религиозни притчи в обикновена физика. А човечеството е доста по старо от Абрахамическите религии. Най-нормална археологична разкопка го доказва това :).

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7456 Неутрално

  Да не наближава края на света?

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4589 Неутрално

  Добре е да се водят такива разговори, че и в Европа освен в световен план има разни катаклизми.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2064 Весело

  "Горещи вълни, силни валежи, наводнения на реки, бури със силни ветрове, свлачища, суши, горски пожари, лавини, градушки и бури. Това са десетте ключови природни бедствия, станали в последните години характерни за Европа."

  Смешници! Само при земтресинието в Измир през 1999 г. загиват 20 хил.души
  https://dariknews.bg/novini/komentar/hronologiq-na-naj-razrushitelnite-zemetreseniq-po-sveta-1424164
  А от последното земетресение Италия са 300 души загиналите:
  http://www.dw.com/bg/ %D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F/a-36201306
  Само при изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г. и спрелия въздушен транспорт на Европа щетите надхвърлят всички щети, предизвикани от лавини.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2064 Любопитно

  "На над 450 милиарда евро възлизат общите икономически загуби, причинени от крайни метеорологични и климатични прояви на времето в държавите - членки на Европейския съюз, в периода 1980 - 2016 г. "

  Как са сметнати тия щети в евро, когато еврото е въведено като разчетна единица на 1 януари 1999 г.? Защото курсът на еврото през 2000 г. е 0,8252 USD, а през 2008 г. е 1.5990 USD. Сиреч оценката 450 милиарда евро е точна с едно (между 371 млрд. долара и 720млрд. долара) плюс-минус 300 млрд. евро.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2064 Весело

  До коментар [#14] от "Imeto mi":

  "Защото промяна във глобалната температура от 2 градуса ще доведе до необратими промени."

  То и сега има промяна от 2 градуса, температурен парадокс - Южното полукълбо е с два градуса по-студено от Северното полукълбо, ама промените са обратими - лед се образува в Артика и се топи в Антарктика. Единствено причината за парадокса, въртенето на Земята около собствената си ос, не се е променила съществено за последните 20 хил. години. Но и да се промени, промените пак са обратими - Ледниковите епохи идват и отмитават. Напук дори на обилното отделяне на СО2 от диназаврите и вулканите през Мезойската ера (10 пъти по-висока концентрация СО2 във въздуха отколкото сега, но спаднала поради арбонизата на скалите - варовик, мрамор).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK