Китай може да изпълни сделката от Париж с по-амбициозни цели за ВЕИ

Китай може да изпълни сделката от Париж с по-амбициозни цели за ВЕИ

© Jianan Yu, ReutersКитай трябва да си постави по-амбициозни цели за възобновяема енергия и алтернативи на изкопаемите горива, както и да положи повече усилията, за да ги реализира, за да изпълни ангажиментите си по климатично споразумение от Париж. Това показват местни експертни анализи, цитирани от "Ройтерс".


Капацитетът на Китай за възобновяема енергия – хидро, вятърна и слънчева, значително ще надхвърли собствената цел на Пекин, заложена в петгодишния й план до 2020 г., според доклад, подготвен съвместно от Китайския национален център за възобновяеми енергийни източници (CNREC) и Академията за макроикономически изследвания.


Най-големият потребител на енергия в света се ангажира да инсталира 340 GW водноелектрически мощност, 210 GW вятър и 110 GW слънчева енергия до 2020 г. в петгодишния си план.
За да изпълни ангажиментите, договорени през 2015 г. в Парижката сделка за климата, Китай трябва да повиши целта си за неизкопаеми горива до 26% от общия енергиен микс в сравнение със сегашната цел от 15% до 2020 г., се казва в проучването.


"Споразумението от Париж оказва натиск върху краткосрочния енергиен преход от въглища и нефт към неизкопаеми горива", посочва Уанг Джонжинг, заместник-генерален директор на CNREC. Китай, втората по големина икономика в света, надмина Съединените щати като най-голям замърсител с парникови газове в света през 2007 г.


Китай пое ангажимент да достигне пика на въглеродните си емисиите до 2030 г. и дори по-рано като част от съвместен ангажимент, поет със Съединените щати преди преговорите за Париж през 2015 г. Ако сегашната правителствена политика се прилага правилно, алтернативите на изкопаемите горива трябва да са 60% от енергийните доставки до 2050 г., което е по-високо от официалната цел на правителството да намали само въглищата на половината, се казва в доклада.


Използването на чисти мощности от градските потребители е главната трудност за правителството, тъй като Пекин се стреми да преустанови употребата на въглища на национално ниво, а на този етап те се използват масово. Служител на Националната енергийна администрация заяви, че страната ще реши проблема до 2020 г.


Китайските власти се стремят да подобрят енергийната ефективност и инфраструктура, като въведат мерки, включващи национална търговия с въглеродни емисии, зелени сертификати и насърчаване на системите за съхранение на енергия.


"За да се гарантира спазването на Парижкото споразумение, е необходима силна подкрепа за внедряването на възобновяема енергия както на национално, така и на местно ниво", каза Уанг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK