Екоминистърът насърчи Велинград да използва геотермално отопление като мярка срещу мръсния въздух

Екоминистърът насърчи Велинград да използва геотермално отопление като мярка срещу мръсния въздух

© Антон ПоповЕкоминистърът насърчи Велинград да се възползва от минералните си води и да премине на геотермално отопление като мярка срещу мръсния въздух. Той подчерта, че подобни проекти имат шанс да спечелят финансиране по оперативна програма "Околна среда 2014-2020".


Нено Димов се срещна с кмета Костадин Коев, представители на туристическия бранш и граждани. "Проект със захранване на общински сгради и частни домакинства може да попадне в обхвата на "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) и да получи финансиране", увери министърът, цитиран от пресцентъра на МОСВ.


Проектът може да се разработи като пилотен и да послужи за пример на други общини с минерални извори. За да бъде финансиран по ОПОС, проектът трябва да е в един район или квартал, за да може да се направят измервания преди и след реализацията и да се покаже ефектът от инвестицията, поясни той.
"Ако докажем, че след реализацията на проекта намалява нивото на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем убедителни, че инвестицията на европейски средства има екологичен ефект", каза Нено Димов. Министърът насърчи местните власти да търсят такива начини за подобряване качеството на атмосферния въздух.


Във връзка с проекта за добив на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и РИОСВ – Пазарджик ще продължат да отстояват интересите на гражданите и закона, който ги пази. Той информира гражданите за решението на РИОСВ – Пазарджик, да отхвърли ОВОС на проекта за добив на волфрам и увери, че в него са спазени всички законови процедури.


На въпрос за финансиране на изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в района министърът отговори, че не са изпълнени критериите за обединяване на ВиК дружества в Пазарджишка област и затова няма да може проектът да се финансира по ОПОС. Ще се търсят възможности за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент жители, които не в момента не попадат в обхвата на финансиране по европейски програми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Да де ама общината иска да продава тази вода на инвеститорите, които ще направят следващите хотели.
  Постоянен доход си е.

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално


  Да де ама общината иска да продава тази вода на инвеститорите, които ще направят следващите хотели.Постоянен доход си е.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  То този процес не е от вчера и вече е трудно да намериш чешма да си налееш шише вода.
  Така че тая препоръка за отопление с геотермална енергия е чудесна, но за друга държава.
  Отгоре на всичко, вероятно няма да е хич евтино.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":
  Напротив изгодно е, но енергийната мафия не е съгласна - кой ще купува советской газ и угля? България е една от малкото страни с много минерални извори като почти всички са топли с температура повече от 20 градуса.

 4. 4 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Дайте да дадем..." На еко-министъра това му е работата, да разказва еко-приказки, за еко-заплати... А знаете ли колко литра (тона) не топла (а вряла - от някои извори излиза на 83 С) минерална вода се изливат директно в реката..?! И колко се губи по етернитовите тръби, които се пукат и стават на юфка? И вярно е, че зимата Велинград е в смог от пушеци заради "всевъзможното твърдо" гориво? Ама, ако на хората им се даде възможност да се отопляват чисто и по-евтино - кво ще върнат комунизЪма?! Ами те не са излизали от него... А да, освен няколкото хотела, които ползват врялата минерална вода, имаше оранжерии и една детска градина, ако ги има още междувременно... И на всеки 100 м. температурата падаше с 1 С... въпреки мизерните тръби...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":Напротив изгодно е, но енергийната мафия не е съгласна - кой ще купува советской газ и угля? България е една от малкото страни с много минерални извори като почти всички са топли с температура повече от 20 градуса.
  —цитат от коментар 3 на telqk


  Е, не е съвсем евтино, минералната вода е агресивна и се налага по-честа подмяна на по-скъпи тръби, ама определено е по-евтино от това да гориш нещо.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Да бе...! Това, дето го разправя министъра, не го вярвам! Топлата вода ще продължава да се излива в канализацията и реката, но да се направи нещо, за хората там: Абсурд!
  Единствената грижа на МОСВ и държавните органи е, да се осигурява бизнеса на мутренските хотели в района. Жителите на Велинград, да се оправят... Ще продължават да се топлят на дърва и въглища, както досега...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 225 Весело

  Във вода газим - жадни ходим...
  Под краката ни пари (буквално от вряла вода) ама, ние (те) се отопляват/ме на твърдо гориво...
  Зимата обаче като налегне смога (вижда се от планината) това пречи и на бизнеса. Далеч не всички хотели са (бившо) мутренски... Дават поминък (препитание) на доста хора. А за минералната вода до хотелите се плаща и то не малко... Има и много извори, които нито са сондирани, нито са каптирани. Просто водата е избила... И си тече - на ручейчета, вадички, рекички... Авария като стане от спукани тръби (често) тече по улицата...
  Просто (и във Велинград) действа (или по-скоро Не-действа) представителната извадка за БГ - Във вода газим - жадни ходим - на студено седим...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK