Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения


Каналът, който обгражда Атанасовско езеро е важен елемент, от който зависи състоянието на крайбрежната лагуна. То е нейната главна "артерия", осигурява връзката с морето и навлизането на пресни морски води в езерото, необходими за правилното функциониране на екосистемата. Важна негова задача е да отведе сладките води от реките и дъждовете към морето и да предотврати навлизането им в лагуната.


Изграден през 60-те години на ХХ век този канал не е почистван изцяло никога досега. В резултат в него са били натрупани големи количества наноси и утайки, обраснал е с тръстика, папур и други водни растения и движението на водата е било силно затруднено.


Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

Вече пет години натрупаните утайки се изгребват със специално купения по проект "Солта на живота" багер тип "Драглайн" и като се депонират върху защитната дига на канала, обясняват от българска фондация "Биоразнообразие". Така се увеличава нейната височина и здравина и се намалява риска от наводнения на езерото при прииждане на екстремни количества вода при интензивни дъждове.
Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

Резултатите са забележителни – от почистените до момента около 20 км от канала са изгребани повече от 150 000 м3 наноси и утайки, почистена е и е осигурена отворена водна площ от повече от 240 дка и повишена провеждащата способност за преминаване на по-големи обеми води, подобрено е и качеството на водите в канала.


Почистването на канала осигурява защитата на повече от 700 ха от рядкото местообитание крайбрежна лагуна в Атанасовско езеро и всички свързани с него организми от пагубното влияние на сладките води. В резултат на големите наводнения в последните години оказват по-малко въздействие върху биоразнообразието в езерото и пораженията върху солодобивната инфраструктура са все по-малки.


Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

Но това не е единствената полза от почистването на канала. Атанасовско езеро е най-ниската точка в България, намира се на 1 метър под морското ниво и събира водите от една много обширна площ, което може да предизвика наводнения в околните територии, част от ниските квартали на Бургас. Това представлява заплаха, както за здравето и живота на хората, така и за тяхната собственост, за техния поминък и традиционни дейности.


Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

С почистването на канала се осигурява бързо и безопасно отвеждане към морето на големите водни количества при екстремни валежи. Те са с особена сила и честота в последните години, заради все по-видимите климатични промени, а и поради човешката дейност – най-вече строителство и промяна във водосборните площи.


Така не само се ограничава възможността за икономически и финансови загуби от директни разрушения и щети върху хората, но и се гарантира запазване на природните, културни и социални ползи, които осигурява екосистемата на Атанасовско езеро. Почистването на канала ще приключи през този работен сезон и това е добър пример за естествени мерки за задържане на водите.


Естествените мерки за задържане на водите са устойчиво решение за управление на водите. Те трябва да бъдат широко използвани както в Плановете за управление на риска от наводнения, така и в Плановете за управление на речните басейни. Съществуват множество варианти за финансиране на подобни мерки не само от Европейския съюз, но и от частни източници. Решения, свързани с прилагането на зелената и синята инфраструктура са подкрепени от съществуващите политики на ЕС, тъй като те са по-устойчиви и по-ефективни от сивата инфраструктура.


За да подобри усвояването на финансирането за естествените мерки за задържане на водите, акцент в следващата многогодишна финансова рамка (МФР) ще бъдат адаптирането към климатичните промени и опазването на природата. Поетото задължение за 20 % от бюджета на ЕС да бъде ориентиран към хоризонталните политики за изменение на климата и опазване на природата ще увеличи още повече подкрепата за водните мерки, свързани с адаптацията към климатичните промени.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4989 Неутрално

  На багеристите сигурно и мозъка им е пропит от невероятната срад, която се разнася от извадените отпадъци...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 2. 2 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Значи смрадта отива в морето. Реките също имат нужда от почистване.Не трябва ли да има цялостна визия за водоизточниците,че може да дойдат и сушави години.

  mihala
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4989 Неутрално

  До коментар [#2] от "Antoaneta Ardashes":

  За миризмата говоря, която се усеща на 30 метра от канала, където се почиства в момента...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Каналът е уникално място където на едно място се срещат видове и от морската и от сухоземната флора и фауна. Тук за първи път през 90г видях Сива патица - Анас стрепера.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2729 Весело

  Щом трябва да се чисти - добре ,остава обитателите му да не се обезпокояват но явно са свикнали с багера...

 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Добре че има такива организации, защото във държавата
  цари абсолютно безхаберие по въпроса !!!

 7. 7 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 742 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Сигурно гаднките са я парфюмирали,че не И е необходимо пречистване,щом директно си пълзи към морето.

  mihala
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Antoaneta Ardashes":
  "Сигурно гаднките са я парфюмирали,че не И е необходимо пречистване,щом директно си пълзи към морето"
  ====================
  Ако езерото е на метър под морето, както пише, то посоката е навътре, към езерото и се обръща при дъждове.

  Еретик
 9. 9 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  Тук много ще похваля една "зелена организация", макар че п о принцип често критикувам някои "зелени". Родом съм от Бургас, по-голямата част от живота ми протече в Бургас, смея да твърдя, че познавам проблема сравнително добре поради ред причини. Проектът "Солта на живота" е безспорен успех на Българско дружество за защита на птиците.
  Впрочем БДЗП има и други отлични прояви.
  Браво!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK