Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомедСлужителите на горското стопанство в странджанското село Кости вече се подготвят да бъдат сертифицирани за биопроизводители на типичния за региона манов мед.ва съобщиха самите служители по време на демонстрация на място, цитирани от Българско дружество на птиците. От пет години те са любители-пчелари, които се грижат за 130 пчелни кошери, разположени в горите от дъб, които стопанисват.


Пчелните кошери са на труднодостъпни места и са разделени в два пчелина. От пчелните семейства в тях освен манов мед вече се добива и пчелен прашец. С тези два продукта горското стопанство разширява източниците си на доходи.


Горските демонстрираха дейността, която развиват в Странджа планина пред гости от държавните горски стопанства от Регионална дирекция по горите – Кърджали, представители на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

Малкият им цех за производство на восъчни основи за пчелните кошери се намира в центъра на малкото село. Техниката необходима за производството на восъчни основи, задължителни при био производството, е закупена по проект "Горите на орела" с цел подпомагане развитието на горкото стопанство за повишаване на приходите му и опазването на горите, които са дом на малкия креслив орел.


"За да се получат идеални восъчни основи, които след това се подреждат в рамките на кошерите, е необходима много висока температура от порядъка на 85–90°С. Освен, че восъкът трябва да бъде разтопен на точната температура е нужно и помещението, в което се работи, да бъде достатъчно топло. В противен случай не се получават основите и няма да имаме биопроизводство" обясни директорът на ДГС – Кости инж. Цветомир Генов.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

Директорът и неговите служители сами произвеждат восъчните основи за пчелните кошери, сушат и пречистват пчелния прашец, добит от тях. В добива на мед им помага опитният пчелар Димитър Катранджиев. Горските служители полагат грижи и за пчелните кошери, които са разположени в открити пространства сред дъбова гора далеч от всякакво човешко въздействие. Достъпът до кошерите е труден.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

© БДЗП


Закупуването на всеки буркан манов мед допринася за опазването на едни от най-старите и най-обширни широколистни горски масиви в Европа, които са дом на редки и защитени животински и растителни видове, сред който странджанската зеленика, лавровишнята и малкия креслив орел.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

© БДЗП

"Към чистия манов мед и пчелен прашец от горското стопанство има много голям интерес на различните пазари" каза още Генов.


Горското стопанство в Кости е едно от малкото в страната, които разширяват дейността си, за да повишават доходите си, които към момента идват основно от дървесина и ловни дейности.


"Все повече стопанства заявяват интерес да развиват допълнителни дейности, като производство на билки и билкови чайове, дивеч и дивечови продукти, туризъм, образователни занимания за ученици и други" обясни Ваня Рътарова от БДЗП.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

В Юндола например горското стопанство отглежда арония и е намерило добър пазар, на който реализира цялата си продукция. Фирма, развиваща дейност в Пловдив, произвежда сок от аронията, като част от него връща на стопанството с цел продажба.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Биомед"... Някой мед (истински мед!), който да не е "био"?

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Сто процентова измама......биоизмама !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на xpucmoax
  xpucmoax
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Щом е произведен в Кости, няма как да не е био.
  Не му трябва сертификат.
  Браво на горските, че се опитват да съживят района!

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Щом е произведен в Кости, няма как да не е био.Не му трябва сертификат. Браво на горските, че се опитват да съживят района!
  —цитат от коментар 3 на xpucmoax

  Вие гарантирате! Какви са изискванията медът да е био? А гарантирате ли, че медът в бурканчетата с етикет "Био мед от Кости", които ще се предлагат на пазара, ще отговаря на тези изисквания

 5. 5 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Къде е гаранцията, че пчелите няма да накацат площи, които са били пръскани с хербециди?

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Къде е гаранцията, че пчелите няма да накацат площи, които са били пръскани с хербециди?
  —цитат от коментар 5 на taratanki


  Няма никакво значение къде кацат пчеличките, ако пчеличките оживеят от "напръсканото", то медът си е мед - всичко останало е за сметка на техния живот.

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#1] от "cristo_n":

  Вероятно смисълът е, че кошерите са разположени в естествена дъбова гора, на "трудно достъпно място", далеч от всякакви третирания с хербициди и от други подобни въздействия - затова го наричат "био".

  Чувал съм, че мановият мед може да се получи по няколко различни начина и произходът сигурно има значение за лечебния и профилактичен ефект срещу ангина и кашлица. При това положение е естествено да се рекламира, че този мед произхожда точно от такава гора.

 8. 8 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Добра новина! Районът е много красив, селото също - добре е, че се развиват малки производства, точно там е силата на Странджанския край.

 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":

  не е въпрос до целяването на пчеличките.
  Идеята един продукт да е БИО е да е отглеждан при пълна липса на изкуствени торове. Иначе каква е разликата от обикновения мед и защо тогава трябва да е по-скъп.

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Добра инициатива, но да обърнат повече внимание на
  работата си, че циганите изсякоха гората !!!

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#1] от "cristo_n":Вероятно смисълът е, че кошерите са разположени в естествена дъбова гора, на "трудно достъпно място", далеч от всякакви третирания с хербициди и от други подобни въздействия - затова го наричат "био". Чувал съм, че мановият мед може да се получи по няколко различни начина и произходът сигурно има значение за лечебния и профилактичен ефект срещу ангина и кашлица. При това положение е естествено да се рекламира, че този мед произхожда точно от такава гора.
  —цитат от коментар 7 на ijj

  Дилетант съм в областта за производство и качества на меда. Допускам, че това посоченото от Вас е напълно достатъчно медът да бъде "био". Но за да се докаже притежаването на определени качества на продукта е необходим съответен сертификат. В някои случаи не само един. Рекламата само популяризира продукта. Дори и да споменава сертификата.

 12. 12 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Къде е гаранцията, че пчелите няма да накацат площи, които са били пръскани с хербециди?
  —цитат от коментар 5 на taratanki


  Ако не ме лъже паметта, за да се сертифицираш за производител на био мед трябва кошерите ти да са разположени май малко на 5 км от обработваеми площи и технически култури, които се пръкат и обработват с химикали.Отделно не трябва да третираш пчелите с антибиотици .Имаше май и други изискавания, но ме мързи да гугълвам.По принцип пчелата лети макс на окло 3-4 км от кошера.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 13. 13 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Неутрално

  https://merudia.bg/manov_med_kakvo_go_pravi_razlichen/
  Ето ви малко инфо за мановия мед. Има и един абзац, за това как се добива био мед от Хармоника.

  Мома, връщай 12 и 12А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK