Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомедСлужителите на горското стопанство в странджанското село Кости вече се подготвят да бъдат сертифицирани за биопроизводители на типичния за региона манов мед.ва съобщиха самите служители по време на демонстрация на място, цитирани от Българско дружество на птиците. От пет години те са любители-пчелари, които се грижат за 130 пчелни кошери, разположени в горите от дъб, които стопанисват.


Пчелните кошери са на труднодостъпни места и са разделени в два пчелина. От пчелните семейства в тях освен манов мед вече се добива и пчелен прашец. С тези два продукта горското стопанство разширява източниците си на доходи.


Горските демонстрираха дейността, която развиват в Странджа планина пред гости от държавните горски стопанства от Регионална дирекция по горите – Кърджали, представители на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

Малкият им цех за производство на восъчни основи за пчелните кошери се намира в центъра на малкото село. Техниката необходима за производството на восъчни основи, задължителни при био производството, е закупена по проект "Горите на орела" с цел подпомагане развитието на горкото стопанство за повишаване на приходите му и опазването на горите, които са дом на малкия креслив орел.


"За да се получат идеални восъчни основи, които след това се подреждат в рамките на кошерите, е необходима много висока температура от порядъка на 85–90°С. Освен, че восъкът трябва да бъде разтопен на точната температура е нужно и помещението, в което се работи, да бъде достатъчно топло. В противен случай не се получават основите и няма да имаме биопроизводство" обясни директорът на ДГС – Кости инж. Цветомир Генов.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

Директорът и неговите служители сами произвеждат восъчните основи за пчелните кошери, сушат и пречистват пчелния прашец, добит от тях. В добива на мед им помага опитният пчелар Димитър Катранджиев. Горските служители полагат грижи и за пчелните кошери, които са разположени в открити пространства сред дъбова гора далеч от всякакво човешко въздействие. Достъпът до кошерите е труден.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

© БДЗП


Закупуването на всеки буркан манов мед допринася за опазването на едни от най-старите и най-обширни широколистни горски масиви в Европа, които са дом на редки и защитени животински и растителни видове, сред който странджанската зеленика, лавровишнята и малкия креслив орел.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

© БДЗП


"Към чистия манов мед и пчелен прашец от горското стопанство има много голям интерес на различните пазари" каза още Генов.


Горското стопанство в Кости е едно от малкото в страната, които разширяват дейността си, за да повишават доходите си, които към момента идват основно от дървесина и ловни дейности.


"Все повече стопанства заявяват интерес да развиват допълнителни дейности, като производство на билки и билкови чайове, дивеч и дивечови продукти, туризъм, образователни занимания за ученици и други" обясни Ваня Рътарова от БДЗП.


Горското стопанство в село Кости скоро ще предлага биомед

В Юндола например горското стопанство отглежда арония и е намерило добър пазар, на който реализира цялата си продукция. Фирма, развиваща дейност в Пловдив, произвежда сок от аронията, като част от него връща на стопанството с цел продажба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK