Мръсният въздух пречи на Китай да произвежда слънчева енергия

Мръсният въздух пречи на Китай да произвежда слънчева енергия

© ReutersМръсният въздух в Китай продължава да прави живота на местното население все по-кратък, предизвиквайки редица заболявания. Именно заради това правителството на страната продължава да популяризира слънчевата енергия като основния екологично чист източник на енергия. Парадоксът обаче е, че точно заради това замърсяване на въздуха производството на подобен тип енергия е ограничено.


Използвайки сателитни снимки от НАСА, учени от Университета в Принстън са изследвали Китай в периода между 2003 и 2014 г. Те установили, че най-замърсен е въздухът в северната и източната част на страната. Там производството на слънчева енергия намаляло с 1.5 киловатчаса на квадратен метър соларни панели всеки ден. Според данните от проучването спадът на производствения капацитет само в източната провинция Шандун е с 35%.


Въпреки че в Западен Китай индустрията и урбанизацията са далеч по-слабо развити, както в останалата част от азиатската държава, и там замърсеният въздух пречи на производството на слънчева енергия. От Принстънския университет са изчислили, че спадът е с около 10%.
Най-видно проблемът се проявява през зимата. Тогава ефектът от замърсяването на въздуха е подобен на този при постоянна облачност, каквато не липсва през студените месеци. В комбинация двата процеса водят до спад от поне 20% на производствения процес на соларните панели.


Въпреки негативните данни миналата година Китай стана най-големият производител на слънчева енергия, като увеличи инсталирания си соларен капацитет на 77 гигавата. Стремежът на страната е до 2020 г. да произвежда 105 гигавата. Но за да постигне целта си, според учените е нужно въздухът да стане по-чист. Другата опция е фотоволтаичните системи да заемат все по-голяма част от територията на Китай, за да се компенсират производствените загуби.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Направо е много, много плашещо!

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  77 гигавата е повече от Козлодуй и Белене, взети заедно!

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  Въздухът ще се изчисти, когато броят на ТЕЦ-те с въглища намалее и когато повече от автомобилите там станат електрически.

  Работи се и двете направления... въпрос на време е да се случи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  "Там производството на слънчева енергия намаляло с 1.5 киловатчаса на квадратен метър соларни панели всеки ден..."

  Хм..
  Този дето пише разни мерни единици и числа дали е наясно, че фотопанелките преобразуват около 16 та до 20% от генерираната от слънцето енергия, а тя е някъде към 1 киловат на квадратен метър, или до 8 киловатчаса за денонощието, което веднага се свежда до 1.6 киловата на квадратен метър произведен ток от фотоволтаик за денонощие.

  Загуба на 1.5 киловатчаса значи загуба на 95% от енергията, а не 35%, но тези в Принстън(а може и преводачът) да знаят повече. :)

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#3] от "Иво":

  Шъ се изчисти, като изместят производството на аморфен или кристален силиций за фотопанели в Африка. :)
  Сега предлагам да видиш технологичния цикъл на производството на чистите панелки. :)

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Ей това си е малшанс!
  Да се опитваш да заживееш по еко, но да не можеш, защото си закъснял. Поне , засега, не е безвъзвратно.

 7. 7 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  аз не съм специалист ама:който има слънце ,вода няма ! ама големо производство ,голямо потребление,много мръсотия ! за тва истината е някъде посредата!

  Долу рушистите и фашистите
 8. 8 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Там производството на слънчева енергия намаляло с 1.5 киловатчаса на квадратен метър соларни панели всеки ден..."Хм..Този дето пише разни мерни единици и числа дали е наясно, че фотопанелките преобразуват около 16 та до 20% от генерираната от слънцето енергия, а тя е някъде към 1 киловат на квадратен метър, или до 8 киловатчаса за денонощието, което веднага се свежда до 1.6 киловата на квадратен метър произведен ток от фотоволтаик за денонощие.Загуба на 1.5 киловатчаса значи загуба на 95% от енергията, а не 35%, но тези в Принстън(а може и преводачът) да знаят повече. :)
  —цитат от коментар 4 на Graf


  Всъщност на нашите ширини е към 2,2 киловата на метър, но пак 1,5 загуба е прекаленно много.

 9. 9 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Мръсният въздух в Китай продължава да прави живота на местното население все по-кратък, предизвиквайки редица заболявания"

  Само където продължителността на живота в европейска България е по-ниска от тази на Китай.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#8:"rootless"][/quote]
  Вероятно нещо е объркано в превода!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Най-видно проблемът се проявява през зимата. Тогава ефектът от замърсяването на въздуха е подобен на този при постоянна облачност
  _______________
  Нормално, ама нали Китай си имат достатъчно АЕЦ а и с тези преференциални цени за зелена "енергия" , като е по-малко ще пестят много пари!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#8] от "rootless":


  Всъщност на нашите ширини е към 2,2 киловата на метър, но пак 1,5 загуба е прекаленно много.
  —цитат от коментар 8 на rootless


  Всъщност, 2.2 киловата на метър е при ъгъл на падане на слънчевия лъч под 90 градуса към панелката, при ясно време, некъде на 1500 метра, па и нагоре надморска височина...
  Въобще, всъщност, тази с киловатите и фотоволтаиците е достатъчно дъвкана, та да е ясно, че рекламните брошури са нещо едно, а реалността - друго. :)

  Средно, за денонощието, отиваш на онези 1 киловат на час. :)

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Малко е късничко да се ртревожат толкова, не мислят ли?

 14. 14 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  77 Гигавата е еквивалента на 77 Хиляда-мегаватови реактора, т.е. колкото 38 централи с по два реактора като Белене. Като се отчете фактът, че фото панелите генерират между 0.3 до 0.5 части от денонощието, това се равнява на 10-15 такива централи, което е много голям успех.
  Заблуда е, че на фотоцентралите им е нужно да заемат полезна площ - дори само покривите на големи сгради, халета и складове да се запълнят с панели, това ще осигури поне 60% от енергията нужна на всяка една страна. Пример е Германия, която стигна 30% фотосоларна енергия от общото количество при такава мощна икономика.
  Мантрата с базовите мощности също издиша - ПАВЕЦ и акумулаторни централи (Елон Муск строи 300 МВт такава централа в Австралия!) постепенно ще запълнят нужните базови мощности.
  Ядрените централи нямат бъдеще и са много скъпи в дългосрочен план. Включая Козлодуй - един ден това ще трябва да се демонтира и обезопаси, което струва колкото строежа на две-три нови централи, плюс огромната цена за преработка на ядрените отпадъци. В същото време, в България ще пристигне черупката за още един реактор! Дано с това се приключи тази безсмицилица.
  Термоядреният синтез може би има бъдеще. Там, Локхийд имат сериозни постижения и може би ще са първите, създали такъв реактор. При този процес няма радиоактивни отпадъци. В същото време, ВЕИ - вятър, слънце и пр. нямат нужда от субсидии, технологиите стигнаха зрелост, те вече са напълно комерсиални и единствената пречка пред ВЕИ са политическите и лобистките интереси.

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 833 Неутрално

  "соларен капацитет на 77 гигавата"

  Това са си 77 руски реактора... Вместо да се влагат милиарди в Белене, могат да се инвестират 1-2 милиарда европейски средства в покривни соларни инсталации, които да се монтират при санирането, а след време тия инсталации да станат етажна собственост и да продават ток на електроразпределителните друества или пък да им се приспадаразликата меду прозиведеното и консумираната електроенергия.

 16. 16 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "rootless":
  —цитат от коментар 12 на Graf


  А, знам, мога и да добавя че се получава киловата само ако ги миеш с киселина на всеки 3 месеца и ги вентилираш, но затоплистите ще те изядат ако се усъмниш във фотоволтаиците, за тях е някакво божество панела , не толерират богохулстване.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#9] от "bwy56537275":

  Факт!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#14] от "transvaal":

  Подкрепям всичко, което си написал, но за соларната енергия процента не е верен и по-голяма част генерират вятърните им паркове. За тази година от около 450TWh към 78 са от вятър, 37 от слънце, 16 от вода и 38 от биомаса. Поне Фраунхофер дават такива данни а те панелите и батериите ги поназнайват : https://www.energy-charts.de/energy_de.htm?source=all-sources&period=annual&year=all .

 19. 19 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#16] от "rootless":

  Глупости. Имам панели от 5 години на покрива. Никога не съм ги чистил с каквото и да било. Само на (киселинен) дъжд съм ги оставил да се самопочистват. Годишното производство е от порядъка на еквивалента на 1100 часа пълна мощност. Т.е. 1100 КВтЧ на киловат инсталирана мощност.

  Жизнь или Life - избор има.
 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#9] от "bwy56537275":

  в България също е много мръсен въздуха в големите градове, даже май ще ни глобяват от ЕС, понеже нищо не правим.
  освен това за продължителността на живота компенсираме с ракия и цигари...

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  "Най-видно проблемът се проявява през зимата. Тогава ефектът от замърсяването на въздуха е подобен на този при постоянна облачност, каквато не липсва през студените месеци. В комбинация двата процеса водят до спад от поне 20% на производствения процес на соларните панели."

  Само от разликата на продължителността на деня (за Пекин - 14 часа през лятото и 9 часа през зимата), дава спад от 35% на производствения процес. При това без отчитане на облачност и замърсяване. Или тия от Принстън са взели замърсяването с "отрицателна стойност"?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Весело

  До коментар [#14] от "transvaal":

  "77 Гигавата е еквивалента на 77 Хиляда-мегаватови реактора"

  Би било, ако Слънцето грееше нон-стоп 24 часа в денонощието или фотоволтаците са курдисани на Луната.
  Иначе, през зимата тоя "еквивалент" води само до "бяла смърт".

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#22] от "wanderer":

  на луната има ден и нощ също. по две наши седмици

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  В бъдеще увеличаването на производството на ел. Енергия от зелени централи ше намалява замърсителите във въздуха :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK