Екоминистерството замрази приемането на план за защита на степите на Калиакра

Екоминистерството замрази приемането на план за защита на степите на Калиакра

© Асен ТоневЕкоминистерство замрази приемането на плана, който трябваше спешно да заложи мерки за опазване на оцелелите защитени степи след презастрояването на Калиакра с вятърни перки и голф игрище, заради които Брюксел ни осъди. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на МОСВ по повод среща на министър Нено Димов с кмета на община Каварна Нина Ставрева и арх. Иван Димчев, арх. Камен Жейнов и инж. Емил Тасков - представители на работните групи по казуса Калиакра.


В момента заради отлагане приемането на плана рискът от финансови санкции е голям.
Министър Нено Димов води преговори с местната власт в региона по казуса.


На този етап Интегрираният план за управление на защитените зони е изваден от разговорите поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност, съобщават от пресцентъра на МОСВ.
Понто-сарматските степи в региона са част от европейската мрежа "Натура 2000". Два пъти по ред организирани протестиращи в региона обявиха, че защитата на степите застрашава поминъка на местните хора, и бойкотираха обществени обсъждания на плана за тяхната защита с експерти и учени от БАН, изготвили документа. Местните власти отказаха разговори, въпреки че стана ясно, че ограниченията засяга много малка част от териториите в района на Калиакра и повечето не са земеделски земи.


По повод на разразилия се скандал от МОСВ обявиха, че е приет нов подход за управление на зоните от "Натура 2000", при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда. Според ведомството именно това е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 година.


Димов търси и международна експертиза, която да прецизира границите и режимите на защитата на степите.
В началото на октомври МОСВ е предоставило поискани от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по "Натура 2000". В момента експерти от общината се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана, посочват от МОСВ.


През ноември министър Димов ще защитава позицията на страната ни по казуса в Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK