250 компании в света са отговорни за една трета от всички емисии парникови газове

250 компании в света са отговорни за една трета от всички емисии парникови газове

© Ralph Orlowski, ReutersНай-големите замърсители с въглероден диоксид в световен мащаб са 250 компании – те са отговорни за една трета от всички вредни емисии парникови газове, предизвикани от човека. Едва 30% от тези фирми имат достатъчно амбициoзни цели, за да ограничат покачващите се температури под критичната точка. Това показват ново проучване, публикувано тази седмица, цитирано от агенция "Ройтерс".


Въглищната индустрия в Индия, "Газпром" и "Ексон Мобол" са начело на списък при измерване на емисиите въглеродния диоксид, отделени от компани и от потребители, които използват техните продукти.


"Без постоянен спад на емисиите от тази група компании, не е възможно ефективното намаляване на дългосрочните рискове от изменението на климата", прогнозира проучването на Thomson Reuters Financial & Risk.
През последните три години емисиите от групата на тези 250 компании са запазили едно и също ниво. За да ограничат температурите в съответствие с целите, поставени от Парижкото споразумение за климата през 2015 г., в същия период е трябвало те да намаляват с около три процента годишно, изчисляват в доклада.


Изследването констатира, че тези фирми отделят общо една трета от световните въглеродни емисии и че едва 30% от тях са поставили амбициозни цели, за да успеят да ги ограничат ефективно.


Според Парижкото споразумение от 2015 г. почти 200 държави обещаха да намалят емисиите, за да ограничат ефектът от климатичните промени и заявиха, че ще работят за включването на частния сектор в тези усилия.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се съмнява, че човешката дейност е основната причина за изменението на климата, планира да оттегли държавата от сделката в Париж.


Дейвид Любин, съавтор на доклада обяснява пред Ройтерс, че 250 изпълнителни директори на тези компания е е сравнително малка аудитория, която може да бъде събрана заедно. "Това са лидерите, които наистина имат значително влияние върху съдбата на планетата".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK