Опасните отпадъци край Свищов не застрашават населението и въздуха, увери експерт

Снимка: архив

© Надежда Чипева, Капитал

Снимка: архивНяма опасност за здравето на населението, както и за замърсяване на въздуха заради откритите опасни отпадъци в нерегламентирано сметище край Свищов. Това обяви пред Би Ти Ви началник-отдел "Управление на отпадъци" при РИОСВ - Велико Търново Станислав Станчев.


Той обаче уточни, че все още не са направени каквито и да е проби. Към момента е установено какво точно е изхвърлено. Това са живачни и оловни съединения, които се извличат от акумулатори. Отпадъците са изкупени от софийска фирма, като преди това са били на завода за производство на акумулатори в Монтана "Монбат".


От компанията обявиха, че нямат нищо общо с рециклирането на отпадъците и уточниха, че са сключили договор за транспортирането им с лицензирана от екоминистерството фирма.
Според Станчев изхвърлените около 80 тона отпадъци е трябвало да бъдат насочени към лицензираната площадка за подобни боклуци в Пловдив. Фирмата, която е извозила опасните отпадъци има подобни площадки още в Стара Загора и Русе. Той обаче не успя да обясни защо отпадъците са били изхвърлени край Свищов, но допълни, че е получил уверение, че всичко ще бъде преместено на сметището край Пловдив.


Фирмата превозвач има заявено инвестиционно намерение в РИОС-Велико Търново за дейност, свързана със същия отпадък, но не за този район. Не им е издадено разрешително да извършва такава дейност в района на Свищов, уточни Станчев.


Проверката на случая продължава, като вече е направено предписание, след което ще се състави и санкция. Тя е в размер между 10 хил. и 30 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK