Община Царево премахна незаконната стълба на плаж "Делфин"

Община Царево премахна незаконната стълба на плаж "Делфин"

© Георги МавродиевВ началото на ноември работници на община Царево са премахнали незаконно построената стълба на плаж "Делфин". Това показват снимки, изпратени до редакцията. Пред "Дневник" директорът на Регионалната инспекция по околна среда в Бургас Тонка Атанасова потвърди, че става дума за изпълнение на предписание на РИОСВ - Бургас, до кмета на община Царево Георги Лапчев.


От началото на май плажът - известен като най-стария нудистки плаж в Южното Черноморие, вече не е див, след като беше отдаден под наем за следващите пет години на пловдивското дружество "Тива Интернешънъл" със собственик Йордан Тодоров.


Община Царево премахна незаконната стълба на плаж "Делфин"

© Георги Мавродиев


Предписанието беше изпратено на общината още в началото на летния сезон, когато беше констатирано и нарушението, че наемателят на плажа строи незаконно в "Натура 2000". Той не беше съгласувал строежа на масивна дървена стълба с екоинспекцията, каквото е задължителното изискване за строителство в защитените зони и нямаше необходимите за това документи. Така РИОСВ обяви стълбата за незаконна и възложи на общината тя да бъде премахната.
Преди изграждането й голяма площ храсти и дървета бяха изсечени незаконно на мястото, където по-късно наемателят построи дървената стълба. Прокуратурата и досега разследва кой е извършителят на незаконната сеч.


Община Царево премахна незаконната стълба на плаж "Делфин"

© протестиращи граждани


Демонтажът стълбата не започна преди 15 септември, защото – както обясни кметът Лапчев, дотогава е в действие забранителен режим за строителни дейности по Черноморието.


От гражданското сдружение за екоплаж "Делфин" са отправили запитване до областния управител, дирекция на парк "Странджа" как ще бъде възстановено съсипаното през лятото чрез изкоп и сеч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK