Великобритания подкрепи пълна забрана на пестициди в Европа

Великобритания подкрепи пълна забрана на пестициди в Европа

© Mike Blake, ReutersВеликобритания ще подкрепи пълната забрана на пестициди, увреждащи насекоми, в цяла Европа. За това решение на правителството съобщи секретарят по околната среда Майкъл Гуув, цитиран от британския вестник "Гардиън".


Решението отменя предишната позиция на правителството. Основната причина за промяната в позицията са нови проучвания, които доказват, че неоникотиноидите са замърсили огромни площи и причиняват щети на пчелните колонии. ТОва се случва след обявяване на резултатите от мащабно изследване, според което 75% от всички летящи насекоми са изчезнали в Германия, вероятно е да става дума и за по-голям процент. Майкъл Гуув коментира, че е шокиран от заключенията от тези проучвания.


Неоникотиноидите са най-масово използваният инсектицид в света. През 2013 г. Европейският съюз забрани употребата им върху цъфтящи култури, но тогава Великобритания беше сред държавите, които се противопоставиха на забраната. Европейската комисия настоява за пълна забрана на използването им извън оранжерии. Очаква се гласуване през декември, но с новата позиция на Великобритания това вече е много вероятно.
"Последните доказателства показват, че рисковете от неоникотиноидите за околната среда, особено за пчелите и други опрашители с ключова роля в хранителната индустрия, са много по-големи, от колкото се смяташе преди", коментира Гуув, който изтъква това за достатъчна причина за допълнителни ограничения за тяхното използване.


По думите му не може да си позволим да излагаме на риск популацията на опрашителите. Намаляването им или изчеването им има и съществени икономически последици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK