Няколко щата и бизнеса в САЩ се ангажираха с конкретни цели за климата въпреки Тръмп

Няколко щата и бизнеса в САЩ се ангажираха с конкретни цели за климата въпреки Тръмп

© Красимир ЮскеселиевГрупа американските щати, градове и бизнеси поеха конкретни ангажименти, с които да намалят емисиите си парникови газове въпреки заявките за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение на президента Доналд Тръмп. Това се случи по време на срещата за климата на ООН в Бон, която продължава вече седмица.


Ако се обединят, те имат влиянието на трета по големина икономика в света след САЩ и Китай, отбелязва британския вестник "Гардиън".


Към днешна дата 20 американски щати и над 50 от най-големите градове заедно с повече от 60 от най-големите индустрии в САЩ са се ангажирали с целите за намаляване на вредните емисии.
Заедно икономическата им мощ се равнява на около 10 трилиона долара и така се нареждат като трета сила след САЩ като цяло (18.6 трилиона долара) и Китай (11 трилиона), когато става дума за брутен вътрешен продукт.


Този уикенд по време на конференцията за климата в Бон същата тази група от американски щати, градове и бизнеси се обедини, за да заяви "ангажимента на Америка", ангажимент за борба с климатичните промени, като явно противопоставяне на администрацията на Тръмп.


Пол Боднар, който е бивш водещ преговарящ за САЩ при администрацията на Барак Обама по време на преговорите за борба с климатичните промени, коментира, че това е много силно послание. "Тези американски щати и градове ще бъдат по-мощни от 195 от 197-те страни, подписали споразумението от Париж."


Майкъл Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, убеди групата да се ангажира да предприеме мерки, като например намаляване употребата на въглища и инвестиране във възобновяеми енергийни източници, което значително ще доведе до намаляване на въглеродните емисии.


Някои делегати в Бон обаче настояха съответните американски компании и местни власти да представят доклади за напредъка си към постигането на поетите цели за намаляване на емисиите. Така те ще направят още една крачка, като се ангажират и с мониторинг и отчетност, които се изискват от националните правителства в рамките на процеса на ООН.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK