Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Как още два зубъра се заселиха в Източните Родопи

Как още два зубъра се заселиха в Източните Родопи

© По-диви РодопиИзбори 2022

Броят на европейските бизони, доскоро напълно изчезнали от страната, нарасна с още две животни в Източните Родопи. Зубрите са настанени в дивечовъден участък "Студен кладенец" и в момента се адаптират, обясняват от фондация "По-диви Родопи".


Европейският бизон е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен.


Връщането на европейския бизон в Родопите е част от дейностите за възстановяване и опазване на дивата природа на Стария континент на европейската мрежа "Rewilding Europe", част от която са и "По-диви Родопи".
Новите попълнения са дарение от зоопарка в Зул, Германия. След пристигането си животните са настанени в "адаптационна ограда", за да могат да се приспособят към новите условия и привикнат към местната храна, а експерти от екипа на "По-диви Родопи" ги наблюдават ежедневно. След това ще започне постепенна социализация на новите животни към зубрите, които вече обитават "Студен кладенец". Животните са млади и се очаква по-лесно да се приспособят към новия си дом.


Как още два зубъра се заселиха в Източните Родопи

© По-диви Родопи


Христо Христов от фондацията разказва, че адаптацията им върви добре, те вече се хранят с листа и клони от местни видове дървета и храсти и пасат. "Въпреки че са отделени, новите животни постепенно започнаха да се опознават и да комуникират с местните зубри."


Зубърът е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В "Студен кладенец" зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.


Началото на завръщането на зубрите


В средата на 20-и век започват усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни.


След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.


Постепенно Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа, но видът все още е включен в Червения списък на световно застрашените видове. В края на 2016 г. в света има само 6500 представители на вида, обитаващи различни местообитания в цяла Европа – от Швеция до Испания и България и от Холандия до Казахстан.


В България завръщането на зубрите е започнато през шейсетте години на миналия век, когато малко стадо зубри е било заселено в държавно ловно стопанство "Воден – Ири-Хисар" в Североизточна България.


През 2013 г. е направена и първата стъпка за възстановяването на зубрите в Източните Родопи по инициатива на фондация "По-диви Родопи" в партньорство с холандската организация АРК и Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" .


Въпреки първоначалните трудности зубрите успешно се адаптират и през 2015 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче, а две години по-късно и второ.


Целта на това връщане е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK