Прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас

Прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас

© Боян Петров, ЦИЗП НПМ-БАНСтотици прилепи са били зазидани живи при санирането на блокове в Бургас, предаде БНТ.


Сигналът за случилото се в блокове 67 и 71 в кв. "Изгрев" е получен първо във фондация "Дивите животни". Оттам разпространиха видеокадри, които показват как под поставената изолацията изваждат полумъртви прилепи. Фондацията е подала сигнал и до регионалната екоинспекция, според който при санирането на панелни блокове в пукнатини и фуги са зазиждани прилепи от вида ръждиви вечерници, както и други мигриращи видове.


Прилепите са защитен вид и унищожаването им в България се наказва със закон.
Междувременно днес екоинспекцията в Бургас издаде указания до кметовете в областта за превантивни мерки за ограничаване на отрицателното въздействие върху прилепите и птиците, обитаващи сградите, които се санират. Екоинспектори и служители на Община Бургас са проверили двата жилищни блока, които са в процес на саниране, предаде БТА.


Част от мерките, които РИОСВ - Бургас е изпратила до кметовете са: обследване на сградите на възможно най-ранен етап за наличие на защитени видове, прилагане на мерки за безопасно извеждане на защитените видове от убежищата им преди санирането, при възможност недопускане на ремонтни дейности по време на зимуване на прилепите и по време на размножителния им период.


На строителните фирми е дадено предписание преди извършване на строително-монтажни работи в отворите да се поставят тръби за изселване на прилепите.


Същевременно пред БНТ техническият ръководител на бригадата, санираща един от блоковете Веселин Неделчев коментира, че не са получили предварително предписания и прехвърли вината към природозащитниците. "Еколозите първо не са си свършили работата както трябва, защото те знаят, че се санира в България. Нищо не им пречи да минат по общините и да питат кои блокове ще се санират, да разберат, да отидат и да си направят проучването, след което да го внесат в общината и да кажат - в този, този и този блок има такива видове животни, които трябва да бъдат защитени", смята той.


От регионалната екоинспекция посочват, че предстои да бъде взето решение за справяне с порблема на национално ниво. Сформирана е работна група към регионалното министерство, в която участват представители на научни институти към БАН, министерството на околната среда, камарите на строителите и на инженерите в инвестиционното проектиране, както и неправителствени организации и природозащитници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK