Нов индекс показва замърсяването на въздуха в реално време в Европа, но няма данни за България

Нов индекс показва замърсяването на въздуха в реално време в Европа, но няма данни за България

© Асен ТоневНов онлайн индекс показва в реално време какво е замърсяването на въздуха в различни точки и региони на Европа. Няма обаче актуални данни за България и още няколко страни, тъй като страната все още не отчита актуалните си измервания на замърсяването пред Европейската агенция за околна среда, научи "Дневник".


Индексът, който дава на европейските граждани лесен достъп до важна за тях информация, беше активиран и огласен днес от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия по време на форум за чист въздух в Париж.


Актуалното състояние на въздуха е визуализирано върху интерактивна карта, чрез която всеки ползвател лесно може да провери дали има, колко е сериозно и на какво се дължи замърсяването в определен град или регион, да го сравни с близки до него места, както и съседни или по-далечни европейски държави.
Актуалното състояние на въздуха, отразено на картата, се базира на измервания от над 2000 местни станции за мониторинг на качеството на въздуха в цяла Европа. Индексът показва ситуацията на местно ниво, основана на пет основни замърсителя, които вредят на здравето на хората и околната среда: прах или известните като фини прахови частици (PM2.5 и PM10), приземен озон (О3), азот (NO2) и серен диоксид (SO2).


Потребителите могат да увеличават или да потърсят конкретен град или регион в Европа, за да проверят общото качество на въздуха и измерванията по основен замърсител. Механизмът показва оценка за всяка мониторингова станция, маркирана с цветна точка на картата, съответстваща на най-лошия рейтинг за който и да било от петте замърсителя.


Индексът е придружен с отделни информационни карти за страните, които предоставят актуализирана информация за качеството на въздуха за държавите - членки на Европейския съюз.


България не дава актуални данни


За България обаче няма данни и на картата страната е в сиво, защото все още не може да се проверява и сравнява какво е състоянието на въздуха. Причината е, че България е сред държавите, които все още не предоставят актуални измервания на замърсяването, обясниха пред "Дневник" от агенцията в сряда.


Индексът се базира на актуалното качество на въздуха, докладвано от държавите - членки на Европейския съюз. Страните ги подават към Европейската агенция по околна среда.


"Не всички страни съобщават тази информация на агенцията, но всички те се стремят да направят това в бъдеще. Агенцията предлага съдействие на държавите, за да предоставят тези данни", пишат в отговора си от пресцентъра на ЕАОС, които предоставят същите тези данни и анализи на Европейската комисия. Следните държави членки не отчитат данни: България, Кипър, Естония, Гърция, Исландия, Италия, Румъния и Турция.


Замърсяването на въздуха е най-сериозният риск за здравето на хората и за околната среда в Европа и новият индекс за качеството на въздуха ще предостави на европейските граждани начин да са информирани за излагането си на опасни нива замърсяване както на местно равнище, така и в целия ЕС.


Достъп до информация за замърсяването на въздуха


"Тази информация трябва да е достъпна за всички. Това е важна основа за диалог и решения, които са необходими за опазване на здравето на хората, особено в градовете", заяви Ханс Брунинкс, изпълнителен директор на ЕАОС, представяйки днес Индекса по време на форума, организиран от Европейската комисия във френската столица.


Кармену Вела, комисар на ЕС по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството също коментира инициативата: "Замърсяването на въздуха е невидимият убиец. Затова индексът на качеството на въздуха е необходим, за да информира европейските граждани за състоянието на въздуха, който дишат в своя квартал". Вела подчерта, че ЕС работи съвместно с градовете, регионите, страните и индустрията, за да се справи с източниците на това замърсяване, а "те са микс от фабриките, домакинствата, селско стопанство, източникът не е само транспорта."


ЕАОС също така публикува актуализирани т.нар. fact sheets с данни за отделните страни, които предоставят годишно обобщение на замърсяването на въздуха и неговото въздействие Предоставяйки по-подробна информация на ниво държава за емисиите на замърсителите на въздуха и качеството на въздуха, те допълват годишния доклад на ЕАОС за качеството на въздуха в Европа през 2017 г., публикуван през октомври.


Европейците изложени на "вредни нива" на замърсяване


Последният годишен доклад на ЕАОС за качеството на въздуха показва, че повечето хора, живеещи в европейските градове, все още са изложени на нива на замърсяване на въздуха, считани за вредни за здравето от Световната здравна организация.


Най-вредният замърсител, фините прахови частици (PM2.5), причини преждевременната смърт на около 400 000 европейци през 2014 г.


Според доклада замърсяването на въздуха има и значителни икономически въздействия, увеличавайки медицинските разходи, намалявайки продуктивността на служителите и увреждайки почвата, културите, горите, езерата и реките.


Пътният транспорт, селското стопанство, електроцентралите, промишлеността и домакинствата са най-големите източници на замърсяване на въздуха в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В България въздухър е тайна!

 2. 2 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 533 Неутрално

  То се вижда и с просто око.
  В последните дни, слънцето над София е мит.
  Да не говорим, че и Витоша почти не се вижда. Не е само заради мъглите.

 3. 3 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  В Бг виждаш въздуха, който дишаш. Отвратително е.
  Най-тъпото е, че мутро-политици си мислят, че като са някъде из полите на Витоша не дишат същия въздух. Блях.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Мишкуването по темата от наша страна ще е до време. Колкото и старателно да крият истината, тя винаги излиза наяве.

 5. 5 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Весело

  Той онлайн индекса си знае колко е ама от съжаление (или липса на цвят) е решил да ни помилва като изпише No Data.

 6. 6 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  От това няма толкова Келепир, колкото при Банско и Калиакра, така че ще мине и замине.
  А и повечето зелени са с дизели.
  Не на последно място, повечето зелени живеят в София и не им се ходи на по-еко места, предпочитат съветите от дистанция

 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Браво на Македония, въздуха на Скопие е като в Манчестър през 19 век, ама всичко си отчитат.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Любопитно

  Това ,че няма актуални данни от България/най-вече София и района на комплекса " Марица-Изток "/със сигурност не е случайно

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  До коментар [#2] от "yellow_hater":


  До коментар [#3] от "Imeto mi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На управниците хич не им изнася да се разкрие истината,но тя може да бъде укривана до време!

 10. 10 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Затова хората си мерят въздуха независимо от държавата!

  http://airsofia.info/

  And all that jazz!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK