Такса смет като стимул за отговорно поведение или как ще стигнем до кръговата икономика

Такса смет като стимул за отговорно поведение или как ще стигнем до кръговата икономика


Трудно, но не невъзможно. Така заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова отговари на въпроса дали е възможно общината да практикува принципите на кръгова икономика, което означава всичко, което се отделя като отпадък, да се оползотворява. Както прави в момента една италианска община, която Костадинова и нейни колеги са посетили, за да почерпят опит и добри практики.


Според зам.-кмета, за да се случи това и в България, трябва първо и най-после да се промени основата за определяне на такса битови отпадъци. Известна още и като таксата "плащаш повече, ако изхвърляш повече" беше основна тема на дискусионен форум на тема управление на отпадъците, организиран от сдружение "За Земята".


"Такса битови отпадъци трябва да е на количество генериран отпадък – всеки, който изхвърля определено количество, толкова трябва да заплаща. Това трябва да важи както за гражданите, така и за бизнеса," е мнението на зам.-кмета на общината, която се прочу с успешното въвеждане на разделно събиране на отпадъците "от врата до врата".
Въвеждането на новата такса, при която замърсителят плаща, се отлага вече от доста години. С последното изменение на Закона за местните данъци и такси това трябва да се случи от 1 януари 2020 г.


В Свиленград вече работят с такса смет


В община Свиленград обаче не чакат новия закон, а вече действат по него: за около 60% от бизнеса там таксата се определя от количеството отпадък, а местната власт вече информира жителите си за ползите от въвеждането й. Анализите на общинското ръководство показват, че и с гражданите може да се подходи по същия начин – таксата да се определя на база съдовете, които ползват.


Костадинова определи като спекулации твърденията, че, ако таксите се определят на база количество отпадък, те ще се увеличат задължително.


"Отлагането на новата такса не стимулира отговорно поведение у гражданите," заяви Костадинова по време на форума и подчерта, че не е задължително нововъведението да доведе до по-висока такса и зависи именно от това дали хората изхвърлят разделно.


"Ако работим затова да се намали отпадъкът и постигнем това, което са постигнали европейски общини – 10% от общия отпадък да бъде битов, в никакъв случай тази такса няма да се увеличава. Обратно - ще се намали", допълни Костадинова.


КТ "Подкрепа" обвърза такса смет с доходите


Обратна теза изрази Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", според която е сигурно, че такса смет ще нарасне и че тежестта от това ще падне върху данъкоплатеца.


Според нея е редно таксата за битови отпадъци да отразява дохода и имуществото, като се позова на конституцията.


Огромният рециклиращ потенциал


България разполага с най-голямата рециклираща система на Балканите. Това изтъкна изпълнителният директор на една от оползотворяващите организации "Екопак" Тодор Бургуджиев.


"Това е огромен капацитет, който трябва да използваме," каза той по време на дискусията. В момента в страната действат 48 завода за рециклиране на пластмаса, 3 огромни завода за стъкло и един – за хартия.


"България има възможност да се включи в кръговата икономика, ако научим гражданите да разделят и рециклират отпадъците си. Именно новата такса ще стимулира хората да разделят отпадъците си, това пък ще повиши процента на рециклиране в страната и ще понижи цената за битов отпадък," каза Бургуджиев, според когото важно е информирането на гражданите и засилен контрол. До момента в страната има само 9 санкционирани за неправилно изхвърляне на отпадъците си, трима от които са спечелили обжалването в съда. "Санкциите са най-лесния път да научим хората да изхвърлят разделно".


Евгения Ташева от "За Земята" напомни, че до 2020 г. България трябва да рециклира 50% от отпадъците си, а до 2030 г. - 65%, и постави въпроса как на практика е възможно това. Тя цитира данни на "Евростат", според които в момента едва 29% от изхвърляното се рециклира.


Затова, по думите й, новата такса битови отпадъци е целесъобразна – с нея максимално количество отпадъци ще бъдат отклонявани от депонирането и ще отиват за рециклиране, повторна употреба или компостиране.


"Такса битови отпадъци е инструментът за промяна в поведението на хората и път към кръговата икономика," заключи Ташева.


Какво приеха депутатите


Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2020 г. според промените в Закона за местните данъци и такси, приети през октомври. Общините сами ще избират между три варианта - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Основа за определяне таксата ще бъде количеството на смесените битови отпадъци, което на практика означава, че потребителите ще бъдат стимулирани да разделят отпадъците си.


Размерът на таксата ще се определя за календарна година по принципа "замърсителят плаща".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4670 Неутрално

  Аз съм твърдо ЗА таксата да зависи от количеството на отпадъка, а не от брой живущи, камо ли пък от данъчната оценка на имота! А госпожата / другарката от Подкрепа здраво я бие цоциализма!

 2. 2 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1016 Весело

  И аз съм съгласен - цапаш повече, плащаш повече, простичко е...

 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Това би довело до нерегламентирани начини за отърваване от боклука.
  Изгаряне без филтри, заравяне и нерегламентирани сметища.
  Стимул е заплащането на предадени за рециклиране отпадъци.
  По цяла Европа се плаща за върнати бутилки и кенчета от напитки, у нас също се плащаше за предадени вторични суровини - стъкло, метал и хартия.
  Това би свършило много по-добра работа от наказателните мерки.
  Освен това, след като цял блок си хвърля отпадъците в едни и същи кофи, кой ще стои да контролира кой колко боклук е изхвърлил.
  По-висока такса трябва да има само за извозване на инертни отпадъци - бетон, тухли, плочки, керемиди и други остатъци от основни жилищни ремонти.
  Иначе остава впечатлението, че някой иска да принуди хората да му свършат работата, а за него да останат само активите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чудят се как от девет дерета вода да докарат, че да увеличат такса смет на обикновените хора и да я намалят за някои бизнесмени. В Англия и Сащ се плаща общински данък, който е обвързан с данъчната оценка на имота и няма това глупаво разпределение на такса смет и общински данък, защото събраните като такса смет пари са значително повече от действително използваните за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране и обработка на отпадаците пари. Тези пари се използват и за чистене на улици и градинки в централна част за шадраванчета и миене на улици, за заплати на общински служители = все неща не свързани с точното количество отпадък от даден имот.
  А как ще се контрлира кой колко точно какво количество отпадък произвежда. На квартал или на око или на всяка кофа боклук ще има служител с кантарче,с торби ли(една торба с пластмасови бутилки може да тежи под килограм а торба със стрителен отпадък да е 70-80 кила).? Затова най -справедливо ми се струва да се обединят такса смет и общински данък и да се плащат на база данъчна оценка и да не се занимаваме с простотии. Ако не ти отърва -премести се в по-евтин имот.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперед!
 5. 5 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз съм твърдо ЗА таксата да зависи от количеството на отпадъка, а не от брой живущи, камо ли пък от данъчната оценка на имота! А госпожата / другарката от Подкрепа здраво я бие цоциализма!
  —цитат от коментар 1 на vassilun


  А будалите, които сме си монтирали от мързел боклукомелачки и сега плащаме повече във вид на ток и вода.

 6. 6 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Санкциите са най-лесния път да научим хората да изхвърлят разделно".

  Джунглата пак е пълна с комунисти.

 7. 7 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Големият стъкларски завод плаща ли постъпващата суровина и на кого? Егати "кръговата икономика", не е ли редно, след като чрез разделното събиране предоставям вторични суровини (то си е точно това) да ми се плати или да ми се направи прихващане от други такси?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK