"Уличните събирачи" спестяват на данъкоплатците в София около 16 млн.лв. годишно

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Значи и от тях има полза.

  Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆
 2. 2 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Разстроено

  5000 души,дошли от цялата страна,изпаднали по един или друг начин от обществото се опитват да оцеляват....това е страшно и това само в София!Изобщо не е вярно че възрастовата граница е над 57г,много по ниска е.Това са хора,изгубили имущество и семейства и отритнати от всякъде!90% от тях са болни и зависими от алкохола,но лечение за тях няма.Спят по улици и паркове.Не става въпрос за организираните цигански банди с каруците...те са на друго ниво!Тъжно.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  същите тези данъкоплатци дето им спестили не заплащат ли такса смет

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2389 Весело

  Значи грубо всеки с около 4000 лв. годишно (без да броим изгубените съкровища като зашит милион в стар дюшек, отрязана ръка със златен Ролекс, изхвърлен Пикасо и т.н.) !

  Горанича как не се е сетил за патентен данък ...

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2389 Весело

  Значи грубо всеки с около 4000 лв. годишно (без да броим изгубените съкровища като зашит милион в стар дюшек, отрязана ръка със златен Ролекс, изхвърлен Пикасо и т.н.) !

  Горанича как не се е сетил за патентен данък ...

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2446 Гневно

  Клошарите са хора като нас.
  Наистина пречат за внедряване на модерните решения, но къде са тези модерни решения днес. Дали е сигурно, че ако клошарите не ни пречат ще създадем тези модерни решения. Дали няма място за съмнения, че ако някой вземе някакви пари за модерното решение то няма да се промени и пак да опрем до клошарите.

  подпис
 7. 7 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Съжалявам, но ми е трудно да приема редовно преобърнатия контейнер за разделно събиране (така че да се вземе каквато пластмаса има вътре) за каквото и да е спестяване. Даже го смятам за проблем понеже загубата за оползотворяващите компании непряко се прехвърля и на мен. Да, има събирачи, които минават по кошчета и контейнери за битови отпадъци и така компенсират огромния мързел на много хора, но големите обеми идват от всякакви колички и каруци, които извличат материал от вече разделени отпадъци.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#2] от "Plamen Shopov":

  90% от тях са стигнали това "дередже" благодарение на някакъв техен порок. Комар, пиене, мързел, наркотици, жени. Не повече от 5% (според мен, и да не кажа 1%) са такива които без вина са се оказали в това положение. И подозирам, че всеки от тях през живота сие имал някакъв шанс да се спаси и го е пропилял.

 9. 9 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добра идея за професия на клошарите, щом дейността им носи полза. Що се отнася до гражданите, които ги интересува кой какво взима от контейнерите, когато всичко е изхвърлено, значи е ничие и който иска - го взима.

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Чакайте бе, баце за какво ви направи завод за боклук, а?

  Предпочитам общината да се раздели с 16 млн вместо по улиците да щъкат цигански каруци и да тормозят населението.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 11. 11 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От сдружението предлагат работата им да се припознае като официална професия "събирач на рециклирани отпадъци"...
  Е, след това да се готвят и за минимален осигурителен праг и ЕКАФП. Наистина ли мислите, че това е проблема им? Съществуването на огромния брой клошари показва, че системата за събиране е недобре функционираща, а ако се замислите и по-надълбоко - все по-изявените консуматорски черти на обществото ни. Клошарите ще изчезнат от само себе си, ако в кофите за боклук няма нищо ценно. Обществото може да се превъзпитава между другото - бавно, но може. Никъде не виждам да се натъртва, че с изхвърлянето на все повече отпадъци тровим природата (и себе си), тъй като за транспортирането им е нужно гориво, сметищата и хвостохранилищата преливат и замърсяват земята, почвата и въздуха.

  slivizasmet.blogspot.com
 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  И оставят свинщина и мазаляк по улицата за също толкова 16 милиона, ама за свинщината и гнилоча по улиците на София на кой му пука? Изсипани контейнери и смрад до Витоша чак. Баси тъпата Община!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Ама къде подобна мисъл у общинар бе? Неговото ниво на мислене е като на клошаря. Клошарстването е проблем, показва несправяне на Общината с боклука. Ама олигофреняка се опитва да го представи като решение.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  В държавата на лешоядите, на почит са лешоядите!
  Да се възхищаваш на мизерията и мръсотията си е вид самоунижение. Все пак виновните в случая не са общините, а концесионерите. Има хиляда начина клошарите официално и организирано да бъдат включени в събирането, разделянето и оползотворяването на полезните отпадъци. И то на минимална заплата, щото хората и без това печелят малко. Но......, имаше един разказ за чорбаджията дето се давил и някой си, за да го спаси му викал "Подай ми ръката си!". Чорбаджията се удавил. Правилният начин за помощ бил "На ти ръката ми!". Българският чорбаджия е най-отвратителното от всички отвратителни неща в държавата ни. Още от Ботево време.

  Judjuk
 15. 15 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Стига при работата си да не разхвърлят боклуци около кофите, на тези хора им дължим благодарност за това, че поемат голям процент от рециклирането - нещо, за което на нас ни липсва стимул, възпитание, осъзнаване и организация... Всеки живял дори и за седмица в белите страни, знае как там се изхвърлят отпадъците.

 16. 16 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Това са болни хора!Или порока не е болестно състояние!?Никой не е застрахован,повярвяй защото съм го изпитал!Днес са те,утре може да е всеки от нас!

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нефертити":

  А задръстванията? Циганските каруци редовно се врат по главните артерии и пречат на трафика, сиреч тровят живота и късат нервите на хората. Да не говорим, че и редовно ги осират. София е заприличала на Бангладеш, а не на европейска столица.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 18. 18 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да попитам няколко простички въпроса. Някой виждал ли е на какво прилича монитор или телевизор от старите след клошар и как оценява купчината стъкла? Също къде изчезнаха reverse-vending машините. В статията бегло се споменава съпротива от бизнеса. На какво е основана, след като тези машини не могат да превъртат големи количества?

  slivizasmet.blogspot.com
 19. 19 Профил на Тодор Пеев
  Тодор Пеев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Plamen Shopov":

  Някои от тях са направили напълно съзнателно своя избор. Преди няколко месеца дочух разговор. Единият клошар брагодареше на другия, че го е изчакал докато е бил в апартамента при майка си. В центъра. Значи има къде да живее, но не иска. Имах и клиента-клошарка с депозит шестцифрена сума. Когато минаваше през офиса, след нея целия ден проветрявахме. Беше собственик на апартамент в идеалния център, който струва поне 150000 евро. И не е вярно, че не цапат. Понеже всяка сутрин съм един от най-ранните посетители на парка, виждам как някои клошари разхвърлят боклуци от кошчетата, за да вземат ценни за тях неща. Правя забележки, но обикновено не реагират.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на g
  g
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Клошарите събират предимно от контейнерите за разделно събиране. Огромният обем "спестени" на обществото пари, идва от каруците по улиците.
  Там крадено и събрано са 60 на 40

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Доста грешна гледна точка имаш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Браво на "За Земята", има много разум в тяхната идея. Срещу тях стои мощният континуум политици-боклукосъбиращи фирми-рециклатори-подземен свят. Границата между частите е невидима и неясна.
  "За Земята" или ще затихне, или ще бъде гушната и осребрена.
  Ние сме едно силно егоистично и заспало общество, заради това.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Във Франкфурт на Майн има същото количество клошари. Наемите там са скъпи, примерно 600 лв. за едностайно 25 кв. жилище. Заплатите в Хесен, не съм запознат, но предполгам към 10,20€/час минимум.
  При мен имаше клошар от Полша, живее под открито небе зад ъгъла. Имаше оплакване към полицията и изчезна. Може и да е наблюдавал сградите. които по-късно беше опитано да бъдат ограбени

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз не разбрах каква е идеята им, амо щом казваш браво, сигурно си я разбрал - кажи я синтезирано. Да се въведе професия клошар - много смислена идея.

  slivizasmet.blogspot.com
 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  ""Уличните събирачи" спестяват на данъкоплатците в София около 16 млн.лв. годишно."
  Да им се признае като разход при подаване на годишната данъчна декларация.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  "Стига при работата си да не разхвърлят боклуци около кофите, на тези хора им дължим благодарност...."
  До коментар [#15] от "naskotop":
  Каква благодарност!? Даваш ли си сметка за риска? За котките казват, че ходят по контейнерите, разпространяват зарази и опасност от епидемии. А за клошарите кво може да се каже? Котките са много интелигентни същества. Мръсна котка може да се види, само ако е болна и много изтощена. Те стъпват и пипат много внимателно, душат и избират много прецизно, рискът от тях е незначителен. За хора това не може да се каже.

  Judjuk
 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 995 Неутрално

  ,,Тези количества рециклируем отпадък спестяват на данъкоплатците в столицата около 16 млн.лв. годишно, защото не отиват за депониране като общ битов отпадък, върху който се начислява такса "
  Щом е така общината да намали такса смет !!!

 28. 28 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "tokkay":

  Пак стигнахме до болестно състояние!!!Няма нормален и здрав човек ,да напусне жилище и да отиде да рови в кофите!И колко цапат?Със сигурност по малко от нас.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#17] от "БМЗ":

  Вие в Бангладеш бил ли сте?

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 30. 30 Профил на Тодор Пеев
  Тодор Пеев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "Plamen Shopov":

  Вероятно са с някакви психически проблеми. Но кой не е ? Не съм им нито съдник, нито адвокат, не ми е работа да ходя по петите им и да гледам кой колко цапа. Споделям видяното в ежедневието ми.

  No Pain No Gain
 31. 31 Профил на Кум Вълчан
  Кум Вълчан
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Трябва да им забранят да ровят в кофите и да наложат големи глоби и обществено полезен труд. При положение, че в София има толкова работа, ровят в кофите само от мързел. На нашите кофи до блока на всеки две минути рови различен човек.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":

  Благодаря Ви за мнението. И за обяснението къде точно греша. Радвам се, че има "корективи" като Вас.
  П.П
  Поне имам гледна точка. Вия явно нямате.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8652 Неутрално

  Дано да отрием скоро велосипеда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#16] от "Plamen Shopov":

  Тази болест се нарича зависимост. Някой на мен помогна ли ми да спра да пуша? Някой помогна ли на мои близки да спрат да пият? 1 починал, един алкохолиьиран и един преборил се. Всеки си прави избора и си носи последствията от въпросния избор. Бих се съгласил с вас ако хората изпаднали под зависимост биха станали пълноценни членове на обществото. Но не. Алкохола например убива мозъчнин клетки и продължителната употреба води до затъпяване. Резултат е сриването до степен кллшар. Пътя обаче е еднопосочен. Колното и да го лекуваш, затъпяването е факт. И няма връщане назад.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  Аз съм "за" разделното събиране на отпадъка и го правя най-редовно, но съм против възможността едни хора да минават, да отварят цветните контейнери, да разхвърлят боклуците и да оставят всичко до невъзможно за ползване. Примери колкото искаш - обърнати и запалени кофи, битов отпадък разпилян за едно пластмасово шише и т.н.
  Трябва да й се намери цаката на тази мизерия, останалото е бла-бла...

 37. 37 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Около 2/3 от тях работят седем дни в седмицата без почивка. Става дума за тежък физически труд, ходене предимно пеша с голям товар, понякога с помощта на пригодена количка. Тези хора печелят средно по 10 лв. на ден или около 300 лв. на месец."

  Има събирачи на метали и хартия и в самите депа за отпадъци. Веднъж като бях при такова сметище един от тях услужливо ме попита - дали търся някакъв документ или нещо ценно, което съм изгубил ...

  То не случайно в близост до повечето едновремешни депа за отпадъци има и пунктове за купуване на вторични суровини.

 38. 38 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  2-ma мюсюлмански младежи запалват клошар в U-Bahn спирка,човека бива спасен от помагащи наоколо пасанти.
  Мюсюлманите изглежда празят клошарите и са готови да ги убият. Може би по времето на лъжепрофета Мохамед да е нямало клошари. Със сигурниост е нямало печатани пари

  Es muß Geld fließen!
 39. 39 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 452 Неутрално

  че то това отдавна е известно - имаше отпреди няколко години изследвания в американски градове, където се оказа, че клошарите са по-ефективни за разделното събиране от гражданите/фирмите (не ми се търсят линкове в момента)

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тук, някои гнусливци са страшно погнусени от разхвърлян контейнер, ама не им прави впечатление от:
  - изхвърляне на чашки и фасове от самите автомобили;
  - боклук от балкона;
  - собствените си зарязани автомобили по тревните площи;
  - изхвърляне на рециклируем отпадък(бутилки, кашони, пластмаси) в общия контейнер;
  - изхвърляне на строителни отпадъци на всевъзможни места и т.н.
  Вижте си градинките: от фасове, чашки, пликове, ззазрязани бирени кенове и бутилки, та до презервативи - всичко. И затова ли са ви виновни клошарите?!
  Ясно е че далаверата с битовите отпадъци е далавера, както всяка друга в Родината ни. Кой от т. нар. рециклиращи фирми ще бръкне в контейнерите за битов отпадък за да извади РР бутилката ии парчето кашон?!
  Това ли ви е проблема - клошари, които в опита да спасят себе си ви спестяват от джоба, щото общината плаща на екопак-ци и т.н. назначени бизнесмени една камара пари?!

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Ако тези клошари работеха в заводите щяха да изкарат повече от 16 милиона и да няма проблем = голяма част от тези които познавам правеха дискове за компютри и роботи - въобще не са малограмотни и без трудови навици. Престъпление е да се докарат тези хора до варела.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Трябва да им забранят да ровят в кофите
  —цитат от коментар 31 на dragozow

  Нашата Конституция гарантира ПРАВО на ТРУД = чл. 48 ал. 1
  Нека държавата си изпълни задължението и тогава да глобява !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7430 Неутрално

  Значи да ги увеличаваме.

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Рециклерите с каруците са перфектни. Нямаше и половин час и болукът ми бойлер на Елпром изчезна от пред блока. Освен това самите те са еколологичнна чисти подобно на колоездачите. Грешно е да се бъркат с клошарите.

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  От сдружението предлагат работата им да се припознае като официална професия "събирач на рециклирани отпадъци".


  супер! значи ше си плащат и официално данъците!

 46. 46 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  А кълко пъти, същите тези събирачи, преобръщат контейнерите за съборане на отпадъци, събират едрите неща от тях и оставят дребните хартиени и пластмасови отпадъци да се търкалят по улиците, а!
  Мерси за таково спестяване!!!
  Като видях какво правят с контейнерите, аз спрях да ги използвам и вече не изхвърлям разделно! По-добре "събирачите" да си вадят отпадъците от кофите - така поне малките боклуци остават в тях, а не по земята!

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#42] от "dark'star":

  "Нашата Конституция гарантира ПРАВО на ТРУД = чл. 48 ал. 1
  Нека държавата си изпълни задължението и тогава да глобява !"

  Хмм... страхувам се, че нещо си се объркал, самият ти показваш разликата: в конституцията става дума за ПРАВО, а не за задължение. Никой никому не е длъжен. Държавата не е ЗАДЪЛЖЕНА да дава работа, държавата е задължена да следи никой да не поставя пречки пред желаещите да работят да се възползват от правото си.

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#45] от "areta":

  Може, върху 16-те милиона, които общината ще им плати, че и пестят пари и работа.

 49. 49 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А колко харчим по онези дето чистят улиците с метли?

 50. 50 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "George Svinarov":

  Какво предлагате!?Да ги избием?Или както предлага един ,да полагат обществен труд/правят го по един или друг начин/или да ги пратим в затвора?Защото не са се преборили със зависимоста си?Ма моля ви се.А колкото до цапането,да погледнем около жилищните площи,пътищата,обществените места и да видим там кой цапа!

 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 458 Любопитно

  А колко харчим по онези дето чистят улиците с метли?
  —цитат от коментар 49 на pbs

  Викаш, ако нямаше клошари, щеше да спестиш от чистене на улиците ли?

 52. 52 Профил на Курза Радев
  Курза Радев
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Дневник, дали имате данни и онформация фирмите за рециклиране какви количества рециклират годишно и какви суми получават от фирмите и ако не бъркам и от бюджета.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 53. 53 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8]

  и какво, смятате, че си го заслужават и трябва да страдат и мрат ли?

  sisitkova
 54. 54 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Очевидно е, че ако общината подобри драстично практиките си по управление на отпадъците, клошарите ще намалеят, тъй като тя ще прибира по-голямото количество от отпадъците , годни за рециклиране. Нищо не пречи всеки уикенд да има мобилни пунктове за добре сортирани и подредени отпадъци, по същия начин, както "Книги за смет" правят кампаниите си. Всяка пролет може да проверите какви опашки се извиват пред техните пунктове и как на всеки половин-един час се сменя боклуджийския камион, паркиран току до пункта. Трябва да има някакъв материален стимул и ще видите как бързо се променят нещата още в домакинствата. Дали ще е отстъпка от данъци, ваучер, книга, билети за нещо си, варианти много. Всичко това трябва да е съпроводено от перфектна организация и комуникационна кампания, за да знаят хората какво печелят от действията си.

  slivizasmet.blogspot.com
 55. 55 Профил на Карла Къш
  Карла Къш
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съжалявам, но ми е трудно да приема редовно преобърнатия контейнер за разделно събиране
  —цитат от коментар 7 на Imaginary Friend


  А не ти ли е трудно да приемеш как "разделените" контейнери се изсипват заедно и в един и същи камион?

 56. 56 Профил на Карла Къш
  Карла Къш
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ровят в кофите само от мързел
  —цитат от коментар 31 на dragozow


  Ти си болен бе. От пет сутринта до един през нощта, точно от мързел ще да е.

  На нашите кофи до блока на всеки две минути рови различен човек
  —цитат от коментар 31 на dragozow


  За това, да. Прави впечатление как ужасяващо нарасна броят им през последните десетина години под вещото ръководство на Бойко Борисов.

 57. 57 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Става дума за търсене и предлагане. В кофата за боклук се предлагат някакви стотинки и едни хора бъркат и ги взимат. Общината да измисли как да си прибира парите. Да кажат кой е против reverse-vending машините, които изкупуваха бутилки и кенчета.

  slivizasmet.blogspot.com
 58. 58 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Но цветните контейнери са много по-малко от сивите. Около 1 контейнер на 800 човека!
  А и напоследък все са препълнени, а техните собственици не искат да увеличат броя им. Ако мислят, че някой краде от тях, нека покажат отговорност за работата си.
  До коментар [#10] от "БМЗ":

  Тя се раздели с 200 милиона и в момента в прословутия завод се разделя около 3-4% отпадък за рециклиране...

 59. 59 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "UJC4040":

  От За Земята - 22 години съществуваме и продължаваме да се борим за по-чиста природа, никой не е успял да ни "гушне" и няма да успее.

 60. 60 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 774 Неутрално

  А не ти ли е трудно да приемеш как "разделените" контейнери се изсипват заедно и в един и същи камион?
  —цитат от коментар 55 на Карла Къш  Не, не ми е. Ако ще минават ръчно сортиране, което е наложително с оглед на това, че не са достатъчно добре разделени, нямам проблем с това.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 61. 61 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 439 Неутрално

  К'ви ги пишете,бе?!100 хил.ТОНА?на 5000 души са по 20 тона на година,по 550 кг/ден на ВСЕКИ!Айде,посмали,манго!

 62. 62 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 439 Неутрално

  пардон,55 кг! :)

 63. 63 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 439 Неутрално

  пардон,55 кг! :)

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#48] от "blondofil":

  "Може, върху 16-те милиона, които общината ще им плати, че и пестят пари и работа."

  Аха, аха, ама след като си платят всички разходи, които прави обществото и в частност общината. Щото нали не мислите, че инфраструктурата, транспорта, неотложното медицинското обслужване и т.н. са безплатни.

  Как сте с математиката? Що не сметнете какво спестява (демек каква е производителността един клошар) общината за година? В статията са дадени числата: 16 млн/год от 4-5хил души това прави грубо между 3200 и 4000лв/ГОДИШНО на човек. Предполагам сте наясно, че един работещ човек плаща данъци и осигуровки повече от 4000лв годишно. Дали при тази производителност на труда, която показват клошарите, биха си покрили данъците, как мислите?

  Хайде слезте малко на земята и сметнете какви са

  1. от една страна, какво потребява един човек (приемаме, че не харчи за облекло, за храна, жилище (част имат все пак жилище). Обаче ползва инфраструктура и транспорт, неотл. мед. обслужване, пожарна, полиция, администрация, образование (вероятно е ходил на училище), армия и т.н. / годишно подобно на средния гражданин

  2. от друга страна, приходите, които генерира разбрахме че са 3200-4000лв годишно

  В най-добрият случай този клошар е на нула с държавата. Съжалявам, но това е положението.

 65. 65 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "Imaginary Friend":

  Някой ще ми обясни ли какво оползотворяват "оползотворяващите организации". Защо ми се струва, че оползотворяват само нашите пари.

 66. 66 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#26] от "Judjuk":

  В смисъл - да не съм им благодарен за това, че помагат с рециклирането, защото наред с това излагат и здравето си на опасност...?!

 67. 67 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Първо трябва да се направи нещо за факта, че разделно събраните отпадъци след това се изсипват в един и същи камион ?!?! Това е причината въобще да не си правя труда да събирам разделно....

  И друго - живях в Брюксел известно време, където разделното събиране е определено СЪС ЗАКОН. Но за съжаление и там има клошари, които бъркаха директно в контейнерите за бутилки през отворите, за да могат да докопат някоя все още здрава и да я предадат...

 68. 68 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "Plamen Shopov":90% от тях са стигнали това "дередже" благодарение на някакъв техен порок. Комар, пиене, мързел, наркотици, жени. Не повече от 5% (според мен, и да не кажа 1%) са такива които без вина са се оказали в това положение. И подозирам, че всеки от тях през живота сие имал някакъв шанс да се спаси и го е пропилял.
  —цитат от коментар 8 на George Svinarov


  Дали е да се спаси? Сигурен съм, че повечето ще предпочетат живот без отговорности, ако имат шанс да избират.

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#26] от "Judjuk":В смисъл - да не съм им благодарен за това, че помагат с рециклирането, защото наред с това излагат и здравето си на опасност...?!
  —цитат от коментар 66 на naskotop


  И здравето ти, и здравето ни, а не дай си боже да пламне епидемия!??

  Judjuk
 70. 70 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#44] от "blondofil":

  дааам.и с дограмите е така-оставяш черчеветата,идва бай мангал,натрошава стъклата,прибира дървената част и оставя натрошеното да се нарежат кучета,деца и други. да не говорим че разкъсват торбите,прибират по-ценното, мъзгоча често се разтича и особено лятото настава смрад,като минат няколко групи през деня става мама си трака.

 71. 71 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 402 Разстроено

  АЗ лично събирам хартия и пластмаса отделно, но го хвърлям с чувала в общата кофа, защото трябва да го нося на другата улица и да го пускам парче по парче в малките отвори на кофите за разделно събиране.Колкото до "разпиляния боклук". служители на фирмите за събиране на отпадъците не почиства край кофите, когато събира боклука, а и доста граждани изхвърлят боклуците си край кофите.

 72. 72 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Plamen Shopov":
  ...5000 души, дошли от цялата страна, изпаднали по един или друг начин от обществото се опитват да оцеляват....това е страшно и това само в София! И не става въпрос само за организираните цигански банди с каруците...те са на друго ниво! ( и тогава "сметосъбирачите" в "софето" стават около .....??? ) няма смисъл да ги пресмятаме!

  Тъжна работа, но само като си помислиш, че до преди половин година същите тези "събирачи" си докарваха надницата на един учител - тъжна работа за всички в тази държава?!!!!

 73. 73 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Виждам с тъга, че доста хора са се настървили срещу ровещите в кофите събирачи. За съжаление такова мислене не говори за солидарност и цивилизованост на обществото ни.
  (Под ровещи в кофите тук не коментирам организираните с каруци)

  Събирачите плащат данъци. (вижте по-долу).

  Имат право на спешна помощ, дори и по цял ден да не правеха нищо. И това е нормална човешка солидарност. Но само спешната помощ е безплатна.

  Наистина ползват инфраструктурата.
  Но все пак са платили републикански данъци. А и общините без да се свенят им събират данък за имуществото което имат. Когато имат много нисък доход, общините имат ограничения да го съберат, но това е хуманност, облечена в нормите на правото.

  А най-тъжното е, че вместо да изпитваме вина, че не им помагаме да се изправят на крака, ние самите ги сочим с пръст.
  И да имат зависимости, обществото трябва да помогне. Както има центрове за борба с наркоманията.
  А има и хора просто доведени до просешка тояга.
  Нима някой твърди, че справедливостта в страната е непоклатима?
  По света си има социални домове, храна, елементарни грижи, курсове за ре-интеграция...

  В статия за клошарите в България преди година-две бях прочел, че средната продължителност на живота на клошар, живеещ на улицата и ровещ по кофите откакто е там, е около ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА.
  България най-накрая трябва да се погрижи за хората си, а не само да констатираме, че всяка следваща година българите са с 50-60х. по-малко.

  Ето Ви един експеримент, който съм пробвал лично.
  Пробвайте да дадете 1 лв на просещ пред Съдебната палата в София. И също 1 лв. на някой произволен ровещ в кофите. Реакциите им са напълно противоположни - този с кофите се радва като дете на сладолед.

  Събирачите плащат данък, при това повече отколкото им се полага. Дължат 10% данък върху брутната сума. Удържа се автоматично от пунктовете за изкупуване.
  А за граждански договор на някой от Вас, пак има 10% данък, но признават от 25 до 40% разходи и данъкът е с толкова по-нисък.
  Което не плащат са осигуровките. Но е много трудно да се разграничи законово дали човек рови по кофите или предава метална решетка от собствения си прозорец, за да се определи задължение за осигуровки.

  ЗДДФЛ Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
  ...
  2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
  ...
  г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;
  ...
  чл. 38
  ...
  (10) С окончателен данък се облага брутната сума на дохода, придобит от лицето при продажба или замяна на движимо имущество по чл. 13, ал. 1, т. 2, буква "г"
  ...
  Чл. 46. Ставката на данъка е 10 на сто за доходите по чл. 37 и чл. 38, ал. 5, 8, 10, 11 и 12.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK