"Сериозно безпокойство" буди състоянието на Пирин, пише в поискан от ЮНЕСКО доклад

"Сериозно безпокойство" буди състоянието на Пирин, пише в поискан от ЮНЕСКО доклад

© Надежда Чипева, КапиталСериозно безпокойство" буди сегашното състояние на национален парк Пирин. Това е оценката на експертите, изготвили доклад за годишното състояние на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, публикуван през ноември. Световната организация възлага на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, обект на защита на най-високо международно ниво.


В този съюз членува българското правителство наред със стотици други държавни и неправителствени организации.


По този повод от коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната. Проблемите в Пирин са свързани и с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на национален парк Пирин, предупреждават природозащитните организации.
Днес вицепремиерът Валери Симеонов организира кръгла маса по повод исканията на кмета на Банско за промени в настоящия план за строителство на втора кабинка.


Новият план като заплаха от разрушаване на парка


В проучването за Пирин експертите заявяват, че сегашното му състояние буди "сериозно безпокойство" (high concern), което пo оценъчната скала на съюза е една стъпка преди крайната оценка – "критично". Посочените причини са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен."


"Много сериозна заплаха" виждат експертите, защото някои части на парка, които сега са изключени от обекта на защита и част от буферната зона, са силно повредени от развитието на ски инфраструктурата. Други заплахи са промените в климата и влиянието на летния туризъм.


"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада.


Споменава се, че управата на парка не е в състояние да се противопостави на "силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите".


През последната година над 100 хил. души от цял свят са подписаха в петиция срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа "Натура 2000".


Природозащитници: Готви се нова мащабна ски зона


Според тях искането за "втората кабинка на Банско" е само параван за разширяването на ски зоната, така че тя да обедини планираната ски зона "Кулиното" на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище. Според изтеклите през 2014 г. планове става дума за гигантска ски зона с над 330 километра писти, които напълно ще унищожат северната част от национален парк Пирин, е позицията на еколозите.


В момента се разработва нов общ устройствен план на град Банско, но в него втора кабинка въобще не е предвидена, а това е законовият начин да се предприемат първи стъпки към евентуалното нейно строителство, отбелязват в позицията си от коалицията.


Кметът на Банско Георги Икономов настоява да се промени сега действащия план за управление на национален парк Пирин с мотива да се построи втори кабинков лифт. Според природозащитниците това ще позволи разширяване на ски зоната, което е вкарано в новия проектоплан за управление на националния парк, който обаче чака съдебно решение за законността си.


Всякакви промени на сега действащия план трябва да се подложат на екологични оценки по българското и европейското законодателство, в които се забранява ново строителство на инфраструктура в националните паркове, но се разрешава ремонта, напомнят от коалицията.


Тяхното становище е, че няма как да бъде изградена законно втора кабинка, но на мястото на старата може да се изгради такава с по-голям капацитет.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада.
  Това могат да го разберат дори и герберите и вицето Симеонов, та хайде стига волна програма и сбъркан бизнес.

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ЮНЕСКО не беше ли една мафиотска организация, доскоро оглавявана от червената Бокова?

 3. 3 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се подари официално на Цеко Минев, той знае как да го "опраи"

 4. 4 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Мда, такава ще да е. Направи паралел сега с една мафиотска държава, все още оглавявана от пожарникар. Значи ли, че и ти си мафиот в такъв случай?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Само за тази година в Тирол, Австрия бяха похарчени 700 милиона евро за нови и подновяване на стари лифтове.

 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  По този повод от коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната.
  ---
  "вече"

 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Според Нено Еколога, безпокойство няма. Всъщност има, строи се прекалено малко и не се усвоява икономическия потенциал заради скапаните дървета.

 8. 8 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#5] от "patrokalche":

  Продължаваш да сравняваш Тирол с Банско-Пирин?!?Май си от *контингента* на христов.......

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Тия еколози съсипаха Пирин! Добре, че е бай Цеко Минев и бившия кмет на Банско Краваров, та да се борят за опазването на планината. Сега и тия ЮНЕСКО?!
  Хубавото е, че новото попълнение държавни чиновници като Нено стоят на здрави позиции, че иначе... Не се бойте! Цацаров и Чайка бдят като орли (уф, че мръсна дума - такива само препарирани в кръчмите се допускат!) над родната природа!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Трябва да се търсят взаимно приемливи решения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Само за тази година в Тирол, Австрия бяха похарчени 700 милиона евро за нови и подновяване на стари лифтове.
  —цитат от коментар 5 на patrokalche


  Ще похарчат и повече, защото Словения почна яко да им дърпа от туристите.

 12. 12 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#8] от "tedif":

  Незнам кой е христов, но знам как Австрия прави туризъм! Не става на въпрос само за Банско, не ми слагай думи в устата, моля!

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Разбира се! Пратили са ги австрииците и швейцарците, да спъват конкуренцията.

 14. 14 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Пак ще го прочетат като позитивен... Ненаяли се свинье!!!

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 15. 15 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До по-горния цекозащитник
  Като почнат едни сравнения с Австрия и Алпите, направо да ти се доплаче.
  А знаете ли, че ако на времето в Австрия беше действало същото екозаконодателство като в момента, поне една четвърт от лифтовете нямаше да бъдат построени.
  Да не говорим, че нямаше да бъдат и рентабилни заради климатичните промени.
  Следващата стъпка е банскалии да започнат да събират подписи за изваждане на Пирин от листата на ЮНЕСКО, което направиха несебърлии на времето. СРАМ!!!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#5] от "patrokalche":

  Съпоставката с Алпите е просто неграмотна.Знаеш ли колко е разликата в площта? Да не говорим ,че там строителството е щадящо природата ,а тук секат и бетонират като не видели...

 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "За да остане природа в България"

  Природа ще остане, но хора дали ще останат е въпроса..

 18. 18 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  в този лобистки доклад няма да видите и дума за това, че днес в Пирин има близо 10% повече гори отпреди 20 години

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 19. 19 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Повече гори (разбирай храсти) - да, но по-малко вековни дървета
  Царе сме на подобни статистики

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  "Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и лова в национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада."
  Ма какви са тия малоумия, бе? Кой пише подобни щуротии, къде по света ски зони са разрушили природен парк?? Един случай ми дайте, моля?
  Или това австрийците са пълни тъпанари - нямат нито един ски-курорт под егидата на Юнеско, а швейцарците имат там един за кумова срама, но при тях въжените линии били "слаба заплаха" и въобще всичко е "дългосрочно устойчиво".

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#5] от "patrokalche":Съпоставката с Алпите е просто неграмотна.Знаеш ли колко е разликата в площта? Да не говорим ,че там строителството е щадящо природата ,а тук секат и бетонират като не видели...
  —цитат от коментар 16 на hodounski


  Я сподели някакъв челен опит как се строи "щадящо природата"? Правят покрива около дърветата, вероятно, за да не ги секат, или нещо друго?

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Е нали искаме офшоркаджиски каитализъм по ЕС правилата за свободфа на капитала и офшорките? Нали искме совбодна инициатива? Всичкио друго са комунистически юнесковщини!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":
  В Австрия и Швейцария строятписни в алпийската част. А в Пирин не е така, българите също секат два пъти повече от разрешеното, за да има допълнителна далаверка. Ако построят още една ски зона, планината ще отиде на кино.

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Да се подари официално на Цеко Минев, той знае как да го "опраи"
  —цитат от коментар 3 на 1107a
  В случая има едно смесване на понятията. У нас "ски инфраструктура" = "Цеко Минев". И заради неприязънта (напълно обоснована) към въпросния индивид се бастисва развитието на зимния туризъм у нас.

  Изходът какъв е? Цеко Минев да бъде отстранен и с развитието на инфраструктурат да се заеме държавата и община Банско. След което да се направи търг за концесия за използването на инфраструктурата на който да бъде даден шанс на елитни чуждестранни компании да експлоатират инфраструктурата.

  Аналогията е като при летищата. Трябва да поканим международен оператор да експлоатира съоръженията. Те знаят как се прави сериозен и отговорен бизнес.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  Кви дървета?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Полагат се неимоверни усилия Банско и ПП Пирин да бъдат превърнати в селски панаир с бира-скара от алчните местни селяци. Не лифта и пистите ви пречат да печелите, а от некачествено обслужване, просташки маниери и продажба на анцузи и шубьi, надали ще забогатеете!

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Банско и Разлог очакваха този положителен доклад и смятат да отбележат напредък, като се самоизключат от мрежата на обекти световното природно наследство.
  Много е важно да се мисли позитивно.
  Те така мислят и за положителния прираст в горите и затова при всяко излизане на река Глазне от коритото, с удоволствие разчистват камънака от фоайетата на хотелите.

 29. 29 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 551 Неутрално

  абе тия какво пак реват! вече сто специалисти казаха, че лифтът няма да навреди на природата, а колите даже повече замърсяват. и точно това, че не го строят спира развитието. обаче иди обяснявай на дървени глави.

  Обичам да слушам само себе си
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това “онези зелени” ли са? И чак до Юнеско ли са стигнали, за да бранят километричните опашки на лифта в Банско? Не е на добро.

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Да режат бе - после, като ги помете калната лавина, да не пискат а сами да се оправят. Бетер ромеи ..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  може ли някой от умниците писал статията да ми обясни как така в саита на ЮНЕСКО - Пирин не е застрашен
  http://whc.unesco.org/en/list/225

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Юнеско?!
  Как е по света? На едно място са събрани повече писти, отколкото има в България:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210379933678228&set=a.3798201197102.2144507.1339414915&type=3&theater&ifg=1

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  Само за тази година в Тирол, Австрия бяха похарчени 700 милиона евро за нови и подновяване на стари лифтове.
  —цитат от коментар 5 на patrokalche


  В Пирин за ПОДНОВЯВАНЕ ли реват? Или за още лифтове?

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#32] от "Станислав Генов":

  Аз мога да ти обясня, понеже следя Дневник от много години.
  Имат някаква лична война с Юлен, Цеко Минев или някой техен съдружник. Постоянно изливат помия и неверни факти. То не бяха някакви измислени актове, наказателни процедури, сега това.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 960 Неутрално

  В Пирин за ПОДНОВЯВАНЕ ли реват? Или за още лифтове?
  —цитат от коментар 34 на blondofil


  Същия казус с Юлен има на Витоша. Разрешиха им да сменят лифтовете с нови, но те не целят това, а строителство. Целта им е да обърнат зимните курорти на Слънчев Бряг!

  Евроатлантида
 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  може ли някой от умниците писал статията да ми обясни как така в саита на ЮНЕСКО - Пирин не е застрашенhttp://whc.unesco.org/en/list/225
  —цитат от коментар 32 на Станислав Генов


  http://www.worldheritageoutlook.iucn.org/explore-sites/wdpaid/9613

  мурзилка
 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ето и подробности на страница на сайта на самото Юнеско
  http://whc.unesco.org/en/soc/3470/

  мурзилка
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#32] от "Станислав Генов":

  Щото знаеш къде да търсиш, ама не знаеш какво точно търсиш. Ти си дал връзка към страницата с описанието на природен парк Пирин, а не към докладите от проверките на актуалното състояние. :D

  мурзилка
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 415 Неутрално

  [quote#24:"Николай Николов"][/quote]

  не е такава схемата.
  както добре го каза един съфорумец,
  целта е да се направи слънчев бряг
  в банско, за да излезнат на зелено тея,
  които се набълбукаха с терени или с
  хотели, които фалираха. ще сложат
  втори лифт, ще кажат ето не е натоварен
  и на една осма и ще отворят за урбанизация
  още терени, които предварително са закупени от
  мутри или алчни селяни. като стане това,
  следва, ама я колко народ има, дай повече писти.
  и така няма край. разликата в Австрия е, че там
  курортите са в края на зелената зона и има голяма
  и широка алпийска зона. тук ще има все едно слънчев
  бряг ама не на море, а около езеро.
  ми няма как да стане. трябва да направиш нови езера
  или в случая в рязане на дървета.

 41. 41 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ние с Австрия няма как да се мерим! Там туризма се развива от времената, в които ние още сме били под турско робство. По горните изказвания от типа че там строят в алпийски части или колко била площа на Алпите или законодателство какво е хич няма и да ги коментирам, а леко ще ги подмина с усмивка. Просто спрете да се излагате неподготвени. Ако не сте били в Австрия повече от 2 години в около ски зоните няма как да разберете как всичко това там функционира!

 42. 42 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#12] от "patrokalche":
  „Незнам кой е христов, но знам как Австрия прави туризъм!“
  Интересно какво знаеш? Или само си пишеш. В Австрия старите лифтове се обновяват и модернизират без да се разширяват съществуващите трасета. Нови могат да се строят само над 2000 метра без да се уврежда горския фонд и след задълбочени проучвания дали това не уврежда Природната среда. . Изрично се изключва строежа на нови водни басейни и резервоари използващи вода за изкуствен сняг. Контрол и схема на снежните „оръдия“. Избор на фирми, които не са мафиотски конгломерати като тези на минетов. Виж как се прави туризъм в Бавария. След референдум, но не само на местно ниво. Или и ти си от хората на христов...

 43. 43 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Едно си баба знае, едно си баба бае..една планина имаме и само един проблем там..

 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Мдам, нашите чиновници начело с далавери и нено-офф са За да НЕ остане природа в България.

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Полагат се неимоверни усилия Банско и ПП Пирин да бъдат превърнати в селски панаир с бира-скара от алчните местни селяци. Не лифта и пистите ви пречат да печелите, а от некачествено обслужване, просташки маниери и продажба на анцузи и шубьi, надали ще забогатеете!
  —цитат от коментар 27 на sa6


  НЕ е заради местните 'селяци'-те такава сила нямат.Едни по-големи селяци се точат да облажат.
  Много го обичат този спорт ,всичко в името на спорта!!-но как му беше името ??

 46. 46 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Маршалов":

  е и какво пише - чете ли. изключително манипулативно поднесена информация от дневник само това мога да кажа. - however, these areas are relatively small and limited in comparison with the whole site.

 47. 47 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "Маршалов":

  и интересно как доломитите са с low threat при условие че там има 1200км писти и 527 лифта пък пирин е high threat

 48. 48 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  може ли някой от умниците писал статията да ми обясни как така в саита на ЮНЕСКО - Пирин не е застрашенhttp://whc.unesco.org/en/list/225
  —цитат от коментар 32 на Станислав Генов


  Ами не е много сложно, но явно трябва да минете курс от подготовката за 2-3 трети клас.
  Наричà се, чèтене с разбиране!
  Т.е. сега трябва да прочететте бавно-НАЦИОНАЛЕН ПАРК-ПИРИН!
  ...
  и воала!!!

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Тази планина да не е само на Банско или само на скиорите. Няма да оставят природа в България от алчност.

 50. 50 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#42] от "joro4900":

  Леле леле не разширявали австрийците писти и не правили нови лифтове под 2000м! 7500км писти имат в Австрия що да разширяват? 1200 кабинки що са им нови? Спрете да се излагате, честно!

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  "Съпоставката с Алпите е просто неграмотна.Знаеш ли колко е разликата в площта? Да не говорим ,че там строителството е щадящо природата ,а тук секат и бетонират като не видели..."
  ==============
  По- добре иди и виж. Да, Алпите са по-голяма планина, но само в Цилертал или Йоцтал има повече лифтове и влекове, отколкото в цяла България. А в Австрия такива долини /с дължина 60 - 80 км/ са десетки. Площта на Австрия е 84 000 квадратни километра срещу 111 000 за България.

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Еретик
 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#39] от "Маршалов":е и какво пише - чете ли. изключително манипулативно поднесена информация от дневник само това мога да кажа. - however, these areas are relatively small and limited in comparison with the whole site.
  —цитат от коментар 46 на Станислав Генов


  Ти предполагам знаеш какво значи >относително< малки и ограничени. Ще ти го преразкажа: Малки и ограничени са през очите на тези, които ги увреждат и имат полза да ги увреждат, а не са чак толкова малки и ограничени са в очите на всички останали хора. Разбира се, цитирането на част от едно изречение, или само на едно изречение от целият доклад, което е написано по начин, който в този му вид на извадка, може всеки да си тълкува както си иска, е често срещан похват за манипулиране на общественото мнение.

  мурзилка
 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Ние с Австрия няма как да се мерим! Там туризма се развива от времената, в които ние още сме били под турско робство. По горните изказвания от типа че там строят в алпийски части или колко била площа на Алпите или законодателство какво е хич няма и да ги коментирам, а леко ще ги подмина с усмивка. Просто спрете да се излагате неподготвени. Ако не сте били в Австрия повече от 2 години в около ски зоните няма как да разберете как всичко това там функционира!
  —цитат от коментар 41 на patrokalche


  Какво точно искаш да кажеш с "няма как да се мерим"? Защо да не се мерим? Какво като се развивал туризмът, когато тук сме били под турско - що за аргумент е това? И как точно все в чужбина нещо функционирало, а тук не може - в Австрия не важи ли гравитацията, свлачищните процеси, почвозадържащата функция на гори и пасища -
  какво е толкова различно?

  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на tha00530630
  tha00530630
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ставате смешни като постоянно правите сравнение с Австрия или Франция. Най-малкото мащабите се разминават доста .А ние доказахме с Черноморието, че не можем да развиваме туризъм ,и безспорно безкрайното строене не прави по-добър продукт ,а напротив- в резултат пиандетата на Европа,които са и ниско платени отгоре на всичко.До коментар [#5] от "patrokalche":

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#21] от "dogwoman":В Австрия и Швейцария строятписни в алпийската част. А в Пирин не е така, българите също секат два пъти повече от разрешеното, за да има допълнителна далаверка. Ако построят още една ски зона, планината ще отиде на кино.
  —цитат от коментар 23 на авторът


  Ама... ти ходил ли си изобщо в Пирин, тук имам чувството, че е пълно със специалисти по Алпите, Швейцария и не знам какво, обаче никой не звучи като да е ходил в Пирин поне през лятото, да види за какво става дума със собствените си очи!? Къде "секат два пъти повече от разрешеното" - ама с конкретни данни, не ЕЖК?
  За Пампорово Дневник въобще не пише, все едно че го няма, за опитите на Чепеларе да си издълбаят и те нишичка в ски туризма, за Добринище, където също почват да не искат все да свирят втора цигулка и "резервна гума" - само едно Банско им се е забило в очите заради тоя Минев и де бакалъм, огън да го гори Банско.
  Абсолютна манипулация.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#23] от "авторът":

  "В Австрия и Швейцария строятписни в алпийската част. А в Пирин не е така, българите също секат два пъти повече от разрешеното, за да има допълнителна далаверка. Ако построят още една ски зона, планината ще отиде на кино."
  ==================
  Още един, дето говори, без да е ходил или мисли, че другите не са. Лифтове стърчат почти от всяко село, над някои по два. Виж примерно връх Шмитен над Цел ам Зее. Височината му е като на Снежанка, горист е, и пистите са повече от пампоровските, макар че е с местно значение.
  "В Пирин има два върха над 2900 м (Вихрен и Кутело), седем над 2800 м, седемнадесет над 2700 м, 32 над 2600 м и 40 над 2500 "
  Единият от тях е Тодорка, прорязана от писти само от едната страна. Срутиха Пирин?

  Еретик
 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Хич не им дреме за Световното природно наследство!
  Разбира ти свиня от кладенчова вода...

 58. 58 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":

  Именно - това пропускат Дневник и затова смятам, че поднасят информацията манипулативно.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  Според Нено Еколога, безпокойство няма. Всъщност има, строи се прекалено малко и не се усвоява икономическия потенциал заради скапаните дървета.
  —цитат от коментар 7 на kapitan_laino


  Моля, моля!
  Това е съвместно изразеното мнение на всичко разбиращия Валери Симеонов и силно объркания Нено Еколога:

  "..Според преразказа на сбирката, направен от Симеонов и Димов, било взето решение за промяна на настоящия концесионен договор с "Юлен" АД, с което ще се допускат нови ски съоръжения в курорта. Концесионерът обаче щял да плаща двойно по-висока такса за ползване.,,"

  https://clubz.bg/60910-vlastta_dava_zelena_svetlina_za_vtori_lift_na_bansko

  "..Било е взето и решение бъдещите планове да се съобразят с предложените изменения плана за управление на парк "Пирин" от 2013 година, който разрешава разширяването на ски зоната..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#29] от "buzanka":
  Не са дървени глави. Други глави са. Реват избирателно. Гледай къде НЕ реват! И с какво си изкарват прехраната. “Зелените”, дето №#@€ майката на зелената идея!

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#56] от "Костадин Иванов":
  Е, и? Прав си за всичко, което казваш. Аргументите ти нямат значение. Никой нито ги чете, нито ги разбира, а си казва урока! До там.

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#58] от "Станислав Генов":
  Всъщност от Юнеско са се изразили твърде меко и дипломатично в доклада си. Добре е, че не са организация с права да издирва, изисква или да налага наказания, не са прокуратура или съд, иначе, доста мутри, които си перат мръсните пари..пардон, с "инвестиции" в Пиринско, щяха да търкат затворническите нарове.

  мурзилка
 63. 63 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  главният цацаратор нали търси престъпления?

  да потърси как така някакъв безработен кипърец има многогодишна концесия за милиони (от които държавата получава жълти стотинки), а в държавната собственост не се прилага законът и/или местните корумпета не са способни да гарантират спазването му!

 64. 64 Профил на Atrium
  Atrium
  Рейтинг: 294 Разстроено

  То дори самото усилие да прочетеш и разбереш статията коства 2 пъти по-високо ай-кю от това на г-н министър-председателя...

 65. 65 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 297 Весело

  А Нено иска втори лифт да строи :-)

 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  То дори самото усилие да прочетеш и разбереш статията коства 2 пъти по-високо ай-кю от това на г-н министър-председателя...
  ==========================
  Не знам дали обърнахте внимание на факта, че хората от общината и правителството са посочени поименно, а така наречените експерти не са отбелязани нито с имена, нито с принадлежност към фирма или организация.
  Дали не са пак от онези, дето си реват вечно или поне докато захапят самуна? Преди малко показваха по ТВ и Тома Белев. Дори и той беше омекнал, но не знам причините. Дали са му дали нещо или са го инструктирали?

  До коментар [#64] от "Atrium":

  Еретик
 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  [quote#55:"dogwoman"][/quote]

  Хубаво, че някой се сети за Пампорово. Там хотели се строят направо на пистите. Ако “Икономедия” се интересуваше само от природата, защо не пишат за тези случаи?

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Разстроено

  Tози много тревожен извод важи не само за Пирин,ами за цялата ни природа!

 69. 69 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "Маршалов":

  ами аз не мисля, че в Пирин ама проблем. и няма човек който да го каже.
  В крайна сметка в доста национални паркове по света има ски съоръжения - стигат до 20% от площта на парк. така, че юнеско нямат основание за такива констатации а и тези констатации най-вероятно са подсказани от некой велик еколог от БГ

 70. 70 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 615 Любопитно

  "коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че българското правителство вече петни международния имидж на страната..."

  Ооо, коалицията вече ИЗЛИЗА В ЧЕЛНА АТАКА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО? Ще стане интересно... Иначе бомбастичните преувеличения и лъжи не спират - как от сегашните 70-75 км писти ще станат 330 км в "гигантската ски зона"? Леко, фикуса. Папайте грантове, ама уважавайте интелекта на средния българин, който не е с промит мозък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK