По-голяма площ за строителство на ски писти и съоръжения в Пирин готвят упраляващите

Вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след среща за плана за управление на Пирин и концесията на ски зона Банско

© Надежда Чипева, Капитал

Вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след среща за плана за управление на Пирин и концесията на ски зона БанскоЗначително разширяване на площта в Национален парк "Пирин", на която да може да се строят ски писти и ски съоръжения. Това е една от ключовите промени, заложени в поправки, които управляващите подготвят в стария план за управление на Пирин, както и в концесионния договор за ски зона Банско.


Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов след кръгла маса с концесионера, представители на екологични и неправителствени организации, експерти и кметове на общини в понеделник. Поправките са залегнали в два проекта за решение на Министерския съвет за промени в Плана за за управление на Национален парк "Пирин" и в концесионния договор с "Юлен", разгледани по време на срещата, с които "Дневник" разполага.


Пред медиите след срещата на трибуна в Министерски съвет говориха само представителите на държавата – в лицето на вицепремиера Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов, а пред правителствената сграда се изказаха и природозащитници от коалиция "За да остане природа в България". Представителите на местната власт в Банско и концесионерът "Юлен" нямаха изявление.
Седем пъти по-голяма площ за нови ски писти


Строителство на писти, въжени линии и съпътстваща техническа инфраструктура да може да извършва вече и в зоната за туризъм, която е 7% от Национален парк "Пирин". Това е записано в допълнение на точка 16 от част 3 на плана за управление, който управляващите се готвят да актуализират. В момента строителство на спортни съоръжения е позволено само на 0,6% от територията на Пирин, а с включването на зоната за туризъм тя става вече значително по-голяма – 7.5%.


Новият проект за план за управление на Пирин, подготвен от "Пролес инженеринг" и връщан за редакции няколко пъти, също залага повече строителство в парка, но в момента е обжалван в съда. Именно със съдебната процедура и забавянето на новия план с още поне две години управляващите оправдаха актуализирането на стария документ, който трябваше да е в сила до 2014 г.


"Същите възможности за ново строителство на ски писти е залегнало в новия проект за план и понеже той не може да мине, те актуализират стария", коментира за "Дневник" Катерина Раковска от WWF, присъствала на закритата срещата в Министерския съвет.


Втори кабинков лифт не е бил обсъждан


По думите на участниците от екокоалицията по време на срещата изобщо не е било коментирано искането за строителство на втори кабинков лифт, какъвто беше основният публичен мотив на община Банско за промени в плана за управление на Пирин, както и за протести на хора от общината, които блокираха пътя за града. Вместо това по време на разговора кметът на Банско Георги Икономов е настоял за "възможност за нови инвестиционни намерения", цитира го Раковска. Според природозащитниците искането за втора кабинка е само параван на желанията на концесионера и общината да строят нова мащабна ски зона.


"Конкретно за лифт днес не коментираме, тъй като това е инвестиционно намерение, което трябва да е постъпило в министерството и да бъде оценено по всички процедури, включително екологична оценка и обществено обсъждане. Ако не бъдат променени концесионният договор и плана за управление, изобщо не можем да говорим за това намерение", каза и Нено Димов


Еколозите настояват планът за управление и промените в него да се подложат на оценка за съвместимост и на екологична оценка. В момента в плана не е залегнала дори възможност за преценка дали има нужда от подобна екооценка. "Идеята е, че самата възможност да се строи в тези седем процента трябва да бъде проверена на база на общи устройствени планове и документи, а не отделно при всяко инвестиционно намерение", подчерта тя.


Концесионерът да плаща два пъти по-висока такса


Подготвят се и идентични промени в концесионния договор за ски зоната в Банско, които предвиждат да се разреши изграждането на ски съоръжения. Предвижда се и разрешаване на строителство на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти", каза вицепремиерът и уточни, че става въпрос за строителство единствено на спортни съоръжения, но не и на сгради.


Министър Димов обясни промените в договора за концесия с неразрешените от години спорове, актуализиране със новите нормативни уредби и закони. В стария договор са предвидени санкции само от гледна точка на приходите, няма такива за опазването на околната среда, каза Димов.


Предвидени са промени и в плащанията от страна на концесионера към държавата - очаква се сумите, които ще постъпват от концесията, да са два пъти по-големи. Според еколога Андрей Ковачев, също взел участие на кръглата маса, в поправките на концесионния договор липсва каквато и да била конкретика относно новите плащания и площта на концесията. По думите му всичко това е въпрос на бъдещ произвол от страна на концесионера.


Екокоалицията настоява за прекратяване на договора с този концесионер, а не за промяната му, която на практика узаконява присвоени и застроени през годните площи, които не са включени в концесията на "Юлен". "Вместо да прекратят концесионния договор с този, който е извършил самоуправство през годините, в момента му променят договора, така че да бъдат узаконени присвоените площи", коментира Ковачев, който се притеснява и от "чудовищните монополи", които позволява държавата.


Екологичните притеснения за Пирин


Единственият екологичен въпрос, повдигнат от природозащитниците на срещата, по думите на Валери Симеонов, бил дали изсичането на гори и дървета няма да повиши риска от наводнения. Това според него означава, че всички са се обединили около позицията, че няма сериозни рискове от предвижданите промени.


"Разбирането на правителството за устойчиво развитие очевидно не включва демографията и работните места, които ние поставихме като проблеми" отговори Петко Ковачев, друг еколог, участвал в разговора в МС.


"Причината за този дебат са именно екологични притеснения, за цялата тази площ, в която се позволява ново строителство, ще бъде изсечена гора, ще промени цялата екосистема, ще промени смисъла на националния парк, опазван цели 55 години. И сега той ще бъде унищожен," отговори Катерина Раковска.


"Всички присъстващи на работната среща се обединиха около становището, че по никакъв начин не трябва да се продължава с големите струпвания в основата на лифта," съобщи Валери Симеонов и цитира Андрей Ковачев, който казал вътре в залата, че "не е против изграждането на втори кабинков лифт."


След срещата обаче самият Андрей Ковачев обясни, че не е правил подобни заявления.


Природозащитниците уточниха, че има лесни начини да се реши проблемът с опашките, а именно удължаване на работното време на вече изградения кабинков лифт, както и увеличаване на капацитета му, което е позволено от закона в момента.


Запитан от журналисти защо не се предприемат тези действия, Валери Симеонов обясни, че не става дума за казарма, а туристите не са войници и затова не могат да бъдат строявани по часове кога да се редят на опашката. Според него увеличаване капацитета на сегашния лифт било равнозначно на ново строителство. В момента обаче законът позволява ремонтиране на спортни съоръжения като лифта.


По думите на вицепремиера "ако се помотаме още малко със строителство на втора кабинка, е възможно на сегашния концесионер да му мине мерака от подобна скъпа инвестиция." Според него "Юлен" все още не са на печалба от инвестициите си в ски зона Банско.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  .....и още хотели,ресторанти,естествено.
  Гори ще има ли?

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Ей сега изкараха народа да Орлов мост!

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  И обиковенно след това падат от власт

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Някои се готвят да напълнят джобовете.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Цеко като сребролюбец развали Пирина и това си е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  тея двамата са на заплата при цеко
  и красимир гергов.
  някакви платени изпълнители.
  протести и нподчинение
  до дупка.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Гори ли? Ще развъждаш партизани ли?

 8. 8 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Боко да направи един референдум по въпроса и с еко-талибаните (и спонсорите им) е свършено - ще получат не повече от 30% и няма да пречат повече на икономиката.

 9. 9 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  После като вземе да падат води,дървета и дойде потопа търсете Нено Димов и ГЕРБ за жертвите .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 10. 10 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  какво лошо има да се правят лифтове и ски съоръжения. живеем в 21 век, не в 19-и. модернизация трябва. а и опашките показват, че има търсене. щом има търсене, трябва да има и предлагане.

  Приказка без край
 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Тея двамцата от фотото на тази среща ли са били?
  Че нещо цитират,ама не са точни...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobri_i":

  на коя икономика бе ало.
  на коя.
  на тая дето ще отвори 5 работни места ли.
  и ще преебе 5 милиона квадратни метра гора и планина.
  я се разкарай при цеко да му ближеш щеката.

 13. 13 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#12] от "mihail_p":

  На българската икономика.
  И цената от 5 квадратни километра гора е приемлива за развитието на Банско, а и околностите му.
  Пирин е ресурс и ние трябва да си използваме ресурсите - друг начин за развитие няма.

  А зелените талибани ако искате правете референдум, но ще го загубите и пак ще циврете като вдовица за х*й.

 14. 14 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  И пак се подчертава, че няма да се разшири легловата база, а само се работи с посока екологичен транспорт

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Готвят... готвят...то Белене, то Пирин – големи готвачи, готвят ни като жаби в тенджера – когато се усетим, вече водата ще е много гореща.

 16. 16 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Писти добре, но край с хотелите!
  Забелязвам, че мутрите се нахвърлиха от морето към планините. Вземат се хижи, които се превръщат в хотели, пътища до тях...жалко

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  какво лошо има да се правят лифтове и ски съоръжения. живеем в 21 век, не в 19-и. модернизация трябва. а и опашките показват, че има търсене. щом има търсене, трябва да има и предлагане.
  —цитат от коментар 10 на atreu

  Да съсипем Пирин "в името на народа"?!

 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Естествено управляващите се интересуват само да угодят на споснорите си. Природата, която сме длъжни да оставим на следващите поколения, докладът на ЮНЕСКО за застрашения Пирин остават извън полезрението им.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Аз всеки път много се забавлявам с дискусиите по тая тема. Че лифт ще е полезен за туризма и икономиката мисля, че е ясно. Първо концесионерът ще плаща повече - и такси и данъци и заплати. Второ ще е полезно за икономиката, ще идват туристи, които ще карат с кеф, а няма да мрънкат че се редят на опашки повече, отколкото да карат. Трето ще е по-яко да имаме развит курорт с лифтове, а не да не правим нищо и да си седим на едно посредствено ниво, докато в Македония и Сърбия не ни вземат и последния турист.
  А еколозите не разбирам каква им е драмата. Става дума за лифт, Гора няма да се сече, ако падне някой бор концесионерът ще засади 10 бора. Никой нормален човек няма да направи лифт с риск за наводнения, защото после ще бере яки ядове. За мен казусът е ясен, зелените имат да приберат малко рушветчета за да млъкнат. Щото не реват за новите лифтове в Пампорово. Не реват и за строежите по морето. Не реват и за презастроения Слънчев бряг. Не ликуват и Витоша е мега тъпо място, където може да има природа, но няма какво да се прави от хората, няма къде едно кюфте да изядеш с кеф или да заведеш платежоспособни туристи и да хвърлят някой лев в бг икономиката. Просто е омагьосан кръг. Честно казано вече дори ми е смешна тая драма. Който вярва че зелените са адекватни да провери къде е регистрирана ВВФ. Да провери те какви данъци плащат и как живеят лидерите им. А?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Бутат планината, за да си направят пързалка...
  Аман от пияни мошеници и глупаци!

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 22. 22 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 229 Гневно

  До коментар [#19] от "tmax500":

  А ти провери къде са регистрирани фирмите на Цеко и колко данъци плаща.
  Витоша си е перфектна без леснодостъпните кюфтета.
  Всичките тези намерения не биха били, кой знае колко лоши ако се случваха в нормална правова държава, но в БГ така наречените "инвестиции" ебават майка и на природа и на на все...

 23. 23 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#19] от "tmax500":

  Или не знаеш, или се правиш на ударен - на концесионера държавата му плаща.

  От една страна:
  "за периода 2006-2010 г. ски федерацията е получила 5,5 милиона лева за организацията на пет състезания от европейската и световната купа по алпийски ски в Банско, както и световната купа по сноуборд в София. Основна част от средствата за ски състезанията се изплащат на "Юлен" за подготовка на трасета, спортно оборудване и наем.
  Ако се добави помощта за състезанията по ски от световната купа за 2011 и 2012 г., общата сума на държавното финансиране за тези стартове набъбва на 11,5 милиона лева."

  А от друга страна:
  "280 хил. лева е приходът за държавата от Ски зона Банско"

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  И пак се подчертава, че няма да се разшири легловата база, а само се работи с посока екологичен транспорт
  —цитат от коментар 14 на miropenkov


  не е така.
  схемата е следната.
  има терени със проекти, които чакат.
  няма механизъм, по който да кажеш на хикс
  няма да строиш тук, след като
  си дал зоната за застрояване. пример-местността бойков рид.
  я ми кажи как ще ми забраниш да строя, след като имам разрешение
  като курортна зона.
  тея приказки за легалата са за балъци. говорим за вече закупените терени, за вече
  направени проекти, които само чакат едно лифтче за да им се вдигне стойността
  и да се продадат. ти какво си мислиш, че всичко не е начертано и парцелирано до милиметър ли.
  не бъди наивен. това е върхът на айсберга. това под водата е колко са терените
  при втория лифт и как смятат да кажат, лелееееее колко хора идват, ще отворим още
  от земата за строене.
  а за пистите няма какво да говорим.
  пистите са си достатъчни. всяка нова ще е сеч.
  след това идва ерозията, и така до края на света.
  пример на мальовица стената, след като я резнаха да не е стръмна
  десет години земята не може да се възсатнови.
  така че да не ми се дрънкат плоски глуспости.

 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#19] от "tmax500":

  нищо не ти е ясно.
  пишеш наизуст и ми декламираш
  някакви исзмукани локуми.
  поне да знаеше къде е началото и края на лифта.
  ма и това не знаеш.

 26. 26 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  Аз всеки път много се забавлявам с дискусиите по тая тема. Че лифт ще е полезен за туризма и икономиката мисля, че е ясно. Първо концесионерът ще плаща повече - и такси и данъци и заплати. Второ ще е полезно за икономиката, ще идват туристи, които ще карат с кеф, а няма да мрънкат че се редят на опашки повече, отколкото да карат. Трето ще е по-яко да имаме развит курорт с лифтове, а не да не правим нищо и да си седим на едно посредствено ниво, докато в Македония и Сърбия не ни вземат и последния турист. А еколозите не разбирам каква им е драмата. Става дума за лифт, Гора няма да се сече, ако падне някой бор концесионерът ще засади 10 бора. Никой нормален човек няма да направи лифт с риск за наводнения, защото после ще бере яки ядове. За мен казусът е ясен, зелените имат да приберат малко рушветчета за да млъкнат. Щото не реват за новите лифтове в Пампорово. Не реват и за строежите по морето. Не реват и за презастроения Слънчев бряг. Не ликуват и Витоша е мега тъпо място, където може да има природа, но няма какво да се прави от хората, няма къде едно кюфте да изядеш с кеф или да заведеш платежоспособни туристи и да хвърлят някой лев в бг икономиката. Просто е омагьосан кръг. Честно казано вече дори ми е смешна тая драма. Който вярва че зелените са адекватни да провери къде е регистрирана ВВФ. Да провери те какви данъци плащат и как живеят лидерите им. А?
  —цитат от коментар 19 на tmax500


  То си е за забава. А най-забавното е, че правят "протестите" си на жълтите павета, все едно там ще има нов лифт. Не смеят да отидат в Банско, защото на пората там може да не им издържат нервите...

 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  правят "протестите" си на жълтите павета, все едно там ще има нов лифт
  —цитат от коментар 26 на stoyaniva

  Протестира се там, където се взимат решенията за лифт или без лифт - на жълтите павета.

  По същия начин си купувам туристически обувки в магазина в града, а не горе в планината, където ги ползвам.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  то да са само ски пистите и лифта... осякоха го пирина кат такова...голямо шоу ше е когат доде времето нахъсаните дарвосекачи да си платят масрафа... щот бесплатен обет нема, низависимо дали туй го знаиш или засега не (щот претпочиташ да ти се ебе)

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  В. Симеонов, ако не друго, поне е смел и целеустремен, за разлика от Борисов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Разстроено

  Тъжно е... тъжно е да се гледа пореден епизод на сериала Мафията си има държава.
  Вместо да защитават обществения интерес, тези държавни високопоставени чиновници (заплатени официално с парите на данъкоплатците) се чудят само как да обслушат мераците на Цеко и други мутрагени.
  За да се мисли да устойчив и целогодишен туризъм е нужен както акъл, така и държавническо дългосрочен подход.
  Нещо което за съжаление няма почва у нас.
  еБанско и в момента е в 90% превърнато в бенонно гето, а като дорасипят Пирина - направо си е за плач.

  Лакоми мутрагени и селяндури - толкоз могат. И няма явно кой да ги спре?!?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK