Темата за втори лифт се използва като медиен балон, твърдят от екокоалицията

Темата за втори лифт се използва като медиен балон, твърдят от екокоалицията

© Юлия ЛазароваТемата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един конкретен лифт, а за нови писти, лифтове и нови инвестиции, поискани в случая от кмета на Банско." Това заявяват представители на екокоалция "За да остане природа в България", присъствали на срещата в Министерския съвет вчера със служители на екоминистерството, представители на администрацията на Банско, на природозащитни експерти и на концесионера, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов. От коалицията на природозащитните организации са присъствали Катерина Раковска от WWF, Тома Белев от Асоциацията на парковете, Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани" и Петко Ковачев от Института за зелена политика.


Според тях на кръглата маса се е потвърдила тезата им, че се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Пирин.


Подготвяните поправки в концесионния договор и актуализирането на плана за управление на парка предвиждат разширяване на площта в националния парк, на която да може да се строят ски писти и ски съоръжения.
Присъствалите от страна на екокоалицията подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк. "Това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство."


Еколозите отрекоха да подкрепят втори кабинков лифт


От "За да остане природа в България" заявяват, че за да няма двусмислени интерпретации на изказванията по време на дискусиите в МС и МОСВ, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол. Повод за тази заявка е изказването на вицепремиера Валери Симеонов - той цитира един от еколозите Андрей Ковачев като доказателство, че и природозащитниците подкрепят втори кабинков лифт, но по-късно и Ковачев и другите присъствали отрекоха.


Тя смятат да обжалват в съда всяко решение по случая на МС и МОСВ, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и на оценка за съвместимост съгласно българското законодателство и европейските директиви.


По думите им това обяснява и двегодишния натиск за легитимиране на проект за план за управление на националния парк, който да дава възможности за мащабни сечи и строежи, също и със сегашния опит за промяна на концесионния договор.


Еколозите предлагат алтернатива на нов лифт


Природозащитниците припомнят, че продължават да предлагат решения за увеличения туристопоток във и около парка, резултат от който са и опашките пред лифта. "За да са ефективни и устойчиви решенията обаче, те трябва да дойдат след екологична оценка на въздействието от туристопотока и на цялостното антропогенно натоварване, на увеличаването на отпадните води и на замърсяването, които да се съпоставят с опазването на най-ценното в националния парк - естествения природен ресурс."


Те настояват за ревизия на презастрояването на Банско, както и на над 60% разширяване на ски зоната, за отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти. Подобен анализ е важен и за да се изпълни заявеното от министър Валери Симеонов увеличение на концесионното възнаграждение, смятат еколозите.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Да се сложи един петдесетгодишен мораториум върху всеки проект в Пирин - пък да видим кой ще реве!

  [email protected]
 2. 2 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 608 Неутрално

  на тия от екокоалицията не им омръзна да мрънкат нещо и това е. защо не се разберат всички засегнати страни и да не се направи това, което е най-добре за всички. банско си има нужда от лифт и това се знае. а естествено, че правилата при построяването му трябва да бъдат спазени, нали затова има комисии.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  "ревизия на презастрояването на Банско" - от тук тръгнете, другаре управляващи патрЕотари и разни други! И докато няма ясни резултати по темата, с последствия за виновните и съответните обекти - мораториум на всякакви други проекти и кощунства в Пирин!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Въпреки, че много пъти съм ходил на протести на т.нар. "Зелени", мисля че се прекалява с крайните мнения от екологичните организации. Супер крайни мнения в обратната посока пък се чуват от другата страна. Не е противозаконно да се строи в национални паркове, просто има определени изисквания на закона, които трябва да се спазят, включително подробна екологична оценка на всеки проект. Развитие на туризма в планината може да има по устойчив начин, като ще се радвам да не е на Цеко, за да има реална конкуренция в бизнеса.

 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Само да попитам, има ли нарушения на концесионния договор? Има ли незаконно строителство?
  Защото знам едни хорица, на които наскоро им бутнаха къщата, защото била незаконна - на тяхна собствена земя. Пък тук някакъв тарикат се разпрострял в национален парк, а държавата си затваря очите. Някак го няма усещането за справедливост и равноправие. Или законите са за баламите? Такива май са основните принципи на сегашната политическа върхушка.

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Зелените са единствените които пречат на олигархичната клептокрация да осере всичко с бетон. Мафията обича тъпи послушковци, за които е важно "тук и сега" да гепим едни кинти а другото е "тинтири-минтири".
  Да застроиш Пирин с лифтове и писти е като да събориш Айфеловата кула за да садиш картофи.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ски зоната е факт, презастрояването на Банско също! Един нов лифт би свършил много повече за екологията от разните възпиращи го организации, аргументи:
  Елиминирането на трафика от автомобили в планината - колко тона гориво, шум и замърсяващи препарати за снегообработка на пътя ще бъдат спестени?
  Колко незаконни сечища ще бъдат предотвратени, поради невъзможен достъп до планината с всякакви превозни средства?
  Колко бракониери ще бъдат озаптени по същите причини?
  В нито един зимен курорт у нас няма незаконно отсичане дори на едно дърво!
  Ако има екологичен проблем - то това е трафика на безброй МПС и кашкавал-туристи кебапчии, които с паркетните си джипове експлоатират природата. Лифтовете и скиорите не са екологичен проблем, а решение за екологичен спорт през зимата!

 8. 8 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Зелените комунисти да престанат да тероризират

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Любопитно

  До коментар [#7] от "m_style":

  Значи който нарушил закона ,нарушил . Сега да променим плана за да продължат! Като бетонират всичко ,ще сте доволни?

 10. 10 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван Иванов":

  Гербавите Комунисти да престанат да ни крадат, лъжат, убиват с мръсен въздух, източват банките, правят некачествени ремонти... мога да продължа така до безкрай!

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "ShekSpirt":

  Герб ще ви мачка

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#7] от "m_style":

  Ама трафика може и сега да го забранят? какво общо има трафика и незаконната сеч и с втория лифт и без си остава незаконна и няма нищо общо. Такива аргументи, като твоите показват че нямате аргументи.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Ей банскалии, съберете пари и и платете на тая екокоалиция най после, омръзна ни да и слушаме глупостите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#7] от "m_style":

  Какви бракониери бе? Ти зимата февруари месец ли ще браконерстваш?

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#4] от "J.J.":

  Цеко е концесионирал пистите на Банско ама Банско не е единиствения зимен курорт в България. Боривец е по-голям и не е на Цеко, Пампорово не е на Цеко, дори лифта в който заседна Станишеф над Благоевград не е на Цеко. Не съм сигугурен за съораженията на витоша, те май се свързваха с Цеко.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Зелените комунисти да престанат да тероризират
  —цитат от коментар 8 на Иван Иванов


  Недей, че са коалиция на автентичните Христо и Радан!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#6] от "пустиняк":

  Досега са "застрони" 60км писти и един лифт на 0.6% от територията на парка. За което за изсечени стотина кубика изкуствено залесена през 60'те борова гора. Сега се говори за етори лифт, най-смелите проекти са за още 100км писти. За което пак ще бъдат изсечени още толкова изкуственои залесени борове. За сравнение, едно домакинство ползва поне 20 кубика дърва на сезон. Т.е изсеченото над банско е потреблението на едно малко село за един сезон. А в България се отопляват на дърва поне лимион човека и въореки това горите в България се разрастват щото естествения прираст е по-голям от сеченето.
  Бихте ли обяснили как тези нови писти и лифт ще "засерат" и бетонират целия Пирин.

 18. 18 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Според злите езици цените на апартаментите в Банско паднали драстично и това налагало нови напъни за запълване на площите и съответно вдигане на цените ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 19. 19 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Интересно ми е да науча какви са алтернативните решения на зелените, които непрекъснато предлагат, защо не се споменават, да не би защото липсват

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Имам две усещания след тези изказвания:
  1 Еколозите лице в лице с държавата стават колаборационисти и се прегъват
  2 Говорят за алтернативи - какви са те и дали са реални и устойчиви:
  - пълна забрана? - нереална, неустойчива
  - удължено работно време? - нереална, неустойчива
  - трета фантомна - да почакаме, да Видин
  Аз съм твърдо за силни регулации и контрол в околната среда, но не виждам нито държавата(там е кауза пердута), а за съжаление и еколозите (там започвам да се съмнявам в наличие на финансов интерес, срещу позиция) да съумяват да правят това.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  банкстерите бая кинти ще да са загробили в Банско, щом гробарите вкараха и Валерко в хора точно сега... пак ще има коледни чудеса май

  а другарката "жуналистка" Венелинка, Блъсков и останалите свинеевски публикуваха ли опровержения на вчерашните си лъжи?

 22. 22 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":
  Далаверата не е на Банскалии! А на хора скрити зад офшорки. Няма нито едно заведение в ски зоната стопанисвано от банскалии. Концесионера им иска 12 лв. за дето му карат клиенти в паркинга на лифта, по 6000 лв. рекет за ски учителите, ако не работят за Цеко. С т.н. ВИП карти клиентите на отбрани хотели изпреварват всички останали на опашките. Местните скиори от любов към Цеко му пожелават 3ти инфаркт. Далаверата е за мафията, а правителството, поне някой министри, основно патриоти са техни слуги.

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Какво Банско? Може би, това
  https://www.google.bg/maps/ @41.8326866,23.4783734,3a,75y,83h,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1scnMd_O2EngRAhyWKky4WDQ!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DcnMd_O2EngRAhyWKky4WDQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D83.93254%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
  или това
  https://www.google.bg/maps/ @41.8323726,23.4757662,3a,75y,188.78h,74.78t/data=!3m7!1e1!3m5!1sBEFFlWV6v6IUWfAuO67fjg!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DBEFFlWV6v6IUWfAuO67fjg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D51.27527%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

 24. 24 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#22] от "gorskiqt":

  Няма по-точно обяснение на това което се случва. В три изречения си написал всичко!
  +++

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#2] от "moti":
  Само че тези комисии, които ги има, предишния път не видяха, че концесионера не спази нито едно от изискванията при създаването на ски-зоната, завзе нови територии, строи незаконно и лъже при подаване на данни за определяне на концесионната такса.
  Банско няма нужда от втори лифт, а от хора, които искат да работят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#22] от "gorskiqt":

  Т.е на вас ви е скъпо ?. Без да му поизнавам приходите, ски зоната си има доста разходи. Самото строителство, подръжка, съоръжения, концесията и т.н. си струват пари. Сега като му вдигнат концесионната такса се досещате откъде ще избие парите.

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":
  Концесионера пробва да плати, но не успя. И банскалии няма да успеят.
  Природозащитниците не търсят пари, за защитават каузи, която би трябвало всеки един от нас да защитава.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  Не си запознат. Изсечени са вековни дървета и то повече от разрешените.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#28] от "Gopeто":

  Много моля да не ме "запознавате" вие с места и гори които обикалям от десетилетия. Няма вековни гори в тази част на Пирин заради честите горски пожари, отделно до преди 45'та е имало арнаути със стада по високите пасища които са палели гората за да си осигурят пасища. Второ точно тази част е достъпна и се е ползвала интензивно и местните хора още помнят къде са били нивите и ливадите им. които са заст от парка при разширяването му през 50'те и 60'те години. Даже мога да ви покажа конкретната местност в резерватата Юлен която е залесявана от мой роднини като ученици по бригади.

 30. 30 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#6] от "пустиняк":

  всъщност не са Зелените, а природозащитниците! иначе Зелените имат зам. председател на Общинския съвет на София - да си чул да се е обадил или да е попречил на нещо?

 31. 31 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Грозничко си е на Банско. И по-грозно ще стане. Вижте как консервираха Боровец и там е чудно-според мен най-хубавия курорт в България. На Пампорово също е зле-има недовършени идиотщини почти на пистата. Хайде малко по-полека и стига Симеонов да се опитва да угажда на шепа идиоти-бизнесмени-мафиоти.
  Банско прилича на изоставен строителен полигон... няма как да стане красиво.

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":Концесионера пробва да плати, но не успя. И банскалии няма да успеят. Природозащитниците не търсят пари, за защитават каузи, която би трябвало всеки един от нас да защитава.
  —цитат от коментар 27 на Gopeто


  Тез приказки за каузите от кварталния клуб на БКП ли ги научи?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на Ivan Voykov
  Ivan Voykov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Винаги, когато съм карал ски в Банско, съм забелязвал, че кабинките на лифта не се пълнят. Не знам дали е умишлено или не, но в тях обикновено влизат 4 до 6 човека, въпреки че се водят 8-местни. Не казвам, че точно това ще реши проблема с опашката, но е факт, че служителите на лифта явно не са получили нареждане да гонят капацитета му...

 34. 34 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Само да попитам, има ли нарушения на концесионния договор? Има ли незаконно строителство?Защото знам едни хорица, на които наскоро им бутнаха къщата, защото била незаконна - на тяхна собствена земя. Пък тук някакъв тарикат се разпрострял в национален парк, а държавата си затваря очите. Някак го няма усещането за справедливост и равноправие. Или законите са за баламите? Такива май са основните принципи на сегашната политическа върхушка.
  —цитат от коментар 5 на gogo2011


  Прав е gogo2011 !
  Ама така ще е, докато имаме мутра за премиер, службогонци и "уреждачи", нарекли се ПП ГЕРБ и хулигани, и ченгета, като "коалиционни партньори"!
  Така ще е и докато има в т.нар. опозиция, шизофренично самовлюбени хабилитирани простаци, защитаващи путинови интереси и наричащи ни в мнозинството дебили!
  Между другото, в днешния гр. Банско, руските интереси са вече около 50%, като жилищен фонд.

 35. 35 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  тук което ме тревожи е липсата през последните 24 часа на 3896 и кусур поста, коментара, интервюта, бележки и вметки от страна на лицето каролев ... да не е нещо залинял тоз буден апологет на високопланинското предприенмачесто...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 36. 36 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  По принцип би била разбираема позицията на еколозите ако бяха последователни в отстояването на екологичната кауза. Само че е очевадно че тяхната активност е зависима предимно от финикийски знаци. Примерно - масово се сече гората в разн райони на странта , но няма никакви еколози а щетите са очевадни.

 37. 37 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван Иванов":

  ГЕРБ може да "мачка" само на майка ти плътта! За такива като мен Мачкало не е измислено още!

 38. 38 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#19] от "head_hunter":

  За съжаление алтернативата на тъй наречените еколози е само една - нищо да не се пипа. Дори ако вътъра събори дърво напреко на пътя, там да си остане, да гние и движението да спре.Това е.
  Между другото, за огрев се изсичат широколистни гори ( дъб и по-малко бук), а не иглолистните каквито са в Пирин. Мургавите ни сънародници подлагат на поголовна сеч хиляди декари като наистина унищожават природата, но там "еколозите" мълчат. Сигурно защото циганите не ги канят на разговори, или защото никой не им плаща да водят дела.

 39. 39 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 529 Неутрално

  милиционерите са се строили на балатума да защитават цеко.

  Колегата гого2011 го е написал- нва нарушение на договора, надвземане на територия , незаконен лифт - кой ти гледа.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#39] от "Психонавт":

  Много интересно твърдения за лифта. Значи старите ливтове на Банско са от преди променита значи априори са законни щото партията не оправеше незаконни неща. Всияко построена в Банско след това си има строително разрешения за всяка стъпка на лифта. Може да има спорове за размерите на ски-пистите и от там концесията но поне няма спор по лифтовете.

 41. 41 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":
  Тука за незаконния лифт http://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/05/15/2061143_sudut_okonchatelno_liftut_na_platoto_v_bansko_e

  Отделно как би коментирал позването на 65ха над разрешената площ по договора.
  Другия интересен момент е колко данъци плаща на държавата офшорката маренго трейдинг и кипъреца георгиус. Колко души осигурява, средна заплата и др.


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Преди да се строи и разрешава , каквото и да е, да вземат да проверят, какво извън разрешеното е вече построено. И глоби, жестоки, да видим как се тъпче закона.

 43. 43 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#7] от "m_style":Значи който нарушил закона ,нарушил . Сега да променим плана за да продължат! Като бетонират всичко ,ще сте доволни?
  —цитат от коментар 9 на hodounski


  Ако имаш проблем с осмислянето на текст по-дълъг от лозунг или ако нещата ти изглеждат единствено в черно и бяло - иди на лекар!

 44. 44 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#14] от "Doge":

  С пън не ми се спори, ти явно през зимата гледаш планината по телевизията само. Простотия е да даваш едни пари за да висиш по опашки, а още по-голяма простотия е да качваш туристи с МПС-та, защото лифта няма капацитет! Ако ски зоните са резултат от безразборна сеч, то ти трябва сериозно да се прегледаш. Питам разните ЕКО-тикви - дайте пример за безразборна сеч в ски зона? НЯМА!!! Е кой е без аргументи?
  Имаш ли идея колко лифтови съоръжения се падат в Алпите на 1км/писта? Ние сме далеч от подобни равнища във всеки един зимен курорт у нас.

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":
  Говоря за вековни дървета, не за гори. И за строежа на на сегашната ски зона.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#45] от "Gopeто":

  Пак ви повтарям - вековни гори в обхвата на сегашната ски-зона НЯМА. Може да има единични вековни дървета по някои крив склон извън пистите, случайно избегнали пожар или отсичане (като Байкушевата мура). Вековни гори има в резерватите (в Юлен едва ли защото е достъпен от Банско и е резерват от скоро - 60'те години, може ви в Баюви Дупки да има някое вековно дърво ). Но тези резервати нямат нищо общо със сегашната или бъдещата ски-зона.

 47. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":
  Точно за единичните вековни дървета става дума. В разрешението за строеж на лифта и пистите е указано колко и кои дървета да се отсекат, а са отсечени повече.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gopeто":

  Извинявайте ама това вече е напълно откачено. Отсекли няколко дървета повече, имали стоително разрешение за лифт ама като им го отменили лифта бил със 50 метра по-дълъг и сие са пълни глупости. Тази държава има нужда от препитание и понеже нямаме петрол да помпим се налага да работим. Единия вариант е да постоим тежка индустрия, заводи които да бълват разноцветни пушеци и хиляди работници да се събират всяка сутрин на портала на фабриките. Междо другото точно така беше по соца в точно тази котловина - завода за мебелни плоскости, завода за дрожди, завода за релета, завода за телефонна апаратура и още няколко причиняваха безумно замърсяване на цялата котловина. Другия вариант е да развиваме леката индустрия и конкретно туризма. И замърсяването на природата е несъразмерно по-малко притози вариант.

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#48] от "m17":
  Спазването на законите и правните норми е напълно откачено?
  Безмислено е да се възмущаваш на клоаката, в която живеем.
  Описването на всяко едно вековно дърво, което се разрешава да се отсече не е случайна хрумване на някого. ЖИВО ВЕКОВНО ДЪРВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕНИ С НИЩО СЛЕД КАТО БЪДЕ ОТСЕЧЕНО ИЛИ УНИЩОЖЕНО.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сериозно, който какви са реално алтернативите? Един нов лифт с > капацитет алтернатива ли е?

  Отделен въпрос, защо залените трябва да предлагат алтернатива, а не тези, които трябва да строят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK