Рибари протестирха пред екоминистерството срещу унищожаването на български реки в "Натура"

Рибари протестирха пред екоминистерството срещу унищожаването на български реки в "Натура"

© Юлия ЛазароваПротест на рибари срещу системно унищожаване на българските реки, попадащи в защитена мрежа "Натура", организираха от риболовно сдружение "Балканка" днес пред екоминистерството. Протестиращите се събраха пред сградата рано сутринта.


Протестът им съвпадна с провеждана във ведомството среща на представители на Европейската комисия със заинтересовани страни на тема защитени зони "Натура 2000", разказа за "Дневник" Димитър Куманов и подчерта, че тяхната организация - като засегната страна, не са били поканени на нея предварително.


По думите му на консултациите с европейските представители в МОСВ са взели участие предимно организации, които са срещу сегашните граници на мрежа "Натура 2000" в страната, асоциации на бизнеса и хидроенергетиката. Министър Нено Димов няколко пъти съобщи, че предвижда ново картиране на защитените зони в мрежата, а поводът за това стана казусът "Калиакра" и скандалите около защитените зони в "Натура" след протести в община Каварна и отказ на местната власт да проведе обществено обсъждане на мерки за защита на последните останали там понтосарматски степи.
Рибари протестирха пред екоминистерството срещу унищожаването на български реки в "Натура"

© Юлия Лазарова


Жалбата срещу унищожаването на реките в България беше изпратена в ЕК преди седмица, а сега я връчихме лично," разказа Куманов. Вече има задействана пилотна процедура по сигнала им, но от организацията настояват ЕС да открие наказателна процедура среюу България. По думите на Куманов въпреки сигналите и предупрежденията от тяхна страна от три години насам, с разрешенията си МОСВ продължават съзнателно да разрешава унищожаване на реките.


"На фона на нестихващото желание на министъра на околната среда и водите Нено Димов да отслаби защитата на природата у нас, рибарите излязоха на протест заради три конкретни случая - унищожаването на реките Струма, Ботуня и Въча," обясниха протестиращите. Тези случаи, според тях, опровергават теорията на министър Димов, че опазването на природата пречи на развитието на местните общности. "Точно обратното – от запазени реките са най-заинтересовани хората по места, а евродирективите пречат на олигарсите."


От организацията припомнят случая с река Ботуня, ВЕЦ Луна изхвърли през септември 2016 г. утайки, които задръстват реката с тинята, а рибата умира. Местните хора остават без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът замира. Тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева определи случая като най-тежката екологична катастрофа в по-ново време и обеща, под аплаузите на местните хора, че ВЕЦ Луна никога повече няма да заработи. Една година по-късно при Димов ВЕЦ-ът работи.


Две години след пускането в експлоатация на ВЕЦ "Пчелина" язовирът бе източен, в последствие река Струма е пресушена, останала на локви докато язовирът се напълни отново. След това започва тровене на реката с дънни утайки. Доклад на учени от БАН и Националния природонаучен музей, изпратен до МОСВ, доказва унищожението на цялата фауна километри надолу в защитена зона Земен.


Днес ВЕЦ "Пчелина" работи въпреки ежемесечните сигнали на Балканка (https://dams.reki.bg/0492-dam/0492-dam), заявяват протестиращите.


И трите реки са в мрежата "Натура 2000". " Зоните в "Натура" са от пряк и жизненоважен интерес за местните хора, но някак изгодата на олигархията надделява. Това не пречи на министър Димов да продължава да провежда политика по отслабване защитата на "Натура", а оттам и на реките," посочват протестиращите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK