ООН: Незаконна сеч в 15 държави, сред тях и България, унищожава последните стари гори в Европа

ООН: Незаконна сеч в 15 държави, сред тях и България, унищожава последните стари гори в Европа

© WWFГорите в Централна и Източна Европа са сериозно застрашени от незаконна търговия с дървесина и бракониерство, които подлагат на риск биологичното разнообразие и препитанието на хората в региона. Това се случва въпреки европейското и международното екологично законодателство.


Т.нар. "екологичните престъпления" в 15 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, са анализирани в съвместния доклад на Програмата на ООН за околната среда (Unep), WWF и Eurac Research. Основните проблеми за страната ни, отбелязани в документа са свързани със зачестилите горски пожари като следствие на промените в климата, незаконната сеч и търговия с хайвер.


Незаконното изсичане унищожава някои от последните останали девствени гори в Европа, значителна част от които са защитени като световно наследство на ЮНЕСКО, е един от основните изводи на проучването.
България и Словакия са държави, за които има много доказателства ("висока степен на сигурност") за съществуващи незаконни практики на изсичане на дървесина, посочва един от авторите на доклада Ирене Луциус по време на представянето му в Брюксел като се позовава на данни от друг доклад на WWF-България.


Украйна е посочена като първенеца сред всички тези страни, който най-лошо се справя с опазването на горите си. Там се изнася много повече дървесина, в сравнение с официалните данни за законна сеч всяка година. "Тази разлика в данните показва, че има голям процент незаконна сеч в страната", коментират от ООН, цитирани от "Гардиън"


В Молдова румънската гора се сече преобладаващо заради бедност - от бедните хора, които се нуждаят от дърва за огрев през зимата. Според допитване сред 345 директори на горски територии в Румъния незаконната сеч се определя като едно от главните предизвикателства пред устойчивото развитие. Цената на незаконната сеч там се оценява на 5 млрд. евро за последните две десетилетия.


Пожари и монокултури като проблем в България


Промените в климата усложняват проблемите свързани с лошото екологично управление, се посочва в документа. За пример са посочени зачестилите горски пожари в България, често пъти те са на територията на монокултурни насаждения от не-местни дървесни видове. Ирене Луциус, коментира, че "става все по-очевидно, че естествените гори са по-устойчиви на промените в климата и че тези райони, които са били опустошени от горски пожари, трябва да се залесят с местни видове. "


"Последните стари гори на Европа и тяхното биоразнообразие изчезват с тревожни темпове", коментира изнесените факти Марко Ламбертини, директор на WWF.


Незаконната сеч, незаконния риболов, бракониерството и нелегалния пазар на черен хайвер, незаконното убиване на птици и бракониерството на големи хищници оказват "силен натиск" върху екосистемите в Дунавско-Карпатския регион, пише в изследването. "Фактите са плашещи," се казва в резюмето на доклад "Борбата с престъпленията в дивата природа и горите в Дунавско-Карпатския регион", представен в Европейския парламент в Брюксел тази седмица.


"Екологичните престъпления не са нишов проблем, а четвъртата по мащаб престъпна дейност в света, която се оценява на между 91 и 258 милиарда долара ежегодно. Тази колосална сума подхранва организираната престъпност, подкопава върховенството на закона и ограбва от природните ресурси и екосистемите, от които се нуждаем, за да оцелеем," е един от изводите в резюмето от изследването.


Изчезването на есетрите


Заради географското си разположение България и Румъния са важен коридор за нелегална търговия с хайвер от Каспийско море, се отбелязва в изследването.


Най-малко един вид от дунавските есетрови риби е изчезнал заради търговията с хайвер на черния пазар на стойност 22 млн. евро, три вида в момента са критично застрашени, а друг вид есетра вече е толкова рядък, че почти не се среща.


Около 36 милиона птици са били подложени на бракониерство или са убивани в Средиземно море, се казва в доклада, като повечето от тях стигат до Италия и Малта.


Някои популации от едри хищници, като мечки, вълци и рис, се възстановяват в резултат на по-доброто прилагане на директивите на ЕС, свързани с околната среда, и вече се срещат в страни, в които са били изчезнали, например в Дания и Австрия.


Само около 350 – 450 мечки вероятно са останали в Украйна - в сравнение с около 6 000 в Румъния. Повечето данни за едрите бозайници идват от ловци, които имат интерес да повишат популацията им.


Според Ерик Солхайм, директор на UNEP, кражбите на тези природни ресурси подкопава развитието и лишава правителствата от необходимите пари за насърчаване на работните места, образованив и здравни услуги. По думите му туристическата индустрия може да се ангажира с набиране на средства за проекти, които позволяват на местните хора участие в опазването на природата.


Дунавският басейн и Карпатите включват всички или части от 15 държави от Централна и Югоизточна Европа: Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Южна Германия, Унгария, Молдова, Черна гора, Южна Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Дневник, в България има толкова специалисти по горско стопанство, инженери-лесовъди. Защо не направите интервю с някой от тях, а непрестанно се цитират изследвания на ООН, WWF-България и кого ли не?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така е - като не се прилага законодателството, а бракониерските банди бият горските като тупани и им палят колите безнаказано. Отново опираме до коренна съдебна реформа и антикорупционни драконовски мерки, защото това беззаконие се покровителства по цялата верига та чак до върха на пирамидата.

 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Не, това не може да е истина. У нас има само санитарна сеч и всичко е според буквата на закона.

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Изобщо има ли негативна класация, в която да не сме на челните места...

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  При нас управляващите още през 2010 та убиха конкуренцията и дадоха бизнеса на дпсарски фирми в секторите гори, автобусни превози и вторични суровини. Там ДПС са богове, държавата не само не ги закача, а ги осигурява.
  Резултатите с логични.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на ceco72
  ceco72
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, в България има толкова специалисти по горско стопанство, инженери-лесовъди. Защо не направите интервю с някой от тях, а непрестанно се цитират изследвания на ООН, WWF-България и кого ли не?
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Защото горската система в БГ е обезглавена, безхаберна и гледаща в пъпа си - за това...

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":


  Дневник, в България има толкова специалисти по горско стопанство, инженери-лесовъди. Защо не направите интервю с някой от тях, а непрестанно се цитират изследвания на ООН, WWF-България и кого ли не?
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Специалисти има, но в случая нямаме нужда от кой знае какви специалисти - достатъчно е човек да се разходи в коя да е планина, дори в т.н. паркове или уж защитени територии - сече се и се транспортира с големи камиони, не просто и не само за огрев, но за всякакви промишлени цели.
  Не малко се изнася и извън страната и това (би трябвало) да се вижда по граничните пунктове, но понеже става дума за много пари, всичко минава ей така.

 8. 8 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Негово Величество е герой на социалистическия труд.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#6:"ceco72"][/quote]

  Това абсолютно не е вярно. Нямам идея откъде черпиш подобна информация.
  Ако не сегашните специалисти, то техните учители със сигурност, са направили най-мащабното залесяване ИЗОБЩО в българската история. И са отлични експерти.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Има си отдавна разработени методики за сеч. Ако се прави както трябва, това само регенерира гората. А от естествено паднали или загинали дървета не трябва да остават повече от 10% на горския под, защото пречат, а не помагат.
  Да не говорим, че в България има гори, до които достъп на човек е напълно невъзможен и те няма как да се управляват - но това е друга тема.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 380 Гневно

  В пограничния район на Видинска област, особено около Връшка чука, изсякоха почти всичко. Има повече тирове с дърва отколкото хора. Всички знаят кои са тарторите, но на тях не им пука, защото по техни твърдения чадърът им е от Ахмед Доган и Цветан Цветанов.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Важното е да сме стабилни. Видими резултати! Жалко за българската гора, но това е положението.

 13. 13 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Лошото е, че за всичко, което се случва у нас си казваме "това е положението". Кучетата даже не лаят вече, а керванът си върви.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  В пограничния район на Видинска област, особено около Връшка чука, изсякоха почти всичко. Има повече тирове с дърва отколкото хора. Всички знаят кои са тарторите, но на тях не им пука, защото по техни твърдения чадърът им е от Ахмед Доган и Цветан Цветанов.
  —цитат от коментар 11 на Vidin_123


  И защо не се свържете с медии или някой, който да се намеси? Всички знаели, но чадърът им бил. Аз мога да ти кажа, че чадърът ми е Доналд Тръмп, ще ме оставиш да ти съборя къщата ли?

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  http://medianews.bg/bg/a/zadrzhakha-chetirima-za-nezakonna-sech

  И понеже приятелите на горепосочените двама в прокатурата си вършат работата, пичовете пак секат.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално
  До коментар [#15] от "Vidin_123":

  Тоест най-добре е нищо да не се прави? Що не се свържете с всички зелени и незелени извънпарламентарни партии, Елена Йончева, Мая Манолова, Господари на ефира, за който се сетиш?? Пиша това бе капка ирония, най-сериозно те съветвам.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 306 Неутрално

  В Западна Европа като са толкова загрижени за горите, защо не заделят големи площи за гори, които да засеят с местни видове и да си ги гледат и опазват.
  Лесно критикуват, а в какво са превърнали самите те собствените си територии ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":http://medianews.bg/bg/a/zadrzhakha-chetirima-za-nezakonna-sech И понеже приятелите на горепосочените двама в прокатурата си вършат работата, пичовете пак секат.
  —цитат от коментар 15 на Vidin_123


  Ако снимката на статията след връзката, е от обекта на който е сечено....аз не знам дали е законно по документи или не, но определено се вижда че са сечени доста болни дървета, които за със загнила сърцевина на ствола. Пак уточнявам, чене знам дали снимката е от мястото на сечта за която става въпрос във статията, или е просто илюстративна. В посоченият източник за статията на връзката има друго снимка, на която има сниман един единствен пън на отсечено дърво и под нея има написано "булфото", няма как по такава снимка да се знае къде е направена и какво точно е снимано, освен ако няма достъп до оригинала и е снимано с фотоапарат с чип за GPS позициониране. Та в крайна сметка отново трябва да се доверяваме единствено на текстовата част на статиите, т.е. на техните автори че нещо някъде се е случило. А дали се е случило в действително, ако се е случило какво точно се е случило, как се е случило, с каква мащабност е и т.н. само на доверие в думите на авторите на статиите...Доказателства - йок. Аз самият съм сигурен че се сече прекалено много, колкото незаконно толкова и законно, т.е. прекалена сеч подплатена с документи от чиновници корумпета. Разрешено за санитарна сеч примерно 560 кубика, фирмата изсича 4000 кубика, но понеже са влезли с документ да секат, проверките са по-скоро фиктивни.

  мурзилка
 19. 19 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Безумие е разрешението за износ на дървесина от България. Износът, доколкото помня, беше спрян за известно време, но горската мафия намери пътища до високите етажи на властта и отново го разрешиха. Така България се обезлесява и този процес няма да се спре от доклади на ООН, а трябва да бъде спрян от българското правителство.

  FILII MARIS SUMUS
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Унищожаваме природата си ускорено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Стройте хотели, бе.
  Повече изсечени дървета = повече отпечатани банкноти, предполагам.
  Майната й на природата. Майната му и на здравето на хората.

 22. 22 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Че ние сме за бой е ясно, но ми идва малко лицемерно да бъдем сочени с пръст от някакви, които са виждали, в собствената си страна, гора само на снимка и мечка - само в зоопарка, щото са ги унищожили...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":

  Тоест, искаш да кажеш, че отново пак някой друг трябва да свърши работата на контролните органи...?!? До кога, все така?!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  А екоактивистите висят само пред лифта във Банско, докато
  навсякъде се сече поголовно но това не ги вълнува !!!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  "Има си отдавна разработени методики за сеч. Ако се прави както трябва, това само регенерира гората. А от естествено паднали или загинали дървета не трябва да остават повече от 10% на горския под, защото пречат, а не помагат. "

  Самия факт, че използвате условно наклонение подсказва, че не се "прави както трябва" и затова влизаме в разните изследвания като пример, за безогледна сеч - казвам го със съжаление.
  Друго, което бух добавил е, че тази сеч не е от днес и не само ГЕРБ са виновни, но и те, както и тези преди тях, не могат ( по-точно не искат) да притиснат дървената мафия по много, включително чисто социални причини - липсата на работа в планинските райони, по-евтините дърва за огрев и не на последно място, запушването устата и очите на горските служби ( и по-нагоре:)) с дебели пачки, ама не от шума:).

 26. 26 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все пак следва да се посочи, че докладът засяга под 1/3 от територията на България и не е коректно да се правят генерални изводи за цялата страна.

 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#6:"ceco72"]
  —цитат от коментар 9 на dogwoman
  Това абсолютно не е вярно. Нямам идея откъде черпиш подобна информация.Ако не сегашните специалисти, то техните учители със сигурност, са направили най-мащабното залесяване ИЗОБЩО в българската история. И са отлични експерти.[/quote]

  абе я не се изказвай неподготвена по някои теми.
  сечта няма общо със планомерното залесяване.
  сече се незаконно в цяла България.
  аз съм виждал цигани над Рзлог и по северния балкан
  с тир направо. питах ги и ми заобясняваха пълни глупости.
  тези неща се знаят от местните, но всеки си мълчи.
  да не започвам със планомерно залесяване по соца, че ум ще ти зайде
  какви необратими глупости са натворили в Родопите примерно.
  променяли са дървесните видове от иглолистни на широколистни
  и са прецакали почвата, започнала е ерозия, абе комунистически дерибейства.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  А екоактивистите висят само пред лифта във Банско, докатонавсякъде се сече поголовно но това не ги вълнува !!!
  —цитат от коментар 24 на valtoro


  нещо си се объркал. това касае всички ни.
  не само някои.
  ти що не пускаш сигнал ако си видял незаконна сеч.
  насираш ли се у мартинките.

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Има интервюта в "Дневник" и "Капитал" с лесовъди по темата. Аз в тези издания за първи път научих, че наистина е важно да не се сечат вековни дървета, колкото и да се залесява.
  Освен това лесовъдите работят заедно с цитираните от вас специалисти от WWF, ООН, ЮНЕСКО, Природозащитни организации по проблема с вековните гори.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":

  В текста се говори за "висока степен на сигурност", т.е. за твърдение. А коорданитаи на местата е по-добре да не се дават публично.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#24] от "valtoro":

  Тези данни и сигнали са събрани, обработени и подадени основно от екоактивистите, дето "само висят в Банско".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":В текста се говори за "висока степен на сигурност", т.е. за твърдение. А коорданитаи на местата е по-добре да не се дават публично.
  —цитат от коментар 30 на Gopeто


  Що бе, те бракониерите дали физически лица, или фирми, си ги знаят в натура къде са и не ходят да секат по карта. Това да не ти е някоя скрита горичка, нейде из милионите квадратни километри на Амазония. Тука у нашето си държава е малка, всичко се знае къде се намира, не е нещо някъде забутано в тайгата, в местности от стотици хиляди квадратни километра, с гъстота на населението от четвърт човек на квадратен километър, където никой, или почти никой не е стъпвал десетки или дори стотици години в някои от по-забутаните краища, че да не се знае какво има там.

  мурзилка
 33. 33 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 759 Неутрално

  За незаконна поголовна сеч всички знаят и се възмущават, само на Тома Белев не му пука. За него по-важно е да няма втори лифт на Банско, отколкото защитата на широколистните гори в Странджа, Средна Гора и Балкана.
  Къде сте бе "еколози"? Циганите ошушкаха половината гори в България, а вие мълчите. Едно дело не сте завели срещу незаконни разрешения на горските стопанства или срещу бракониерски фирми. Явно щом не ви плащат, не ви пука за природата на България.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  В България има толкова незаконни неща, че едно повече ,не ни прави впечатление.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  В Северозапада има доста търговци на дърва за огрев, за документи да не говорим, от скоро издават фактура без цена, без количество и някой дали ги проверява?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK