Най-вредните горива за битово отопление ще бъдат ограничавани от следващата зима (допълнена)

Най-вредните горива за битово отопление ще бъдат ограничавани от следващата зима (допълнена)

© Цветелина АнгеловаСтандарт за горивата, използвани за битовото отопление в България ще бъде в сила от следващия отоплителен сезон – през 2018 г.


С това се ангажира в отговор на журналистически въпрос министърът на екологията Нено Димов по време на конференция за въздуха, с участието на всички отговорни министри, вицепремиера Валери Симеонов, кмета на София Йорданка Фандъкова.


Стандартът трябва да контролира количеството съдържание на пепел и сяра във въглищата и брикети, използвани за горене. Контролът дали стандартът се спазва ще бъде упражняван чрез взимане на проби и анализ, обясни началник на дирекция "Околна среда" Георги Михайлов.
В момента обаче в Закона за качеството на въздуха липсва каквато и да е нормативна рамка и регулация за горивата. До средата на 2018 г., по думите на Михайлов, експерти от МОСВ ще са готови с проект за промени в закона, които да уреждат кой ще е контролиращият орган, който ще следи за този стандарт, както и какви ще са санкциите за нарушителите му. В последствие ще бъде изготвена и наредба.


Експертът обясни, че за разрешаване на проблема с мократа дървесина, която отделя с 40-50% повече вредни емисии, голяма роля играят общините и министерство на земеделието, защото дървесината идва от общински гори.


Димов увери, че е постигнато съгласие за въвеждането на този сертификат между отговорните министерства, чиито представители обсъждат в междуведомствена работна група мерки за решаване на проблема с опасно мръсния въздух в страната, свързани с битовото отопление.


Идеята за подобен стандарт и регулиране на най-вредните въглища с ниско качество се обсъжда поне от две години, първо в друга междуведомствена работна група, създадена по време на мандата на екоминистър Ивелина Василева. Тази група обаче не успя да постигне консенсус.


"Въвеждането на стандарта ще е много трудно, защото няма никакви европейски стандарти или нормативна база, на които България да стъпи," предупреди Георги Михайлов, началник дирекция "Околна среда", който участва в междуведомствената работната група за въздуха и битовото отопление. По думите му в момента единствено можем да ползваме полския опит - до 1% сяра и 12% пепел, но много малко от въглищата, произведени в България отговарят на тези нива. "Ще разчитаме на вносните въглища, които и сега не са малко," обясни Михайлов.


Другата важна мярка е подмяната на печките, на които се отопляват домакинствата. Това може да стане с влизането в сила на европейското задължение от 2022 г. всички отоплителни уреди до 50 kw, които могат да се продават на българския пазар, ще отговарят на екодизайн – според нивата емисии, които произвеждат.


Засега обаче не е обсъждана мярка как да се стимулират или задължат частните домакинства да използват по-модерни и безвредни отоплителни уреди.


Социалният министър Бисер Петков потвърди, че ведомството му ще подкрепи въвеждане на стандарт за горивата. Той посочи, че в момента помощи за горива се отпускат на 205 хил. домакинства. 80% от тях се отопляват на твърдо гориво. По думите му това означава, че ограничаването на най-нискокачествените горива ще има значим ефект за подобряване на качеството на въздуха.


Столична община ще инициира законодателни промени, за да се справи със случаите не нерегламентирано горене на гуми, пластмаса и дрехи втора употреба, които замърсяват сериозно въздуха. Това обясни кметът Фандъкова.Причината е, че столичните инспектори нямат право на достъп в домовете, където се гори нерегламентирано без съдействие на служители на МВР. По думите на зам.кметът Йоанна Христова от МОСВ ще инициират тези законодателни поправки.


По време на откриването Нено Димов припомни, че основните замърсители с фини прахови частици във въздуха са битовото отопление и транспорта. По думите му за битовото отопление трябва да има ясни изисквания за съдържанието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се ползва за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани.


За битовото отопление основна причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. Според министъра трябва да има ясен режим за санкции, както и да се стимулира и подкрепя подмяната на уредите за отопление.


При автомобилния транспорт причината е остарелият автомобилен парк и техническата неизправност на колите. По думите му, за индустрията и енергетиката относителния дял на замърсяването е малък.


При транспорта, трябва да се контролира и проверява изпускането на вредни емисии от автомобили и камиони. Една от ефективните мерки е КАТ да отказва първа регистрация на коли с липсващ катализатор. КАТ трябва и да контролира по пътищата за наличието на катализатор в автомобилите. Трябва да се промени законодателството, така че пунктовете, които изкупуват отпадъци, да не могат да изкупуват катализаторите, изброи Димов.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Ама то най-вредните са нашенските лигнити..50%прах и химия за слепване.. Донбаса и дървата са си цвете..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7890 Неутрално

  Поне в заглавието да няма правописни грешки ве Дневник.

 3. 3 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Донбаса има един недистатък - замръзва, но крепи българо-съветската дружба.

 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "По думите му за битовото отопление трябва да има ясни изисквания за съдържанието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се ползва за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани."

  В дървесината практически няма сяра и пепелта е много по-малко в сравнение с въглищата (теоретично около 1%, на практика, като се имат предвид различни замърсявания - може би до 2-3%). Що се отнася с влажността - при отсичането на дърветата тя е 40 - 60% (в зависимост от вида на дървесината) и след няколко месеца престой на открито спада до около 25%. Т.е. за да има по-ниска влажност, дървата би трябвало да се използват в следващата година след отсичането. Когато дървата са по-сухи се подобрява к.п.д. на горенето, защото иначе се изразходва топлина за изпаряването на влагата. Но измерването на влажността е по-скоро трудно - вземат се представителни проби и се претеглят преди и след изсушаване в сушилна камера. Затова обикновено като се купуват дърва клиентът разчита на външен оглед и на думите на продавача.

  При въглищата за да бъде пепелта под 10% примерно, те трябва да са качествени вносни въглища.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7933 Любопитно

  А старите гуми и старите дрехи по 50 лева на тон за горене!?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3203 Весело

  А старите гуми и старите дрехи по 50 лева на тон за горене!?
  —цитат от коментар 5 на karabastun

  Ромовете ако не горят стари дрехи и гуми, Западен Парк ще изчезне за две седмици от към гората! Даже и Люлин Планина ще се оголи!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Не вярвам да стане. Или ще стане при следващите поколения.

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 664 Весело

  Поне в заглавието да няма правописни грешки ве Дневник.
  —цитат от коментар 2 на Peni Nikol


  В заглавието не видях, може да са ги оправили, ама това, примерно, кърти мифки: „Той посочи, че в момента помощи за горива се дават на 205 хил. Домакинства, като 80% от тях се отопляват на твърди гориво. По думите му това означава, че ограничаване на най-нискокачествените горива дори само сред подпомагащите ще има значим ефект за подобряване на качеството на въздуха.“ Да искаш от човек, който не различава деятелно от страдателно причастие и съществително собствено от нарицателно да напише заглавие с двуцифрен брой думи без грешка не е човешко!

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Просто е!
  Забраняват се да се продават за отопление всякакви други въглища освен черни вносни със съответните параметри. Ние нямаме качествени въглища, така че.... Не е лошо и цената все пак да не се оставя на вносителите да я раздуват при пълната липса на конкуренция от страна на български въглища. В края на краищата държавата ще спести едни пари от глоби и здраве, да ги даде за контрол и дотация на качествените въглища. Не е лошо и да започне да има финансова програма за подмяна на горивните установки по домове и фирми примерно с ретортови горелки за въглища, които са най-чистия начин за изгарянето им.
  Дървата за огрев се забраняват да се добиват и продават след 30 -ти май всяка година, като така се осигурява поне няколко летни месеца да изсъхнат. Кой взел взел - да с енаучат да се осигуряват на време, а ен в последния момент!! Болшинството от хората вземат мокри дърва в последния момент, щото така горяли по-бавноразбирате ли и им излизало по-евтинко, но какво излиза от комина на тях не им пука.
  Не е лошо и при пелетите да се вземат някакви мерки, щото последните години е някакъв ужас с качеството им и това дето се предлага на нашия мизерен пазар.
  И най-накрая да тръгват по комините и да мерят кой с какво замърсява и да муопределят данъците на тая база, така както е по другите страни. От къде на къде едни ще инвестират една камара пари да горят екологично, икономично, пък други ще буфтят в кюмбета за 20 лв, квото намерят да гори. Това си е чиста дискриминация!
  Има и ред други неща, които могата да направят, ама иска и да се понапънат малко.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  Може ли минитърът да обясни каква е ролята на катализаторите при автомобилите с газови или метанови уредби и при още по-модерните ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":

  това с дървата не си го домислил. не ти излизат сметките. колкото до другото си повече от наивен. интересно къде живееш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#2] от "Peni Nikol":

  Ве? Това какво е? Но да гледаме в чуждата паничка...

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2091 Весело

  уважаема авторке, дървата на снимката не са от най-вредните горива... всъщност даже са от най-безвредните възможни... в случаи като този, е редно да се добави текст, че снимката е илюстративна :) сепак, секви дами и господа ви четат

 14. 14 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Абе какво ми говорят за остарелия автопарк... то само това да беше. Примерно миналата година отидох на една конференция в Интер Експо Център, и посред бях ден на страничния паркинг ми откраднаха катализатора на 10 годишната ми кола (за който крадците ще вземат 300-400 лв) . Сега познайте дали съм си сложил нов катализатор, но за това е виновна държавата - просто в такава държава живеем!
  Отделно е смешно как говорят , че нямало такъв опит в Европа, и трябвало да копираме от Полша. Смятайте колко ни е капацитета на всички по министерствата , след като единственото , което могат да правят е да преписват закони от ЕС !!!

 15. 15 Профил на M
  M
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Всеки ден гледам този сайт:
  http://sofia.maps.luftdaten.info/ #12/42.6972/23.3233
  През повечето време вечер София е червено-лилава. Смятам, че мерките трябва да бъдат радикални. Ако още 10 и повече години ще дишаме това, разходите за здравеопазване критично ще нарастнат.

 16. 16 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ще дишаме чисто, ама другата зима, тъй ли Министре на околната вреда? Стандарти, административни мерки - чудесно, браво. А мерки срещу хората горящи гуми, масла, пластмаси СЕГА ще има ли? Необходимо ли е да се подсказват членове от закона за възможно санкциониране СЕГА или направо да се захлупват хората с противогази?

 17. 17 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Въвеждането на стандарта ще е много трудно, защото няма никакви европейски стандарти или нормативна база, на които България да стъпи," предупреди Георги Михайлов, началник отдел дирекция "Околна среда". По думите му в момента единствено можем да ползваме полския опит.

  ама наистина ли само в Полша има стандарти?
  Боже пази България от МОСВ.

 18. 18 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Весело

  Масло отработено със стърготини ;))а лятоска преди 8 години май виждам май месец 25 градуса навънка Шведи двама пият бира и са закачили от стълба два проводника на пружините на легло което се е нагряло до червено и тва става на двора на Шведското -римско семейство!

  Долу рушистите и фашистите
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1073 Гневно

  Бед ните да мрат! Ще измислим хиляди прични и правила за целта! Медияпул преди дни-Замърсяването на въздуха в София ще спадне до 8 пъти, ако се спрат автомобилите!
  В 3 пъти по-богатата Гърция, хората се отопляват на български дърва! Нас, бедните ни принуждават да плащаме такса мощност за откачените си радиатори! Дървата и въглищата са най-евтините начини за отопление! Дневник преди седмици-1/4 от замърсяванео на въздуха в София с автомобилни газове се дължи на 4% от автопарка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на zzbob
  zzbob
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сестра ми живее в Банкя и много иска да се отоплява на газ. НО на всички известния ни монополист няма изградена мрежа да нея. Има нужда да се изгради 100 метра трасе, за да може да я захранят (нея и къщите наоколо). Искат от нея сама (или + някои комшии) да си инвестира и да изгради тази мрежа. Нужната инвестиция е около 15 000.
  Такива случай са много. Вместо да държавата да се чуди с години само какви стандарти да измислят, да обърнат внимание и на такива случаи, където хората са без алтернатива.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Едно време в Чибаовци са се копали антрацитни въглища, но сега мината е зарязана. Местните продължават да си копаят по малко за лични нужди. Преди да ги сложат в печките ги натрошават и смесват с кал, защото иначе им разтопяват печките. Един приятел има вила там. Би сонда за да изкара вода. Изкара, но вече 4 та година водата тече черна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  А на циганите ще забранят ли да горят дрехи, обувки и автомобилни гуми. Или те са пак извън правилата.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  сети се защо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 894 Неутрално

  ... след Лили санироФката, мо'е да си имаме Нено печката. Ще снабдим безплатно с 'убави печки населението... и сухи дрЪва шА урЕдим...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами ясно защо. Не е ясно защо никой не инвестира в проучване на запасите. Знае сенапример, че на северот Балчик и Каварна има около милиард тона черни въгшища но са много дълбоко и пид някоко водни пласта.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Сестра ми живее в Банкя и много иска да се отоплява на газ. НО на всички известния ни монополист няма изградена мрежа да нея. Има нужда да се изгради 100 метра трасе, за да може да я захранят (нея и къщите наоколо). Искат от нея сама (или + някои комшии) да си инвестира и да изгради тази мрежа. Нужната инвестиция е около 15 000. Такива случай са много. Вместо да държавата да се чуди с години само какви стандарти да измислят, да обърнат внимание и на такива случаи, където хората са без алтернатива.
  —цитат от коментар 20 на zzbob


  ,,, а при назе газифицирането зАпря, щот' един герберски каун реши да пренасочи парите от Фонд Козлодуй, н'ам кАде си...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  сам си отговори. както и първия път.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Там горе прочетох един коментар, че меренето на влага в дървесината е много трудно. Напротив! Много е лесно. Господина е посочил един кондиционен метод за мерене на влага чрез изсушаване, ама той на практика почти никъде не се използва. От десетилетия има апарати за измерване на влага чрез мерене на електропроводимостта на дървесината, със скали за различните видове дърво. Меренето става за секунди и апаратите са евтини!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  А ще има ли стандарт за стари галоши и парцали с които се греят и кой ще го разясни на Асан и Айшето

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Нито някой ще държи дървата да съхнат с месеци, нито някой може да спре ромите да крадат дърва и да си ги палят веднага, нито може да ги спе да си копаят въглища.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  мъртвородена идея...
  В бедна държава този метод не работи.

 32. 32 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В белите държави просто забраняват горенето на въглища в битови условия. Ние тука ще въвеждаме "стандарти". Но нали 90% от избирателите са ни същите цигани, които горят въглища.....

 33. 33 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Бафффмааму, има бедни, които пишат във форума. Да живейй, българският беден- най-богатия беден в света.

 34. 34 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нито някой ще държи дървата да съхнат с месеци, нито някой може да спре ромите да крадат дърва и да си ги палят веднага, нито може да ги спе да си копаят въглища.
  —цитат от коментар 30 на today


  Защо да не може? Затворите за какво са измислени?

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  https://fakti.bg/mnenia/269011-romite-i-vazduhat-na-balgaria
  Нещо не ми се вярва да се промени политиката, защото ще се сменят политиците.

  Еретик
 36. 36 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz2":

  Прав сте - има наистина такива уреди.

 37. 37 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Живея в район с къщи и аз лично се отоплявам с модерен котел с пелети... е скъпо е, но супер удобно и от комина не излиза никакъв пушек... отделно за 10 изгорени чувала ( 150кг) отпадъка е около 1 кг ( 2-3 шепи)
  Гледам, обаче доста комшии ( вярно, че нямат пари хората) обаче са скалдирали над 10 кубика дърва и вече 2 седмици ги цепят... и това при положение, че къщата им дори не е измазана и е на тухли....

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2914 Весело

  До коментар [#15] от "M":

  "През повечето време вечер София е червено-лилава"

  Това ще да е от вятъра: като духне северо-източния, става червена; като духне западния, става лилава. А през есента източният вятър е ожълтва.
  Отдавна трябваше да се въведе стандарт за "най-мръсния вятър с ниско качество". Ако трябва, ще наредим всички екоталибани по билата на Родопите и Пирин и да духат с пълна сила от Юг. Тъй де, по-добре Сиртаки отколкото "червено-синята мъгла" (по фехтовача Жорж Ганчев Не гледай умно, българино! ... в черевно-синята мъгла).

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2914 Весело

  До коментар [#33] от "Цайко":

  "Бафффмааму, има бедни, които пишат във форума."

  Ако знаеше колко бедни милионери са се наредили за социални помощи (субсидии -шистови, грантове за ГМО-та) , и в САЩ, и у нас. Ей на, бездомните деца и майки на върхови съдии у нас бяха оземлени в Приморско с працели за пет-зведни хотели. И продължават да са бедни- тия "малки" хотелчета като за социално бзпомощни още не са завършени.

 40. 40 Профил на Anelia Petrova
  Anelia Petrova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До кога данъците за новите коли ще са най-високи, след като в цял свят е обратното. А какво бълват разни полуразпадащи се камиони, микробуси и баничарки! Явно контрол няма, и сега при ГТП се измерват газовете, но тези возила си вървят. И защо държавата не поощрява домакинствата да се газифицират, пине там, където има такава инфраструктура, като южните квартали на София. Вместо да дава помощи за кюмур, да подпомага по-екологични начини за отопление.

 41. 41 Профил на Galileo
  Galileo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако човек мине покрай красня поляна , захарна фабрика или филиповци бързо ще установи ,че горенето на гуми и пластмаса е големият проблем а не въглищата.

 42. 42 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Ненооо а колко ще чини токО от АЕЦ Козлодуй след като се направи ядреното бунище и къде ще е то?
  Къде са парите за него?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 43. 43 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Да, ама я се поразходете някоя студена вечер из Красна поляна, който квартал граничи с Факултета и е в подножието му буквално. Човек не може да си отвори прозореца, камо ли да се прибира пеш из квартала.

 44. 44 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До кога данъците за новите коли ще са най-високи, след като в цял свят е обратното.
  —цитат от коментар 40 на Anelia Petrova


  Здравейте, вашето мнение е важно за нас. Обърнете се към Вашия народен избраник и инициирайте промяна на Конституцията на Република България. До промяната гражданите ще продължат да плащат данъци, съобразно доходите и имуществото си.

 45. 45 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 417 Весело

  Снимката не е подходяща! А ще се очисти ли топлофикация от котлите на въглища преди да се прилагат нови изисквания към населението. Купувайте си завивки,за да не мръзнете .

  mihala
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#42] от "Танас":

  За площадка Радиана ли говориш?

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  ниско технологичните горива не подлежат на контрол !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Снимката не е подходяща! А ще се очисти ли топлофикация от котлите на въглища преди да се прилагат нови изисквания към населението. Купувайте си завивки,за да не мръзнете .
  —цитат от коментар 45 на Antoaneta Ardashes


  Коя топлофикация има котли на въглища ?

 49. 49 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Както винаги много приказки, обсъждания и накрая нищо. А мерките са очевидни: обръщане на скалата на данък МПС, забрана на стари таралясници, примерно над 20г., контрол на ГТП. А за отоплението на първо място социалното министерство да спре да раздава помощи под формата на въглища и да се заменят с електричество. Пари има! И въобще да се забрани горенето на въглища с цел битово отопление. Тези мерки обаче ще костват доста гласове, ще закрият пунктове за ГТП, ще се засегне въглищно-миньорското лоби и от там ще се задействат и кърлежите, наричани още синдикати. Това е истината, останалото са празни приказки.

 50. 50 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 494 Неутрално

  А за старите дизелови таралясници нище не казват. Ако не се вземат мерки, ще станем дизеловата морга на Европа.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#49] от "Black Hawk":

  данъкът няма как да му обърнеш скалата. питай някой запознат да не се излагаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#50] от "paralelepiped":

  и за тях има техническо решение. Ама нено не го знае !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Идеята е добра,но доста хора/май-вече в провинцията/ ще имат сериозни финансови проблеми.

 54. 54 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#53] от "bat_plamen":

  От кухи дебилни глави може ли да има проблеми.Те винаги намират изход към по-голяма зависимост от артисти.

  mihala
 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7411 Неутрално

  Добри намерения, но трудно изпълними и още по-трудно контролируеми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2761 Весело

  Като станете газов хъб.........................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Остават само фоерверки за празници.

  mihala
 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#48] от "Климент Горанов":

  Да си чувал за ТЕЦ Марица някоя?

 59. 59 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво се правиш на интересен бе? Не може старите коли да се облагат с по-висок данък от новите, това ли твърдиш?

 60. 60 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Газификация?

  malart.blog.bg
 61. 61 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Донбас е Украйна, не Ръша!

 62. 62 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Дневник, ма много манипулативна снимка! Дървата са най-екологичното от твърдите горива! За справка идете до Словения и Австрия и ще се уверите как хората ги използват. В известна степен те са възобновяеми източници!
  НО, въглищата на енергийния олигарх Ковачки /който още държи мисля дялове в Общинска банка/, както и брикетите на Брикел са чиста проба сяра и пепел! И най-добрите въглища отделят около 10 ПЪТИ повече отрови от дървата! За гуми, кабели и пластмаси е излишно да се говори, защото ромските махали избират кметовете, на София включително / и по ирония на съдбата са 90% от персонала на общинските фирми по чистота/. Щели да пишат нормативни документи - Да-Да!

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Гневно

  До коментар [#59] от "Black Hawk":

  на "Бе" говори на баща ти ! Точно това твърдя . Доста има да се образоваш още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Гневно

  До коментар [#62] от "m_style":

  много лесно могат да забранят добива но никога няма да му нарушат рахатлъка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1799 Весело

  Като ми забранят да горя въглищата, които мога да си позволя финансово да си закупя, ще си паля печките с министри и депутати.

  мурзилка
 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Донбас е Украйна, не Ръша!
  —цитат от коментар 61 на m_style

  Дори ДНР.

 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Сестра ми живее в Банкя и много иска да се отоплява на газ. НО на всички известния ни монополист няма изградена мрежа да нея. Има нужда да се изгради 100 метра трасе, за да може да я захранят (нея и къщите наоколо). Искат от нея сама (или + някои комшии) да си инвестира и да изгради тази мрежа. Нужната инвестиция е около 15 000. Такива случай са много. Вместо да държавата да се чуди с години само какви стандарти да измислят, да обърнат внимание и на такива случаи, където хората са без алтернатива.
  —цитат от коментар 20 на zzbob

  Няма ли желание да опита на пропан-бутан?

 68. 68 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 535 Гневно

  До коментар [#17] от "Тома Белев":
  И като няма стандарти, за какво "се напъват"!?!?! Да се намират на приказки!

  Евгения Христова
 69. 69 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 535 Гневно

  И защо газификацията остава недостъпна и неизгодна за обикновените хора в софийските квартали, които нямат връзка с "топлофикация"? И с какво, ако не с дърва, въглища и малко електричество да се топлят хората там?

  Евгения Христова
 70. 70 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Съкън! Това е насрочено срещу лилавите ни братя. Те само едните губи и въглища имаха да се топлят, а сега и тях им отнемат. Това е добър повод БХК да заведе дело срещу България. Представям си как инспекторите, подкрепени от две патрулки, ще влизат в махалите и ще товарят въглищата в колите.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 71. 71 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Макар да звучи парадоксално за някои, но истината е, че най-мръсен през зимата е въздуха по селата и вилните зони.
  Хората, които живеят по тези места го знаят.
  Пушекът от изгарянето на мократа дървесина е 10 пъти по-токсичен от бензиновите изпарения.
  Още по-токсичен е димът от запалената шума и треволяци, които се събират на купчина в двора и се палят периодично.

 72. 72 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Ами просто трябва да се зазидат комините в градовете. Аман от граждани, които пренасят селските си моабети в града! Като иска да се грее на дърва и да готви лютеница и кисело зеле, да стои на село!

 73. 73 Профил на lhc47540902
  lhc47540902
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Половинчати глупости, като всички решения в България. Пълна забрана на отоплението с твърдо гориво в градове с над 10 000 жители и населени места в близост до големи градове. За бедните семейства да се предоставят ваучери за ток и газ, безлихвени заеми за закупуване на нова дограма, изолация или газификация на жилищата. Варианти много.

 74. 74 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Преди време по телевизията гледах афганистанско сираче.Та момчето разправеше как през зимата гладува за да си купи нещо за огрев.Каза:От глад не се умира но от студ да.
  В нашия вариант е:Кое е по силно от тока-глада!?
  Неадекватници на най високо ниво.
  След като бастисахне АЕЦ,Топлофикациите газопроводите
  проведохме политика която оскъпи газа на макс сега ще санкционираме!
  Кого-ами оня който може да се оплаче само на арменския поп.Но иначе има човешки права.Те вкл. ли топлина през зимата?
  За 27г преход към пълна мизерия на 80% дебили има виновни!Има виновни и за +/ 10%-50%/ на дебилите,Нека санкците да почнат от тях.
  ЕС санкционира България,България бедните,
  Ако със санкции можеше да се управлява на площадите щяха да висят бесила.

 75. 75 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Макар да звучи парадоксално за някои, но истината е, че най-мръсен през зимата е въздуха по селата и вилните зони.Хората, които живеят по тези места го знаят.Пушекът от изгарянето на мократа дървесина е 10 пъти по-токсичен от бензиновите изпарения. Още по-токсичен е димът от запалената шума и треволяци, които се събират на купчина в двора и се палят периодично.
  —цитат от коментар 71 на "Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.

  Прав си.Но от друга страна месата са много вкусни опушени. Селяните изглеждат по-добре и живеят по дълго от гражданите при много по лоши медицински грижи.Как да си го обясним?Работно обяснение-дискутираните фактори не са от съществено значение,

 76. 76 Профил на lhc47540902
  lhc47540902
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "jelev_jelqzko":

  Не се иска много акъл за да се сети всеки и сам, че замърсеният въздух в малките населени места се разсейва много по-бързо. Едно е да пушат 50 комина, друго е 5000. Около селата има гори, които при най-лекия ветрец захранват селата с кислород. В големия град не е така, там вятърът разнася пушека и прахта от квартал на квартал. Затова и отоплението на твърдо гориво следва да се забрани само в градовете. Същата работа и със старите автомобили - на село трафикът е прекалено малък за да окаже влияние, затова там може да се направи компромис.
  А здравето на селяните идва от работата и движението на първо место, на второ трето и четвърто от въздуха, водата и храната, без значение в каква последователност. Също положително влияние оказва и това че пият по-малко хапчета за щяло и нещяло. Като цяло имат и по-здрав дух, по-малко податливи са на стрес и т.н.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#76] от "lhc47540902":

  А не е ли редно в градовете да се забранят и вредните храни и новото строителство по същата "логика" ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  София е цвете в сравнение с провинцията. Цели села и градове са потънали в черен смог през зимата. Изходът е тотална газификация и саниране. Но не крадливото саниране по 250 лева/квм на Баце, а такова, при което собственикът поема % от разходите и така контролира извършителя.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#79] от "lhc47540902":

  ами как ще разбереш - не ти е по силиците а и не си роден в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK