"Трансплантация" на корали дава надежда за Големия бариерен риф

"Трансплантация" на корали дава надежда за Големия бариерен риф

© Associated Press"Трансплантация" на корали дава надежа за спасяването на Големия бариерен риф - най-голямата система от рифове, намираща се край североизточния бряг на Австралия, информира "Гардиан". Корали, отглеждани в една част на рифа са били успешно трансплантирани в друга негова област, твърдят австралийски учени.


С този проект учените се надяват да възстановят увредените екосистеми по целия свят, информира БНР.


В проучването на остров Херън, в близост до източния бряг на Австралия, изследователите събрали голямо количество коралови яйца, грижили се за тях и след това ги трансплантирали в райони с увреден риф. Когато се завърнали осем месеца по-късно, те открили млади корали, в напълно добро състояние.
"Успехът на това ново изследване се отнася не само до Големия бариерен риф, но има и потенциално глобално значение", заяви изследователят Питър Харисън, цитиран от БГНЕС. "Това показва, че можем да започнем да възстановяваме и поправяме повредени коралови популации, където естественото снабдяване с коралови ларви е било компрометирано".


Харисън заяви, че неговият масов подход за възстановяване е в контраст с настоящия метод на "коралово градинарство" за разкъсване на здрави корали и поставяне на части от тях в увредени рифове, с надеждата, че ще се възстановят. Той е оптимист, че неговият метод, който преди това беше успешно изпробван във Филипините, може да помогне на рифовете да се възстановят в по-голям мащаб. Големият бариерен риф, най-голямата жива структура на Земята, е обречен на фона на безпрецедентна втора поредна година на короравно избелване, поради затоплянето на температурите на морето, свързани с изменението на климата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK