Опасно мръсен въздух са дишали столичани снощи (обновена)

Опасно мръсен въздух са дишали столичани снощи (обновена)

© Надежда ЧипеваОпасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните часове в сряда вечер (29 срещу 30 ноември 2017 г.) във всички столични райони, където има измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда.Това показват осреднените едночасови стойности за нивата на концентрации на фини прахови частици в редица райони на София на екоагенцията, публикувани на сайта на Столичната община.


София е градът с най-високите превишения на допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) в страната за изминалото денонощие - над два пъти и половина. Замърсяване с прах над допустимото е имало в още девет населени места в България - средно над 1 път и половина. Това сочат и данните на сайта на екоагенцията (ИАОС), която публикува осреднените стойности за денонощието и в момента има данни за 29 ноември (от 0 до 24 часа). Пикът на смога снощи обаче е бил около и след 24 часа, което предполага, че именно най-високите нива на замърсявания все още не са отчетени в данните на екоагенцията.


Най-тежък и опасен за здравето е бил смогът в района на "Хиподрума" след полунощ и в квартал "Младост" в 21-22 часа на 29 ноември - 350 µg/m3. Допустимата норма на замърсяване за 24 часа е 50 µg/m3 и дори и да не може да се каже директно, че превишението е над 7 пъти, е сигурно, че излагането на подобни нива на замърсяване с ФПЧ е особено опасно. В района на "Надежда" запрашаването е скочило на 300 µg/m3, като пикът също е бил след полунощ и високите нива тук са се задържали и през нощта. В "Павлово" измерените количества прах към 20 ч. снощи са 250 µg/m3.
Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени именно в София - над 2 пъти и половина в "Надежда" (2.61) и "Хиподрума" (2.64), "Павлово" - 2.35, а в "Младост" - два пъти. В "Дружба" - 1.17.


И независимата карта на София Airsofia (на сайта http://airsofia.info) вече показва, че опасното замърсяване продължава и днес (четвъртък, 30 ноември) в целия град.


Според измерванията на екоагенцията в столицата обичайно има два пика на замърсяване с прах – сутрин от 7 до 11 ч. и вечер от 17 до 23-24 часа. Причината е интензивният трафик в тези часове, както и по-интензивното битово отопление сутрин и вечер.


Предишното сериозно замърсяване на въздуха в столицата беше съвсем скоро - преди да завали снегът в понеделник (26 ноември). Тежкият смог от миналия петък вечер се задържа плътно над София и през уикенда. Замърсяването на въздуха зависи изключително много от налягането, влажността на въздуха, от това дали има вятър. При дъжд или сняг нивата на фини прахови частици падат драстично.


Само преди седмица министър Нено Димов обяви пред журналисти, че през последните години софиянци дишат по-чист въздух, а тестовото измерване на въздуха с мобилна станция в четири различни квартала на София на 17 ноември показало, че няма превишения на допустимата норма с изключение на квартал "Бояна".


За съжаление официалните данни за замърсяването на въздуха в България не се публикуват на видими и лесно достъпни сайтове и приложения за гражданите и често хората дори не разбират, че излагат на сериозен риск здравето си - особено на децата и възрастните хора. Данни за мръсния въздух в българските градове все още няма и на новата онлайн карта, която показва в реално време качеството на въздуха в повечето европейски страни и градове и дава възможност за сравнения. От екоагенцията на България увериха пред "Дневник", че до края на ноември актуалните измервания за страната ще се виждат в реално време на европейската карта.


На 5 април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици, както и заради липсата на ефективни мерки за справяне с проблема в периода от 2007 г. до 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В Надежда причината не е само в трафика,а основно от използване на въглища и дърва.

 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Хубаво сте сложили снимка на летището, ама трябваше и на махалата до него. Вторник вечерта, видимоста там беше под 10 метра :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Весело

  "...във вторник вечер (29 срещи 30 ноември)..."
  ........................................
  Ами погледнете пак календара, може би нещо сте объркали, редакцията. Днес е четвъртък, 30 ноември.

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ситуацията си продължава:
  http://airsofia.info/

  Червена София

 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1033 Весело

  Въздухът в столицата става по-чист през последните години. Този извод направи министърът на екологията Нено Димов, като сравни данни от измерване на нива на замърсяването за две години: 2014 и 2016 г. Министърът представи резултати от измерване на въздуха в София през миналата седмица пред журналисти, но без да покаже конкретните измерени стойности от четирите места. (22.11.17)

 6. 6 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  На мен пък впечатление ми направи че точно във вторник вечерта въздухът бе кристално чист и прозрачен. Никакъв смог, никаква мъгла. През деня бе валял сняг а вечерта се проясни.
  Виж, ако става въпрос за нощта между 29-30 ноември - това е друг въпрос.

 7. 7 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Аз не мога да разбера какво трябва да стане, за да се наложат строги мерки за автомобилите и битовото отопление??? Да почнат хората да умират от рак и от инфаркт на улицата ли?! Стига с този популизъм и “помилване” на бедните като им се позволява да карат стари, замърсяващи околната среда автомобили! Защо аз с хибридния автомобил плащам в пъти по-висок данък от някой с Фиеста 91г. нашример?

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#7] от "vespasian0303":

  Ми те хората си умират. София е международен първенец в това отношение.
  Важното е, че се печелят избори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на bajgni
  bajgni
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Невярващият в глобалното затопляне блед министър май удобно ще пренебрегне тези данни при следващата приповдигната констатация, че дишаме чист въздух в София.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Мерките на СО ще включват премахване на измервателните станции или мерене на Черни връх (както правят на Копитото например). Проблема е решен и Юрданка печели още един мандат.

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Хайде, хайде, не е толкова страшно. Преди 50-60 години каменните фасади на сградите в Лондон почернявали от масовото отопление на въглища и трябвало да ги чистят честичко.
  Но това не пречи да се търсят решения. Примерно да се субсидира отоплението на пелети или газ, санирането и др.; в същото време да се забрани продажбата на въглища и сурови дърва, които са основният тежък замърсител. Щото и на студено не се седи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "xcheffo":

  Благодаря, интересна карта. Може само да завиждаме на варненци и търновци.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  То станцият на Копитото им е още по-голям проблем,щото им разбива митовете. Затова се правят, че не съществува.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Весело

  Аз нали ви казах ,че най-чистия въздух е на Сточна Гара. Я вижте какво става в Младост ,Павлово и Бояна?

 15. 15 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#12] от "choKo":

  Не бързай да завиждаш. Просто снощи падна мъгла (и безветрие) над София, а над Търново духа силно. Поради географията и беднотията си Търново е дори по-податливо на смогове от София.

  И тук ще позадуха, ще завали и София ще позеленее.

 16. 16 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 644 Весело

  Не е възможно това, по телевизора казаха, че качеството на въздуха се подобрява.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 17. 17 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Снощи към 12 и нещо въздухът навън миришеше на сажди и горено.

  Every cradle is a grave.
 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "над 7 пъти (350 µg/m3 при допустими 50µg/m3). В райна на "Надежда" замърсявнето с прах е скочило 6 пъти над нормата (300 µg/m3) като пикът е също е бил след полунощ и високите нива тук са се задържали и през нощта. В "Павлово" - превишението към 20 ч. снощи е било 5 пъти (250 µg/m3)."
  "Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени именно в София - над 2 пъти и половина в "Надежда" (2.61µg/m3) и "Хиподрума" (2.64µg/m3), "Павлово" - 2.35 µg/m3, а в "Младост" - два пъти. В "Дружба" - 1.17 µg/m3."

  Редакторите пак са били замаяни, от фините прахови частици вероятно.
  Как от 250-350 мг/м3 в първия абзац стана от 1,17 до 2,61 мгм3 във втория ., пък има и превишение на нормата, която е 50 мг/м3. Не ги мързи да търсят и преписват гръцко-латински символи, мю-та, джи-та /това не е ли милиграм/ , ама после да осмислят написаното от тях самите явно много ги мързи. Или пък толкова си могат.

 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 471 Весело

  "Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени именно в София - над 2 пъти и половина в "Надежда" (2.61µg/m3) и "Хиподрума" (2.64µg/m3), "Павлово" - 2.35 µg/m3, а в "Младост" - два пъти. В "Дружба" - 1.17 µg/m3."

  Хахахааха, тия числа представляват превишаването в пъти на праговата стойност от 50 µg/m3, не стойността. Безполезни сте.

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  Това снимка на софийското летище ли е или на летището в Бали?

 21. 21 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Това е провокация на "Спаси София"!
  Един човек в светлоорразителна жилетка гореше гуми до измервателната станция и насочваше дима към нея.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Любопитно

  ПРОТЕСТ???!!!
  Ами много добре ще се получи на г-да министрите от ЕС...точно януари и февр...ще лапат кюдтета-оригинал с частици за вкус на пушено месо.Около НДК смърди на кюмюр и непрани гащи та се нетрае след 10 вечер.Но да видим г-н Еко-ов министър какво ще им обясни на тези несвикнали с коптори хора.
  М/у другото ако протеста е след Януари ,тези хора могат да се включат ,защото и те ще са потърпевши за половин година а може и последствията да са за цял живот!!
  ЗЩО ЛИ ЕМА-комисията не пожела СОФИЯ???Може би не им се искало да се консервират като оппушени наденички и да запазят вечна младост а да пробват да си пробутат "скапаните" лекарства -май за това!!

 24. 24 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Късно!

  Правителството вече отчете мерки за подобряване на качеството на въздуха.
  https://trud.bg/ %D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE/

 25. 25 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 415 Неутрално

  -10 градуса сутринта и вечерта резултатът е налице

 26. 26 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Това снимка на софийското летище ли е или на летището в Бали?
  —цитат от коментар 20 на Fiji


  Това е летището което ще приема 5 звездни гости на Ангелакова .Тя и българите вече се договориха със Саудитска Арабия...за лукс инвестиране
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/11/30/3088035_sauditska_arabiia_iska_da_investira_v_petzvezdni/?ref=id&_ga=2.14708597.270250252.1511964111-67351817.1508332292
  ЩЕ продаваме въздух с 5/пет / пъти повече звезди от където и да било!!!

 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Абе някой да ме светне защо Дневник нон-стоп надуват гайдата с тоя мръсен въздух - всяка втора новина е за въздуха. Някакъв грант ли усвояват по тая еко линия, кво ли? Мерси.
  —цитат от коментар 22 на Момчил Костов


  Може пък и да им се налага да дишат този въздух??
  Знае ли човек?? Парите да много нещо на как се дишат ????-това е енигма .

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1775 Весело

  До коментар [#12] от "choKo":

  И защо завиждаш на варненци? Затова, че им е спряна измервателната станция "поради предстоящо преместване" и в сайта са стари данни?
  "...РИОСВ Варна: Спряна е АИС ул. Батак - Варна поради предстоящо преместване....":
  http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 29. 29 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Така ще е, докато софиянци бухат дърва и въглища в печките. Наскоро гледах някакво филмче за Аляска. Та ми направи силно впечатление, че продаваха кубик дърва за 300 долара. Повтарям - 300 долара! В Аляска!

  А тук за 300 долара цяла зима ще бухаш дърва и ще сипеш ФПЧ из китното Софийско поле.

 30. 30 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Печките, печките. С парите за саниране можеше да се направи програма за отопление с климатици. Дайте на хората финансиране да заменят печките с климатици и вижте ефекта.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мерките са прости, но са крайно непопулярни. Който ги въведе вероятно ще падне от власт. Параграф 22.

 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Голяма работа. Важното е да се поддържа системата така, че плебсът да мре по-бързо и да се изнася по-бързо от държавата. Явно родните политикани и техните диригенти на местна почва и в чужбина имат други планове за територията на страната ни. Но в даден момент идва и Възмездието - то е неизбежно.

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Аз не мога да разбера какво трябва да стане, за да се наложат строги мерки за автомобилите и битовото отопление??? Да почнат хората да умират от рак и от инфаркт на улицата ли?! Стига с този популизъм и “помилване” на бедните като им се позволява да карат стари, замърсяващи околната среда автомобили! Защо аз с хибридния автомобил плащам в пъти по-висок данък от някой с Фиеста 91г. нашример?
  —цитат от коментар 7 на vespasian0303


  Какви по-точно са тези автомобили посред нощ?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Протестъри клатят Данчето - по цял ден нарочно бухат кюмюр в печките и карат скапани дизели!

 35. 35 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 217 Весело

  Бате Путин дай ми газ, за да си топля своя г*з, че зимъска много обГъзявам с кюмюра.

 36. 36 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 493 Весело

  бе, пак аз ше плащам нещо ми мирише, при положение че платих оня ден 350 лева за регенерация на ДПФа на рено 2010, докато бай мангал гори тонове кабели у кюмбето......

  ше пристигне с колулото некой елджибитикю по велоалеята на раковска при -10 и ше ми дигне данъка на колата за да има за помощи за дрЪва....

  така ги виждам нещата

  Ти за мен си Мики Маус!
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Пак ли печките 😁
  Явно горят целогодишно..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#30] от "taratanki":

  Там е работата, че санирането е по-добро от климатиците. Освен че се пести много енергия (дограма + изолация), подновява се и фасадата на сградата.
  Климатиците напротив - развалят фасадата на сградата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 39. 39 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ватник":

  Абсолютно. Не миришеше на дизел или каквото и да било, миришеше си на дърва и въглища.

 40. 40 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Отоплението зимата трови въздуха най-много. Имам едно приятелче в Суходол, питам го с какво се отопляват, вика: "... ми на въглища, дърва и БИТОВИ ОТПАДЪЦИ"! По фрапиращото е, че не видя нищо нередно, като го питах не мисли ли, че прекалено цапа и боклука като си гори. Беднотията вървяща ръка за ръка с простотия и няма излизане от този порочен кръг.

 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#40] от "crusible":

  Е ти к'во искаш, естествено че ще гори и битовите отпадъци, да няма да ги хвърля я. Брошурата на Кауфланд знаеш ли как хубаво разпалва печката. ;)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Щом пикът е бил след полунощ работата е ясна. Пак са горили гадостите от завода за боклуци.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Що бе, нали мерките са за добро, и ако се направят хората ще ги оценят?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#39] от "smotlixx":


  Е щом нечий нос е официален датчик...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Най-тежък и опасен за здравето е бил смогът в района на "Хиподрума" след полунощ и в квартал "Младост" в 21-22 часа на 29 ноември - 350 µg/m3. " -- в Делхи в момента е 223 http://aqicn.org/city/delhi/ а в Пекин е 102 http://aqicn.org/city/beijing/

 46. 46 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В София процентът домакинства с отопление на твърдо гориво е може би най-ниският в страната. Не мога да разбера защо никой отговорен няма топките да назове истинския замърсител.
  Автомобилите, и в частност дизеляците, които напоследък са асобено актуални сред селско-градската прослойката, предвид "икономията" която реализират.
  Вече 75% от трафика е дизелов.
  Не знам този измислен министър на екологията Нено Димов, какви поплистки глупости плещи, но от дете живея в София и никога не е било така трудно да се диша през зимата, дори и в годините когато Кремиковци работеше. Тогава вероятно и процентът отопляващи се на твърдо гориво е бил по-висок. Но за сметка на това имаша десетократно по-малко автомобили, а дизели бяха само Икарусите на градския транспорт.
  Единствената ми надежда е, че собствениците на дизеляци ще изчезнат по естествен път, защото в крайна сметка те поемат най-много отровните си емисии през вентилацията на купето, особено при спиране, или когато вятърът смени посоката си и започне да духа откъм ауспуха на колата. По-амортизираните дизели миришат по-лошо отвътре отколкото отвън.

 47. 47 Профил на hgv31541943
  hgv31541943
  Рейтинг: 8 Гневно

  Благодарим за статията, необходимо е всеки ден да се говори за проблема, тъй като той и без това упорито се пренебрегва.
  Но КАК МОЖЕ ДА НЕ СПОМЕНЕТЕ КРАСНА ПОЛЯНА, Западен парк, Разсадника и всички други квартали около гетата - ТАМ ВСЕКИ ДЕН ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е МЕЖДУ 800 И 1200
  Снощи беше 1243 при норма 40-50!!
  Или и на вас е наредено да не се споменава, тъй като тук се засяга темата с ромските гета наоколо, хлъзгаво и неудобно?
  Ако другите коментират паленето на дърва, аз искам да коментирам ПАЛЕНЕТО НА ПЛАСТМАСИ, БОКЛУЦИ, ДРЕХИ, ГУМИ- всичко от купищата в гетото.
  Кой ги санкционира?

 48. 48 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нека продължава преселението в София, после въздуха и кметицата виновни! Използвайте канчетата хора!

 49. 49 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 707 Весело

  „Опасно мръсен въздух са дишали столичани снощи “
  Е айде пак глезотии. Хората да са благодарни, че баце им е разрешил да дишат...

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#29] от "morf":

  "ми направи силно впечатление, че продаваха кубик дърва за 300 долара. Повтарям - 300 долара! В Аляска!"

  Излъгали са те.
  Дървата ги продават на кордове : "4 feet high x 4 feet wide x 8 feet long. A cord of wood occupies a volume equivalent to: 128 cubic feet (3.62 m3)."
  http://bit.ly/2nhCh3i

  Цените верно са към 300 $ - http://valleyfirewoodak.net/ , дето като се разделят на 3,6 и стават 80 $ за кубик

 51. 51 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  милиграми, микрограми, глупости на търкалета.
  Проблемът се решава напълно с 3х100.
  Грама разбира се.

 52. 52 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Весело

  Глупости пак платени статии! От общината казаха че всичко е в нормата и спокойно може да поемем дълбоко въздух от 17ч. до 12ч всяка вечер даже препоръчват и да тичаме и спортуваме на открито! Аз на кого да вярвам на няколко платени журналистчета или на крадливите псета от СО който предоставят данните с ден закъснения докато ги нагласят за пред ЕС! В СО се влиза с АК-47 и се почва от стая в стая та следващите който отидат там на работа да си знаят какво им се е случило на крадливите комунета преди тях!

 53. 53 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Гневно

  До коментар [#47] от "hgv31541943":

  Защото сме социалисти и политкоректни.. сега как да кажем на избирателите си(ГРОБ) че вече не са желани от хората който им плащат социалните помощи и трябва да се изнесат от незаконно построените си съборетини който никнат като гъби ако гледате в стреетвюто какво става във Факулетета на пример!

 54. 54 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Гневно

  После как нямало да има геноцид ами ще има, ако не ние ТЕ... расизъм ли стой и гледай патрони дайте само!

 55. 55 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В София процентът домакинства с отопление на твърдо гориво е може би най-ниският в страната.
  —цитат от коментар 46 на subsonic

  А дали като абсолютна стойност не е от най-големите?

 56. 56 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Друг . да си навре магистралите в дебелия задник, нека спешно да се газифицират големите градове,да отпадне използването на твърдо гориво, В Европа освен служители от общината и полицайте слеят закачесвото на горивата по цвета на пушека имат еталони за сравнение, но нашите полицаи мислят как да стачуват, да крадът ина последно място да свършат за 2 лв. работа.

 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Избиха децата ей! Димов, Фандъкова - излезте и поемете отговорност за политическите ви решения - управлявате София над 10 години!

 58. 58 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Гневно

  До коментар [#46] от "subsonic":

  Този е трол, на СО да се внушава проблема е в автомобилите не в горенето на всякакви боклуци от сульо и пильо и бай мангал в гетото който е най-виновен!

 59. 59 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Весело

  Корнелия Нинова бе забелязана да гори гуми около измервателните станции, а Иван Костов бе засечен да управлява 25-годишен дизеляк без катализатор из София.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 60. 60 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#29] от "morf":"ми направи силно впечатление, че продаваха кубик дърва за 300 долара. Повтарям - 300 долара! В Аляска!"Излъгали са те.Дървата ги продават на кордове : "4 feet high x 4 feet wide x 8 feet long. A cord of wood occupies a volume equivalent to: 128 cubic feet (3.62 m3)."http://bit.ly/2nhCh3i Цените верно са към 300 $ - http://valleyfirewoodak.net/ , дето като се разделят на 3,6 и стават 80 $ за кубик
  —цитат от коментар 50 на dosetliv


  Възможно е, филмчето беше по NG или Discovery, дублирано и не знам какво са говорили в оригинал, но имайки предвид канала, предположих, че е вярно. Преводът беше такъв - 300 долара за кубик. В щат покрит над 50% с гори и 10 пъти по-малко население от България. Горите в България са около 30%, с тенденция за намаляване, а кубик дърва колко е? 70-80 лв.? Та исках да кажа, че горенето на дърва, въглища и всякакви останали боклуци е най-евтиния вариант в България, за разлика от цивилизования свят. Докато подобно отопление не бъде ограничено, забравете за чист въздух през зимата.

 61. 61 Профил на hgv31541943
  hgv31541943
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "narodaeverekciq":

  Заповядайте на гости в Красна поляна да "подишаме" заедно! Която си изберете: част1, част 2, част 3- ще ви посрещнат "топло" навсякъде. На плътно затворени прозорци.
  Изобщо нямате представа за какво говорите! София не е Манастирски ливади и подобни
  Не забравяйте да доведете и детето си, спокойно, имаме от всички сиропи за кашлица

 62. 62 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Весело

  До коментар [#59] от "Хриси":

  Оооохх леле ще падна от смях просто нз кой ги измисля тези коментари Велики са!... само заради това влизам да чета новини, заради коментарите!

 63. 63 Профил на hgv31541943
  hgv31541943
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "narodaeverekciq":

  Извинявам се, не беше за вас коментара ми да заповядате в Красна поляна! Виждам,че сте наясно обгазяването там откъде идва и защо не се говори за него

 64. 64 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#61] от "hgv31541943":

  Е коментара ми беше саркастичен, ако не си разбрала! Аз живея от другата страна в Овà купел и много добре знам на какво мирише като се прибирам от работа... а стойностите на въздуха ги следя по всяко време... т.е винаги в лилаво.. около нашите квартали. Благодаря ти СО благодаря Тиква благодаря ГРОБ!

 65. 65 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Връщам се по Тетевен и съм ти ибал и софиите. Идвай пъам тук.

 66. 66 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Когато,цената за отопление на газ и парно стане адекватна на доходите на българина,нещата ще се решат.Всичко друго са алабализми.Докато получаваме най-скъпият газ в ЕС,от Русия навсякъде в България зимата ще мирише на неизгоряло твърдо гориво.Демек на смрад.

  Ръй! Ръй!
 67. 67 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Връщам се по Тетевен и съм ти ибал и софиите. Идвай пъам тук.
  —цитат от коментар 65 на Юмрукчал


  Най-красивата част от България !!!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#58] от "narodaeverekciq":

  Всъщност, проблемът е основно в транспорта. Зимата има значителен дял и отоплението, но транспортът си остава основен замърсител целогодишно. И това е следствие от целенасочена политика на СО и кмета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Беднотия и съсипана Топлофикация. При наличие на нормална услуга по централно отопление, никой няма да се занимава с кюмбета. Ама пуста алчност!

 70. 70 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Тъй като гледам, най-мръсно е в централните и южните райони. Значи хората плащат скъпо, за да дишат мръсен въздух.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 71. 71 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#29] от "morf":

  "Кубик" дърва - демек един кубически метър. Метър!

  Значи, първото, или може би второто нещо, което ще ти направи впечатление за Щатите, ако отидеш, е, че няма такова животно като "метър". Ни кубически, ни квадратен. Няма и целзий, ама това е отделен въпрос. Значи какъвто и "документален" филм да си гледал, ако са говорили за "кубици", значи или преводачът е тъпо парче, или "документалният филм" не струва пет пари.

  Дървата в Щаите се продават на ей такова живонто - https://en.wikipedia.org/wiki/Cord_ (unit)

 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Да беше само снощи...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#69] от "truly":

  Силно се съмнявам тези с кюмбетата някога да са били къмтоплофикация или да могат да бъдат. Това е изначално сбъркана услуга.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#7] от "vespasian0303":

  Те са почнали. Това трови едни по-бързо, други по-бавно. Но трови със сигурност. И целият ни стремеж да се храним здравословно, да не пушим, да спортуваме (всеки прави нещо, може и друго) е без значение като дишаме това. А за децата просто ми е страшно жал. как може да няма политическа воля да оправят нещата? Ми това е по-важно от всякакви магистрали и жп линии.

 75. 75 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Аз не мога да разбера какво трябва да стане, за да се наложат строги мерки за автомобилите и битовото отопление??? Да почнат хората да умират от рак и от инфаркт на улицата ли?! Стига с този популизъм и “помилване” на бедните като им се позволява да карат стари, замърсяващи околната среда автомобили! Защо аз с хибридния автомобил плащам в пъти по-висок данък от някой с Фиеста 91г. нашример?
  —цитат от коментар 7 на vespasian0303


  Питам се абсолютно същото. Проблемът е, че не е само заради автомобилите. Ами тези, които горят каквото им падне (дрехи, кабели, гуми)?! Тях какво, ще ги оставят да умрат от студ зимата ли? И на мен не ми допадат, да не кажа, че попринцип изпитвам презрение към тях, но в крайна сметка и те са човешки същества.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  На останалите поданици ще ни кажат ли , какво дишаме.

 77. 77 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Добре де, а в Младост защо!? Сериозно питам. Там печки няма, гетото е долу в Дружба. Как точно това се превръща в едно от най-мръсните места в града.

 78. 78 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Със СТАБИЛНОСТ не става,трябва реформи,от ГЕРБ реформи не сме видяли да правят,освен метрото,което да помогне не съм видял да дойде министър и да каже всички стари коли,айде в коша за боклук,не съм видял на хората които се отпляват на въглища все още защото са бедни,защото правителството ни е такова да има някаква промяна.

 79. 79 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Нали за това е на влас бре,да промени живота на хората,да не би да е на влас за да отглежда партийка.

 80. 80 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Пловдив целия свети в червено.

 81. 81 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  "Най-тежък и опасен за здравето е бил смогът в района на "Хиподрума" след полунощ и в квартал "Младост" в 21-22 часа на 29 ноември - 350 µg/m3. " -- в Делхи в момента е 223 http://aqicn.org/city/delhi/ а в Пекин е 102 http://aqicn.org/city/beijing/
  —цитат от коментар 45 на patilanskomeze


  Малко ме съмнява да е било в Хиподрума. Най-зле изглежда положението в кварталите около Факултета - Красна поляна, разсадника и някои части на Овча Купел! Вечер в Красна поляна е не просто мъгла, там не може да се диша от ПУШЕК?!?

 82. 82 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Опасно мръсен въздух са дишали столичани снощи?!

  Диша ли са защото все още могат да дишат?!!!
  До коментар [#57] от "dun":
  Избиха децата ни ей! Димов, Фандъкова - излезте и поемете отговорност ...

  Каква отговорност, какви 5 лв. - тук си карат на автопилот?!!! Така са обучени - кадри дето ще ни вкарат в ГРОБ!!!!

 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 468 Разстроено

  Моля, само да не се забравя колко качествен е живота в София.

  Да не си помисли някой, че е кофти да се живее в София?:)

  Това нали се сещате, че с 4-5 хил. лева на месец в София се живее в пъти по-добре отколкото в европейските градове...

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#58] от "narodaeverekciq":Всъщност, проблемът е основно в транспорта. Зимата има значителен дял и отоплението, но транспортът си остава основен замърсител целогодишно. И това е следствие от целенасочена политика на СО и кмета.
  —цитат от коментар 68 на Darth Plagueis


  Напротив, точно поради отоплението на твърдо гориво си е. Иначе как си обяснявате, че се получава точно вечер след 22 часа?!

 85. 85 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#55] от "smotlixx":

  В София процентът домакинства с отопление на твърдо гориво е може би най-ниският в страната.
  —цитат от коментар 46 на subsonic
  А дали като абсолютна стойност не е от най-големите?
  —цитат от коментар 55 на smotlixx


  Мамин гербав такъв, Може в София да има най-много на брой пушещи комини на печки, ама София е голяма. Айде на бас, че в Своге, Ябланица или Широка лъка има много повече комини на печки на единица територия, отколкото в София. Нарочно подбирам планински места , където дворовете са малки , сградите са сравнително на гъсто и зимите са студени, не става само с климатици. И що тогава там няма такива проблеми с въздуха? Ами няма толкова пушещи дизелови ауспуси на единица площ. Дори и да има дизелови коли, те основно се движат, докато в София в пиков час основно бълват финни прахови частици на задръстванията по светофарите.

 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Нищо ново за софиянци!Лошото е ,че никой от високите държавни нива не иска да признае колко е тежка ситуацията с мръсния въздух в София/да не говорим за някакви реални мерки за подобряване на ситуацията/!

 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":


  До коментар [#2] от "schwimmwagen":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А Фандъкова/държавата/нищо не знае и се прави ,че няма нищо толкова страшно!

 88. 88 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#58] от "narodaeverekciq":

  А на 22 септември, от какво бяха превишени нормите ФПЧ господин трол?

  И тогава ли от отоплението на твърдо гориво?

  Винаги когато се образува мъгла, неудобната истина лъсва. Особено в началото и края на лятото, когато няма горящи печки.

  Процента мангали, които горят дърва и битови отпадъци е нищожен в сравнение с процента душевни мангали, които карат на нафта.

  Нафтата за кораби и трактори! Колите на бензин, газ или ток!

 89. 89 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Така ще е цяла зима

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 90. 90 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  И без изригнал вулкан си имаме проблем със замърсяването на въздуха.
  София през последните дни изглежда като че ли се намира в подножието на Агунг.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 91. 91 Профил на Tzu
  Tzu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това не е ли опит за масово убийство?

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#85] от "tam17540965":

  "И що тогава там няма такива проблеми с въздуха? "
  Планинските места не са котловина и няма инверсия на въздуха. Сиреч, прахът о копитата на екоталбибаните по Витоша не им се свлича през нощта у домовете.

  "Ами няма толкова пушещи дизелови ауспуси на единица площ." Няма как да се ползва екологично гориво (биедизел -сбирщина от растителни мазнини) и да няма пушек. Запали си една свещ у дома и гледай какво е случва на тавана (сига таванът ти да е бял, де).
  И да отбележа, че "пушещите на единица площ" са далеч по-малко от подобните в Атина, Берлин или Мюнхен. Но тук се полагат огромни усилия за пешеохлювите затова автомобилите стоят в задръствания ....да провеждат здравната реформа ефективно.
  А също,че концентрацията на ФПЧ е далеч повече в една каменна кариера (без печки, без дизеляци, без горене на гуми, дории без пръдльовци). Докато върви стратегията на "уплътняване на жилищните квартали", съпътствана с непрекъснато строителство, ще има ФПК. Както и "енерийната ефективност", провеждана с ефтини и ронещи се материали.
  Прах винаги ще има, еле когато духне вятър. Но когато парковете и градинките са застроени, прахът ще се вихри като пясъчна буря в Сахара.

 93. 93 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 374 Гневно

  Използват въглища и дърва да се топлят по Бояна, Драгалевци и Симеоново. Там не мозеш зимата прозореца да си отвориш. Отишли да живеят на чист въздух, а замърсяват. Олигофрени. Използвайте газ или електричество. До кога ще ни тровите?

 94. 94 Профил на therealhahaha
  therealhahaha
  Рейтинг: 374 Гневно

  До коментар [#88] от "subsonic":

  За колите съм съгласен но ти ходил ли си по Бояна, Драгалевци и Симоново през зимата да видиш каква смрад е и какъв е въздуха.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  http://airsofia.info/
  Ако се вярва на тази карта, в момента 22.27. часа, въздухът в Младост е добър с ФПЧ 20 µg/m³, за разлика от този в центъра.
  Кварталите с най- лош въздух са Овчà Купел с 250 µg/m³, Враждебна с 217 µg/m³, Лозен с 202 µg/m³, Орландовци 499µg/m³ , Волуяк 588!!µg/m³
  Хайде някой да ми каже какво интензивно движение с дизелово гориво има в момента във Волуяк, та въздухът му да е толкова мръсен.
  За сметка на това горепосочените квартали не са топлофицирани, което води до съответните резултати.
  За сметка натова Цариградско шосе при БАН (за Орлов мост няма резултати) е със стойности 42µg/m³, а на Седми километър - 26µg/m³. Смолян е с 25µg/m³, което го изравнява с Цариградско шосе в по-читите му части.
  Мисля че резултатите говорят сами за себе си.
  Не че дизеловите печки не цапат, но кюмюрът е в пъти по мръсен.
  Апропо, китното немско градче Wenden в момента е с резултат 396 µg/m³, а в един от кварталите на Мюнстер има 1003 µg/m³.
  Така че не сме чак най-мръсните, поне в момента.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 97. 97 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#88] от "subsonic":
  А на 22 септември, от какво бяха превишени нормите ФПЧ господин трол?
  И тогава ли от отоплението на твърдо гориво?
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  http://btvnovinite.bg/video/video/vremeto/vremeto-centralna-emisija-22-09-2017-godina.html

  Ето ти отговора на въпроса. Рязко застудяване с температури от 8 до 13 градуса и съответно първо палене на печките за сезона.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 98. 98 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#65] от "Юмрукчал":

  Красива природа, чист въздух. И хората са по-сърдечни.

  BohrMottelson
 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#50] от "dosetliv":

  80 долара за кубик са към 140 лева за кубичен метър или 70 лв за малкия кубик, повсеместно в употреба в складовете за дърва /80 см х 80 см х 80 см/ - т.е. цената е колкото в София. При американски доходи.
  Е, как няма да се греят бедните софиятци с битови отпадъци, парцали и пластмасови бутилки!

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#60] от "morf":

  300 долара за 3,62 куб м = 83 долара или към 145 лева за кубически метър.
  В София цените са 70-80 лв за кубик, ама кубикът е 80х80х80 см = 0,512 куб м - т.е. 137-156 лв за куб. м. Спрямо доходите отоплението в София е много по-скъпо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK