"Зелените" настояват пред президента за адекватна реакция при всяка по-висока радиация в България

"Зелените" настояват пред президента за адекватна реакция при всяка по-висока радиация в България

© Анелия НиколоваБългарските институции да оповестяват своевременно и адекватно всяка по-висока поява на радиоактивни елементи над територията на страната. За това настояват от партия "Зелените" в свое отворено писмо до държавния глава Румен Радев. Мотивът им е, че само така българските граждани могат да предприемат мерки за защита на здравето и живота си.


"Зелените" искат държавният глава да излезе с позиция и план за бързо действие в случаи на радиация на българска територия. Това съобщават от партията в отворено писмо до държавния глава във връзка със случая на преминал радиационен облак над цяла Европа, който беше засечен от европейски агенции и едва след това Русия призна за инцидента.


Природозащитниците предлагат държавния глава да включи извънредно темата за радиацията за следващото заседание на консултативния съвет към президентството. Както и да приеме становище за най-добрите практики за измерване, оповестяване и реакция при повишени нива на радиоактивност в околната среда.
"Мониторингът на радиоактивни изотопи в околната среда и своевременното и адекватно информиране на българските граждани при наличие на радиационно замърсяване следва да бъде от първостепенно значение за гарантиране на националната сигурност и общественото здраве", подчертават еколозите в писмото.


Те изразяват силна тревога от реакциите на българските институции в конкретния случай от миналия месец и поставят под съмнение готовността им да осигурят безопасност на всички нас като граждани. "Информация по изключително чувствителната тема за радиоактивната обстановка и наличие на рутений 106 на територията на Република България – е поднесена със закъснение и по не много професионален начин. Смятаме, че това е тема, която трябва да се разгледа от Консултативния съвет за национална сигурност."


В края на септември в Източна Европа, в неуточнен засега обект, вероятно в Южен Урал, възниква радиационна авария. По данни на френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) 1 и Nuclear Transparency Watch 2 в атмосферата са попаднали между 100 и 300 терабекерела от радиоактивния изотоп рутений 106. Този радионуклид е с изкуствен произход и се получава при реакцията на делене на тежките ядра. Евентуалното попадане на частици от него в човешкото тяло може да има трайни негативни последствия.


Измерените активности на въздуха над България и страните от ЕС са под допустимите норми, но са много над нормалните нива. Първото оповестяване за наличието на този изотоп във въздуха е на 3 октомври от страни в Западна Европа. Едва на 6 октомври Агенцията за ядрено регулиране оповести (само) на сайта си за наличието на рутений 106 във въздуха, включително над България 3. Това е и единственото съобщение, тъй като никоя друга държавна институция не е направила това. В резултат, мнозинството български граждани научиха за преминаването на тези емисии над страната ни едва в средата на ноември, след като информацията бе разпространена от големите обществени медии", припомнят от "Зелените".


Няма информация дали българските институции са предприели допълнителни мерки за измерване активността на рутений 106 във въздуха. За сравнение – още на 3 октомври IRSN е мобилизирал всички възможни технически средства и персонал за допълнителни измервания и анализи. Последният доклад на IRSN от 9 октомври, както и изтекли дни по-късно документи от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) 4 показват много притеснителни данни.


"Зелените" обясняват, че високи нива от рутений 106 са измерени още на 2 октомври, или 4 дни преди оповестяването в сайта на агенцията От същия документ става ясно, че на 30 септември в станция Бекет, Румъния (в близост до Козлодуй), резултатите са значително по-високи, отколкото са отчетени в Козлодуй. Измерванията от Букурещ, Черна вода и Крайова, също от 30 септември, показват най-високите за Европа нива на рутений 106.


Като се базират на тези данни, "Зелените" предполагат, че радиоактивните въздушни маси, идвайки от изток-североизток, са преминали над долното течение на река Дунав и следователно с най-големи концентрации на рутений 106 над Южна Румъния и Северна България, при това седмица преди тази информация да бъде оповестена на сайта на Агенцията за ядрено регулиране. Те поставят въпроса защо МААЕ показва само данни от Козлодуй въпреки наличието на многото станции от българската мониторингова мрежа.


Много притеснителен е фактът, че агенцията досега не е информирала българските граждани за степента на опасност на аварията, за която IRSN твърди, че е от пета степен по международната скала INES.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  "Адекватната реакция" според тях вероятно трябва да е отклоняване на въздушните маси, колко му е...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Това работа на президента ли е.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Нищо ново. Герб, по пример на предшествениците им от БКП скриха информация за радиационно замърсяване.
  Добре, че тоя път не беше в машаба на Чернобил.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  що не вземат накрая да я прочетат тази КРБ . ама че нескопосани атаки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  Това,разбира се сапълни глупости!Още след регистрацията на радиацията,се появи информация по нашите медии.Станал си като кмета-каквото и да е в статията,все ГЕРБ споменаваш.Аз само съм изненадан защо се споменават само Зелените,а деугите 4файтона партийки не са се присъединили към тях.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Това работа на президента ли е.
  —цитат от коментар 2 на Роси

  Не е, ама Баце зелените не ги бръсне за джанки изобщо и за това се оплакват на президента!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Това писмо повече отива да го пратят и до изпълнителната власт.

 8. 8 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 238 Неутрално

  "Зелените" искат държавният глава да излезе с позиция и план за бързо действие в случаи на радиация на българска територия.
  ===========================================================================

  Това не е ли работа на изпълнителната власт? На нейно разположение са министерство на екологията, дирекции, експерти в тези дирекции, лаборатории и институти. Защо президентът трябва да излиза с планове за действия по тези въпроси?

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2029 Гневно

  Радияцията засечена през септември ,другари не е от неизвестен източник а от завод "Маяк" в Расия!!!!Колхозниците отричаха да знаят но накрая признаха....с 2 месеца закъснение.А да ви кажа и нашият резидент ще каже че сега е научил....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Правилно настояват зелените - Русия скри за скорошната авария от всички,нашите може би не са знаели,т.е. върви се по стъпките на Чернобил.А докога ще пием оловна вода?///

 11. 11 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много тенденциозно напудрена тази статийка. Да, радиацията е била няколко пъти над ежедневното, но стотици пъти под допустимото (опасното). А източникът е бил много добре локализиран при ватниците, а в новините по повечето канали и радиа казаха още същия дена след като беше засечено от франсетата, както и обявиха и данните от нашите станции. Но кой ли ти гледа Новините. Дефакто половината неща писани тук са пълна лъжа. Не виждам причина да се гърми от правителството за неща напълно в нормите за безопасност! Освен да се всява паника и да се вдига пушилка, друго не може да се постигне с тази инициатива.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2551 Весело

  Не можете да искате това от президента, защото времето няма да му стигне да реагира. Представете си, че наистина се появи радиация. Докато получи инструкции от Кремъл и тя виж отминала. Дори и Нинова не може да сколаса навреме.

  подпис
 13. 13 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#5] от "yanne":
  Благодаря за интереса!
  Решихме този път да реагираме сами. Все пак всяка партия сама си решава какво и по кой въпрос да прави. Радвам се, че следите изявите ни.

  Никола Йорданов
 14. 14 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#8] от "agile":

  Нейна работа - на изпълнителната власт е - но точно те не реагираха правилно. Затова се обръщаме към президента. Искаме информация и по ЗДОИ, ще пишем и до МС и НС.
  Иначе Президентството също е изпълнителна власт (а не законодателна или съдебна) :-) и имаме конкретно искане - разглеждане на въпроса на КСНС.

  Никола Йорданов
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Весело

  "Не е, ама Баце зелените не ги бръсне за джанки изобщо и за това се оплакват на президента!"
  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Видно от клекналата снимка Зелените "ги бръсне" Станишев. Би трябвало да се оплачат на него и заместничката му. Освен това техните думи се чуват силно при Радев.
  :)

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Институцията, която отговаря за радиационния фон се нарича "Агенция за ядрено регулиране".
  На техния сайт информация се появи в момента, в който беше засечен радиоактивния облак.
  НИКОЙ НИЩО НЕ Е КРИЛ!
  Вижте новината и от коя дата е:
  http://www.bnra.bg/bg/news/20171006

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7068 Неутрално

  Ами правилна позиция, трябва да ни уведомяват навреме и всички, а не тихомълком властимащите да се спотайват.

 18. 18 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Заглавието е супер "при всяка по-висока радиация", на другарката с лУбоФ... Алооуу, върнете ми АйКю - ту ту...

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#5] от "yanne":

  Разбира се,че се появи. С 4 дни закъснение,нема проблеми. След като излезе по всички чужди инфоагенции.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#16] от "Athanatos":

  Разбира се. Замърсяването е от 27ми септември, а новината от 6ти октомври, но никой нищо не е крил.

  Не бе, не сте жалки. 😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Информации от типа: "Днес има завишена радиация. Не е опасно, но желаещите граждани имат пълното право да наметнат по един бял чаршаф, да пият кока кола, вместо вода и да купуват консерви с изтекъл срок на годност на промоция, без никой да им се подиграва" са много важни от психологична гледна точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK