Данните за замърсяване на въздуха в България вече са отразени в онлайн карта на Европа

Данните за замърсяване на въздуха в България вече са отразени в онлайн карта на Европа

© Надежда Чипева, КапиталДанните за състоянието на въздуха в доста от градовете на България вече са отразени в интерактивната карта за качеството на въздуха в цяла Европа. Те се подават от българската Изпълнителна агенция за околна среда и се публикуват в онлайн индекса в реално време от днес. Това съобщиха от Европейската агенция за околна среда пред "Дневник".


В момента картата показва, че в повечето региони на страната, където се следи, въздухът е чист с изключение на региона около Велико Търново и Варна, където има жълт код (умерено замърсен).


Сега всеки български гражданин ще може бързо и лесно да проверява дали има, колко е сериозно и на какво се дължи замърсяването в различни точки на страната и да ги сравнява нивата в други части в Европа. До момента местата, където се публикуват официалните измервания и превишения на допустимите нива на замърсяване на въздуха в България, са трудни за откриване и ползване от гражданите – данни в реално време има на сайта на общините и за превишените нива в цялата страна за предходното денонощие – на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.
Независимата гражданска инициатива измерва в много точки на страната нивата на замърсяване и може да се следи на http://www.airsofia.info/.


Как се ползва картата


Ползвателите на картата могат да увеличават или да потърсят конкретен град, държава или регион, за да проверят общото качество на въздуха и измерванията по основен замърсител.


Механизмът показва оценка за всяка мониторингова станция, маркирана с цветна точка на картата, съответстваща на най-лошия рейтинг, за който и да било от петте замърсителя. Индексът е придружен с отделни информационни карти за страните, които предоставят актуализирана информация за държавите - членки на Европейския съюз.


Данните за състоянието на въздуха се базират на измервания от над 2000 местни станции за мониторинг на качеството на въздуха на континента. Индексът показва ситуацията на местно ниво, основана на пет основни замърсителя, които вредят на здравето на хората и околната среда: прах, или известните като фини прахови частици (PM2.5 и PM10), приземен озон (О3), азот (NO2) и серен диоксид (SO2).


Онлайн индексът заработи в средата на ноември, но тогава липсваха актуални данни за няколко страни, сред които и България. Свързването на данните на двете агенции се извършва по проект на оперативна програма "Околна среда 2014 -2020" "Създаване на информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух (КАВ) като част от Националната система за мониторинг на КАВ в реално време".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Нм... Тази карта нещо отхвърля твърдението за най-мръсния въздух у нас...

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Ми хубаво да си сверим часовника - това замърсяване на въздуха, с което ни продънват ушите ежедневно в Дневник се оказва в пъти по-слабо от това във Франция, Белгия, Полша, Австрия. А Италия и Румъния изглежда не подават данни още.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Нм... Тази карта нещо отхвърля твърдението за най-мръсния въздух у нас...
  —цитат от коментар 1 на tie_interceptor


  Добър повод да се замисли човек долкоко медиите са достоверен източник на информация по който и да било въпрос спрямо суровата статистика.

 4. 4 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не всички са активни явно. Има няколко града с черни точки (без данни).

  I had a dream, Joe
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Язък! Провалиха усилията за последните три месеца на една извънпарламентарна партия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на Cymbaline
  Cymbaline
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези станции май предават истината, каквато я вижда Нено Димов. Коментиращите симпатизанти на настоящата власт сигурност дишат с пълни гърди от софийската свежест.

  "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
 7. 7 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Чист въздух - да, от време на време. Мръсен въздух - да, повече от безопасно нормираното време.
  Не се заблуждавайте от днешните зелени точки - и в другите страни с чести превишения на нормите за чистота на въздуха, подухва ветрец и прочиства картината.
  А като се задълбочим в подробностите по методологията, разполагането на официалните датчици, манипулациите с броя и местата на постоянните измервателни станции в София и Пловдив, криенето на почасовите данни досега и т.н. - има достатъчно основания за ниско доверие в показаното за България.

 8. 8 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Днес просто имаме късмет, че духа вятър, иначе си имаме сериозен проблем със замърсяването.
  Учудва ме обаче, колко бързо няколко красиви трола са се включили в дискусията със своите платени политически пасквили.

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Браво, колкото повече прозрачност толкова по близо до Европа.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 486 Весело

  Тези станции май предават истината, каквато я вижда Нено Димов. Коментиращите симпатизанти на настоящата власт сигурност дишат с пълни гърди от софийската свежест.
  —цитат от коментар 6 на Cymbaline


  Точно така - Нено Димов е саботирал качеството на въздуха в Бордо, Париж, Лион, Нант, Валенсия, Виго, Грац, Любляна, Краков, Варшава и Осло така, че да не бием много на очи.
  Абе кажете си направо, че данните са фейк нюз и че всяко мнение по темата трябва да минава официално одобрение от редакцията на Дневник

 11. 11 Профил на Врагът
  Врагът
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Уважаеми писатели - добра практика е преди да коментирате карта първо да я прочетете:
  1. Публикуваните на картата на България цветни кодове са за ПМ10 (частици прах 10микрона) - в другите държави цветните кодове са за други неща - например в Германия и Франция са за ПМ2.5 (частици с размери 2.5микрона)
  Проблемът в София е в ПМ2.5 - но Българските власти са решили да публикуват само данните за ПМ10 защото те изглеждат по-добре
  2. Картата е цветни кодове, които са за много разнородни параметри на замърсяването - най-бруталният пример в Барселона въобще не мерят запрашаване а нива на Азотен диоксид и Серен диоксид, но използват същите цветови кодове

  Заключение:
  Поздравления на Българските власти, че все пак бързо успяха да дадат данни за ПМ10, но по този начин предствят нещата по-добре от реалностите (пак работата е да не се изложим пред чужденците)
  Тази карта е поредната чиновническа приумица, която сравнява ябълки с карбуратори и позволява на националните бюрокрации да лъжат - недейте да и вярвате (поне докато не се унифицират измерванията зад цветните кодове).

 12. 12 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  По-добре е да я има тази услуга--да се информираме сами а не да вярваме само на институции. А щом трябваше малко паника да се нагнети за да може това нововъведение на бъде прието--така да бъде. Важното е че само имаме повече инфо.

 13. 13 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 343 Любопитно

  Колко ли интересно би било ако към данните за качеството на въздуха се добавят данни от метеостанциите за скорост и посока на вятъра, влажност на въздуха, температура и атмосферно налягане. Не че не може човек да си ги намери отделно, но би било по-лесно сравнението. Тогава може да се говори за тенденциозно замърсен въздух на определено място.

  За конспирациите дискутирани по-горе не съм компетентен да изразя мнение :)

  panem et circenses
 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Аз като гледам по картата, май не сме толкова зле на общия фон.

 15. 15 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Яко от 5 станции за София (предаващи данни само за ПМ10):
  1. парк Хиподрума
  2. парк Младост
  3. Витоша (изглежда като Копитото)

  еърбг предават данни и за ПМ10 и за ПМ2.5 и имат покритие от над 100 станции в София.

 16. 16 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Още една опорна точка на комунетата отиде на боклука...сега ще измислят нещо друго за да реват...

 17. 17 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като цяло просто днес въздухут не е мръсен http://sofia.maps.luftdaten.info/ #13/42.6839/23.3007
  На местата където тази и официалната карта съвпадат и стойностите като цветове съвпадат. Това че валя оня ден дъжд и духа вятър днес, не значи че няма проблем с въздуха в София. Проблем има и то огромен. И това го казвам без да съм комунист.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Като гледам тази тази карта в европейския сайт съм щастлив. Дишам чист софийски въздух. Излизам на балкона да изразя радостта си и шок. Дим, мъгла, пушек, миризма на изгоряло. Това стана като онзи лаф за патицата - лети като патица, издава звуци като патица, изглежда като патица, значи е патица. Но дали е патица или само ние си мислим, че е патица, това е друг въпрос.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#1] от "tie_interceptor":

  Така как ти се струва са позиционирани станциите? МОСВ може да качи няколко и на Витоша., вцентъра на София не живеят хора :)

 20. 20 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#7] от "radost.petrova":

  Мда в Пловдив станцията е в централния и гъстонаселен квартал Тракия ...

 21. 21 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#9] от "dorn":

  даже бих казал Контролира прозрачност е това !

 22. 22 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#11] от "Врагът":

  иНтересно ми е как ще дишат с пълни гърди тоя свеж въздух евробюрократите след 1 януари :)
  тази карта изглежда доста по информативна и обективна:
  http://www.airsofia.info/

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Значи да дишаме спокойно.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Неутрално

  Нм... Тази карта нещо отхвърля твърдението за най-мръсния въздух у нас...
  —цитат от коментар 1 на tie_interceptor


  Що не попиташ къде са разположени станциите отчитащи замърсеността и дали не са преместени там, където въздухът е най-чист за да не се стряска гражданството и да не се буни Европа срещу управляващите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Ако не броим тази на Копитото, другите са в населени райони.

  Вероятно в момента е чист въздухът в София, защото и airsofia.info показва ниски равнища и за двата размера частици. Освен в "бедните" квартали, разбира се...

 26. 26 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#11] от "Врагът":

  В момента се вижда, че в няколко австрийски, унгарски, словенски и полски града равнищата на РМ10 са по-високи от тези в българските градове...
  Стига нашите станции да предават верни данни...
  Ще погледам пак картите, когато се образува смогът над София.

 27. 27 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Данните за състоянието на въздуха се базират на измервания от над 2000 местни станции за мониторинг на качеството на въздуха на континента"


  Щом е така, доколко са достоверни данните от местната станция?

 28. 28 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "tie_interceptor":
  До коментар [#16] от "BGman1":
  До коментар [#2] от "lustmord":

  Към момента 11.12.2017 - 14:15 от офциалната страница http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index
  Хиподрума - Air Quality Index Very poor (due to PM2.5)
  Овча купел - Air Quality Index Poor (due to PM10)
  Надежда - Air Quality Index Poor (due to PM10)

  ОК са Копитото и езерото в Дружба.

 29. 29 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#28] от "glatzial":

  Тия дни следя картите по-често и разликите са огромни - ту е ужасно замърсен въздухът, ту е почти кристално чист...
  Чудно е, че в нашия квартал, почти всички са на парно и, въпреки това, най-мръсен е въздухът около полунощ?! 5-6 пъти в сравнение със сутринта или късния следобяд.
  Или часовникът на сайта не е точен или е на друг часови пояс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK