Шаранът за Никулден е и грижа за природата

Шаранът за Никулден е и грижа за природата

© Анастас Търпанов, WWF-България



Шаранът, с който традиционно празнуваме Никулден, е една от рибите, които можем да консумираме с чиста съвест и добро отношение към околната среда. Този вид можем да намерим лесно в кварталния магазин за риба и в големите вериги и спокойно да консумираме. Шаранът е посочен като "устойчива риба" в наръчника на WWF, който преди година беше представен и в България Рибен буквар 2.0 е малък и удобен за използване.


Електронното издание на Рибен буквар 2.0. може да се открие на уеб адрес riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може да се носи на пазар или в ресторант.


С него международната природозащитна организация WWF съветва европейските потребители при избора им на риба, така че той да е разумен и с него да не вредят на живота в океаните. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Така европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.




Важното на етикета


Зад понятието "устойчива риба" стои разумният и щадящ улов на вида - този, който не уврежда рибните запаси. Не се взима повече риба, отколкото може да се възпроизведе по естествен път.


Това зависи и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда. В едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.


Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.


Рибите, които е добре да избягваме или да консумираме по-рядко, е възможно да са от застрашен вид или от вид, подложен на огромен натиск. Другият сценарий е да е хваната с метод, който убива всичко наоколо в средата, където живее. Възможно е тя да е маломерна - малки екземпляри, които са нямали възможност да се възпроизведат.


Защо да го правим


Данните от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO): близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. По-малко от 11% от запасите се използват умерено.


"Изпразването" на океаните от риба застрашава не само биоразнообразието, но и хранителната сигурност на човечеството. Нашият избор на риба засяга три милиарда души по света, за които рибата е основно препитание, основен източник на протеин. Не можем до безкрай да изпразваме моретата от риба, без това рано или късно да се отрази на всеки от нас като потребител. Най-тежко обаче се отразява на рибарите от развиващите се страни, за които рибата е единствен източник на доходи.


За предпочитане е да посещаваме магазини, в които ясно е посочено какъв е видът на рибата, какъв е методът на улов производство и от кой район е. Напълно реално е това да е кварталният рибен магазин. Големите вериги се интересуват от темата и проучване на "WWF България" показва, че повечето такива в България наистина имат желание да предлагат все повече устойчиви продукти.


Не е установена непременна зависимост между устойчивия произход на рибата и цената. Има риби със сертификати за устойчивост на по-ниски цени от тези без.


Начин на употреба


Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете, и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход


Избягвайте видовете, означени с червен цвят в Рибен буквар 2.0.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2081 Разстроено

    У нас грижата за природата е за шарани...

  2. 2 Профил на сминдух
    сминдух
    Рейтинг: 296 Неутрално

    Я споделете каква риба и как ще я приготвите за днешния празник?
    Аз - класически шаран с домати и лимон на фурна. Само дано не попадна на миришещ на тиня.

  3. 3 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 1906 Неутрално

    А в тоя буквар пише ли коя риба с колко антибиотик е била наблъскана? И с какви смески е хранена? Защото повечето "устойчиви" ловени риби са от модерно наречените "аквакултури", където се отглеждат при условия близки до тези на бройлери.

  4. 4 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2691 Весело

    Абе от шаран до шаран има разлика от небето до земята !

    Който не е ял свободно расъл "дивак"с издължена форма , а е нагъвал угояван със смески такъв - все едно да ми сравнява диво прасе с лоясало домашно такова !!!

  5. 5 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3451 Неутрално

    "С него международната природозащитна организация WWF съветва европейските потребители при избора им на риба, така че той да е разумен и с него да не вредят на живота в океаните."

    Глупости на търкалета! За да не се вреди на живота в океаните трябва да се ограничава уловът на застрашените видове. С какво ще помогна аз на уловената вече риба в магазина ако откажа да я изям? И моля ви се да не седне някой да ми обяснява как това ще повлияе на търсенето, а оттам риболовците ще вденат да не ловят рибата дето ние не щем да ядем. Че те докато вденат бая риба трябва да изловят и изхвърлят.

  6. 6 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1474 Неутрално

    Авторът дали е на ясно, че продаваните шарани(и не само те) са отгледани в рибарници като бройлерите и нямат НИКАКВА връзка с естествената популация???

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  7. 7 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    Най-важно все пак си остава да не мирише на тиня, иначе, поне за мен никога не е бил сред най-предпочитаните видове риба.

  8. 8 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2048 Неутрално

    Пак станах жертва на пропаганда.

    Еретик
  9. 9 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 635 Неутрално

    "WWF съветва европейските потребители при избора им на риба, така че той да е разумен и с него да не вредят на живота в океаните"

    Идиотизъм в действие!
    Отиваш в магазина и там наредени риби - вече уловени и почти замразени. Е как да повлияеш, като работата вече е свършена! Повлияването става с квоти и контрол, но явно с брошурки и тъпи заглавия е по-лесно.

  10. 10 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1449 Неутрално

    Ясно че е "усточив" вид, на Запад никой не яде шаран.
    От сладководните признават само пъстървата, но тя пък е 100% гарантирано отглеждана в рибарници.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  11. 11 Профил на невалиден
    невалиден
    Рейтинг: 481 Неутрално

    До коментар [#5] от "Един препатил":

    явно не си достатъчно препатил, говориш пълни глупости

    поручик Т.
  12. 12 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 635 Весело

    ...да не седне някой да ми обяснява как това ще повлияе на търсенето, а оттам риболовците ще вденат да не ловят рибата дето ние не щем да ядем.
    —цитат от коментар 5 на Един препатил


    Не вярвате на невидимата ръка на пазара?! Това е скандално!

  13. 13 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1121 Весело

    Няма нищо по-вкусно от шаран плакия...

  14. 14 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9532 Неутрално

    И все пак дунавската риба е много вкусна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK