Европейска екоагенция: Данните за въздуха по часове са важни, дишаме го във всеки един момент

Европейска екоагенция: Данните за въздуха по часове са важни, дишаме го във всеки един момент

© Надежда Чипева, КапиталВажно е гражданите да знаят какво е замърсяването на въздуха по часове в реално време, защото това има сериозни последици за здравето на хората, особено за по-уязвимите: тези с хронични заболявания, децата и по-възрастните. Това потвърждават Световната здравна организация и Европейската агенция за опазване на околната среда в отговори на запитване на "Дневник" .


Редакцията потърси от компетентните органи мнение важно ли е хората да бъдат информирани за нивата на замърсяване в реално време и коректно ли е да бъдат публикувани – по часове, а не само за изминалото денонощие, седмица, месец, година.


Причина за запитването ни към Европейската екоагенция и Световната здравна организация е фактът, че българската изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), която измерва и събира тези почасови данни за замърсяване, за съжаление не ги публикува в реално време нито като архив за изминали години. Самият министър на екологията, обаче, се позова на почасови данни при проверка с мобилната станция, за да съобщи, че в определени часове се наблюдавало замърсяване, за чийто източник той определи битовото горене.
В същото време в Полша - другата европейска страна с толкова сериозен проблем с мръсния въздух като България - именно държавните институции публикуват тези данни и ги правят все по-лесно достъпни за гражданите, показват ги по спирки и в мобилни апликации.
"Информацията за почасовото замърсяване на въздуха в реално време е важна, тъй като това е въздухът, който гражданите дишат във всеки един момент, там където живеят, работят или пътуват," заявяват от Европейската агенция за околна среда.


Идентичен е отговорът и от Световната здравна организация: "Почасовите данни за въздуха са полезен източник на информация за текущото състояние на въздуха и за динамиката му на местно ниво. Тези данни от измервателните станциите стават все по-достъпни за гражданите.


Какво прави смогът с човешкото здраве


Последствията за здравето от мръсния въздух са свързани както с краткосрочното, така и с дългосрочното излагане на мръсен въздух.


Краткосрочното – в продължение на няколко часа или дни, може да предизвика неблагоприятни и "остри" здравословни въздействия, докато продължителното – в продължение на месеци или години – има хронични последствия за здравето.


От СЗО обясняват, че краткотрайното излагане на мръсен въздух води до обостряне на симптомите при хора със сърдечни и респираторни заболявания, ограничена активност, повишена употреба на лекарства, увеличен прием на хора в болници или спешни посещения заради сърдечно-съдови и респираторни проблеми, както и повишена смъртност.


Ниво на излагане на хората


Измерените от станциите концентрации не могат директно да се отнесат към нивото на излагане на хората на замърсителите във въздуха, подчертават изрично от СЗО. Последното зависи и от концентрацията на замърсителите в средата, в която хората се намират, както и от времето, което прекарват в тази среда. Има и редица други фактори, които също имат значение – като начин на живот; време прекарано в затворени помещения; климатични условия, как и къде са разположени източниците на замърсяване и др.


Сегашното законодателство на ЕС (Директива 2008/50/ЕО) въвежда допълнителни цели, за да намали излагането на населението на по-малките фини прахови частици (ФПЧ2.5) и така да се намалят вредните въздействия върху човешкото здраве. Такава е т. нар. "национална цел за намаляване на експозицията" - която представлява процентното намаление на средната експозиция на населението (ПСЕ) на дадена държава-членка, определено за съответната година, Целта за България за ограничаване излагането на ФПЧ2.5 от 18 μg/m3 трябва да бъде постигната през 2020 г.


Показателят за средна експозиция на населението (ПСЕ) означава средното ниво, определено на основата на измервания в градски фонови пунктове за мониторинг, разположени на цялата територия на дадена държава-членка. Той следва да се оценява като средна годишна концентрация за три последователни календарни години. (за 2015 г. например се определя като средна годишна концентрация за 2013, 2014 и 2015 г.) Съгласно законодателството същият показател за ФПЧ2.5 е трябвало да бъде постигнато до 2015г. е 20 μg/m3. ПСЕ за 2015 е 23.24 μg/m3.


СЗО също работи по генерирането на данни за излагането на хората на замърсяване на въздуха, за да преценят здравните рискове в световен мащаб. Наскоро разработеният модел за интегриране на данните за качеството на въздуха (DIMAQ) предлага прогнози въз основа на данни от станции за мониторинг заедно с информация от други източници.


СЗО публикува оценки за България през 2016 г., когато средното излагане на ФПЧ2.5 е бил 27 μg / m3 (средна годишна стойност за страната)


Един добър източник за лесна проверка и сравнение е глобална карта на замърсяването на въздуха на СЗО (http://maps.who.int/airpollution/).


Независимата гражданска инициатива вече измерва в много точки на България нивата на замърсяване и може да се следи лесно и бързо на http://www.airsofia.info/.


Въздухът по часове


Нито ръковоството на СЗО, нито европейското законодателство задават препоръчителни прагове за замърсяването с фини прахови частици по часове.


Австралийската агенция по околна среда на щата Виктория - макар да не въвежда нива, е предложила обяснение относно смисъла на едночасовата средна стойност и ги използва, за да визуализира качеството на въздуха чрез онлайн системата си EPA AirWatch. Едночасовата стойност може веднага да покаже, когато някъде има пушек или горене. Тя може също така да покаже колко сериозно е това, което се случва.


Едночасовите данни, показани на EPA AirWatch, са най-бързият начин, по който агенцията може да посъветва общността за високи нива на PM2.5 във въздуха.


Как измерват нивата на смог в Европа


В новия онлайн индекс за Европа са използвани пет степени за качество на въздуха от "добро" до "много лошо". В индекса са включени 5 замърсителя: ФПЧ2,5, ФПЧ10, азотен диоксид, озон и серен диоксид. За трафик ориентирани станции индексът се изчислява само за тези, които измерват азотен диоксид и ФПЧ (ФПЧ2,5 или ФПЧ10 или и двете). За останалите е необходимо поне азотен диоксид, озон и ФПЧ (ФПЧ2,5 или ФПЧ10 или и двете). Замърсителят с най-високи концентрации определя степента на качеството на въздуха. За изчисленията на замърсяване в реално време с ФПЧ10 и ФПЧ2,5 Европейската екоагенция ползва т.нар. "пълзяща 24 часова средна стойност".


Например за конкретен час се взима средната стойност от последните 24 часа (последните 24 броя средночасови стойности). Потребителите могат да проверят до 48 часа назад, какво е било качеството на въздуха и кой замърсител е бил определящ.


Европейският индекс по принцип не е предназначен за сравнение между нормите на ЕС с измерванията на качеството на въздуха в реално време. Законодателството на Европейския съюз определя нормите за качество на въздуха както за краткосрочните (почасови / дневни), така и за дългосрочните (годишни) нива на качеството на въздуха: стандартите за дългосрочни нива са задължително по-строги от тези за краткосрочните нива, заради по-сериозните последици върху здравето от от дългосрочно излагане на такива замърсители.


Определените от СЗО допустими нива на замърсяване на въздуха за краткоосреднено време(като 24 часа) са за защита от пикови концентрации с остри последствия върху здравето, докато по-дългите осреднени периоди (година) са за защита от хронични последици за здравето.


Какви нива задават от СЗО


Заради доказателствата за неблагоприятните последици за здравето от излагането на мръсен въздух – остри и хронични заболявания, СЗО въвежда официални препоръчителни норми в ръководството на Световната здравна организация (СЗО).


За ФПЧ10 – по-едрите прахови частици – допустимата норма навсякъде е 50 μg/m3 за 24 часа и 40 μg/m3 – за година. За по-дребните и затова по-опасни за здравето прахови частици ФПЧ2,5 краткосрочната 24-часова стойност е 25 μg/m3, а дългосрочната годишна индикативна средна стойност е 10 μg / m3.


В България и Европа липсва такава препоръчителна норма за концентрациите на ФПЧ2,5. Въвеждането й може да стимулира институциите да предприемат по-бързи и ефикасни мерки, за защита на човешкото здраве и околната среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  http://airsofia.info/
  Малко актуални данни (Истински) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  Вчера имаше тези, че основен замърсител са автомобилите. Днес е почивен ден и в момента коли почти няма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  пак в момента СО отчита ФПЧ в нормата !
  КОЕ Е ВЯРНОТО И КОЕ НЕ ???!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://airmon.sofia.bg/param.php?p= %D4%E8%ED%E8+%EF%F0.+%F7%E0%F1%F2%E8%F6%E8

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 281 Неутрално

  То в малките градове и селата замърсяването на въздуха е по-голям проблем, отколкото в София.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivant88":

  дай данни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 444 Разстроено

  Не знам кой какво измерва, но точно в този момент 8:40 сутринта с това "ниско" слънце се вижда от прозореца цялата мизерия - едни готини червеникаво-мъгливи образОвания, така е и към залез след 17:00ч. Много е готино, но за сметка на това опасно.

 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Преди седмица европейските държави ни казаха ,че цените на имотите ни са високи.Сега с тези данни за въздуха може да ги свалят.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  До коментар [#7] от "chasovnik":

  Явно СО вижда нещо друго !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4426 Весело

  До коментар [#8] от "Сд":

  Обаче липсата на канализация ще ги качи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Единственото разминаване е в Дружба.
  В Младост и на двете места дава че е под нормата, а в Хиподрума, Павлово и Надежда над.
  Най-зле е в Надежда в момента с около 200 µg/m3 на "официалното" измерване в 8:00 и от 116 до 235 на AirTube.

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  Щом прогресивните умнокрасиви сили (и Кмета) са се заели с въпроса за чистотата на софийския въздух аз съм спокоен.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Проблемът се "решава" лесно, ако не дишаш! Ако можеш, де!

 14. 14 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колите са най-малкото перо с участието си в замърсяването на въздуха. Най-големият проблем са отоплението на твърдо гориво. Защо когато влизам в Сф по Ботевградско не ми мирише на нафта и бензин, а единствено на пушек от изгорели дърва и въглища. Нямате представа къв смог става пък вечер в Тетевен. Дали е от изгорелите газове на 20-тината автомобила, които пърпорят из града, как мислите?

 15. 15 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Следя данните в http://airindex.eea.europa.eu същият сайт който Дневник са дали. В България преди няколко часа имаше няколко зелени точки, а сега почти всичко е червено. Бургас беше зелено, но към 9 са се размърдали хората с колите и стана тъмночервено. София си е направо за черна точка, извън нормите... Македония мноо зле също и като цяло Източна Европа.

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Трогателни са усилията на Дневник да представя темата като номер 1 в дневния ред на обществото ) Публикациите в Дневник по темата през последните две години са се увеличили стократно спрямо предишния период.
  Дали въздухът през последните години е станал 100 пъти по-мръсен? Дали хората преди 2 години започнаха да се интересуват 100 пъти от тази тема? Дали журналистиката в България беше заменена от пропаганда ала Гьобелс.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Ако постоянно ти напомнят, че дишаш мръсен въздух, най-вероятно ще получиш нервна криза, психическо разстройство и инфаркт много преди да си пострадал от въздуха.

 18. 18 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#15] от "Star Trek Discovery":

  Погледнах данните от станцията в Надежда , тя най- много ме интересува. Следят се четири параметъра от които само един-РМ10( финни прахови частици) е извън норма. Интересното е , че на 5,6,7 декември и той е бил в норма. И от 0:00 на 8.12 до 8:00 на 9.12 т.е за 32 часа се покачва от 29,4 мг/м3 на 217,9 мг/м3. Т.е 7.4 пъти !!! И сега ако може да разясните как точно тези данни ще се обяснят с трафика ?

  Dum Spiro, Spero
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#16] от "svoboden":

  Разбира се, хората, които искат да дишат чист въздух е логично да бъдат сравнявани с Гьобелс.

  До коментар [#17] от "Judjuk":

  Точно така разсъждаваше и дядото на Лилянка Павлова, затова предпази душевното здраве на нацията, вместо да ни каже за Чернобил. Истински патриот!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#14] от "lionly":

  Наистина ли? И данните за това идват от най-сигурния датчик и газоанализатор - твоя нос?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#15] от "Star Trek Discovery":

  Не е Бургас-Долно Езерово е!Тази станция е там заради Нефтохима,ама се оказва,че в подобно мъгливо време "квартал"Долно Езерово трови повече от него!В Бургас бриза раздухва повечето мизерии,които успяваме да сътворим...

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  Според теб Дневник е завишил публикациите за чистота на въздуха 100 пъти, защото работещите там 100 пъти повече искат да дишат чист въздух!?
  Това сериозно ли го вярваш?

 23. 23 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "svoboden":

  Много вярно наблюдение .Но това е част от пропагандата на Прокопиевите бухалки в това число любимото дневниче за дискредитиране на врага и неистови опити да се на помпи рейтинга на ведомствената аморфна партиика на Бойкиев .

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 985 Любопитно

  В други държави вече се ЗАБРАНЯВАТ дизеловите автомобили. НАПЪЛНО. Там се карат останалите видове автомобили на макс 3-4 години и после ес подменят.. Имат стимули при закупуване на нови. Дават се огромни стимули за хибридни автномобили и електрически автомобили.
  И на този фон, ГЕРБерята се напъват да обясняват, че няманикакъв проблем да караш 30 - годишен таралясник

  И кой държи бедни "поданиците" си да ес топлят на дърва, въглища и т.н.?

 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не ми се влиза днес в този спор..:))
  ФАКТ е, че повече от половин София - когато няма коли - е в нормата , днес и сега - 11 часа..Северните райони - са печките и т.н...
  Другарите в Общинския чакат ИДЕИ - какво да правят ::))
  Не чакайте от фандъчка или лапачите - да решат проблема, който ,явно , е комплексен - с поредица от мерки ...Трябват ...

  BIG AL
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "lionly":

  Бензинът и нафтата- имат ДРУГ мирис, когато са ИЗГОРЕЛИ - не като в бензиностанциите е ...:))
  Нафтата става черен пушек, а бензинът - по- финна миризма им ...:))

  BIG AL
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  София е котловина и когато има смог- и няма вятър - той се "застоява" - на половиин метър височина е - най- опасния ..
  Затова бяха измислени и високите детски колички - май пак в Америка ::))

  BIG AL
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега, дори с неделните шофьори - над 2/3 от София е в нормата ..Нещо невиждано през работните дни ..:))

  BIG AL
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А всики печки са включени сега и днес- готвят се манджи - събота е ...:))

  BIG AL
 31. 31 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "BIG AL":

  Не, не е факт. Изводи може да се правят само от системни наблюдения, не от отделен ден.

 32. 32 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В момента Нови Искър е седем пъти над нормата.

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Не изхождайте винаги от Личния си интерес- и аз съм шофьор, но фактите са си факти ..:))
  И ние сме гледали ДЕЦА - без непременно да ги возим с коли тук и там ...:))
  А има и баби и дедовци - и те да се включват във 'воденето" ...:))

  BIG AL
 34. 34 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "BIG AL":

  Аз НЕ СЪМ шофьор.

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#22] от "svoboden":

  Според този образ гласувалите за Герб лично сме виновни ако някой се удари челно на пътя, смятай за къв правоверен фанатик става въпрос. Най-якото на Демокрацията е че на такива можеш да им се хилиш до насита а те само могат да позеленяват от бяс, не както им се иска - да раздават присъди ' в името на народа' заемайки стойката на морални стожери

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1506 Разстроено

  И, като го знаят във всеки един момент състоянието на въздуха, какво ще направят?
  Ще спрат да дишат ли?
  Противогаз ли да си сложат или кислородна маска?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Да не умрем неинформирани.

 38. 38 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#29] от "BIG AL":


  Сега, дори с неделните шофьори - над 2/3 от София е в нормата ..Нещо невиждано през работните дни ..:))
  —цитат от коментар 29 на BIG AL


  Интересно , как ще коментирате това : http://www.img-share.eu/f/images/448/123jgKttZrExzGR9VcVQv4O1512812894.jpg

  5,6,7 декември са работни дни. Станцията е разположена между блокове в топлофициран още от Татово време квартал. Има наблизо 2-3 къщи ( не са ромски) , но едва ли те променят значително резултата.

  Dum Spiro, Spero
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Фандъкова не е измислила мерки. Пример за такава : излизайте с марля на улицата. Да не се смята за протест срещу ГЕРБ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  В момента има понижаване на атмосферното налягане. Пушекът от печките се разсейва под комините. Дано онези 30 печки от програмата на СО за опазване на въздуха имат осезаем ефект.
  Амин!
  Дай Боже скоро и забрана за пушене на спирките!

 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Ако знам, че въздухът е мръсен, как бих могъл да не го дишам. И като чета всички оплаквания се чудя как съм живял над 70 г. в София, като чудесно си спомням 50– те и 60–те години, когато се използваха само въглища и при тихо време не можеше да се види на 2 крачки от получената мъгла.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#22] от "svoboden":

  Не разбрах връзката с работещите в Дневник, вероятно и ти не я знаеш. Успех с търсенето.  До коментар [#35] от "saint evlampi":

  Разбира се, хилещият се идиот е тук и търси подкрепа във възможно най-дебилното мнение под статията след собственото му. Ми така е, хилежът е присъщ на по-бавничките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ще върнем България в Европа":

  Именно.

  А печките, безспорно гениалната гербава идея с тия 30 печки ще оправи проблема дори в глобален мащаб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#41] от "stedim":

  Т.е., наличието на мръсен въздух преди десетилетия оправдава мърсотията и сега? Странна гледна точка..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  Ако не е скъп тока , въздухът ще е по чист, да помислят и в това направление.

 46. 46 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 493 Гневно

  Като не искате да ви информират за чистотата на въздуха, който дишате- не четете дневник. Ей аман от прост народ. Искате да живете в комин на -живеете. Дразнят ви тези, които искат да е като в нормална европа, за това ги нападате. Аз не мога да дишам вече този мръсен възух. След като от година на година боледувам все повече и повече съм си хванал пътя за европа.
  Само си вижте прозорците на какво приличат и си преставете какво е в белите ви дробове, вашите и на децата ви. Но който не иска да прогледне той и не може.Качеството на живота ви трябав да ви е първа грижа, независимо кой е навласт- да го изисквате от тези които зависи, а не да ги оправдавате и защитавате...За това сет на тоя хал...Дневник бил виновен, че писал многопо темата...

 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  Ама ти защо се разсейваш по форуми? Бегай да филтрираш мръсния софийски въздух и да правиш завера с позитанушките да бутате Боко, дела нам требуват, не йофтини приказки!!!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#46] от "True Detective":

  "Аз не мога да дишам вече този мръсен възух"

  Ужас, какво ще правим без Вас в клета майка България? Напускат качествените хора, съзнателните, пускам сълза

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#41] от "stedim":Т.е., наличието на мръсен въздух преди десетилетия оправдава мърсотията и сега? Странна гледна точка..
  —цитат от коментар 44 на Darth Plagueis


  Ще ти го обясня по друг начин.Това, че сме дишали онази мръсотия със сажди и какво ли не, не ни е уморила. Така че по този въпрос трябва да има известно разбиране. А не всички да скачат, защото ФПЧ и еди какво си са над нормата през определен период на денонощието.

 50. 50 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да, много сме наивни, днес в Сф данните били перфектни. Това, че духа вятър, ама няма никакво значение, ама никакво.

 51. 51 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#46] от "True Detective":"Аз не мога да дишам вече този мръсен възух"Ужас, какво ще правим без Вас в клета майка България? Напускат качествените хора, съзнателните, пускам сълза
  —цитат от коментар 48 на saint evlampi

  Сълзата се е за теб и за мизерията в която вирееш. Та даже си и горд от неския си статус...впрочем типично за бантустанец от 80 те процента :)

 52. 52 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#51] от "True Detective":

  "Та даже си и горд от неския си статус"

  Па мене ми малко требе да сум сречан ваше превъзходителство - малко слама на магарето, къшей леб у торбицата и айфон со ентернет у джеба. А да, и сламка. Да си я мотам между зъбите като накривим капата и се радувам на живота оптеместично

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  А това за Фандъкова/Софийска Община/ явно не важи!

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#49] от "stedim":

  Как реширеши,че не ни е уморило? Що не погледнеш данните за смъртността и пак да го кажеш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Любопитно

  И какво като го знаем, да спрем да дишаме ли?

 56. 56 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дай, данни... Ами, точно в момента на линка (http://airsofia.info/ ), който ти си дал в Пловдив няма едно различно от червено шестоъгълниче... поне за цвят. Погледни Пирдоп, Карлово и малките населени места около София.

 57. 57 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  Да се дава ли верни данни? И дали да са по часове? Въпросът е дискусионен! Както в някой страни казват на раково болните, че им остават още еди колко си месеца живот, за да прекарат времето си най-добре! В в други държави, като у нас-това често се крие! Така и със замърсяването на въздуха-защо хората да се тревожат от лоши данни за въздуха, когато нищо не могат да променят? Мръсен-не мръсен-щат-не щат ще го дишат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://airsofia.info/


  Днес и сега погледнете картата..!!!!!
  .УТРЕ- ще си говорим пак ...:))
  11.30 часа - неделя ...:)) Всичко е зелено , с малки изключения ::))

  BIG AL
 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://airsofia.info/


  Днес и сега погледнете картата..!!!!!
  .УТРЕ- ще си говорим пак ...:))
  11.30 часа - неделя ...:)) Всичко е зелено , с малки изключения ::))

  BIG AL
 60. 60 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "BIG AL":

  Днес 11.12 - 14:21 вече не са толкова зелени нещата. Направо почват да лилавеят.
  и официалните данни не са по-добре http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index
  Хиподрума - винено червено с ПМ2.5 замърсяване и оценка много ниско качество на въздуха
  Овча купел и Надежда - червени с ПМ10 замърсяване и оценка ниско качество.
  Копитото и парка в Дружба са добре.

 61. 61 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 493 Гневно

  И какво като го знаем, да спрем да дишаме ли?
  —цитат от коментар 55 на Коте


  Ядосайте се най-после бе, за вашето здраве става дума...Кво да напривили...Ми мрете щото е най-лесно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK