Екокоалицията отказа участие в срещата за Пирин, чака отговори от предишния дебат

Екокоалицията отказа участие в срещата за Пирин, чака отговори от предишния дебат

© Надежда Чипева, КапиталКоалицията "За да остане природа в България" отказва да участва в кръглата маса за Национален парк "Пирин", организирана от министерството на екологията днес следобед.


Това се казва в официално съобщение природозащитните организации, като сред мотивите за това решение изтъкват, че все още нямат отговори на поставените от тях въпроси по темата от предишната среща на 20 ноември, организирана от вицепремиера Валери Симеонов. Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКО, подчертават още еколозите.


Природозащитниците призовават привърженици и защитници на Пирин да се включат в протеста, който организират тази сряда (13 декември от 18.30 ч. на бул. "Витоша" при НДК, при паметника на Алеко Константинов).
Експерти от екокоалицията са направили детайлен анализ на проектите за решения на Министерския съвет и са установили редица нередности в предложението за промяна в концесионния договор на ски зона Банско.


Защо не се чака новият закон за концесии според еколозите


Според тях бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари и залага по-строги правила и контрол на европейско ниво. "Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство", обясняват експертите.


"Новите площи навлизат в обекта на ЮНЕСКО"


Предложените нови площи на договора включват части от обекта на ЮНЕСКО в нарушение на решенията на Комитета за световно наследство, посочват още от коалицията. ГИС анализът на база на предоставените координатни регистри показва, че новите площи включват и части от зоната за ограничаване на човешкото въздействие на Национален парк "Пирин".


Карта на предложената нова концесия с навлизане в зоната за ограничаване на човешкото въздействие на НП Пирин, съответно в обекта на ЮНЕСКО.

© коалиция

Карта на предложената нова концесия с навлизане в зоната за ограничаване на човешкото въздействие на НП Пирин, съответно в обекта на ЮНЕСКО.


Международен доклад за състоянието на обектите на ЮНЕСКО от ноември констатира "сериозно безпокойство" от сегашното състояние на Национален парк "Пирин". Посочените причини в доклада са са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен."


"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и дърводобив в Национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада, поръчан от ЮНЕСКО.


В нарушение на европейски директиви


Предложението за промяна в концесията нарушава европейска директива (2014/23/ЕС) за възлагане на договори за концесия и това ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България, предупреждават природозащитниците. Според тях това е схема за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни дружества собственици. По цени към 2017 г. тази помощ за следващите 15 години може да достигне над 100 милиона лева.


Недържавна собственост


Според "За да остане природа в България" с изменения концесионен договор държавата предоставя обекти и площи, които не са нейна собственост. Такива са: общинският път от Банско до хижа "Вихрен", базата на ВМРО и други почивни бази, вододайната зона на Банско и други имоти, които бяха изключени по сега действащия договор.


Включват се и обекти от незаконно строителство, обекти, изградени без процедури по законите за околната среда, биоразнообразието и защитените територии, обекти в нарушения на устройствения план от 2001 г., концесионния договор, плана за управление на парк "Пирин", изградени без съответните разрешителни по Закона за водите, изградени и ползвани в нарушение на ЗУТ, което представлява узаконяване на досегашни нарушения. Това са обектите, довели до ползване на площ по-голяма с 60% от разрешените близо 100 ха по договор.


Карта ски зона Банско със спортните съоръжения изградени и/или експлоатирани при съществени нарушения на Концесионния договор.

© "За да остане природа в България"

Карта ски зона Банско със спортните съоръжения изградени и/или експлоатирани при съществени нарушения на Концесионния договор.

Промяната на концесионния договор ще доведе до загуба на собственост. В момента лифт "Чалин валог", лифт "Академика" ("Тодорка"), лифт "Платото" и влек "Старата котва" са прехвърлени незаконно от "Юлен" АД на "Маренго трейдинг" АД, юридическо лице, което не е страна по действащия договор. Самите обекти обаче досега бяха част от концесионния договор. С промяната на договора държавата ще загуби тези обекти завинаги, подчертават от коалицията.


Концесионната такса: твърде малка


Сумата за годишното концесионно плащане, дори и след промяната, ще е твърде малка, тъй като концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. При промяна на договора концесионерът ще плаща 0,09 лева на декар на ден, което е над 10000 пъти по-евтино от цената, на която община Банско предоставя свои площи, пресмятат еколозите.


Не се поема отговорност на бивши и настоящи служители, заместник-министри и министри от МОСВ, служители на община Банско, Дирекцията за национален строителен контрол и дирекцията на националния парк, посочват още еколозите и напомнят, че по времето, когато концесионната процедура с настоящия договор е обявена, министър Нено Димов е главен секретар на МОСВ на министър Евдокия Манева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Олекват ужасно по този начин "зелените".

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  В сряда всички при Алеко, който, ако беше жив, как ли щеше да го изтипоса Цеко!

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Да не повярваш. Доста добро и смислено поднесено становище от зелените.
  С отказа им стават трън в задника на Коалиция Цеко.
  Мога да им пожелая само успех.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Сериозна позиция на зелените, за която нашите потомци ще им бъдат благодарни!

 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Олеква ти на тебе партийната субсидия като пишеш глупости. Поне статията да беше прочела... Чистачките в министерски съвет сте опасни :)

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Достойна позиция.
  Време е за разваляне на тази концесия.
  Време е за глоби, време е за преследване на нарушителите.
  ВРЕМЕ Е ЦЕКО ДА СЕ МАХА!

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Продажна душица , млъкни!

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Боксо Т и Агент Иван вършат платени услуги на Цеко

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  правилно... във фарсове не се участва

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Правилно ! С крадци и нарушители не се преговаря. Там сме на 13.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Весело

  До коментар [#5] от "serpico":

  Не е чистачка ,а калинка или кучка

 12. 12 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Май, май пак се правят на интересни и важни :/ Не се прави политика така!

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Абе въртят се едни пари ама не стигат до нашите хора.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fiji":


  В сряда всички при Алеко, който, ако беше жив, как ли щеше да го изтипоса Цеко!
  —цитат от коментар 2 на Fiji


  Всъщност Алеко вече го е изтипосал.
  "Бай Ганьо", "Пази боже сляпо да прогледне".....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Бих повярвал на зелените, ако ги чувах да бранят така и сечта в Стара планина, Родопите и Странджа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Георгиу ще присъства ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Бих повярвал на зелените, ако ги чувах да бранят така и сечта в Стара планина, Родопите и Странджа.
  —цитат от коментар 15 на tribiri


  Баш...Ако ги слушаш тях малко сметката с бройката ни планини не излиза :)

 18. 18 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ама с измислени протести въпросът с Пирин няма да се реши, така че не виждам логика да отказват да са част от срещата,ако искат проблемът решен

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  гражданите защитават природата от посегателствата на мутрите!

  цялото бързане е, за да се подпомогне безработния кипърски офшорец, зер зимата е студена!

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Съгласен. И да попитам: къде бяха "еколозите" при гасенето на пожара при Кресна това лято,а?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 21. 21 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Някой да е виждал "зелени"около обекти на Ковачки или Лукойл? Не съм фен на Цеко. Но във Франция взривиха цял склон за да проведат спускането в рамките на Зимните олимпийски игри преди няколко години??!! Там "зелени"няма ли? До пистите на Марибор се стига с градски транспорт.Защото чух някакъв "зелен"експерт", че видиш ли в Алпите имало много писти, защото са на високо. Швейцария, Италия, Австрия, Андора нямат ли "зелени"? В Сърбия може да има "Бабин зуб", тук не може Чупрене? "Зелените"не виждат ли, че бездомни кучета унищожават повече дивеч по полетата от бракониерите? За сечта от мургавите ни братя нито дума.

 22. 22 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Екоталибаните няма ли да си седнат на дирника?Ходили ли са по Алпите да видят удобства за ски и туризъм?Който иска дива природа има бол в Тундрата и в Африка....Тук сме в Европа и ни трябва цивилизована природа а не първобитна диващина.Планината не е само за баирбабаитите,а и за хората с по-слаби физически възможности....

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Когато имаш мнение и има организирана дискусия, редно е да участваш, а не да се киприш по медиите като ощипана госпожица.

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Изобилие от никове с рейтинг 200 - 400

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно  Олекват ужасно по този начин "зелените".
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  А Борисов, Пеевски, Цацаров и Агент Иван НАТЕЖАВАТ с всеки ден

 26. 26 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Па вЕрвай на патрЕотете - те опазват и пирин и странджа и стара планина!

 27. 27 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Айдее лапайте - България е на тезгяха за транжиране и "патриотите" държат сатъра!
  Хапнете по един бут, ударете по едно шише ракия и хуубаво се накарайте със ските ... плюскайте до провала че бъдеще не остана!
  Само не се надявайте аз да плащам сметката от "пиянството на един народ" - няма да стане!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Картата на ски-зоната и надписите за площите не отговарят на надписаните площи, парчето извън концесията спрямо концесията определено не са в отношение 60/90 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK