Страните по казуса "Пирин" се сблъскаха има ли или няма промяна в площта на концесията

Страните по казуса "Пирин" се сблъскаха има ли или няма промяна в площта на концесията

© Юлия ЛазароваКоренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта на концесията на ски зона Банско и дали навлиза в обекта на световно наследство на ЮНЕСКО заявиха днес двете страни в казуса за национален парк Пирин – държавата в лицето на отговорния министър на екологията Нено Димов от една страна и природозащитните организации от екокоалиция "За да остане природа в България".


И двете страни в спора обаче се позовават на един и същи документ – проектът за промени в концесионния договор с "Юлен". Въпреки че проекто-решенията за Пирин бяха отложени на предишното заседание на Министерски съвет по настояване на министър-председателя Бойко Борисов, точката не е отпаднала от дневния ред на кабинета и най-вероятно ще се гласува още тази сряда, когато се готви и граждански протест в защита на Пирин.


Площта на концесията: променя ли се или не се?


"Трябва да е ясно, че площта на концесията не се променя от тази, която е била при подписването на концесията през 2001 г. И границите на буферната зона остават такива, каквито си били тогава," обяви Нено Димов след края на втората среща по темата със заинтересованите страни, на която представителите на природозащитните организации отказаха да присъстват. Като мотив те посочиха, че не са получили отговори на поставените от тях въпроси до вицепремиера Валери Симеонов на първата среща на 20 ноември. Димов и повечето участници в срещата - още двама министри, двама бивши екоминистри, представители на бизнеса заявиха готовност да действат твърдо и решително с казуса Пирин. На разговора липсваха заявилите предварително участие Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
Димов припомни, че през 2010 г. ЮНЕСКО изключи ски-зоната от защитения обект в парка и го обособи в буферна зона заради застрояването там. Сега, подчерта министърът, в тази зона може да се строят ски писти и съоръжения. Според министъра на туризма Николина Ангелкова това, че концесионната площ не излиза от буферната зона освобождава България от задължението да се допита до Комитета на ЮНЕСКО преди да гласува проектите за решенията за концесията и за плана за управление на национален парк Пирин.


Новите площи излизат от буферната зона със 70 ха и включват части от обекта на ЮНЕСКО, показва обаче ГИС карта, която отразява координатни регистри, записани в обновения договор за концесия, публикувана днес от коалиция "За да остане природа в България".


Карта на предложената нова концесия с навлизане в зоната за ограничаване на човешкото въздействие на НП Пирин, съответно в обекта на ЮНЕСКО.

© коалиция

Карта на предложената нова концесия с навлизане в зоната за ограничаване на човешкото въздействие на НП Пирин, съответно в обекта на ЮНЕСКО.


Визуализацията е направена от двама независими експерти по ГИС, които са показали едни и същи резултати за предвижданата площ, обясни за "Дневник" Стефан Аврамов от БФ "Биоразнообразие". Той е категоричен, че анализът и визуализацията на експертите е точен и показва как новите площи излизат от буферната зона и включват части от зоната за ограничаване на човешкото въздействие на Национален парк "Пирин". Това е в нарушение на решенията на Комитета за световно наследство.


"Този, който твърди, че новата площ не излиза от буферната зона и не навлиза в обекта на световно наследство е или лъжец, или некомпетентен," заяви Аврамов. Той обясни още, че използването на кадастрален регистър в доскоро секретната система от 70-та година, противоречи на законодателството, създава и сериозни затруднения за визуализация.


Затова от Коалицията настояват МОСВ да качи на уеб сайта си границите на зоните в парка, границите на световното природно наследство и буферната зона, резултатите от картирането на концесията от Топ Гео, както и настоящата и бъдещата концесия в класическите шейп файлове, което да улесни визуализацията какво се предлага и къде ще е то.


Няма да се чака новия закон за концесиите


Като мотив за по-бързо гласуване на нов договор с Юлен, Нено Димов изтъкна, че концесията трябва да бъде приведена в съответствие със сегашното законодателство. На въпрос защо тогава не се изчака приемането на новия закон за концесиите, които ще бъде гласуван след по-малко от месец, за да не се налага отново ревизия на договора, Димов каза: "този концесионен договор не е съобразен с предишния закон, отлага се от много време." По думите му тази концесия "не влиза в обхвата на директивата за концесиите, който новият закон ще имплементира."


Новият закон обаче засяга три вида концесии, а именно за строителство; за услуги; за ползване на публична държавна или публична общинска собственост. Концесията за ски зона Банско е записана е за ползване на държавна собственост и явно законът важи и за нея.


Мотиви "за" обновена концесия


През 2007 г. беше направена проверка на концесионната площ и от замерванията на място стана ясно, че концесионерът е нарушил договора като е надстроил позволената площ. Днес обаче бившият министър Нона Караджова, по чието време беше направена проверката, днес разказа една по-различна версия: "На пръв поглед установихме, че това което измерихме противоречи на концесионния договор – че договорената площ е 90 ха, а нашето замерване показа, че 50% от тази площ е надвишена. Оказа се, че не сме прави, доколкото има огромни противоречия в договора.


Не бяхме прочели приложенията, които противоречат


на първите точки в документа," обясни Караджова. Така тя заключи, че има огромен брой противоречия в договора и той има нужда от промяна. По думите й, това че 200-500 дървета, ще бъдат отсечени, не е проблем, истинските проблеми са "киселинните дъждове, вредителите в горите, които поразяват горите и мокрия сняг."


Сред мотивите за бързо гласуване на решенията, посочени по време на срещата многократно бяха изтъкнати тезите, че обновената концесия и план за управление на парка ще помогнат да няма опашки пред кабинката, че лифтът е по-екологичен транспорт от автобусите и колите.


Концесионното възнаграждение и методът на изчислението му са свързани с приходите, а не с площта, ако има повече приходи, ще има и по-висока такса, обясни другата поправка в договора Нено Димов и така отговори на критиките, че заложената такса за държавата е много малка.


Димов обясни липсата на природозащитните организации не като отказ от присъствие, а като знак, че те нямат допълнителни въпроси и аргументи. От екокоалицията обаче изпратиха над 100 въпроса около казуса с национален парк Пирин и настояват за отговори преди да има други срещи.


Ангелкова: Пирин е абсолютно защитен


Николина Ангелкова обяви, че Министерство на туризма ще подкрепи втори лифт, защото това дава достъп на гражданите до планините и е решение за развитие на планинския туризъм. Всяка една дейност, която ще се осъществява в буферната зона, задължително ще минава през всички процедури, включително през екологични оценки, посочи тя. По думите й, национален парк Пирин е абсолютно защитен.


Кралев: Няма дебат дали, а колко


"Въпросът е не дали ще строим още ски писти и инфраструктура, а колко," заяви спортният министър Красен Кралев, според който няма друга алтернатива. Като аргумент той изтъкна как най-добрите ни състезатели нямало къде да тренират в България и ходят да се подготвят в чужбина " 200 км писти са крайно недостатъчни за цялата страна, смята Кралев и прави сравнение с Чехия – 7000 км и Словения – 1800 км.


Евдокия Манева: Концесията е полезна за България


"Концесията започна преди 18 г. Имах усещането, че това е една хубава концесия, макар и с несъвършенства, това беше първият по рода си концесионен договор," започна дългото си изказване Евдокия Манева, по чието време беше сключен договора с "Юлен". Тя призова министърът и правителството да бъдат решителни и да гласуват решенията като обвини природозащитниците в манипулации.


По думите й всички въпроси, поставени от еколозите, внушават, че "всички участвали сме мошеници...Мамят младите хора, които викат под прозорците на ведомството за оставка на министъра."


Манева подчерта, че концесията е полезна за България и няма никакви екологични нарушения, водените съдебни делата доказали, че от концесията няма никакви негативни последици за околната среда, нямало и незаконни обекти в ски зоната. Според нея било категорично доказано, че обектът на ЮНЕСКО не застрашен.


"Договорът за концесията е несъвършен и трябва да бъде поправен," каза още Манева. Нито Евдокия Манева, нито друг от присъстващите в залата споменаха за наскоро излезлия нов доклад за състоянието на обектите на ЮНЕСКО , който констатира "сериозно безпокойство" от сегашното състояние на Национален парк "Пирин". Посочените причини в доклада са "нарушаването и раздробяването на обекта, свързани с изключването на ски зоните, които са несъвместими със статута на световното наследство (сега част от буферната зона). Особено заради възможните последици от допълнително отслабване на режима на опазване, резултат от новия план за управление, ако бъде одобрен."


"Политическият и икономическият натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и дърводобив в Национален парк "Пирин" са довели до проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широко разрушаване на обекта", пише в резюмето на доклада, поръчан от ЮНЕСКО.


Бранимир Ботев от Институт за европейски изследвания обяви резултати от експресно направено проучване за нагласите на хората, направено през последните четири дни след заседанието на кабинета. 67% от анкетираните смятали, че месните хора и общината трябва да решат дали да се развива туризъм в региона им. На въпроса: "Смятате ли, че някой има интерес да няма втора кабинка?" 47% посочват екологичните организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buba_mara
  buba_mara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дневник, стегнете се!

  Площта на концесията: ''порменя'' ли се или не се?
  и показва как новите площи излзиат от ''буверната'' зона

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1948 Гневно

  Какво значение има площта на концесията, ако руши защитена природна среда. А концесионната такса се избива за няколко часа.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Егати смешниците.
  1. Екоминистърът е на страната на бизнеса, а не на екологията.
  2. Министерството бърза с концесиите преди новия закон. Нямало проблем с него, ама е важно да е преди него.

  Бе вие у ред ли сте?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 553 Неутрално

  А министърът на околната среда лъже... това не е ли повод за оставка?

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По стар съветски обичай всичко е засекретено. Картите били секретни, кадастърът бил секретен. Това позволява на министрите да излизат и да твърдят "Няма нарушение на границата, честна дума, вЕрвайте ни".

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4740 Неутрално

  Мачът изглежда свирен! За кой ли път! Само масови протести могат да спасят Пирин да не се превърне в зимен Слънчев бряг! Имаме си лятно гето, искат да ни натресат и зимно такова!

 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Министърът е лъжец, а кипърската офшорка е мародер на българската природа!

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Да опитат и на правоъгална маса !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#4] от "гражданин":

  Говори се, че Нено ще отиде на работа в Брюксел от 2018 г. Ще има нов министър на околната среда и водите. Дали е слух или е новина ще видим.

 10. 10 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Да правят втората линия, няма да чакаме по два часа за лифт! :(

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Да нашите политице не са болуци , а са големи боклуци.

  Ако бяхмне нормална държава ДАНС щяха да се сомосезират и да видят КОЙ им плаща на тези разбойници.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Бизнес интереси на кръгла маса. Това е очевидно.
  Няма лошо, ако е защитен обществения интерес. С тези управляващи имам обосновани съмнения. Не, че вярвам 100% на природозащитницте. Особено с тези "избиващи рибата" обяснения за координатните регистри на зоната в КС 1970 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Площ на нова концесия - 1 077 ха.
  Площ на стара концесия - 99,55 ха - http://www.ekoarhiv.bg/system/files/documents/dogovor_koncecia_Bansko_full_0.pdf

  Разликата в площите е почти 11 пъти. Това се вижда трудно, тъй като старата концесия е сложена в полигон с външни граници, чиято площ е много по- голяма!

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Коренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта на концесията на ски зона Банско и дали навлиза в обекта на световно наследство на ЮНЕСКО заявиха днес двете страни в казуса за национален парк Пирин – държавата в лицето на отговорния министър на екологията Нено Димов от една страна и природозащитните организации от екокоалиция "За да остане природа в България"

  Напълно естествено при спор между колкото и да са участници в принципен спор . За непредубен наблюдател , става ясно от предложената скица на предмета на спора , става ясно , че противниците на новата концесия са напълно прави . Кпора се води от дълго време и постоянно от страна на местните и държавата се предявяват различни хватки и методи за изопачаване на очевадни пренебрегвани факти , в интерес на местни и корпоративни интереси . Както и в момента - темата за НОВ кабинков лифт се гарнира и с допълнителни писти и съоръжения към тях . Като същевременно не е направино нищо , за да се докаже , че съществуващия се използва с пълния капацитет . Освен с камуфлажните снимки пред Начална станция . Не е ясно какво ще стане , ако допълнителния лифт извози и пренесе опашките от Начална станция и ги струпа на Горна станция . Много въпроси , които и на проведената среща никой не дава отговори .

 15. 15 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Много е тъжно, че хората които избираме да защитават обществения интерес всъщност правят точно обратното раздавайки държавен ресурс противозаконно.
  Природната среда е точно такъв ценен ресурс, а Пирин е една класа по-нагоре защото е защитена територия. В момента министри, държавници и гладна клика се опитват всячески да отрекат смисъла на концепцията за защитени територии. А има планини и склонове които не са защитени - да ходят там.
  Помните ли когато се опитаха да направят същото в Странджа и то с помощта на съда с фалшиви документи? Помните ли как се опитаха да заличат един от най-старите ни природни паркове - Странджа, защото искаха да строят хотели? Помните ли как по същия начин ни убеждаваха, че са прави щото инвеститорите, поминъка, туристите... Помните ли кой ги спря?

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  . На разговора днес липсваха заявилите предварително участие вицепремиер Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

  Интересно - защо ли ? И двамата лично обещаваха на местните , че стоят твърдо зад исканията им и втори лифт ще има . Дали пък ве са размислили ? Ясно е у че ще намерят причини и оправдания за случая . Но дали ще хване дикиш ?

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ, ей това е идеална демонстрация на организирана атака срещу последното ценно нещо в тая кочина - природата.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Гневно

  Нарушавано е абсолютно всичко. В нормална държава, за такива нарушения се затваря концесията и се търсят стотици милиони щети, освен това падат яко глави на замесени чиновници и политици.

  мурзилка
 19. 19 Профил на jsu44394834
  jsu44394834
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Редактори в този сайт няма ли???? Тази статия е пълна с правописни грешки. Срамота.

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Димов припомни, че през 2010 г. ЮНЕСКО изключи ски-зоната от защитения обект в парка и го обособи в буферна зона заради састрояването там. Сега, подчерта министърът, в тази зона може да се строят ски писти и съоръжения. Според министъра на туризма Николилна Ангелкова това, че концесионнта площ не излиза от буферната зона освобождава България от задължението да се допита до Комитета на ЮНЕСКО

  Явно двамата министри четат документите на ЮНЕСКО както дявола евангилието . Ски - зоната е БИЛА част от Парка . И порази тъпоумието на някои си де ... , извинявам се , коита СА НАРУШИЛИ Закона , ЮНЕСКА изважда зоната от състава на Парка и обособява извадената част кат БУФЕРНА зона . Лайк съм , но не съм толкова прост , че да не се досетя , че буферната зона НЕ Е част от Парка , но за нея важат някои специални изисквания , които я правят недосегаема за безразборно ползване . Всеки средно интелигентен индивид знае що е , примерно вододайна зона , и буфера към нея . Но става въпрос за средно интелигентни хора ...

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Весело

  Ангелкова, направо би трябвало да се хвърли на лъвовете в зоологическата градина. Обаче по-добре да не се хвърля, че може да се натровят животинките от толкова корупция.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Любопитно

  Далавери Симеонов, вторият лифт и новите писти и съоръжения, каквито уж нямало да се строят, ама май като че ли, щели(по съвсем пресни намеци(?))?!?

  мурзилка
 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  . По думите й, това че 200-500 дървета, ще бъдат отсечени, не е проблем, истинските проблеми са "киселинните дъждове, вредителите в горите, които поразяват горите и мокрия сняг."

  Дебелоока Нона , с извинение . Когато трябваше да се прави първата кабинкова линия и реконструкцията на пистата обещанията на концесионерите бяха , че в никакъв случай нама да се отсекат повече от 800- 1000 дървета . От започването до привършването на обекта през улиците на Разлог до базата на Балканстрой се въжеха безброй камиони , натоварени с дървесна маса . Която дълго време след закриването на предприятието се се преработваше до изчерпване на запасите . Добре би било , преди да дава нови предвиждания , Караджова да даде обяснения за предишните изсечени количества .

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Като имате предвид какви сили и интереси стоят зад правителството и като чуете какви смехотворни и кухи изявления правят административните секретарки на Борисов,
  няма нужда изобщо да гледате ни карти, ни нищо. И тук въпроса е ако мине номера ! А той минава, когато няма реакция на обществото. И...облагодетелства една тясна клика около плачевно известните " герои" за сметка на цялото българско общество. И на природата , разбира се !

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Да правят втората линия, няма да чакаме по два часа за лифт! :(

  Ами няма да чакаш на Долна станция . Ще те преместят да чакаш на Горна . Пред капанчетата на Цеко .

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Въпросът е веднъж да почнат строителството. После ще гледат, колко ще секат и колко ще е площта на концесията.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Хайде, време е дя ги измитаме!!!!
  По-талибанско и антидържавно "управление" НЕ е имало

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#21] от "Маршалов":

  Ангелкова и Кралев прибират МИЛИОНИ и ТЪПЧАТ ГУШИ, а разчитат в ОВЧЕДУШИЕТО на Мат'ряла

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Всеки момент ще налазят и ГЕРБ троловете

 30. 30 Профил на buba_mara
  buba_mara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  @ Дневник:
  хайде отново:''излзиат'' от ''буверната'' зона

  ''Днес'' обаче бившият министър Нона Караджова, по чието време беше направена проверката, ''днес'' разказа една по-различна версия

 31. 31 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Добре де не може ли да се подмени този лифт с нов, бърз, 8 места е кабина и да отваря е 7:30?

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#10] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Къде чакаш за лифт бе? Опашки има преко сили 8 дни в годината. Чакал бил...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Вземете оправете Витоша, бе малоумници! Просто подменете съществуващите лифтове, пуснете цялата Стена и забравете за Банско - то си е таман, не го прецаквайте повече. По-богати туристи от британските пиянки няма да дойдат.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Любопитно

  Нено Димов министър на екологията и защита на природата в България ли е или икономически директор в "Юлен"?
  Съвсем се обърках от неговите изказвания!


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Любопитно

  Да опитат и на правоъгална маса !
  —цитат от коментар 8 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не знам как са я направили, но масата на тези има само една страна.
  Тази на "Юлен"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  извинявам се, ама на тая Евдокия Манева доктора и що не си я наглежда поне малко от малко бе... то бива, бива, ама това не може да са обикновени лъжи, прекалено нагло е при положение, че докладите на Юнеско и преди, и след изключването на буферната зона са лесно достъпни

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Най-малко е в института на ГЕРБ и Георги Харизанов

 38. 38 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Борбата ще е трудна , но си струва.
  Няма причина да се отказваме.

  Юлен е конгломерат от: Бг червени, руски и западни интереси, и трябва да признаем работят майсторски и в синхрон.

  Стига писти на Тодорка !

  Направете си ски зони на други места.
  Кого си мислите, че лъжете. 39. 39 Профил на bow31537479
  bow31537479
  Рейтинг: 233 Неутрално

  всички страхливци и мижитурки преди 89 сега станаха първи стожери на либерастията

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Лекето Нено Димов, сменило няколко партии, най-после си намери хранителна ясла от патрЕотичната квота. Още помня как се беше засилил да оглавява ДСБ. А на продажната Евдокия Манева и цъфна истинската същност, когато се набута в първото правителство на Герб. После се чудете защо няма автентична демократична десница в България - когато си готов да се продадеш за една паница леща за никакво демократично дясно не може да става и дума.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#39] от "bow31537479":

  А всички комунисти и обслужващи ги кадесари - първи патрЕоти.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Гневно

  То не е само тази концесия проблем. Гледайте от сателит, как американските централи са изяли България: https://image.prntscr.com/image/YebwLsx0R_2mKrF2KwmBDw.png

  мурзилка
 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  За съжаление нещата май са решени и сега Б.Б се чуди как да "продаде" решението си хората. В типичния си "мъжки" стил той се скри, когато явни далавери трябва да се пробутат. Това е сигурен признак, че нещата са решени.
  Преди петнайсет години (май-толкова бяха) държавата сключи "концесионен" договор с толкова явни "грешки", че концесионерът си правеше каквото иска без да може да му се потърси отговорност. Бас държа, че със сегашния ще се случи същото - ще бъде сключен с умишлени пропуски в полза на една офшорна фирма. Няма в България друг такъв случай - цялата държава ангажирана в полза на една офшорна фирма.
  А на банскалии - честито. Имаха промишленост - закриха всичко в очакване на туристи. Имаха селско стопанство - продадоха си нивите, за да станат рентиери. Сега плачат, че целият им поминък зависи от тази писта. Еми, гъз глава затрива. Ще перете мръсното бельо на туристите, ще миете чинии и ще гледате как развеселени гости пощипват дъщерите ви, провиращи с чинии между масите.

 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Според министъра на туризма Николина Ангелкова това, че концесионната площ не излиза от буферната зона освобождава България от задължението да се допита до Комитета на ЮНЕСКО преди да гласува проектите за решенията за концесията "
  Още един път България е страна, в която се ходи с краката нагоре: министрите на туризма и на околната среда явно са представители на "Юлен", на хотелиерите, само не и на природата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Бай Ганьо, Гочоолу, Дочоолу, Бочоолу, Гуньо Адвокатинът и Данко Хаирсъзина се събраха на кръгла софра, скръцнаха със зъби и сритаха екологията, и решиха казуса "Пирин" - ще се строи. Пирине, Пирине, нямат гадините спиране!

 46. 46 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#43] от "grajdanin1":

  Затова СИКаджията трябва зя бъде ИЗГОНЕН час по-скоро. Вече няма време за чакане

 47. 47 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 251 Неутрално

  И къде е ТОЙ!!!!!!Пъзльото-международник!Пожарникарят-полиглот.Десеторъкият и голямоглав Буда.При 2000 души под прозорците на МС се оа..л.Не ,че не може да бие,може и още как.Но той е добродушен,строител,от градивната част на СИК.И ще бъде председател на председателство на ЕС.Пък и защо да се меси,като има цяла рота ординарци-леви,десни,дебели,слаби,продажни,вече непродаваеми!
  Но,аз мисля,че ще му се наложи!!!!

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#33] от "drevnata":

  И как да стане това като и там зелено-червените са против. Отделно Витоша е ниска, сезона е къс и съответно няма икономически смисъл щото тия съоражения струват маса пари, концесията струва пари и накрая картата излиза златна. И затова няма никой "малоумник" за закопае собствени пари. И затова, пенеже сме прости ще ходим да караме ски в Словения, Австрия и Италия.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#46] от "stenli1":

  Да не забравите да ходите на следващите избори. И ако избрателите на БСП не са измерели от старост, може и да успеете да влезете в парламента. За управление забравете, мина времето на червените кратуни.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#43] от "grajdanin1":

  Вие очевидно нямата грам идея от Банско и региона но това не ви пречи да дрънкате простоии. За сведение, индустрията в региона беше типичен пример за социалистически безумния и умря заедно с комунизма. За което помогна и липсата на бърза приватизажия докато все още можеше да се спаси нещо. Имаше абсурдни заводи - като завода за релета до село Баня където прозивеждаха релета за телефонни централи ( копие на модел 1929 на Сименс), разбира се този завод нямаше никакъв шанс. Завода за дрожди и той. Магнитните главив Разлог и големия телефонен завод в Банско също нямаха никаквъ шанс извън комунизма. Развода за столове имаше шанс ама пусто желание за държавна заплатка и разбира се накрая се спомина и той.
  Туризма е много добър бизнес защото продаваш чист въздух и хубава гледка. За които взимап пари в брой. А ако ви се пощива нещо, елате ще ви насочим при професионалистки да ви облекчат.

 51. 51 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Имам много повече представа за Банско и района, отколкото си мислите. Всичко ви е криво и затова закрихте заводите - такива били, онакива. В Ботевград също правеха поостарели неща, ама сега на тяхна база има поне десетина фирми, които работят, наемат хора и осигуряват поминък с високотехнологичен бизнес.
  Между другото съм служил в Разлог. Още тогава разлочани се смееха, че в Банско построили паметник на Вапцаров с изрязани думите "ще строим завод" и сочел към Разлог.
  Сега полето между Баня, Разлог, Банско и Добринище е тъжна гледка. Цялото е осеяно с недовършени недомислия. Вашите хора твърдят, че 60% от поминъка им идвал от пистата. Наистина трябва да си идиот, за да сложиш всичките си яйца в една кошница. Но, както казах, гъз глава затрива.
  Хайде, че е време да сервирате закуската в стая 314.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Той концесионерът си гледа интереса. Хотелиери и рентиери също. Но министрите на кого служат? И защо са толкова настървени? То би трябвало да се знае. Ех ДАНС, ДАНС къде си и с какво се занимаваш? Искам да чуя и мнението на президента Радев!

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Боко се колебае. Той разбира се е на страната на "бизнеса", но го е шубе. В такива случаи прехвърля топката на други или в бъдещето. В случая обаче са го притиснали и даже заклещили. Как ли ще постъпи сега?

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#51] от "grajdanin1":

  Разликата межуд Ботевград и Банско е че Ботевград е на 30мин от София пък Баксно е на 2:30мин дори сега след като има магистрала до Благоевград. И затова в Ботеград отидоха много чужди фирми, защото може да си наемеш специалисти от София. И между другото от местните хора съвсем нищо не зависи и никога не е зависело дали и кога един завод ще фалира. Но съм съгласен че ако бяха приватизирани още 90-95'та някои от тези заводи имаха шанс да съшествуват поне частично.

 55. 55 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17"

  Напомнихте ми един виц:
  Рибар отивал за риба и срешнал един човек. "Днес няма да кълве, защото духа вятър" - му казал човека. И верно - не кълвяло. И така ден след ден: днес не кълве, защото духа, утре - защото вали и т.н. Накрая рибарят, ядосан, попитал: "Добре де, а кога кълве"."Не знам - отвърнал оня, аз знам само кога не кълве".
  Извод: не е важно да знаете кога не кълве, важното е да знаете кога кълве.

  Та и вие - напълно ви е ясно защо в Банско няма заводи (кофти социализъм, далече от София), но не знаете как да стане така, че в Банско да има промишленост. Хора от цяла една област да зависят от една писта - егати хората, егати областта!

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#55] от "grajdanin1":

  И защо точно да зависят от една писта ?. Лифт и писта има и в Добринище, по-малки влекове има и на други места - на Кулиното на Предела и си ги ползваме. Иначе проекти за влекове имаше и за над голфа но разбира се нямат шанс. Отделно има доста СПА хотели - Добринище, на Баня, дори сега завършват нов спа-хотел (ще му пробвам басеина лятото). Дори лятото има доста туристи, стават опашка на пътеката към Вихрен та се налага да минавам през клековете. По селата съшо има доста хотели и туристи - елате на Добърско събота да видите за какво става дума.

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#55] от "grajdanin1":

  И защо точно да зависят от една писта ?. Лифт и писта има и в Добринище, по-малки влекове има и на други места - на Кулиното на Предела и си ги ползваме. Иначе проекти за влекове имаше и за над голфа но разбира се нямат шанс. Отделно има доста СПА хотели - Добринище, на Баня, дори сега завършват нов спа-хотел (ще му пробвам басеина лятото). Дори лятото има доста туристи, стават опашка на пътеката към Вихрен та се налага да минавам през клековете. По селата съшо има доста хотели и туристи - елате на Добърско събота да видите за какво става дума.

 58. 58 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#57] от "m17":

  Не само около Банско има природа. Хубави гледки и минерални извори има из цяла България и извън нея. Дори Гърция не може да разчита само на туризъм въпреки историята си и хилядите километри морска ивица. Колкото и да ви е чудно, Банско не е пъпа на света и да разчитате само на туризъм, пък бил той и СПА и голф (между другото точно, където сега е голф игрището - около Бетеловото се правеха летните военни лагери) и какъвто ще и да е си е елементаризъм. Швейцария, едно име дето само го търкаляте в устата, освен туризъм има силно развита промишленост с голяма добавена стойност и селско стопанство. Защо не гледате последните две, а сте се вторачили избирателно в туризма? Няма как да ви изхрани всичките и колкото повече наблягате едностранно на него толкова нещата ще отиват на зле. След време ще искате пети, шести лифт, коригиране на склона на Вихрен, за да става за скиори, ма и то ще свърши. И после?

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#58] от "grajdanin1":

  Ами елате на Банско и построите Завод че да имаме развита промишленост. Може и АПК да построите за да имаме и развито селско стопанство. Но разбира се и за двете ще се наложи да се съобразите с актуалните екологично изисквания. Така че няма да се получи комнистически идеал за високи комини и разноцветни пушеци като признак за индустриализация.

 60. 60 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#58] от "grajdanin1":

  Въобще не става въпрос за Банско, става въпрос единствено за интересите на мултаците, които държат големия бизнес там. Обикновения народ в града, я откачи нещо дребничко, някоя трохичка, я не.

  мурзилка
 61. 61 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":


  "Ами елате на Банско и построите Завод че да имаме развита промишленост. Може и АПК да построите за да имаме и развито селско стопанство."

  Ето за това си говорим от сутрината: "Елате ни направете...", "Дайте да ни дадете."
  При тази постановка не виждам основа за разговор. Говорим на различни езици. Ще си останете там, където сте. След 15 години ще плачете за 8-ми лифт ако дотогава все още някой иска да ходи в Банско. Аз, например, вече се отказах. За последно бях преди две години в един хотел в Баня и оттам ходих с лифта до връх Безбог и езерата. Май беше за последно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK