Референдумът в Генерал Тошево е валиден, гласували са над 45 %

Референдумът в Генерал Тошево е валиден, гласували са над 45 %

© Юлия ЛазароваМестният референдум в добруджанската община Генерал Тошево за добив на природен газ е валиден, информира Би Ти Ви. До вота се стигна след многоседмични протести.


По-малко от час преди края на изборния ден се разбра, че в местното допитване са участвали над 45 на сто от имащите право на глас. Изборният ден премина спокойно и няма подадени жалби.


Въпреки лошото време от рано сутринта кандидати да гласуват не липсваха. "Гласувахме за една чиста природа. Нашият край е много богат, житницата на България, Добруджа", посочи Теодора Стефанова.
Основните страхове на част от хората са, че ако започне добив на газ, питейната вода и земята ще бъдат замърсени. А главният поминък на местните - земеделието ще бъде застрашен.


Костадин Костадинов обработва 150 декара земя в село Люляково. "Единственият поминък, който е при нас в Добруджа е земеделието. С тоя поминък ние си прехранваме семействата и тая плодорна земя просто няма как да оставим нещата така, че да се натрови земята", заяви той.


Дали добруджанци ще кажат "не" на добива на газ, ще се разбере по-късно. Въпреки, че вече над 40% са дали своя глас в допитването, има и друго изискване, за да се превърне референдумът в задължителен.


"За да е задължителен от гласувалите 40% минимум, трябва да е 50 плюс един", поясни Върбан Върбанов-говорител на избирателната комисия в Генерал Тошево.


Окончателните резултати от референдума ще станат известни по-късно тази вечер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK