В доклад за Пирин пред ЮНЕСКО екоминистерството пропуска важни факти, съобщават еколози

В доклад за Пирин пред ЮНЕСКО екоминистерството пропуска важни факти, съобщават еколози

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на околната среда пропуска важни факти и дава невярна информация за Пирин пред ЮНЕСКО, това посочват от коалицията на природозащитните организации "За да остане природа в България" в съобщение до медиите, като цитират годишния доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин, изготвен и изпратен от МОСВ през декември 2017 г.


От екокоалицията ще уведомят ЮНЕСКО днес за неверните твърдения и пропуските в доклада на МОСВ. "Дневник" изпрати запитване до екоминистерството за причините за пропусната информация и неточностите в отчета за Пирин на ведомството.


В официалният документ, изпратен през декември 2017 г., се пропуска информация за предложената промяна в сегашния план за управление, с която се отменя забраната за ново строителство в туристическата зона на националния парк, съвпадаща с т.нар. буферна зона към обекта на ЮНЕСКО.
Премълчана е и предложената промяна в концесионния договор, която залага новата площ да навлиза в зоната за ограничаване на човешкото въздействие и в обекта на световното природно наследство (както показа визуализацията на GIS експерти по описаните точки в предложението на МОСВ).
"С промяната чрез десетократно разширяване на концесията на ски зона Банско от 99,5 ха до 1077 ха ще бъдат узаконени редица нарушения, вместо виновните за тях да бъдат наказани", пишат еколозите.


В същия отчет пред ЮНЕСКО министерство на екологията твърди, че всички забележки към проекта за план на управление 2014 - 2023 г. са поправени от възложителя според изискването на министерството. Природозащитниците припомнят, че в свое експертно становище министерството поиска редакция на проекта в редица точки, а авторите на плана, вместо да извършат корекциите, отхвърлиха осем от тях, засягащи ключови въпроси като зонирането и режимите. Това неизпълнение на препоръките е прието на политическо ниво в министерството и води до планирани зони за строителство с 12,5 пъти повече от сега допустимите, коментират еколозите.


Те припомнят, че последствиeто от предложената промяна на сегашния план за управление на националния парк би било увеличаване с 4,6 пъти на територията с разрешено строителство в националния парк. Това означава изсичане на вековни черномурови, смърчови, елови и букови гори с площ над 8000 декара, погубване на легендарната дива красота на НП "Пирин" и противоречи на ангажиментите, поети към ЮНЕСКО, да се оцени сегашното въздействие на ски зоната върху обекта на ЮНЕСКО. До 22 декември тече обществено обсъждане на предложението за промяна на плана и всеки може да изпрати свое становище, напомнят от коалицията.


Предложеното разширяване и условия на концесията на ски зона Банско я правят най-евтината в България, по изчисление на природозащитната коалиция държавата дава земята на Пирин срещу 5,8 ст. на квадратен метър за една година. За сравнение - концесиите на най-скъпите плажове по Черноморието са в пъти по-високи. Например тази на "Слънчев бряг-север" е 9,30 лв. кв/м, "Свети Влас-болницата" - 3,22 лв. кв/м, а "Росенец-север" - 97 ст. кв/м. По същество това би представлявало огромна непозволено държавна помощ.


Природозащитниците все още нямат отговор на въпросите, изпратени преди десет дни до вицепремиера Валери Симеонов, във връзка с опитите за промени на в концесионния договор на ски зона Банско.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK