Съвместни екипи започват да контролират горенето на отпадъци и стари гуми

Съвместни екипи започват да контролират горенето на отпадъци и стари гуми

© Надежда Чипева, КапиталСъвместни екипи на отговорните институции ще осъществяват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. Това съобщават от пресцентъра на министерството на екологията след като във вторник шест столични квартала излязоха да протестират срещу бездействието на същите тези институции и липсата на адекватни мерки срещу опасно мръсния въздух.


От години горенето на токсични материали - гуми, пластмаса, стари дрехи и отпадъци за отопление е обичайна практика в по-бедните райони на града, срещу която обаче институциите досега не реагираха адекватно.


За засиленият контрол на тези екипи се договорили в сряда на среща министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът Йорданка Фандъкова и главният секретар на МВР Младен Маринов.
Екипите, които ще контролират горенето по места ще са от преставители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи. В междуинституционалния екип ще бъдат включени и представители на столичната пожарна, които заедно със Столичния инспекторат имат правомощия да проверяват горенето на открити площи.


Министър Нено Димов информира кмета, че в момента се изработват стандарти за твърдите горива за битово отопление (въглища и дърва). Целта е от следващия отоплителен сезон горивата, които достигат до крайния потребител, да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел.


Съвместните проверки със Столичната община ще обхванат сервизите за ремонт на автомобили, за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми.


Столичният инспекторат продължава кампания за събиране на излезли от употреба гуми. До момента са събрани над 2500 гуми. Столичната община засили и честотата на събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Целта и на двете мерки е да се предотврати нерегламентираното им изгаряне.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Има ли някаква статистика за това колко точно отпадъци и стари гуми се горят за отопление? Това изглежда като едно от тези твърдения, които се завъртат и повтарят в публичното пространство, и се приемат за истина без задължително да имат много смисъл. Имам пред вид - как горят старите гуми? Могат ли да се запалят и горенето да се поддържа без друг леснозапалим материал? Какво отопление предоставят? Просто, колкото и да е беден един човек, не ми изглеждат като най-логичния избор за отопление, при условие, че има дърва и въглища. А и какви количества стари гуми трябва да има, за да може да се използват масово за отопление? Нещо не се връзва.

 2. 2 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 460 Гневно

  Ама стига с тая пропаганда! Хайде да асфалтират или положат някаква настилка на всички паркинги, които са на местата на разрушени сгради и са на пръст/кал. Такива има по протежение на бул. Т. Александров, в центъра на София (Славянска), бул. Стамболийски, окло Мол София и т.н. Само от тях колко прах се вдига непрекъснато (освен когато вали - тогава е кал).

  Колко гуми се горят в София?

  И още нещо - тази т.нар. "луга" за обезледяване не се чисти до пролетта...

  А пък няколко пъти виждам камиони за почистване на улици (това беше миналата пролет), които са снабдени с четки и са като големи прахосмукачки. Само дрето не случат прахта а я разпръскват с четките си в голям облак (чак не се вижда камиона от далече).

  Писах до общината и познайте - нищо.

  Айде стига с това гоерене на гуми. Не сме толкова тъпи. Ако София се мие няма да има прах. Това е!

  keep calm and carry on
 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 806 Неутрално

  хахахаха само заговори са ви в главите. До нас в Банишора има 3-4 къщи стопанисвани от римляни, ела да видиш какъв дим и мирис излиза от комините и тогава се прехласвай по глупави твърдения.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  Как ще контролират горенето на отпадъци и стари гуми - ще слагат топломери ли ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Освен това, кои са отговорните институции, поименно ако може.

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "v.surovina":
  "Могат ли да се запалят и горенето да се поддържа"

  Че горят - горят. Ама не мога да си представя как гума влиза в кюмбе тип "циганско щастие". Не може да се отреже, сигурно се гори на открито.
  Иначе - добре е гумите да се изкупуват и да се преработват в друг материал.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До 1 и 2: погледнете на airtube.info и ще видите какви стойности има замърсяването около Факултета, можете да сравните лесно с останалта част на София. . Аз проверявам от любопитство от време на време и е очевидно, че има проблем конкретно там, който няма как да е свързан с нещо друго освен с горене на боклуци. Друг въпрос е , че тези екипчета няма да могат де влизат по къщите, т.е. цялото упражнение е безмислено.

 8. 8 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#2] от "tony d'amato":

  Има различни видове прах!
  Това което пишеш ти е вярно, но няма нищо общо ФПЧ които се получават от горене и са опасни за хората. Те са по 10 микрона и влизат направо в дробовете.

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Как ще контролират горенето на отпадъци и стари гуми - ще слагат топломери ли ???
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Значи във ФРГ всеки комин* се води на отчет и веднъж в годината идва коминочистач да го провери да не е запушен, както и да измери качеството на изгорелите газове (по подобие на автомобилите).
  Процедурата струва около €100.

  Исторически погледнато поради огромните пожари в миналото коминочистачът има почти същата роля/власт като пожарникарят.
  Не само при поддръжката, но и при оторизиране на първоначалния пуск в действие на комина.

  *комин на печка за твърдо гориво, камина, газов котел, и.пр.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#2] от "tony d'amato":
  Явно не правите разлика между прах и ФПЧ. Ако нещата дето сте ги изписали бяха истина София щеше да има най-големи проблеми през юли, август и септември.
  Точно битовото отопление с долнокачествени дърва и въглища в примитивни печки, камини и котли е главният причинител на замърсяването - то се вижда пределно ясно в данните от мониторинговите станции - Факултета, Татарли, Красна поляна, Враждебна, Христо Ботев, Горубляне и Орландовци са перманентно с наднормени нива на тези частици.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  До коментар [#9] от "Ф.Нинов":

  И в махалите ли ''.......всеки комин* се води на отчет....'' ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Да, всеки комин се води на отчет.

  Ако си купиш и инсталираш печка/камина без да си се допитал до коминочистача, може да се окаже в последствие, той да не ти оторизира съоръжението, защото не е като хората.

  Затуй най-правилно би било да му дадеш пет бона и той да закупи и инсталира печката/камината и да й удари печата, че изгарянето е като хората.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Денонощно ще следят циганите ли. Най-много да отнесат някой бой.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  А къде остана защитата на "културните особености"? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1030 Неутрално


  Екипите, които ще контролират горенето по места ще са от преставители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи.
  =============
  Демек, горенето ще става контролирано, щото не пише, че ще се налагат санкции, а само ще контролират.

 16. 16 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#11] от "karabastun":Да, всеки комин се води на отчет.Ако си купиш и инсталираш печка/камина без да си се допитал до коминочистача, може да се окаже в последствие, той да не ти оторизира съоръжението, защото не е като хората.Затуй най-правилно би било да му дадеш пет бона и той да закупи и инсталира печката/камината и да й удари печата, че изгарянето е като хората.
  —цитат от коментар 12 на Ф.Нинов


  ОООО какъв бинес и какъв бизнес модел ще се пръкне тук! Ние като антиситемни играчи ще се покажем най ама най-стриктни,та после ще има комисия пък и КЕВЪР за комини и парлентарна група а след нея три комитета и две организации с нестопанска цел пък всчики тия да контролират -КОМИНОЧИСТАЧИТЕ.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#16] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  Герм. коминочистач е цар!
  Най-яката занаятчийска профисия.... от поне 200 години.

  Нещо като нотариуса при писарите.

 18. 18 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Съвместните екипи са договорени само за София. Вероятно защото само софиянци протестират. Според МОСВ явно в другите градове горенето на отпадъци не е проблем. Гиди мишоци страхливи, само протести ви страхуват.

 19. 19 Профил на tilev
  tilev
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Съвместните екипи са договорени само за София. Вероятно защото само софиянци протестират. Според МОСВ явно в другите градове горенето на отпадъци не е проблем. Гиди мишоци страхливи, само протести ви страхуват.
  —цитат от коментар 18 на radost.petrova


  Абсолютно, явно само от протестите се шашкат. Вождът е писал смс да направят нещо и те, ето.

  Отделен е въпросът колко качествен ще е контролът.

  Силно вредните ФПЧ не са домашен прах и както се спомена по-горе се отделят при горенето, т.е. всичко на нефтена основа и твърди горива.

  Хубаво е и да има контрол върху нивата, отделяни в заводите.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  И на кого да изпратя снимка в мъгла като си запалят съседи парното, уж купуват въглища, а пушат като някой ТЕЦ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK