Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г.

Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г.

© Георги КожухаровСредно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г. Това количество е с 13 кг по-малко спрямо изхвърляното 2015 г. По този показател България е под средната норма за Европа (480 кг./чов./г.). Това показват данните на Националния статистически институт от годишната статистиката за околната среда за 2016 г. .


Образуваните битови отпадъци средно на човек от населението показват натиска върху околната среда.


Най-много изхвърлени битови отпадъци средно на човек има Югозападният район на страната (478 кг/чов./г.), а на последно място е Северозападният район (282 кг/чов./г.).
Продължава тенденцията на намаление на образувани битови отпадъци и като количеството спада до 2881 хил.т, или с 4.3% по-малко спрямо 2015 г.


Регистрира се намаление на относителния дял на предадените за депониране битови отпадъци - от 61.6% през 2015 г. на 48.0% през 2016 г. Според графиките на НСИ се увеличава делът на битовите отпадъци, предадени за предварително третиране - от 33.3% (2015 г.) на 49.2% (2016 г.) - това са отпадъци, които не са директно изхвърлени на депа или изгорени в циментова пещ, а преминават обработка и сортиране, за да се смали количеството за депониране. Неясна остава съдбата на тези близо 50% от отпадъците, подложени на предварително третиране - след изваждане на малък процент рециклируеми отпадъци, останалите биват или депонирани, изгорени или използвани за рекултивация, за да не се водят депонирани, обясняват експерти от НПО сектора. Не се споменава какъв е процентът на рециклирани отпадъци, но при предварителното третиране се изваждат и отпадъци за рециклиране.


Продължава да расте количеството образувани пластмасови опаковки.


Вследствие на въвеждането на организирани системи за сметоизвозване в нови населени места се увеличава относителният дял на населението, обхванато от системи за организирано сметосъбиране и сметоизвозване, и през 2016 г. достига 99.7% от общото население на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Отдавна у дома не изхвърляме растителни отпадъци. Но има още такива, които биха могли да се рециклират, вместо депонират. Но няма възможност. Растителните ги компостираме, но имаме двор. За другите няма разделно събиране.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1157 Неутрално
 3. 3 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Гневно

  "Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г. Това количество е с 13 кг по-малко спрямо изхвърляното 2015 г. По този показател България е под средната норма за Европа (480 кг./чов./год.)."

  Това е така , защото разликата в килограмите , циганите я използват за отопление - за ужас на околните .

 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  За 4 членно семейство е 4,5 кг. на ден.
  Поредните експерти,които са си оставили ръцете в сметките.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Знаех си че НАДПИСВАТ. Понеже АЗ изхвърлям боклуците от вкъщи - ДЕКЛАРИРАМ С РЪКА НА СЪРЦЕТО, ЧЕ НЕ ИЗХВЪРЛЯМ НА ДЕН ПО 1,11 КГ. ОТ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  За 4 членно семейство е 4,5 кг. на ден.Поредните експерти,които са си оставили ръцете в сметките.
  —цитат от коментар 4 на tosho_toto


  Не е ясно как са ги теглили отпадъците като знаем, че контейнерите за смет като се напълнят отиват на сметището и там се разтоварват без да се теглят на кантар. Ако са вземали някакво усреднено обемно тегло и са броили контейнерите, може да се получат тези фантастични числа , които не са верни.
  Нашата статистика я наричат стъкмистика.

 7. 7 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За надписване на сметки към общините става дума, на който не му е ясно!

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  За надписване на сметки към общините става дума, на който не му е ясно!
  —цитат от коментар 7 на alexthemaina


  Абсолютно си прав. Тази статистика показва мащаба на краденето в боклукчийската мафия с активното съучастие на общините.

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":
  Изобщо не ме интересува кое как са мерили и смятали,когато крайният им резултат се разминава в пъти от истината.

 10. 10 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 654 Гневно
 11. 11 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 878 Неутрално
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  Това си е близо половин тон, не е ли твърде много?!

 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Нали има европейска директива за отпадъците .Нали щеше да се плаща на килограм а не с такса смет към данъка за сградата ?Как тъй без да се тегли отпадъка се определя количеството му за всяко семейство? В менте държава менте статистиката се нарича стъкмистика,

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Там влизат ли и строителните отпадъци. Иначе наистина е много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK