Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

© Надежда Чипева, КапиталБългарската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в плана за управление на национален парк Пирин в изпълнение на европейското законодателство. Това заявяват от Европейската комисия в писмен отговор на запитване по казуса, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


За такава екологична оценка настояват всички природозащитни организации в коалиция "За да остане природа в България". В същото време правителството и ресорният министър Нено Димов категорично отказват да изпълнят тази задължителна процедура с мотива, че оценка за въздействие върху околната среда се правела само, когато има заявено инвестиционно намерение, а такова в момента липсвало.


Кабинетът бърза да гласува проектът за план за управление на Пирин още на следващото заседание между празничните дни - 28 декември, а днес е последният ден за общественото му обсъждане, в който всеки може да изпрати свое становище по проекта до Министерството на околната среда (МОСВ).
ЕК води разследване срещу България


От Брюксел информират, че са започнали по своя инициатива хоризонтално разследване срещу няколко страни-членки, в това число на България, които не са изпълнили задължението си да обявят специалните защитени зони, каквато е и Пирин ( изискване по чл. 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ).


Въпреки, че процедурата по гласуването на тези специални защитени зони е започнала отдаван, реалното им обявяване се отлага от около шест години от различни български правителства.


Европейската комисия ще предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение, предупреждават от ЕС в писмото, подписано от Джордис Кремлис (Georges Kremlis), ръководител на отдел "Кохезионна политика и оценки на въздействието върху околната среда" в Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.


Брюксел : Всеки план за зона от Натура - с екооценка


"България, като държава-членка на Европейския съюз, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които могат да засегнат зона от мрежата Натура 2000 (такава зона е национален парк Пирин), се подлага на оценка за въздействие върху околната среда в съответствие с европейското законоидателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности" пише в писмото на Кремлис.


"Ако кабинетът отхвърли задължението да направи необходимата екологична оценка, това би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство," коментират в свое становище от природозащитниците.


От своя страна Брюксел уточнява още, че правомощията на Европейската комисия се подчиняват на принципа на субсидиарността, т.е. тя може да се намесва само в случаите, за които има достатъчно доказателства за системно нарушение на законодателството на ЕС. Конкретната ситуация - а именно започване на обществени консултации по проект за изменение на плана Пирин не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание.


ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Нека решим проблема по стария, изпитан начин, като направим комисия....и после комисия, която да разгледа комисията, и после друга комисия .................

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  20 години платен екотерор...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  20 години "безплатно" обгрижване на олигарси! Честито ни бетонирано Черноморие! Очаквайте бетонирани планини!

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Дали Боко ще заплаши европарата, с която храни мафията ни, за сметка на един Цеко?

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Весело

  Брюкселски патриотично ми е, европейски даже.
  Клети юленци и прислуга.

 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Любопитно

  Бай Хой, Далаверко и Каракачанката ще трябват да връщат кинти на Цеко и на кипърския безработник. Дали ще стигне излишъкът в бюджета? Притеснявам се...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще се намери кой да направи "еко оценка".
  С научни "факти" ще се докаже, че единственият начин да бъде спасен "Пирин", е да се изсекат няколко хиляди декара гори, да се направят писти и по възможност хотели.
  С такава "оценка" правителството ще бъде принудено да се съгласи и да направи съответните безвъзмездни инвестиции.
  Щото нали, все пак законите над всичко...

 8. 8 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Ами сега? С какви безработни помощи ще преживява Георгиус? Завалията!

 9. 9 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако се спазваха законите, досега и планът щеше да е приет, и кабинката с увеличен капацитет или нова, и прецедателството спокойно. Само че един истински добър план за Пирин с истинска екооценка не може да оправдае ламтежа за още писти във вековни гори които цял свят ни е признал за ценна защитена природа.
  Но понеже алчността добре понася беззаконието, затова Банско и пишман инвеститори ала Каролев ще продължават както досега, докато имотите им се обезценяват и намерят друг начин да преперат парици.
  Най-добре ще е по цацовски да станат нещата - новите конкурси за Мис България да се правят само по изрично белите пешеходни пътеки на Банско. Само така ще се гарантира поминъка без корупция.

 10. 10 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А те ще направят екооценка.УчЕните отБАН.После ще я засекретят.Но има и надежда!!!Таско спаси БЕХ(някои казват,че газпром,но ние не вярваме),а Валери има шансове да подпомогне Юлен.Като начало да се превърже към някоя 100годишна мура.Така няма да има опашки по лифта.

 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  И да има екооценка, ако не ги устройва, ще я загубят, както загубиха доклада на БАН за Белене

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "1107a":

  Мдам, ама това отлага взимането на решение на 28-ми, а после концесията трябва да мине през Брюксел...

  Ами засега мача изглежда като да го водят зелените. Да видим какво ще измисли Цеко.

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Екооценката не е проблем. Ще се направи и покаже, че допълнителен лифт няма да увреди Натурата, което си е така.
  Проблемът на шишовците е, че нямат време. През януари, влиза директивата че подобни концесии трябва да се отворени и за други играчи.
  Защото Пирин може и още писти и лифтове да поеме, но падне ли монопола Цеко (или тези на които се явява представител) ще трябва да правят бизнес в нормална, не монополна среда.
  И тогава и Банско и България ще стане една стъпка по-нормална страна.

 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 422 Весело

  А най добре Пирин да заприлича на Витоша ...
  От няколко лифта, не работи нито един.
  Планина на 10 минути от милион и половина град е достъпна само ако се качиш с личния си автомобил и паркираш по поляните.
  Така се пази природата в България вместо лифтове, хиляди автомобили катерещи из планините ни.

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Вече е ясно, защо Боко се услушва като прасе в теменужки.....а жената-кон го усуква. "Патриотите" ще лъскат бастуна .....

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Всъщност за Бай Хой това е много удобно. Сега може да откаже на Валери и Цеко с аргумента, че Европа не дава.

  Сега очаквам Симеонов да запее на Анти-Европейската струна - как Европа иска да блокира икономическото развитие на България и да бъде просто потребител на техните стоки.

 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Този да вземе да покаже кореспонденцията с ЕС, нямам му вяра на Тома Белев.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дочетохте ли стативта докрай?!

  "Конкретната ситуация - а именно започване на обществени консултации по проект за изменение на плана Пирин не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание."

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ..Мутрата си мисли ,че като го погалят по главата и работата е опечена . Като мутра може би разбира само от лични отношения и след като е приет в бандата ...Обаче ЕС не е банда . Надявам се скоро да стане една мощна подредена държава официално или неофициално , но върховенството на закона и човешките права да победят и в нашата кочина

  Обичам да питам
 20. 20 Профил на username333
  username333
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Каролев, казвай какви са новите инструкции!

 21. 21 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 608 Неутрално

  е, писна ми от тея оценки бе, само се говори за тях, само се бавят нещата, кое време стана и втори лифт в банско няма. само се правят оценки, а резултат никакъв. ми айде направете я най-после и действайте.

 22. 22 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прокопиев забавен си... Боко не чу хленча ти да погази закона и да ти издаде индулгенция...И се сега ти и твоите храненици пищите и виете на умряло понеже са запорирани 200 милиона спестени от закуски... Мърдай, Прокопиев, мърдай - може и да ти хареса...спазването на закона, разбира се...

 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  каква Асоциация на парковете и тома белев бе ?
  Онзи ден излезе СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ ,че той е НИКОЙ там!!1 Защо продължавата да заблуждавате читателите си ??

 24. 24 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  СТИГА МАНИПУБАЦИИ - ЕТО КАКВО КАЗВА КОМИСИЯТА ВСЪЩНОСТ: "Правомощията на Европейската комисия, от друга страна, се подчиняват на
  принципа на субсидиарността, което означава, че тя може да се намесва само в
  случаите, за които има достатъчно доказателства за системно нарушение на
  законодателството на ЕС. Конкретната ситуация, за която ни информирате, а
  именно – започване на обществени консултации по проект за изменение на Плана
  за управление на Национален парк „Пирин“, не представлява нарушение и
  Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание. В
  тази връзка ние Ви благодарим за информацията, която предоставяте, но следва да
  Ви уведомя, че службите на Комисията не могат да се намесят на този етап."

 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 325 Весело

  Дали Боко ще заплаши европарата, с която храни мафията ни, за сметка на един Цеко?
  —цитат от коментар 4 на Дундурук


  Това е много смислен въпрос. Според мен, на първо време ще се опита да реши въпроса по Бойковски - и вълкът сит, и агнето цяло :) Някои хора бъркат такова решение със соломоновско :) После се разбира, че няма как да съчетае европейското законодателство и пари с българските далаверки на близки олигарси и идва веселата част. И се започва едно сменяне на позициите от Борисов, също като госпожица в магазин за дрехи, която се чуди кой цвят и отива най-много .... Това води до отлагане, до снишаване, до изчакване, до натъманяване, до наместване ... Така се разбира политиката в България и затова сме на това положение, а младите хора бягат към западноевропейски държави. Защото им е омръзнало да се борят за нормален живот и да чакат апатичната част от обществото да се събуди и да омете паразитните структури и политици ...

 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#7] от "1107a":

  Всъщност не е толкова лесно. Заради това правителствата и дори президента всячески се опитват плана да няма екооценка. В този вид на плана такава няма да мине. Веднъж МОСВ беше принудено да го върне за корекция. Авторите, които са слуги на Цеко се опитват да го пробутат без съществени корекции.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#3] от "vassilun":

  А защо стана бетонирано Черноморието ни?! Някои бяха глухи, слепи, невидяли, неразбрали...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf1":

  А по времето на кои правителства се издадоха разрешителните за бетонирането на Черноморието?

 29. 29 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Къде бяха Белев и Прокопиев докато мутрите БЕТОНИРАХА Черноморието - да не би да са били на друга планета?! Всъщнот всичко е толкова банално - просто има едни "зелени" фондации в Швейцария и Австрия, финансирани от техния зимен туристически бизнес, които плащат на своите екоеничари в България, за да не се строи, за да няма силна конкуренция тук за техните зимни курорти.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#28] от "niakoi_si":

  Издадени тихомълком, защото простите на еко$-ите бяха нулеви...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#14] от "001":

  Аз си я качвам пеш. От Драгалевци обаче не го обичам. От Железница е най-готино. Но щом ма теб ти трябва лифт или кола.... Как беше:) Той няма крака:)

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#30] от "hamiltonf1":

  Поправка: протести, стествено..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Само Георгиус не се е изказал за втория лифт. Да не би другарите управляващи да дължат нещо на безработния молиардер? Или е в сила принципа: За да получиш, трябва да дадеш.

 34. 34 Профил на username333
  username333
  Рейтинг: 402 Неутрално

  След нова година Георгиус Гергов продава Юлен на швейцарската мафия, оттегля бизнес интересите си от България и започва да развъжда по европроекти, и с помоща на ПИБ, редки породи кози по кипърските каманяци. Докато стане сделката факт, сърдито и реваншистки, ГГ нарежда никакви съоръжения да не работят на Банско, също и да се чупи инвентарът. Руснаците остават да си пият ментетата и да помагат в чупенето, а гърците отиват на фтиня шопинг в Лидл Сандански. На Витоша почват да се забелязват македонци по ски комбинезони и со шлемове, сощински наследници на А.Великий. Велери му избиват чивиите, бият му диазепам, пие валиум и проспива химна, и речта на РР на НГ. ББ си е добре, пуши пура, хили им се и му дреме. Зимна идилия в Банско и околните земи ...

 35. 35 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 289 Неутрално
 36. 36 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Този да вземе да покаже кореспонденцията с ЕС, нямам му вяра на Тома Белев.
  —цитат от коментар 17 на nema_labavo


  има линк в статията подчертан е в червено, ако не го различавате.

 37. 37 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  е, писна ми от тея оценки бе, само се говори за тях, само се бавят нещата, кое време стана и втори лифт в банско няма. само се правят оценки, а резултат никакъв. ми айде направете я най-после и действайте.
  —цитат от коментар 21 на moti


  до сега не само няма оценка за втори лифт, но и няма даже официално предложение за него.

 38. 38 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Дотам ли стигнахме? Необходимостта да се спазва законът да бъде новина?

 39. 39 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#29:"Rossen Roussanov"]Къде бяха Белев и Прокопиев докато мутрите БЕТОНИРАХА Черноморието - да не би да са били на друга планета?! Всъщнот всичко е толкова банално - просто има едни "зелени" фондации в Швейцария и Австрия, финансирани от техния зимен туристически бизнес, които плащат на своите екоеничари в България, за да не се строи, за да няма силна конкуренция тук за техните зимни курорти.[/quo

  За Прокопиев не отговарям, а точва че все още виждате незастроени имоти на юг от Царево, на Ропотамо и на северното Черноморие, Карадере, Иракли, Корал се дължи на организациите от За да остане природа в България. Я отидете там дето беше Златна Перла да видите има ли хотел?

 40. 40 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Лично аз много повече вярвам на експертите в българските институции, отколкото на анонимни чиновници от Брюксел

 41. 41 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#29] от "Rossen Roussanov":

  Тролче :) тая опорка е толкоз тъпа че предизвиква само смях.

  Мислиш ли верно че Пирин може да е конкурент на Алпите?
  Въпрос за тъпанари: каква е разликата между двете планини и защо това което може да се направи в Алпите не може да се направи в Пирин?

 42. 42 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#40] от "svoboden":

  Лично аз точно обратното. И не мисля че има Българин който вярва на "българските" институции

 43. 43 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#42] от "Noal":

  И Бай Ганьо така е мислили...

 44. 44 Профил на username333
  username333
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "Rossen Roussanov":

  Те от запад така платиха и за приватизацията, за да съсипят конкурентното в световен мащаб производство, нали? 30 години едни и същи тъпотии се говорят, та даже някви редки тъпанари, родени след 86- та изпитват носталгия по социализма и бай Тодор.

 45. 45 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тома Белев":

  "Правомощията на Европейската комисия, от друга страна, се подчиняват на принципа на субсидиарността, което означава, че тя може да се намесва само в случаите, за които има достатъчно доказателства за системно нарушение на законодателството на ЕС. Конкретната ситуация, за която ни информирате, а именно – започване на обществени консултации по проект за изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание. В тази връзка ние Ви благодарим за информацията, която предоставяте, но следва да Ви уведомя, че службите на Комисията не могат да се намесят на този етап."

  Нали ти казах, не вяравам на Тома Белев. Комисията няма да се намеси засега, защото няма достатъчно доказателства и системно нарушение.

 46. 46 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  И после, пирин-макеталибаните, нямало да искат напускане на ЕС и присъединяване към ЕАС!

  Да разлая троловете!!
 47. 47 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#14] от "001":Аз си я качвам пеш. От Драгалевци обаче не го обичам. От Железница е най-готино. Но щом ма теб ти трябва лифт или кола.... Как беше:) Той няма крака:)
  —цитат от коментар 31 на rincewind


  А някой, който е в инвалидна количка как да се качи на Витоша, освен с кола?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 48. 48 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#23] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":
  В случая няма никакво значение какъв е Белев в Асоциацията на парковете. От ЕК само информират министерски съвет, че екооцценка трябва да има и да не се правят на големи тарикати, щото ще им загорчи преЦедатеството. Не че в МС не знаят това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 49. 49 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#41] от "Noal":

  Тролче е на баба ти внука...Иначе би ли ми казал с какво снегът и стърмните склонове за парзаляне на планината в Алпите са по-качествени от снега в Пирин, Рила, Родопите или Стара планина. Разликата е в инфраструкурата на пътищата, на хижите, на лифтовите... направени от хората след като преди това са изсекли определен брой дървета. И на цените, разбира се... И когато и тук някой пожелае да направи подобна инфраструктура - на ход излизат екоеничарите, като тебе .... Това се отнася и за Витоша и за всяко друго място с потенциал за зимен туризъм...

 50. 50 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#45] от "nema_labavo":

  Обсъждането няма как да е нарушение. Виж горния абзац на цитираното от теб. Там се казва, че е необходима екооценка.

 51. 51 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#43] от "svoboden":

  Да бе да... ;)

  Бай Ганьо мисли като Пеефски.
  Свинята също вярва на "българските" институции, защото сам ги е назначил

 52. 52 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 713 Неутрално

  НЯМА БЪЛГАРИН, КОЙТО ВЯРВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ.

  4itatel
 53. 53 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Комисията трябва да разбере, че наистина тук има систематични неправомерни действия по отношение на природата. Какво значи "ако установи такива"??? Има десетки нагли примери за това. Защо не се опишат и изпратят?

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Нали ние точно Брюксел искаме да прескочим, затова сме се разбързали.

 55. 55 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#49] от "Rossen Roussanov":

  Току виж наистина не вярваш, а не си платено тролче, та ще ти обясня:

  1. Площта на Алпите е по-голяма от ЦЯЛАТА площ на България
  2. Алпийските курорти са на надморска височина с 1000 - 1500 метра по високо от курорти в България
  3. Ние сме доста по на юг, съответно доста по топло. Сезона в България е близо 2 пъти по къс от този в Алпите. При нас има 2 месеца хубав сняг. Казвам ти го като ЗАПАЛЕН скиор

  Можеш да бъдеш сигурен че твоята теза освен безумно тъпа е целенасочено разпространявана от Цеко, Свинята и други уроди с цел някои ливади да им се вържат.
  Те лично са наясно с всички неща които ти изредих, но целта им не е да направят мега курорт (щото няма условия за такъв) а да измамят отново английски и руски балъци и да им набутат апартаменти по 1000+ евра. Пък след тях трева да не никне.
  Вече са го правили успешно. Справка: Банско

 56. 56 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 510 Неутрално

  на мен ми писна от тая тема и от пречките тоя лифт да се направи най-сетне. не разбирам защо го мотаят, наистина

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Валерко ще подаде оставка в знак на протест.

 58. 58 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тия вече започват да ме нервират от всякаде.. Какво ще се прави на Пирин решават Българските граждани!!! Тия изкуфели чиновници да си го на.....к отзад!!!!! Що не ходят да искат ревизия на туризма в Щвейцария или Австрия където има ХИЛЯДИ пъти повече сеч на гори и хотели и писти??? БГ туризма ЩЕ се развива и ако имат проблем с това да доидат да ни го кажат в очите. Маината ви.

 59. 59 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А сега да видиме дали само "шепата еко-терористи" са проблема на родните фашисти "патриоти"....

 60. 60 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#55] от "Noal":

  И кво сега Пакпадналов, заради такива като тебе да нямаме скивлекове, лифтове, хижи и да не се пързаляме със ски ли? Ти явно се пързаляш с найлон, с корито или леген , но защо дърпаш към селяндурското си пързаляне останалите, които искат да се забавляват съвременно и нормално?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#49] от "Rossen Roussanov":

  Не му обяснявай, тези си мислят че само Пирин имаме предвид когато сравняваме с Алпите и стават винаги за смях! Там обаче нещата са коренно различни от България! Горите са частни и частиците не са позволили да бъдат вкарани в Натура 2000.

 63. 63 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Накой наясно ли е, какво трябва да се предприеме, когато от деловодството на МОСВ, не издават входящ номер, при изпращане на становище от граждани относно Пирин и цековият бизнес там? Три пъти пиша, не желаят и това е. Наглеци!

 64. 64 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Малко встрани от темата.Защо от НАП не направят анализ на валидираните карти за "кабинката".Ще видят много странни неща.

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Нека решим проблема по стария, изпитан начин, като направим комисия....и после комисия, която да разгледа комисията, и после друга комисия .................

  ... докато спрат и настоящия кабинков лифт в Банско .

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А днес един от Осемдесетте процента патриотар , по телевизия Атака , повтаряше шизофренично , че втори лифт в Банско ще има . Защото Валерката така бил обещал .

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#63] от "fio41315648":Накой наясно ли е, какво трябва да се предприеме, когато от деловодството на МОСВ, не издават входящ номер, при изпращане на становище от граждани относно Пирин и цековият бизнес там?

  Ми то всеки е наясно - стани ловец, за да имаш легализирано джепане . И пушка за него .

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#45] от "nema_labavo":
  Естествено, че няма да се намеси, докато нашите не сгазят лука. Там разсъждават за нас, като за нормални хора и си мислят, че в правителството ни работят в интерес на всички.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darcas":

  Хайде малко уважение към хората в инвалидни колички. Гледам на лифта в Сопот (който си работи, а е ремонтиран без да са подменят стълбовете и стъпките между тях) опашки от инвалидни колички.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#58] от "happystory":


  Що не ходят да искат ревизия на туризма в Щвейцария или Австрия където има ХИЛЯДИ пъти повече сеч на гори и хотели и писти??? БГ туризма ЩЕ се развива и ако имат проблем с това да доидат да ни го кажат в очите. Маината ви.
  —цитат от коментар 58 на happystory

  Ако в Швейцария някой си помисли да отсече 1000 пъти повече от Банско, местните хора начело с кмета и централната власт начело с министъра на околна среда (или какъвто е там) ще го изгонят с ритници на майната си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Току що Краевица по БТВ лично ни информира колко хора са за строеж на ски инфраструктура и колко не са. Беше много щастлива.

 72. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "Rossen Roussanov":

  .Иначе би ли ми казал с какво снегът и стърмните склонове за парзаляне на планината в Алпите са по-качествени от снега в Пирин, Рила, Родопите или Стара планина.

  ------------------------------------------------

  Пич, заслужаваш да ти заковат дипломата от училище с ръждив пирон над вратата.
  като пиронът да минава през оценката ти по география.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "Rossen Roussanov":


  И кво сега Пакпадналов, заради такива като тебе да нямаме скивлекове, лифтове, хижи и да не се пързаляме със ски ли?
  -----------------------
  Не злато, ние не искаме заради такива като тебе, в планините да се устройват лунни пейзажи и разни комплексари да ми дават наклон къде мога ходя и къде не колко деца да водя със себе си.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  И какво става ? Значи ЕС, който според руската пропаганда искал да обезличи България, да я колониализира, да я експлотира и т.н. търси начин как да запази уникалната ни природа от това да се превърне в бетонно гето, а така на практика и за устойчивост на съществуващия туризъм, а "нашите" институции, уж водени от патриотични подбуди и желание да дадели поминък на населението в тези райони, всъщност подаряват природата ни на всеизвестни олигарси ! И защо го докарахме дотам ? Не трябва ли да бъде точно обратното ? Пази Боже България да разчита на днешните " патриоти "...

 75. 75 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ми като не е трябвало екологична оценка, що да не вземе търтий Цеко да си построи в Банско и една централа с беленските реактори, че да има и ток за лифтовете. Спомняте стихотворението Грамада. Май е дошло времето да му спретнем една грамада от камъни с пожеланието: Проклет да си Цеко!!!

  майтапа
 76. 76 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Транспарант на входа на Банско: "Банско иска втори лифт!"
  Няма "Добре дошли!"
  Поне от 1/3 от бетонните страшилище стърчат арматура или са построени/недостроени и зарязани. Ако беше като по морето, да расте бързо флората, "лианите" да са ги превзели.
  Надпис на паркинга на лифта в Банско: "Безплатен престой няма"
  Типично по македонски (да се чете "тези по-дрЪвени от шопите" ), преливат от любезност... Тези хора са пропуснали доста и не само от географията, но и от българския, че и от възпитанието.

 77. 77 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Каролев и той не се наяде. Чел Библията няколко пъти, ама нищо не му е влезнало в шамандурата. Кво ще ги праиш тия пари ве, с теб ли ще ги вземеш най-накрая?

 78. 78 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  Тъй... уважаеми труженици от високо професионалния "Дневник", тази ви статия не влиза ли в тежко противоречие с тази: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/30/3105180_evropeiskata_komisiia_niama_poziciia_po_kazusa_s/?ref=home_main_news

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK