Кабинетът одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка

Кабинетът одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка

© Николай ДойчиновПравителственото одобри на последното си заседание за годината спорните промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината парк. Не е гласувано проекторешението за промяна в концесионния договор с "Юлен", което трябваше да бъде гласувано заедно с поправките в плана за Пирин.


Това стана известно от изявление на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерския съвет пред журналисти, както и от гласуваното решение на Министерския съвет, изпратено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на заседанието отново Димов внесе извънредно за гласуване две решения за Пирин, които липсваха до днес сутринта в дневния ред на МС.


В отговор на действията на кабинета еколозите още утре ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви и за образуване на две наказателни процедури срещу България, научи "Дневник". Природозащитниците готвят и нов протест в защита на Пирин в първите дни на българското европредседателство.
Прието второ решение за Пирин днес ускорява строителство на втори кабинков лифт, за който обаче няма все още внесено инвестиционно намерение. С него кабинетът възлага на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че такъв да бъде изграден във възможно най-кратък срок. Според коалицията на природозащитните организации говоренето за втори лифт над Банско е просто параван, зад който се прокарват нови сечи на вековни гори и ново строителство на ски писти в големи площи на националния парк, както и узаконяване на нарушенията на концесионера на ски зона "Банско" "Юлен", правени през годините.


Още миналата седмица, след отлагане на казуса "Пирин", вицепремиерът Валери Симеонов демонстрира публично, че е много ядосан от "разколебаването" на кабинета, и заплаши, че отлагането на решението може да бъде повратна точка в отношенията между управляващите от ГЕРБ и партньорите в кабинета "Обединените патриоти".


И днес кабинетът е гласувал промените в плана в първоначалния си вариант, предложен от МОСВ, като липсва поправките да минат през задължителна екологична оценка, както изискват европейските директиви. Това става, въпреки че миналата седмица Европейската комисия ясно заяви в официална кореспонденция с природозащитници, че такава екооценка е задължителна в случаи като промени в действащ план за управление на зони в "Натура 2000", какъвто е и Национален парк "Пирин".


Вместо това Нено Димов за пореден път повтори как всяко инвестиционно намерение в парк "Пирин" ще подлежи на оценки за въздействието върху околната среда, както и за съвместимост със защитните режими в парка. Министърът налага тезата, че това е законовият начин за строителство в защитени територии.


Кабинетът одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка

© Николай Дойчинов


"Днес кабинетът прие и двете точки, които внесох в заседанието. Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвено през 2013 г., минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерския съвет поради смяната на правителствата и служебното правителство", разясни Димов. Впоследствие е било решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 г., припомни още Димов.


"При инвестиционен интерес двете решения на кабинета отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен. Това е отваряне и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. Това е един много удачен момент в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори", посочи министърът.


Докато правителството решаваше дали да одобри промените в сега действащия план, пред Министерския съвет от рано сутринта протестираха около стотина граждани и природозащитници. Край Симитли протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли - Георги Икономов и Апостол Апостолов, излязоха на контрапротест и блокираха главен път Е-79 при разклона за Банско с искане за разширение на туристическите съоръжения.


Еколози: Гласуваните поправки са скандални


Готвените промени в плана за управление на Националния парк "Пирин" са скандални, предупредиха еколозите. Те се събраха още в 8.30 пред сградата на правителството с огромен транспарант "Пирин е в беда, спасете го сега!".


Кабинетът одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка

© Николай Дойчинов


"Това, което се предлага като промени в плана, е абсолютно скандално. Трудно е да повярвам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да одобри сеч на вековни гори", посочи Катерина Раковска от WWF - България, за "Дневник". По думите й предлаганите поправки в стария план са още по-скандални от тези в проекта за нов план за Пирин, защото залагат строителство в почти половината национален парк (48%) - в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2.2%) и в в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6).


Еколозите визуализираха в карта кои са зоните с разрешено строителство в национален парк "Пирин" след гласуваните днес промени в плана за Пирин

© коалиция

Еколозите визуализираха в карта кои са зоните с разрешено строителство в национален парк "Пирин" след гласуваните днес промени в плана за Пирин


С така гласуваните промени в плана за Пирин природозащитниците смятат да сезират Европейската комисия за наказателна процедура заради липсата на задължителна екологична оценка в тези случаи, обясни Кaтерина Рaковска от WWF. Освен това еколозите ще обжалват решението на кабинета пред съда, каза за Дневник" Тома Белев от Асоциация на парковете в България. Те подготвят и нов протест, който ще се проведе в началото на българското европредседателство.


Карта, която показва зоните с разрешено строителство според плана за управление на Пирин от 2004 г.

© коалиция

Карта, която показва зоните с разрешено строителство според плана за управление на Пирин от 2004 г.


Вторият лифт, с който всички мотивират промените, всъщност липсва като предложение в плана. Вместо това в новите мерки се предвиждат ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветление на трасетата, и то основно върху вековните гори на Пирин. Тези поправки нарушава Закона за защитените територии и две европейски директиви, посочи и екологът Андрей Ковачев.


Кабинетът одобри поправките в плана за Пирин, позволяващи строителство в парка

© Николай Дойчинов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK