Граждани излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията" тази вечер

Граждани излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията" тази вечер

© Юлия ЛазароваЧасове след решението на Министерския съвет за Пирин граждани излизат на спонтанен протест в центъра на София под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията." Събитието се организира и споделя в социалните мрежи като засега има заявено присъствие над 300 души. Сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, а началният час е 18.30 ч., като най-вероятно протестът ще премине в шествие към сградата на Министерския съвет.


Като мотив за гражданското неподчинение организаторите на събитието заявяват, че с решението си за Пирин днес правителството подарява половината от парк "Пирин" на една офшорна фирма и разрешава строителство и сечи в три от шестте зони на парка


Междувременно от коалиция "За да остане природа в България" излязоха със своя позиция, в която заявяват, че дни преди началото на европейското председателството на България Министерският съвет прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и допусна мащабни строителство и сечи в Пирин.
Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.


Това се случва след формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него, смятат природозащитниците.


В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори.


Решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови, подчертават еколозите. В същото време от Министерството на екологията разчитат закона по друг начин и изтъкват, че строителство на ски писти и инфраструктура е разрешено.


Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, обясняват природозащитниците.


Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява, смятат от коалицията и добавят, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.


Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и протестни действия.


Позицията на природозащитните в шест точки:


- Не подкрепят проекта за изменение на плана за управление на парк "Пирин", направено от община Банско
- Всяко изменение на план за управление подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000"
- Не подкрепят ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове. Това за нас е нарушение на Закона за защитените територии
- В националните паркове могат да се изграждат само инфраструктура за посетителите след екологична оценка и оценка за съвместимост и съответна конкретна промяна на плана за управление
- Решението на Министерския съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред ЕК за две наказателни процедури
- Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3117 Весело

  Да одят в Банско !

  Ше ги черпят с Бански старец ...

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Защо не вземат тези граждани да кажат колко печелят от т.нар. "екологични" проекти. Аман от тарикати в тази държава.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7856 Неутрално

  " Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно"

  Как пък стигнаха до този извод

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3857 Разстроено

  "Граждани излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията"

  Колко са смешни и жалки. Дадоха цялата държава на мафията , а сега са се загрижили за Пирин.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8024 Любопитно

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Тези граждани, които излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията" тази вечер не са ли от вашето село на ''Зелените'' ортаци на ДСБ!?

  [email protected]
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Борисов играе ва-банк ...
  Според мен това е началото на края на дс мафията.

  Ще има масови протести през Новата 2018, които ще свалят Борисов от власт.
  Задава се и съд и затвор за трите прасенца.

  Щом на 28.12 се гласува подобно престъпление, значи борисов и дс мафията ги е страх от протести.

  Борисов е за затвора.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тя червената комуноидна мутро-милиционерска мафия,управляваща "държавата", отдавна си е присвоила тези части от Пирин.
  Както си присвои чернаморието и го бетонира.
  Няма разлика между БКП-БСП, ГЕРБ, ДПС, "патриотите" с руски знамена.
  Чудно обаче защо Дневник не съобщава за публикация в Гардиън със зъглавие:
  В облак от корупция България ще председателства ЕС.
  Но в крайна сметка се стига до материала от 80 или по-вече проценти дебили според депутат от БСП,или не ставащи и чеп за зеле според депутат от ГЕРБ и т.н.
  Важно според управляващите и уж опозицията да се ремонтират МИГ 29 от руснаците,да се строи Беляне,а и някой от сараите да си вземе полагащата му се порция,може и да се фалира още някоя банка и т.н.
  Но така си гласува материала.
  Материала,материала.

 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Направете си прически, сложете си палтенца от екокожа, ще ви дават по тиливизията.

 9. 9 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мошеници!Слугинаж на българо-съветската мафия!Позор!Съвсем,ама съвсем случайно "държавниците"ни вземат "решения"между светите празници!Но за тях няма нищо свято!ДЪРЖАВНИК произлиза от ДЪРЖАВА,а не от ДЪРЖАНКА,товарищи и другари!!!

 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Борисов играе ва-банк ...Според мен това е началото на края на дс мафията.Ще има масови протести през Новата 2018, които ще свалят Борисов от власт.Задава се и съд и затвор за трите прасенца.Щом на 28.12 се гласува подобно престъпление, значи борисов и дс мафията ги е страх от протести.Борисов е за затвора.
  —цитат от коментар 6 на ironhorse


  другарю, периодът с въоръжената борба вече не върви, защото любимото ви ссср умрЕ; чемодан, вокзал, Москва!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":Тези граждани, които излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията" тази вечер не са ли от вашето село на ''Зелените'' ортаци на ДСБ!?
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Не. ДСБ не е имало зелени ортаци. Те са в ДАБГ.

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#10] от "hhhuuunnnn":

  Ха аха...
  Ми той Борисов работи за Москва и Путин.
  Борисов е креатура на дс=кгб и това е видно от путинизацията на България.
  Но Геберуга ... българският народ никога не е търпял тирани.
  Много скоро гербер ще е = путинолизец и предател.
  Ти ще си от първите отрекли се от събратята бандити.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пирин да се бетонира, морето да се бетонира, Родопите и те. Нека всичко да стане кал и бетон. Така поне ще сме един хубав нагледен пример как НЕ трябва да се прави. Сега сме хубав пример как АЕЦ не трябва да се строи, как здравеопазване НЕ трябва да функционира, как да Не се провеждат държавни поръчки... Сега ще покажем и как да Не се развива зимен туризъм. Абе и ний даваме нещо на света

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  а що не протестират като умират стотици хиляди декари гора ,защото се заразява с гъби и няма кой да я осече ,а се секат само здрави дървета ,къде са зелените ,нищо не сме чули за протести или там няма далавера ,няма кой да дава пари ,затова няма и протестиращи за природата ,друго си е за авантата

 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#10] от "hhhuuunnnn":Ха аха...Ми той Борисов работи за Москва и Путин.Борисов е креатура на дс=кгб и това е видно от путинизацията на България.Но Геберуга ... българският народ никога не е търпял тирани.Много скоро гербер ще е = путинолизец и предател.Ти ще си от първите отрекли се от събратята бандити.
  —цитат от коментар 12 на ironhorse


  цялата ви стилистика на изразяване и на мислене е комунистическа, но това е просто обяснимо - комунизмът не може да се скрие с никакви заклинания; имам лоша новина - комунистите може да разчитате на успех само при въоръжена борба с участието на братския ви ссср, но вече ви обясних, че он умрЕ

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Браво на протестиращите! Пирин е национален парк, не е коледен подарък за Цеко.

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1828 Весело

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  ми виж сега има съд, Нашия ако не присъди както искат има даже Европески ама сигорно и там няма да минат затова протести по евтино

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1828 Весело

  Тя червената комуноидна мутро-милиционерска мафия,управляваща "държавата", отдавна си е присвоила тези части от Пирин.Както си присвои чернаморието и го бетонира.Няма разлика между БКП-БСП, ГЕРБ, ДПС, "патриотите" с руски знамена.Чудно обаче защо Дневник не съобщава за публикация в Гардиън със зъглавие: В облак от корупция България ще председателства ЕС.Но в крайна сметка се стига до материала от 80 или по-вече проценти дебили според депутат от БСП,или не ставащи и чеп за зеле според депутат от ГЕРБ и т.н.Важно според управляващите и уж опозицията да се ремонтират МИГ 29 от руснаците,да се строи Беляне,а и някой от сараите да си вземе полагащата му се порция,може и да се фалира още някоя банка и т.н.Но така си гласува материала.Материала,материала.
  —цитат от коментар 7 на anty


  то хубаво ама Правистите от дясно къде ги пишем в БСП или ГЕРБ или викаш за първа линия няма партия

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1099 Весело

  От заглавието излиза,че утре вечер могат да го дадат......

 20. 20 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Смешен протест. 300 души заявили, че ще участват - значи са били 100-150 максимум. То на сватбата ми бяха повече гостите.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Протестът във ФБ ли ще бъде само, или вече е свършил?
  Гледам, минало е уреченото време за събиране.
  Опа, всъщност още не са дошлите вечерните новини, явно тогава ще се състои.
  Гражданите да побързат, че селяните от Банско вероятно също ще искат да се изкажат в близките дни.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#12] от "ironhorse":

  абе комуне такава риторика минаваше едно време, ама сега само пояснява кой те финансира

 23. 23 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  Подкрепям протеста срещу мафиотското управление!

 24. 24 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Мафията си има държава!
  Орежете всичко!

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Проблема с българската природа е, че нито на управляващите нито на зелените им пука за нея. И едните, и другите обслужват интереси.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1913 Гневно

  Най– добре е нищо да не се прави. Да не се правят лифтове, да не се проучва за подземни находища на каквото и да е, боклука да не се събира и преработва и т.н. И да гледаме само на зелено и да преработваме листа и клонки.

 28. 28 Профил на Diеsеl
  Diеsеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вие няма, но Боко вече я даде.

 29. 29 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво на протестиращите! Пирин е национален парк, не е коледен подарък за Цеко.
  —цитат от коментар 16 на atropin

  Накрая Банско ще поиска да се присъедини към БЮРМ (FIROM) само и само да се отърве от лапите на зелената мафия в България. Бих ги разбрал.

 30. 30 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 391 Весело

  Я да видим сега, кой е по-мафия.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 278 Весело

  Обаче чекаме ся на протеста Цецка и Цецко. Те го могат - да протестират на другия ден срещу закон, който са гласували вчера. И май пак за нещо, свързано Банско беше.

 33. 33 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Уау, 550 души са заявили присъствие... значи реално ще отидат към 50.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 34. 34 Профил на tnk14543188
  tnk14543188
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Смешен протест. 300 души заявили, че ще участват - значи са били 100-150 максимум. То на сватбата ми бяха повече гостите.
  —цитат от коментар 20 на dobri_i


  Не видях повече от 30 участници. И то във пика на живо телевизоионно предаване. Предполагам, че към момента са се разотишли. Защо не направят палатков "Град на истината" или един Майдан?

 35. 35 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Една част от зелените се научиха да жалят инвестиционни проекти по цяля Б-я,питайте хората които се занимават реално и ако не си платиш продължава да жалят.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Начи имаше там един референдум - в Трун ли къде беше за добив на нещо. Хората го отхвърлиха. Еколозите са ОК с това.

  Сега ако направят местен референдум в района - еколозите не са ОК, щото знаят че ще бъде приета. Затова реват до скъсване и гледат правно да блокират нещата.

  Ми направете един местен референдум и квото кажат хората - това да е.

 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Тези "граждани" как така ТЕ ще решават кой е мафия и кой не? Не трябва ли съдът да се произнесе по въпроса? Или за това същите тези "граждани" искат съдебна реформа - за да могат ТЕ да казват кой какъв е, а не независима инстанция?

 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Защо не направят палатков "Град на истината" или един Майдан?
  —цитат от коментар 34 на tnk14543188
  Щото не им се плаща достаъчно, че зимата да мръзнат в палатки. А сега правят една разходка и после отиват по кръчмите...

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Борисов тръгна на конфронтация със зелените. Това показва силна зависимост и игра "ВА банк" преди началото на периода Борисов- първи дипломат на Европа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1464 Весело

  Чета коментарите и се веселя от душа.
  "Старите кучета" на форума се спотайват като таквоз в гащи, защото знаят че закона е свинщина, но понеже самият Плевнелиев се изказа в негова подкрепа, не могат да нарушат опорката и само тихо и зловонно плющят минуси на всеки дръзнал да изкаже против нея.
  За сметка на това, разни незнайни воини на бизнеса с раздрани ризи се мятат с голи гърди на амбразурата.
  Същатат тая амбразура, която само преди една две години с кинжален огън защитаваше каузата на Зелените по същия въпрос.
  То, да си кажа честно и аз не знам веселя ли се. или ме е гнус.
  Във всеки скучай ми е отчаяно, едно такова.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Що за глупава провокация правиш?
  Какво общо може да има ДСБ със зеления талибанизъм-кретенизъм?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Аман от “еко” лапачите.

 43. 43 Профил на qex50312085
  qex50312085
  Рейтинг: 8 Неутрално
 44. 44 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 375 Весело

  По време на прецедателството трябва, да ни видят всички мутробароните.

 45. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Подкрепям протеста срещу мафиотското управление!
  —цитат от коментар 23 на Paolo Di Canio


  Аз пък подкрепям протеста срещу мафиотските протестиращи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Умът ми не го побира как може да има хора които да одобрявот унищожението на Пирин и феодално - мафиотските похвати на управрение?! Напълно си заслужаваме дереджето на най - бедната и корумпирана държава в ЕС. Мизерническото мислене се превръща в манталитет.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "пустиняк":

  Значи,когато се унищожават другите планини не ни е интересно,но когато има интерес,да се подобри туризмът ,инфраструктура/магистрала Снрума/,да добиваме наша си газ,зелените човечета изскачат!Що не скачкат срещу АЕЦ Белене?Срещу закопаване на тръби за,,Южен поток,,за замърсяването на бургаския залив от ,,Лукойл,, и тн.!Просто питам.

 48. 48 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":

  На местен референдум се решават въпроси от местно значение. Национален парк Пирин не е на община Банско. За това дали другите референдуми е можело да се случат се е произнесъл съда.

 49. 49 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Мисля, че правилното решение в този случай и във всеки един друг случай, където се налага отсичането на дървета, би бил следния: имаш право да отсечеш (примерно) 100 дървета, ако засадиш (и се грижиш съответното време) на указано от специалисти място 1000 дървета.

 50. 50 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 926 Неутрално

  При тоталната липса на контрол в тази държава, нещо което съществува в закон, но не се спазва е само добро пожелание. Тези 1000 дървета на колко години ще са, колко от тях ще ги има след 500 години? Ще могат ли да спрат свлачища, порои, ще се развие ли в тях тази екосистема, която е унищожена и е съществувала стотици години? Кой ще го установи, провери, контролира? Лесно е да отсечеш и някъде за компенсация да хакнеш 4 сантиметрови ели пък било то и 10 000. Когато се прави това трябва да имаш поглед в бъдещето. Какво стана с постояването на лифта на Рилските езера? Как сега ще се опазват те, когато човешкия поток е толкова голям? Всяко едно такова значително въздействие върху околната среда не може да се смята в цифри - 100 отсичам, 1000 засаждам. По-сложно е. Тези нови хиляди хора, които ще отиват нагоре, ще им построят писти. За пистите ще трябва вода, химикали и други ресурси. За тези туристи, ще трябват "временни" и не чак толкова обектчета.

 51. 51 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Ясно ми е, че най-добре за природата би било ако всички хора напишем прощално писмо, в което пише "Извинявай" и публично си направим харакири... Обаче понеже съм реалист, като природолюбител бих се задоволил с това за всяко отсечено дърво да се гарантира посаждането и отглеждането на 10 нови дръвчета на подходящо място. Също така отсеченият дървен материал следва да се изземва в полза на държавата, за да се изключат и тези икономически интереси от сметката на инвеститорите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK