"Юлен" обяви идеен проект за втори кабинков лифт над Банско

"Юлен" обяви идеен проект за втори кабинков лифт над Банско

© Юлия ЛазароваКонцесионерът на ски зоната над Банско "Юлен" АД представи чрез вестник "Труд" идеен проект за изграждането на втори кабинков лифт. Досега компанията не е оповестявала официално проекти за втора въжена линия над Банско. На редакционната поща на "Дневник" не е изпращана подобна пресинформация.


Според публикуваното в "Труд" се предвижда изграждането на втори лифт с 10-местни кабинки, който ще е с капацитет от 3 хил. души на час. Дължината на трасето ще е 5.8 км с начална станция в непосредствена близост до сега действащия лифт и стигаща до местността "Шилигарника".


От "Юлен" заявяват, че трасето ще преминава единствено през концесионната територия и попада изцяло в буферната зона, като ще засегне 0.017% горски площи от Националния парк "Пирин". Концесионерът изразява и готовност за всяко отсечено дърво да посади нови пет на място, посочено от дирекцията на парка.
Преди дни правителството позволи разширяването на ски зоната "Банско", което ще доведе до нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината национален парк. В отговор еколози обявиха, че ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви, а граждани излязоха на протести срещу промените в плана за управление на "Пирин". Протестите ще продължат и през 2018 г., като първите са насрочени за 4 януари в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Варна и Свиленград.


Сделката, с която в края на 2015 г. Петьо Блъсков придоби в. "Труд", бе финансирана от Първа инвестиционна банка, писа тогава "Капитал". Концесионерът на ски зоната на Банско "Юлен" се свързва с един от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK