В четири общини няма изгледи за бързо решаване на проблемите с боклука

В четири общини няма изгледи за бързо решаване на проблемите с боклука

© Надежда Чипева, КапиталВ четири общини проблемът с депонирането на отпадъците, заради който България е заплашена от нова наказателна процедура от Европейската комисия, няма изгледи да бъде решен скоро. Това се разбра от думите на министъра на околната среда Нено Димов пред БНТ.


До края на 2017 г. трябваше да бъдат затворени всички сметища, които не отговарят на еконормите. Досега са затворени 112 сметища, каза Нено Димов.


В Благоевград, Дупница, Кюстендил и Бяла (Русенско) все още няма изградени системи за депониране на отпадъците, които да отговарят на европейските екологични изисквания. В Благоевград и Дупница има поредица обжалвания на обществените поръчки за изграждане на нови депа, заради които процедурите са забавени. Обжалванията вече са приключени и строителството ще може да започне, като в Благоевград кметът твърди, че новото депо ще може да бъде пуснато през 2018 г., обясни екоминистърът. Той посочи, че в Дупница ще има по-голямо забавяне, и не даде информация за другите общини.


В Пазарджик се очаква новото депо за преработка на отпадъци да заработи до края на тази седмица, съобщи още Димов. Там забавянето се получи заради обжалвания на процедурата за избор на оператор на новопостроеното депо, но те вече са приключени. Екоминистърът посочи, че местната власт трябва да отговори защо процедурите са проведени толкова късно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK