Концесията на Банско тепърва ще бъде анализирана според новия закон

Концесията на Банско тепърва ще бъде анализирана според новия закон

© Юлия ЛазароваДоговорът за концесията на ски зона Банско тепърва ще бъде подложен на юридически анализ за съответствие с новия Закон за концесиите, който влезе в сила от 1 януари, и едва след това евентуално ще бъде променен. Това стана известно от думите на министъра на екологията Нено Димов, който днес в продължение на час отговаря на въпроси на граждани по казуса "Пирин" по време на жива връзка във фейсбук страницата на ведомството.


Първоначално правителството имаше намерение да гласува промени в договора с "Юлен" едновременно с промените в плана за управление на парка "Пирин", които бяха одобрени между коледните и новогодишните празници. Поправките предизвикаха недоволство и масови граждански протести заради притесненията, че новите текстове в документа залагат възможности за сечи на вековни гори и ново строителство в голяма част от парка.


От днешните разяснения на министъра се разбра, че не може да се очаква договорът с концесионера да бъде развален, защото нито прокуратурата, нито Дирекцията за национален строителен контрол са установили нарушения (проверките на институциите бяха, след като през 2013 г. тогавашният министър Нона Караджова публично оповести, че "Юлен" незаконно е разширил границите на концесионната площ ). От отговорите на Димов и неговите сътрудници стана известно и че 4-5 от постройките са без оценка за въздействие върху околната среда, но това по думите им "не ги прави незаконни".
Не получи отговор многократно зададеният от различни граждани въпрос защо не е направена екооценка на самите промени в плана за управление на парка "Пирин", както изисква чл. 80 от Закона за опазване на околната среда. Вместо това Нено Димов обясни, че екологични оценки се правят, когато има конкретни инвестиционни намерения, каквито все още не са внесени.


Той подчерта, че планът за Пирин урежда режимите в парка, но не разрешава инвестиционни намерения.
Министърът за пореден път повтори, че с поправките в плана се позволява възможността за инвестиционни намерения за втори кабинков лифт, за други ски писти и влекове.


Извън ски зоната строителството щяло да е само за водохващания за питейни нужди


Димов увери на няколко пъти, че в т.нар. зона за опазване на горските екосистеми промените залагат единствено строителство на водохващания за питейни нужди. Тази зона заема съществена площ от национален парк "Пирин" - 45.2%, а неточностите в промените в плана предизвикаха притеснения сред природозащитниците, че се залагат възможности за различни тълкувания и за строителство в голяма площ на парка с цел водохващане за съоръжения за изкуствен сняг и изобщо за строителство.


По думите на Димов обаче в т.нар. зона на горите няма да има друг тип строителство освен "водохващания за питейни нужди", макар в одобрените поправки да има непълна терминология (само"водохващания" вместо "водохващания за питейни нужди" - бел. ред.), както и разминаване на смисъла на текста и последващите таблици за допустими дейности (текстът в т. 14 позволява строителство на водохващания, а с таблица 32 се разрешава общо строителство в тази зона).


Според Димов тези разминавания и неточности не отварят вратички за корупция и различни тълкувания, защото текстът в Закона за защитените територии има предимство пред останалите разпоредби, а той изрично посочва, че се допускат водохващания само за питейни нужди. "Законът е ясен и конкретен по смисъла си, а текстът е по-силен от илюстративната таблица", посочи той.


Ски писти и ски съоръжения ще могат да се строят само в туристическата зона, известна още като буферна зона – 2.6%, в която се намира сегашната ски зона Банско, подчерта министърът. Преди години тази зона беше извадена от обекта на световно наследство на ЮНЕСКО именно заради застрояването й.


Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони, дефинира понятието по време на живата връзка Димов.Според него планът за управление на парк "Пирин" не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове.


Министърът обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Утре той ще покани на среща в МОСВ концесионера на ски зоната за подробности по проекта им за втора кабинка, съобщи още той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  Ето ви един бърз анализ - колкото повече, толкова повече - и колкото повече - ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ !!!
  Това че ски пасовете ще са скъпи, за да се избият вложените ПАРИ няма да се компенсира от евтините хотели !
  Ако покрай втория лифт се застрои още повече с хотели, / които всъщност чакат да бъдат достроени и завършени / - ще падне цената на хотелските услуги, а като падне цената на хотелските услуги - и при абсолютния недостиг на персонал - ще паднат заплатите на персонала и недостигът на персонал ще бъде трагичен !

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Село Банско ще става като Слънчев бряг, през лятото ще е 5 хил., а през зимата 20 пъти повече. Ще строят нови хотели, апартаменти и т. н. Водата и тока все повече ще стават скъпо и често пъти липсващо удоволствие вече и за местните. При положение, че държавата не упражнява контрол е ясно, че концесионерът ще излезе от разрешената зона и следващият Цацаров ще го хване чак като изтече давностния срок.
  А понеже пътят не може да поеме по-сериозен трафик, ще се чака вече и там.
  Колкото до скиорите, четох че според сведения от самите Юлен, те са не повече от 3000-3500 на час на лифта. Повече няма да дойдат, няма откъде, България не е единственото място със ски писти.
  Печеливши са Юлен, кмето, министъро, депутатите, боцетата и разните там пенкилери, които сега лобират.
  А ако гората можеше да говори...

 3. 3 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Нено Димов пак говори постистини. В закона за защитетените територии много ясно е казано, че е забранено строителството на нови спортни съоръжения, но се разрешава ремонта на съществуващите. Народното събрание е променило текста за да е категорично ясно това. Въпреки това не само концесионера и кметовете на Банско, ами и министъра на (срещу) ОСВ и екипът му правят своеволно тълкуване, че е разрешено. Концесионера изплзва споменаването на територията на концесията в договора без координатите за да оправдае надхвърлянето и и същото министерство (срещу) ОСВ го прие без грам съпротива. При това положение аз не се съмнявам, че отново ще се използва таблицата за да прави концесионера каквото си пожелае и така да унищожи вековни гори в Пирин. Колкото и Нено Димов сега да твърди, че таблицата била илюстративна. Трудно ще се хванем на тази плоска лъжа.
  Апропо, кое насалено място около и в Пирин планина има нужда от нов водоизточник за питейни нужди?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 4. 4 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На такива като тоя, не може да им се има никакво доворие.
  Лъжат-мажат, анализират. Законът, общественият интерес и здравият смисъл за тях са празни думи, без съдържание.
  През това време цеко ще си построи каквото му се иска, и дори някои неща може да тръгне да ги узаконява. С една дума - заварено положение.

 5. 5 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Оставка.

  Стига с тези откровенни лъжи от едни обикновенни продажници.

  И какво, ще захранвате оръдията за сняг с питейна вода, защото къде го снега, а?

  Остава и да пратите някой който може да брои на протеста утре. Но Вие освен пари в пликове, друго не знаете да броите.

 6. 6 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "20 декември. Официално се открива най-новата ски писта в Швейцария. Която има всичко. Намира се в зоната на Гщад, където има и глетчер. Или с прости думи - ледник. Най-запазеното място в природата. Защото са застрашени. И тяхното изчезване или намаляване е пряко свързано с живота на земята. Да погледнем фирмата, която откри новата писта - Glacier 3000. Тя е собственик на няколко лифта в региона Диаблеретс в Западна Швейцария. Създадена е през 1997 г. след обединението на Reusch-Cabane des Diablerets SA и Tuluphuriques Pillon-Glacier des Diablerets SA. Офисът е в Гщад....
  През 2005 г. акциите бяха изкупени от Жан Клод Мимрам, Бърни Екълстоун и Марсел Бах.... В България тези тримата щяха да са олигарси, народни изедници, унищожители на природата. Щяхме да им пращаме по стотина протестъри на площада, за да блокират централната улица на Гщад. И там със сигурност има, ако не Орлов мост, то поне някакъв над реката.
  Но това не се случва. Мълчат всички екологични организации, граждански движения, политически партии. И всичко това на фона на едни 4,2 милиона швейцарски франка грант по българо-швейцарската програма за сътрудничество. Нарича се “За Балкана и хората”, като там партньори са фондация “Биоселена”, Асоциацията на парковете и WWF България. Тези, които най-сериозно страдат за Пирин. Или за някой друг? Това са фактите, всеки сам може да си направи изводите..."
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6641893

 7. 7 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Пиши ми във фейсбука" е новото "Духай супата"

  Екооценката на лифта и нея ли ще я направят по фейсбук?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Димов яко се оплете. Утре ще разбере за какво става дума.

 9. 9 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Щяло да има недостиг на персонал и затова щели да паднат заплатите!? Тези две неща са ксто скачени съдове. Вдига ли ве недостигът, вригат се и заплатите и обратно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо не направи пресконференция на живо с въпроси, за да не си избира на кои въпроси да отговаря?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#6] от "ambros":

  Точно в глетчерите правят писти и си поддържат старите лифтове ,а не секат гори.

 13. 13 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Цените на картите ЩЕ СЕ ВДИГАТ, това е ясно !
  Не, че сега са евтини боклуци мръсни.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  И тук противоречие! Значи няма да дойдат повече скиори, но вече ще има задръствания на пътя! И от къде тогава ще се получат?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":

  Ще местят Украинските и Молдовски шлюхи от Слънчака на еБаснко моето момче.
  Щото няма кой друг освен тях да им работи за по 600 лева месечно.

  Не се хаби, да бълваш опорки, аз съм друга бира!

 16. 16 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 461 Гневно  Тоз пък с поредната дебела розова медия...

  Stef
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Весело

  Един герберунгел (с извинение) се беше сетил, че просеките са жизнено необходими за дивите животни. Колкото повече просеки твърдеше той, толкова повече щастливи диви животни! И червени банкери разбира се... Защо да не направим Пирина като зебра? Еколозите би трябвало да са доволни, защото обичат животните. Борисов също би трябвало да е доволен, защото и Цеко ще бъде доволен. Скиорите ще са доволни, защото ще имат не два а двадесет лифта. Строителите ще са доволни, защото ще трябва още много бетон в подножието. Единствените недоволни ще бъдат някакви дребосъци, при това сини, а не зелени, умни и красиви, които вечно спъват прогреса...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#6] от "ambros":

  Изводите, към коите ме навява твоето сравнение е все едно "Милка" да ми плаща да протестирам срещу "Своге".

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 897 Неутрално

  няма такива продажници като българските политици!

  раздадоха държавата за без пари, а най-дебелото прасе даже пита "ама къде е корупцията"!!!

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "chimay":

  И каква бира си? Няма да работиш срещу 600 лева и изобщо няма да работиш. Само ще плюеш олигарсите в мрежата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Щяло да има недостиг на персонал и затова щели да паднат заплатите!? Тези две неща са ксто скачени съдове. Вдига ли ве недостигът, вригат се и заплатите и обратно.
  —цитат от коментар 10 на tribiri


  "Никога и на никого не вдигай заплатата. Освен на директора."

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  До коментар [#10] от "tribiri":

  Не , авер - ''като падне цената на хотелските услуги - и при абсолютния недостиг на персонал - ще паднат заплатите на персонала и недостигът на персонал ще бъде трагичен !''

  [email protected]
 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ми извинявайте, ама това няма НИКАКЪВ смисъл:

  Той подчерта, че планът за Пирин урежда режимите в парка, но не разрешава инвестиционни намерения.
  Министърът за пореден път повтори, че с поправките в плана се позволява възможността за инвестиционни намерения за втори кабинков лифт, за други ски писти и влекове.

  По думите на Димов обаче в т.нар. зона на горите няма да има друг тип строителство освен "водохващания за питейни нужди", макар в одобрените поправки да има непълна терминология (само"водохващания" вместо "водохващания за питейни нужди" - бел. ред.), както и разминаване на смисъла на текста и последващите таблици за допустими дейности (текстът в т. 14 позволява строителство на водохващания, а с таблица 32 се разрешава общо строителство в тази зона).

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Не ме разбра, хлапе.

  За 600 лева, няма да работя на истина. За колко работя, меко казано, не те засяга. Но със сигурност за 600 лева месечно в България не си струва да си работещ беден.

  Това, дори и най-простите мъглижки цигани от казанлъшкото село в което живея го разбират, но разни псевдо либерални тролове като теб не го разбират. Шлюхите дето им работят на пишман капиталистите в туризма и те не го разбират.

  От там задаващия се недостиг на работна ръка в еБанско. Не че ще разрешим това да се случи с нашия Пирин, еи сега отивам да хвана бързия влак за София, за да доида да повикам против това безобразие в София, утре.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  Като падне цената на хотелските услуги, собствениците ще фалират, както стана с Вила Рока на светофара на главната и цените пак ще се регулират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  И тъй фразата "за питейни нужди" не е написана, ако я напишат, после ще отпадне, ще стане за водохващане и за оръдия, и а за електропроизводство, после ще допишат и заустване и като текне помията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Stefab
  Stefab
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#6] от "ambros":

  Хаха, 24-часа ли цитираш. Айде сега бърза справка с търговския регистър, кои са собственици на вестника. Сигурно съвпадат с твоите работодатели. Аман от родоостъпници, като троловете са най-жалки, щото го правят за сравнително малко пари!

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#24] от "chimay":

  Като дойдеш в София, се качи вечерно време на последния етаж на някой висок блок в Овча Купел и погледни към Витоша. Ще видиш как същите тези софиянци дето са против застрояването в Банско са изяли 1/3 та от Витоша от Горна Баня до Симеоново.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Те докато собствениците фалират , сещаш ли се колко хорица, които бачкат по хотелите ще изгорят без заплати и ще се гътнат !

  [email protected]
 30. 30 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#6] от "ambros":Хаха, 24-часа ли цитираш. ..
  —цитат от коментар 27 на Stefan Lazarov

  Ау, какъв ужас. :-) Дай списък на медиите, който са ти спуснали от горе и на "правилните" тези, които трябва да се защитават, че да не грешим друг път.

 31. 31 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  Моля ти се, спри. Викаш понеже Софиянци за засрали 1/3 от Витоша, дай да засерем 1/2 от Пирин. И да отворим вратичка за последващо засиране на всички останали планини.

  Споменатата гледка я наблюдавам всеки път като дойда в София, повече с тъга от колкото с интерес : докато не застроят всичко по линията Копитото - Алеко няма да се кротнат.

  Липсата на инфрастуктура, канализация и транспорт явно не им пречи, а желанието на разни гладни архитектчета да си осребряват мандатите води до това. Но пак ти казвам : това не е аргумент. Още по-малко аргумент да се засере Пирин от - до.

  И много силно се съмнявам, че живеещите в тези Витошки квартали на Софето протесират срещу застрояването на Пирин. Пак опорка, момче, момче, от къде Ви копат такива, де?

 32. 32 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#18] от "falkoneti":

  Те са на един производител май - Монделийз, та примерът не е уместен

 33. 33 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма зима щото(всички се съмняваме) изсякохте гората на Пирин
  (кръстена на бог Перун).

 34. 34 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "ambros":

  В Швейцария, ако направиш стрехата една керимида по-голяма, следва предупреждение и след това шест цифрена глоба. Без значение дали си бърни екелстоун или владимир путин.
  Което се и вижда при първо посещение там.
  Впечатленията от Банско, Слънчев бряг и самият център на София са доста по различни(много меко казано).
  Както и в няколко хиляди други места в България, къде нищо и никой не може да спре незаконната сеч и строителство във национални опаркове, върху архитектурни паметници и обикновенни градинки, улици итнт.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "chimay":

  Опорка е защото не ти изнася! Кметицата на Младост преди да я изберат беше голям борец против застрояването на градинките. След това стана борец против градинките.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Като дойдеш в София, се качи вечерно време на последния етаж на някой висок блок в Овча Купел и погледни към Витоша. Ще видиш как същите тези софиянци дето са против застрояването в Банско са изяли 1/3 та от Витоша от Горна Баня до Симеоново.
  —цитат от коментар 28 на tribiri


  Като изключим коренните жители на Бояна, Симеоново и Драгалевци, "софиянците", които според теб са изяли 1/3 та от Витоша, основно са червените татковци, децата и внуците на ЦК на БКП, (днес бсп)! Това е твоята патия, ако не се лъжа... Стадото мърляви и неграмотни шумкари, току що слезли от горите, не е имало къде да живее... А всички искат София! Искат големи апартамени! Искат вилни места... Всички "видни" комунисти имат вили, изградени основно само с една благословия от Партията... А после - вили и за родата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И..., какво се чака от нас? Да проявим съжаление и разбиране, към тия дето имат хотели в Банско? Да ходим там, че да им правим оборот...?
  Да се оправят и банскалии, дето вярват на офшорния концесионер и мутрите и милиционерите, дето имат хотели там...!
  И трети лифт да направят на Банско, пак няма да ходя там. Всъщност, хората които ходят там, са общо взето едни и същи и то основно през почивните дни. Иначе е празно, особено и като няма сняг.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rim":

  Това не е моята партия. Това е партията на фамилия Костови, които чрез наследствата на партийната секретарка Елена Костова реституираха няколко няколкостотин декара имоти в 200% реални граници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  До коментар [#37] от "tww09306483":

  Ми именно - вместо да се чудят, как да си достроят започнатите комплекси върху втората писта и осле да се чудят, откъде да намерят хора - по-разумно е да се съкратят и някои от готовите недоразумения и хем ще има хляб за всички, хем и туристите ще се отсеят.

  [email protected]
 40. 40 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "1107a":
  Това, че някой преди години е презастроил отделни курорти, когато не е имало правила и са ловили риба в мътна вода, не означава, че днес трябва да обявим 100% от територията си за защитена зона и никога повече да не се строят хотели и съоръжения. Едва ли не ще ни задължат да летуваме само в мръсни палатки сред змии и гущери по диви плажове, а планините да са достъпни само за алпинисти.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rim":

  Проверих в имотните декларации! Много си права! Точно така е станало. Семейство Костови е получило през 1975 та дарение парцел от 2 декара в Драгалевци. От кого ли ще да е било това дарени, kсто чо това време земя частна собственост нямаше. Сигурно е от Партията с главно П. После 1982 ра се сдобива и с къща с 513 кв.м. разгърната площ! От къде ли! По тава време над 20 квадрата на калпак Партията даваше само на най-верните си синове и дъщери.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  ... Костови, които чрез наследствата на партийната секретарка Елена Костова реституираха няколко няколкостотин декара имоти в 200% реални граници.
  —цитат от коментар 38 на tribiri


  Дай доказателства за тези 200%.
  В противен случай, си лъжец.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#42] от "Rim":

  Лъжкиня си ти! Дадох ти доказателство, че Елена Костова е получила 2 декара земя в район Витоша по време, когато според твоите твърдения, само най-отявлените партийци са получавали! Значи или обявяваш, че семейство Кстови са тявоени партийци или се самообявяваш за лъжкиня.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#42] от "Rim":

  Изброй поименно всички заселили се в района от Горна Баня до Симеоново и посочи, кои от тях са местни и кои партийни функционери - иначе си лъжкиня!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Едва ли не ще ни задължат да летуваме само в мръсни палатки сред змии и гущери по диви плажове, а планините да са достъпни само за алпинисти.
  —цитат от коментар 40 на ambros


  абе левак, палатката е толкова чиста, колкото
  я направиш. като хотелската стая.
  ама за разлика от нея, се маха и отдоле
  пак е тревичка, като преди 100 000 години.
  водичката е наоколо в потока, а тоалетната
  е във клековете.
  не се научихте да не пренасяте апартаментите си в
  планините и по черноморието, то не са телевизори,
  атевета, каравани, караванбусове и какво ли още не.
  искате ток, вода, какво ли не, само и само да заприлича
  на апартамента.
  ама НАЛИ ЗА ТОВА СЕ ХОДИ НА ПОЧИВКА-да смениш
  обстановката.
  ми стани алпинист бе. никой не ти е забранил да катериш.

 46. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":

  ей неможач, нещо не си наясно със
  имотното право. и тъй като
  нямаш право да гледаш в архивите,
  няма как да разбереш какво било, що било.
  и не ми се урпажнявай в неща, от които не отбираш.

 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  я кажи за делян пеевски и как
  от буса даваше парата във Велинград.
  ей не се праете ченгенца.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 359 Весело

  2ри лифт ще има. Радвайте се :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  разликата между историческите шумкари и сегашните Зелени е, че сегашните не са излизали никога в природата, иначе идеологията им на илитарни завистлими некадърници е абсолютно същата - червените навсякъде по света са такива, а зелените са си червени... естествена е и подклепата им от лилавите - те също са червени, както коалицията им Отечествен фронт за борба срещу България показва

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 51. 51 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  ако някой си прави илюзията, че парите на зелените комунисти идат от друго място освен Русия, значи много бледо познава съветската чума - никакви швейцарски фондации за броене на дивите червеи не могат да водят военни действия срещу България - най-много да направят някоя шумна далавера - тези са от най-опасните, съветските терористи винаги са от най-опасните

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 52. 52 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#51] от "hhhuuunnnn":

  да не си си ударил главата някъде,или това е най новата опорка...да се обърна към началника ви да намира малко по интелигентни кадри...че сте милиционере е ясно ама все пак 21ви век сме...четете учете се

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 53. 53 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#52] от "не на безразличието":

  ако очакваш да търся диалог с терористи, каквито сте московските агенти, не си познал - търсете наивници сред 20-годишните уонаби хипстърчета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 54. 54 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#53] от "hhhuuunnnn":

  е аз си знам че милицията ви е празен тавана...няма лошо де и вие сте хора драскай да изкараш някоя стотинка

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 55. 55 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rim":От кого ли ще да е било това дарени, kсто чо това време земя частна собственост нямаше.
  —цитат от коментар 41 на tribiri


  Принципно си буквояд, затова се и учудвам на твърдението ти.

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#55] от "ermack":

  Да букояд съм и затова си спомням, че някъде по това време ЦК на БКП раздаваше по 2 декара за лично ползване. На партийните другари се падаха на случаен принцип места във вилните зони. В декларацията не пише надледство, а дарение.

  Даже имаше виц, че бай Тошо решил проблемите с тези 2 декара. Ако искат българите нефт да вадят, ако искат кафе да садят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  От отговорите на Димов и неговите сътрудници стана известно и че 4-5 от постройките са без оценка за въздействие върху околната среда, но това по думите им "не ги прави незаконни".

  Първо да споделя мнение , че на снимката Димов изглежда по - скоро като битълски просяк от времето на Постоль войвода , нежели на министър . Та , тоя министър , като е толкова печен по 0аконите , как би отговорил на въпроса - Липсата на ОВОС за тези четири - пет постройки , прави ли ги ЗАКОННИ ? Това негово " липсата на ОВОСне ги прави незаконни " е по- скоро потвърждение на мнението на ЮНЕСКО - "Строежите са НЕЗАКОННИ , и са построени в завзета от Юлен незаконно площи от Парка . Затова от Юнеско проявяват добра воля и вместо да шитнат Парк Пирин от закрилата на организацията , обособяват незаконните присвоени площи и незаконните постройки в БУФЕРНА зона . Която зона се ползва от закрилата на организацията както целият Парк . а бИТОЛСКИЯ ОПОВЕСТЯВА , ЧЕ строителство НА ИНФРАСТРУКТУРА ЩЕ ИМА ТОЧНО В БУФЕРНАТА ЗОНА . Ами нали за това е обявена за буфер , бе аланкоолу - за да парира незаконните мераци на цековци и димовци . Явно това човече си е приело ролята на бушонче и е приело съдбата си да изгори , когато ножа опре до кокала и перберите направят поредната крацка назад .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Според Димов тези разминавания и неточности не отварят вратички за корупция и различни тълкувания, защото текстът в Закона за защитените територии има предимство пред останалите разпоредби, а той изрично посочва, че се допускат водохващания само за питейни нужди.

  Трябва да си пълен дебил , с извинение , за да обясняваш , че ДРУГ закон ще предпазва от нар,иуния в закон , които в МОМЕНТА се изготвя . Ами направи така , че и в ТОЗИ закон , които готвиш да хързулнеш в НС , да няма такива възможности за злоупотреба бе . Що залагаш проблем в един закон така , че той да бъде решаван от друг, който третира съвсем други ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ . Е, това е характелно за наши эункционалрно непригодни министри , които не искат да го знаят , но и няма кой да им го набие в канчето .

 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Вместо това Нено Димов обясни, че екологични оценки се правят, когато има конкретни инвестиционни намерения, каквито все още не са внесени.

  Това ще го обясни на ЕК , която е дала отговор на този въпрос до Зелените , които са я сезирали . И отговора е - Не може да се прави ПОПРАВКА в План за управление БЕЗ ОВОС л

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой": Печеливши са Юлен, кмето, министъро, депутатите, боцетата и разните там пенкилери, които сега лобират.


  Е , Простия не е чак толкова Прост , че сам да се прави на лудия , дето само раздавал зелници ... А и Цветелинка чака някъде Манна небесна . В Пампорово ли , в Боровец ли ...

 61. 61 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 359 Весело

  Зелените искат да ни ограбят това: https://www.facebook.com/snowboardmag/videos/10155870778054088/ някой зелен да коментира как това е неекологично. Дали виждат някакво замърсяване. Има ели наоколо, Т. Е. Някой явно е отсякъл 4-5 ели за да стане това възможно. Мечките през това време спят.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK